Xreferat.com » Рефераты по биологии » Родина Орхідні

Родина Орхідні

натрієвими лампами.

Інтенсивність сонячного світла на поверхні листя можна перевірити долонею. Такі листки не повинно бути теплими.

Навіть короткий період перегрівання листя на сонці може завдати їм шкоди. Потрібна гарна система затінення, навіть теплицю необхідно затінити.

Треба також подбати про вентилятори, які продувають повітря у теплицях, особливо після поливу, коли листя ще мокре.

Для правильного вирощування фаленопсисів у теплиці необхідно підтримувати певний рівень вологості повітря. Дуже важливо, щоб уся площа теплиці була зайнята цими рослинами, тому що вони самі створюють сприятливі умови для свого росту й розвитку.

Під час сухого й спекотного літа в теплиці необхідно часто зрошувати доріжки, а також поливати під столами, на яких стоять рослини. Нині є добротні системи підтримки й підвищення вологості повітря в теплицях, хоч вони відносно дорогі. Дешеві ж можуть завдати більше шкоди, аніж принести користі. Рослини найкраще ростуть на столах з ажурним дном з металевої сітки. Поливати їх треба вручну, через ситечко, але добре мати додаткову систему зрошення за допомогою сопла з низьким тиском води.

Важливою умовою вирощування орхідей є якість поливної води, параметри якої мають відповідати дощовій.

Воду можна спеціально підготувати за допомогою системи зворотного осмозу. Добрива в ній розчиняти низької концентрації або ж застосовувати готовий збір, наприклад фірми Петерс.

Система затінення має бути із двома ширмами. Нижня призначена для підтримки в теплиці високої вологості повітря.

Для системи освітлення необхідні натрієві лампи з потужністю 600 Ват із внутрішнім відбивачем.

Відрегульованим має бути й опалення. Вночі при встановленій ширмі температура має бути на рівні І50С. Узимку, упродовж дня, коли часто не вистачає світла, ширма може бути зсунута, а рослини освітлені лампами.

Щоб у теплиці не було шкідників, треба використані перевірені суміші ґрунтів, без равликів. Іноді трапляються попелиці та червоний павучок, але боротися і ними не складно.

Орхідеям можуть загрожувати грибні хвороби й бактерії. Але на заключних етапах вирощування вони для рослин уже не страшні. Однак треба стежити, щоб від виробників рослини надходили міцними й здоровими.


2.2. Колекція Орхідних в ботанічному саду м. Києва


Колекція тропічних та субтропічних орхідей представлена 450 природними видами, що належать до 164 родів. Найбільш повно в колекції представлені такі роди, як дендробіум (Dendrobium Sw.) - 45 видів, каттлея (Cattleya Lindl.) - 13 видів, онцидіум (Oncidium Sw.) - 15 видів. У колекції є ціла низка рідкісних та зникаючих видів. Це представники флори Південно-Східної Азії – целогіна Лоуренса (Coelogyne lawrenceana Lindl.), різні види роду дендробіум (D. draconis Rchb.f., D. bellatulum Rolfe), ерія (Eria spp.), пафіопедилюм (Paphiopedilum delenatii Guillaum.,); Мадагаскару - ангрекум слоновий (Angraecum eburneum Вогу), ангрекум півторафутовий (Angraecum sesquipedale Thou.), південноамериканські види родів каттлея (Cattleya Lindl.) та лелія (Laelia Lindl.), поширені на дуже обмежених територіях Бразилії та Венесуели.


ВИСНОВОК


Орхідеї — багаторічні трав'янисті рослини з кореневими бульбами або з кореневищами (бульби використовують як лікарську сировину). Орхідеї епіфітні, ростуть у тропіках на деревах та інших рослинах. До них належать незелені сапрофіти, які ростуть на лісовому гумусі. Одні мають приємний запах кокоса, малини чи ванілі, інші ж — неприємний запах м'яса, яке псується.

Представники родини Орхідні в дикій флорі представлені досить широко. Вони досить добре пристосувалися до умов зростання. Більшість видів даної родини занесені до Червоної Книги.

Орхідні вирощують у штучній флорі. Вони досить вибагливі до умов вирощування та потребують ретельного догляду. Багато видів орхідей використовуються для формування букетів та композицій.

Досить значне видове різноманіття родини Орхідні представлено в ботанічному саду М. Києва.


СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ


Андриенко Т.Л., Шеляг-Сосонко Ю.Р. Растительный мир Украинского Полесья в аспекте его охраны - К.: Наук. Думка, 1983. - 216 с.

Вехов В.Н. Культурные растения СССР. - М.: Мысль, 1978. - 336 с.

Голованов К.Є. Супутники культурних рослин. - К.: Рад. шк., 1987. - 160 с.

Губанов И.А. и др. Дикорастущие полезные растения СССР. – М.: Мысль, 1976. – 360 с.

Гусанов И.А. и др. Дикорастущие полезные растения. – М.: Изд-во МГУ, 1987. – 160 с.

Заверуха Б.В. Бережіть рідкісні рослини. - К.: Урожай, 1971 - 93 с.

Заверуха Б.В. У світі рослин. - К.: Урожай, 1980 - 167 с.

Івченко І.С., Козянов О.С. Перше багатолітнє видання з ботанічного ресурсознавства. Укр. бот. журнал., 1986, 43, № 6, с 95 - 96.

Определитель высших растений Украины. - К.: Наук. думка, 1987. - 545 с.

Смих Г.К. Зелений дивосвіт. - К.: Урожай, 1973. - 247 с.

Стеблянко М.І. та ін. Ботаніка: Анатомія та морфологія рослин. – К.: Вища школа, 1995. – 384 с.

Хржановский В.Г., Пономаренко С.Ф. Курс общей ботаники: Учебное пособие. – М.: Высш. Школа, 1979. – 472 с.

Фошка Й. Вирощування орхідей. // Квіти України. – 2005. - № 4. – С. 16 – 19.

Хржановский В.Г., Пономаренко С.Ф. Практикум по курсу общей ботаники: Учебное пособие. – М.: Высш. Школа, 1979. – 422 с.

Чопик В.М. Дикорастущие полезные растения Украины. - К.: Наук, думка, 1983.-399 с.

Чопик В.М. Редкие и исчезающие растения Украины. Справочник. - К.: Наук, думка, 1978. - 212 с.

Если Вам нужна помощь с академической работой (курсовая, контрольная, диплом, реферат и т.д.), обратитесь к нашим специалистам. Более 90000 специалистов готовы Вам помочь.
Бесплатные корректировки и доработки. Бесплатная оценка стоимости работы.

Поможем написать работу на аналогичную тему

Получить выполненную работу или консультацию специалиста по вашему учебному проекту
Нужна помощь в написании работы?
Мы - биржа профессиональных авторов (преподавателей и доцентов вузов). Пишем статьи РИНЦ, ВАК, Scopus. Помогаем в публикации. Правки вносим бесплатно.

Похожие рефераты: