Xreferat.com » Рефераты по физкультуре и спорту » Аналіз туристичних потоків в Італії

Аналіз туристичних потоків в Італії

Зміст


Вступ

Розділ 1. Огляд літератури стосовно туристичного потоку в Італії

Розділ 2. Теоретичні аспекти поняття туристичний потік

2.1 Поняття туристичного потоку

2.2 Статистика туристських потокыв

2.3 Туристичні потоки і економіка туризму

Розділ 3. Аналіз туристичних потоків Італії

3.1 Історичні передумови туризму в Італії

3.2 Географічні особливості туризму в Італії

Висновок

Список літератури

Додаток


Вступ


Актуальність даної теми величезна, адже Італію відвідують не тільки російські та українські туристи, але і гості з-за кордону.

Туристський потік – це кількість зареєстрованих туристів, що побували в тій або іншій місцевості. Кількість прибутку (виїзду) служить основним показником, що характеризує туристський рух для конкретного туристського центру.

Але також туристські потоки можна розглянути і як деякі географічні напрями. Для цього, звичайно ж, потрібно знати, звідки і куди ці величезні туристські маси прямують. Ну а вивчивши подібну динаміку можна, наприклад, вже робити виводи, в якому саме регіоні найбільш популярний ваш туристський центр, а де слід провести рекламну кампанію, аби підсилити попит на турпродукт.

Все це підкреслює актуальність, вибраною нами для дослідження теми.

Об'єктом нашого дослідження слід вважати особливості туристичного потоку в Італії та обслуговування туристів на підприємствах туризму.

Предметом же даного дослідження, вважатиметься аналіз туристичних потоків в Італії.

Мета даної курсової роботи – виявити зовнішні та внутрішні туристичні потоки на прикладі Італії.

Для досягнення поставленої мети визначено наступні завдання:

виділити і охарактеризувати основу туристичного потоку;

розкрити класифікацію засобів туристичного потоку;

детально розглянути особливості обслуговування туристів Італії.


Розділ 1. Огляд літератури стосовно туристичного потоку в Італії


В періодичних статтях(див. додаток А) дається визначення туристичного потоку зокрема в Італію, ці статті представлені 2002-2008 рр.. Визначаються напрямки щодо його пожвавлення. Адже, Італія, напевно, найпривабливіша для туризму країна.

Усі подорожі як у внутрішньому, так і в міжнародному туризмі кваліфікуються як організовані і неорганізованна.

Організованим туризмом вважаються індивідуальні і групові подорожі по своїй країні або за межу, здійснювані з допомогою або за допомогою туристських фірм.

Неорганізованим туризмом вважаються індивідуальні і групові подорожі по своїй країні або за межу, організовувані їх учасниками. У нашій країні по відношенню до цієї категорії туризмові часто. Застосовується термін «самодіяльний туризм» (у просторіччі «дикуни»). Спеціальна статистика організованого і неорганізованого туризмові в національному і міжнародному масштабах не ведеться, проте, по зниженнях ціни експертів, на частку організованого туризмові доводитися близько 35%, на частку неорганізованого туризмові - близько 65% загального об'єму Світового туризмові. Загалом туристському обміні з країнами далекого зарубіжжя частка організованих подорожей у в'їзному туризмі складає близько 30%, у виїзному туризмі - примерно43%.

Хоча частка організованих подорожей поки що значно уступає довше неорганізованих поїздок, в абсолютних цифрах організований туризм складає вельми численні потоки, які з долі в рік зростають.

Туристська фірма - збірне поняття. Під нею мається на увазі підприємницька структура, що займається на комерційній основі посередницькими операціями в сфері купівлі-продажу туристських послуг. Сама туристська фірма не проводити туристські послуги, вона не розташовує для цього необхідним засобами виробництва, тому виконує чисто посередницькі функції, а саме за дорученням споживача купує різні туристські послуги у виробників (готелів, транспортних підприємств, підприємств живлення і розваги й ін.). Туристська фірма займає місце посередника між виробником і споживачем туристських послуг (туристами).

Туристський бізнес у більшій частині країн представлень численними підприємницькими структурами. Смороду створюються і здійснюють діяльність відповідно до національного законодавства і зобов'язані строго дотримувати встановлені для них стандарти, вимоги, умови.

Слід підкреслити, що в діяльності туристських фірм спостерігаються істотні відмінності, пов'язані з об'ємами і характером операцій, місцем на ринку, спеціалізацією діяльності й іншими умовами туристського ринку.

Перш за всі туристські фірми діляться на туроператорів (турорга-нізаторов) і турагентства (турагентів).

Туроператори є оптовими продавцями туристського продуктові і займають місце між виробниками туристських послуг і їх роздрібними продавцями. Для створення масового туристського продуктові смороду купують у готелів, ресторанів, транспортних підприємств великий об'єм їх послуг, з яких формують турпакети для групових і індивідуальних подорожей по встановлених маршрутах.

Туроператори є головними генераторами організованого туризмові. Основні завдання їх роботи полягають у вивченні і задоволенні ринкового попитові. Оптовим турфірмам доводитися інвестувати в розвиток свого бізнесу значні фінансові кошти, необхідні для просування своїх торгової марки і продуктові, створення ефективної збутової мережі й ін.

Велика фрагментарність і сегментація туристського ринку і попиту викликає необхідність концентрації діяльності туроператорів на конкретних напрямах спеціалізації свого турпродукта.

Також були проаналізовані такі джерела:

Ільіна Е.Н. Туроперейтінг: організація діяльності М. 2002. в джерелі йдеться про те, що туризм стає дедалі прибутковішою галуззю економіки і набуває все відчутнішого значення для господарства як окремих країн, так і цілих регіонів. Масштаб і стабільність темпів зростання перетворюють туризм на одну з пріоритетних галузей. В 2000 р. прибутки від туризму склали $ 475,8 млрд., що перевищило обсяги світової торгівлі автомобілями та продуктами харчування.

Активізація діяльності туристичної сфери забезпечується наявністю розвиненої індустрії туризму, створенням ринку туристичних послуг, забезпеченням галузі кваліфікованими кадрами.

Основним ринковим продуктом у туризмі є тури - спеціально розроблені програми в комплексі з системою заходів для їх реалізації, спрямовані на задоволення мети відпочинку.

Розробка турів, їх ринкова реалізація і організація споживання є основою діяльності туристичних підприємств - туроператорів і турагенцій. Це найбільш трудомістка робота, виконання якої вимагає різнобічних знань і навичок як теоретичного, так і практичного характеру. Саме ця потреба обумовила виокремлення методичного аспекту розробки і організації турів в окрему навчальну дисципліну.

Даний навчальний курс має суто практичну спрямованість. Він розрахований на студентів старших курсів, що вже мають певну теоретичну базу в результаті вивчення комплексу спеціальних дисциплін: туристичні ресурси, організація і економіка туризму, системи гостинності, основи маркетингу і менеджменту. Методична побудова курсу передбачає обов'язкове практичне закріплення теоретичного матеріалу.

Лекційну частину курсу можна умовно поділити на чотири розділи: теоретико-методичний, у якому викладені основні підходи і принципи розробки туристичного продукту; власне методику розробки певного виду турів; економічний, у якому розглядаються питання розрахунку собівартості і ринкової ціни турпродукту; маркетинговий, що висвітлює проблеми конкурентоздатності турпродукту, методи його просування на ринку туристичних послуг. Вивчення кожного розділу супроводжується виконанням відповідних практичних завдань, які дозволяють відпрацювати окремі аспекти з розробки турів (за їх мотивацією, видом, формою, напрямком, основними споживчими сегментами та іншими характеристиками).

Зорін і.В., Квартальнов в.А. Енциклопедія туризму: Довідник. – М.: Фінанси і статистика, 2001 в книзі розповідається про те, що сьогодні, коли вітчизняний книжковий ринок насичений работами по туризму в основному прикладного характеру, гостро встало питання про видання підручника комплексного типа, що поєднує теорію з практикою ведення туристського бізнесу. Фундаментальниє знання важливі не самі по собі, а як інструмент, позволяющий фахівцеві орієнтуватися на реальному світі туризму.

Справжній підручник є виданням такого роду. Представлена в нім теорія, що спирається на конкретні факти розвитку міжнародного туризму, у свою чергу покликана забезпечити пізнання істоти цього суспільного явища. Вона дає наукове пояснення просторовій організації туризму, происходящим в нім процесам, дозволяє осмислити туристську практику, виявити принципи раціонального господарювання, обснувати політику держави в області туризму.

Крім того, інформація, що міститься в підручнику, допоможе грамотно діяти в реальному житті в будь-якій якості: прідприємцю, працівникові туристської компанії або службовцеві в структурі управління туризмом, а також самому туристові. Знання механізму функціонування туристської системи і закономірностей її розвитку незамінні при ухваленні управлінських рішень, виробленні стратегії конкуренції і ціноутворення в умовах влади ринку. Чим глибше будуть ці знання, тим вище рейтинг фахівця.

Багатий фактичний матеріал використовується не лише в якості ілюстрацій до теоретичних положень, але має більшу самостійну цінність. Підручник знайомить з рівнем туристською активності, мір0ою концентрації туристських ринків, кількісними оцінками економічного вкладу міжнародного туризму і так далі.

Підручник спирається на матеріали спеціалізованих ООН, Європейського Союзу, Усесвітньою туристською організації (СОТ), національних туристських адміністрацій, Держкомстату Росії і ін. Автором притягувався спеціалізований періодичний друк.

Композиція учбового видання відповідає завданню підготовки кадрів для формування цивілізованого ринку туризму. Робота починається з визначення об'єкту вивчення, його єства і кордонів. Потім розглядаються питання статистики: показники міжнародного туризму, методи збору і обробки статичної інформації, напрями вдосконалення статистичного обліку в туризмі. Центральне місце в книзі займають проблеми попиту і пропозиції в туризмі. Дається характеристика сутності і особливостей туристського попиту. Представлена географія туристських потоків як реалізованого туристського попиту. Ряд глав присвячений туристській пропозиції, тобто економічній поведінці виробників туристських товарів і послуг, і питанню рівноваги на туристському ринку. Тут же просліджуються зміну в природі туристського бізнесу під впливом сучасних інформаційних технологій, а також в структурі світового туристського ринку. На закінчення розкриваються процеси транснаціоналізації і глобалізації в туризмі. Вони служать закріпленню учбового матеріалу. Книга забезпечена наочним матеріалом у вигляді таблиць, графіків, діаграм. В кінці наводяться список літератури, що рекомендується, і наочний покажчик.

На основі досліджуваної літератури, я виявила таки особливості:

Туристичний потік - тимчасове переміщення людей з місця свого постійного мешкання в іншу країну або місцевість в межах своєї країни в в цілях отримання задоволення і відпочинку, оздоровчих, гостьових, пізнавальних або в професійно-ділових цілях, але без заняття оплачуваною роботою у відвідуваному місці. Виділимо основні особливості туризма:

- на відміну від подорожей туризм - це переміщення людей в досить короткі проміжки часу;

- для туризму поважно визначити категорію місця постійного мешкання (місце проживання);

- визначення періоду вільного часу виходить із загального розуміння туризму як способу відпочинку;

- найважливішою категорією є мета туризму, яка дозволяє чітко виділити види діяльності. Головні цілі туризму: розважальні (аттрактівні), рекреаційні і пізнавальні. Вторинними за значимістю є цілі оздоровчі і лікувальні. Далі слідують професійно-ділові, гостьові і пр.;

- туризм - важлива складова економіки багатьох держав.

Основними цілями туризму визначається:

1) дозвілля, рекреація і відпочинок;

2) відвідини знайомих і родичів;

3) ділові і професійні цілі;

4) лікування;

5) релігія і паломництво;

6) інші цілі.


Розділ 2. Теоретичні аспекти поняття туристичний потік


2.1 Поняття туристичного потоку


Туристський потік – це кількість зареєстрованих туристів, що побували в тій або іншій місцевості. Кількість прибутку (відбуття) служить основним показником, що характеризує туристський рух для конкретного туристського центру.

Але також туристські потоки можна розглянути і як деякі географічні напрями. Для цього, звичайно ж, потрібно знати, звідки і куди ці величезні туристські маси прямують.

Саме на таке значення виріс показник переміщення іноземних туристів за перші чотири місяці цього року в порівнянні з даними 2007 років. Це говорить про відносну стабільність світового туристичного сектора, не дивлячись на нестабільність світової економіки. Такі дані опублікувала Світова Організація Туризму (OMT). З відкритих джерел стало відомо, перспектива розвитку світового туризму на 2008 рік виглядає вельми позитивно. Надії вселяють цифри 2007 років, коли кожного місяця в подорожі вирушали порядка 100 мільйонів чоловік.

Генеральний представник ОМТ, Франчесько Франгиалі, відмітив, що стан галузі залежатиме від темпів розвитку економіки в цілому і, зокрема, від зростання цін на енергоносії і продукти харчування.

За 4 місяці 2008 років всі основні регіони, такі як Середній Схід, Північно-західна Європа, Південна Азія, Центральна і Південна Азія показали позитивні результати в туристичній сфері, простіше кажучи - туристичний інтерес безперервно зростає.

Спостерігається поступова зміна туристичній ситуації в Північній Америці. Це відбувається із-за збільшення інтересу з боку іноземних туристів до США і до країн Карібського басейну в порівнянні з "застійним" 2007 роком.

Незначне зростання показала Європа, де найбільшого успіху досягли Середземноморська і Південна частина Європи. Найзначніший розвиток галузі з січня по квітень випробували наступні країни: Туреччина, Швеція, Болгарія, Латвія, Литва, Ізраїль і Мальта.

Крім того, країни Азії і Тихоокеанського регіону випробували невеликий підйом своїх туристичних показників: у Азії - Китай, Японія, Камбоджа, Індонезія, Фіджі, Індія і Непал; у Америці - США, Куба, Ямайка, Коста-Ріка, Сальвадор, Панама, Чилі, Перу і Уругвай; а в Африці - Єгипет і Марокко.

Хоча в цілому зафіксований спад туристичних потоків в порівнянні з 2008 р., в другому півріччі намітилася позитивна динаміка.

Усесвітня туристична організація ООН (UNWTO) опублікувала дослідження World Tourism Barometer, згідно якому в 2009 р. кількість міжнародних туристів скоротилася на 4,3% в порівнянні з 2008 р., до 880 млн. чоловік. Об'єм доходів туристичної галузі зменшився в 2009 р. на 6%, до $887 млрд.

UNWTO прогнозує, що в 2010 р. потік міжнародних туристів збільшиться на 3-4%, що пов'язане перш за все з початком виходу багатьох держав світу з економічної кризи.

Генеральний секретар Усесвітньої туристичної організації Талеб Ріфаї заявив, що в результаті глобальної економічної кризи і «невизначеності довкола вірусу грипу A/H1N1» 2009 р. став одним з найважчих для туризму. Найскладнішими називаються перші три місяці 2009 р., коли потік туристів по всьому світу скоротився на 10%. У другому кварталі падіння склало 7%.

Проте вже в другій половині 2009 р. Азіатсько-тихоокеанський регіон і Близький Схід продемонстрували позитивну динаміку в'їзного потоку іноземних туристів. Потім зростання туристів було відмічене і у світовому масштабі. «Зміна тенденції на підвищення намітилася в останній квартал 2009 р., коли ми зареєстрували зростання потоку туристів на 2%», - відзначає пан Ріфаї. Завдяки збільшенню числа міжнародних туристів в останньому кварталі спад за підсумками 2009 р. виявився меншим, ніж очікувалося.

Більш всього потік туристів в 2009 р. скоротився в Європі і на Близькому Сході. Європа недолічилася 6% туристів після падіння їх потоку в першій половині року на 10%. При цьому показники країн Західної, Південної Європи і Середземномор'я порівняно краще за аналогічні показники країн Центральної, Східної і Північної Європи. Близький Схід також втратив 6% туристів і хоча не показав темпів зростання минулих років, але частково відновився в другій половині року.

Особливі багато туристів недолічився один з найпопулярніших європейських напрямів — Іспанія. За даними держсекретаря Іспанії у справах туризму Хоана Меськиди, в 2009 р. країну відвідало на 8,7% менше туристів, чим в 2008 г.— всього 52 млн. чоловік, гірший показник за останні шість років. На думку пана Меськиди, це пов'язано в першу чергу з кризою, що охопила Великобританію, Францію і Німеччину — основних постачальників туристів на іспанські курорти. Туристи витратили на 6,8% менше грошей, відпочиваючи в Іспанії, чим в 2008 р., хоча середні витрати на кожного туриста збільшилися на 2,1%. Іспанський сектор туристичних послуг — другий після будівельного сектора, який більш всього постраждав від кризи. Рівень безробіття в Іспанії складає 12,9%.

Північна і Південна Америка завершили 2009 р. з падінням кількості туристів на 5%, а Каріби повернулися до зростання в останні чотири місяці 2009 р. Менше туристів втратило країни Азії — 1,9%. Кількість прибуток в країни Азіатсько-тихоокеанського регіону з січня по червень знизилася на 7%, проте в другій половині року туристичний потік продемонстрував зростання в 3%. Багато туристів, які все ж вирішилися відправитися на відпочинок за рубіж, вважали за краще економити і були не настільки марнотратні, як в минулі роки.

По аналогії з кризами минулих років в 2009 р. жителі багатьох країн вважали за краще подорожувати недалеко від будинку, не виїжджаючи за межі своєї держави. Деякі напрями, завдяки зростанню внутрішнього туризму і за підтримки місцевими урядами цієї тенденції, частково компенсували втрати від скорочення масштабів міжнародного туризму. Прикладом тому стали ринки туристичних послуг Китаю, Бразилії, Іспанії.

Єдиним регіоном світу, який, не дивлячись на кризу, залучив більше туристів, виявилася Африка, де їх потік збільшився в 2009 р. на 5,1%. У числі країн, яким удалося в 2009 р. збільшити потоки туристів, Марокко, Кенія, Куба, Домініканська Республіка, Південна Корея, Іран, Непал, Швеція, Македонія, Угорщина, Сербія і Туреччина.


2.2 Статистика туристських потоку


Статистика міжнародного туризму включає два основні розділи: статистика туристських потоків і статистика туристських доходів і витрат. Для кожного з них СОТ розробила перелік основних показників, інформативних і відносно легко вимірюваних. Найважливішими показниками туристських потоків є кількість прибутку(вибутку) і тривалість перебування.

Під кількістю прибутку(вибутку) розуміється число зареєстрованих туристів, прибулих в ту або іншу країну (вибулих з неї) за певний період часу, зазвичай календарний рік.

Оскільки турист може відвідати декілька країн протягом року і навіть в ході однієї поїздки побувати в різних державах, фактична чисельність туристів менше кількості прибутку(вибутку).

Статистика прибутку(вибутку) містить кількісний опис туристських потоків в світі. До кінця 90-х років XX ст число міжнародних туристських поїздок перевищило 650 млн. Не дивлячись на короткочасні коливання і спади в окремі роки, в розвитку туризму просліджується стійка тенденція до підвищення. Середні щорічні темпи приросту туристських прибутку за період з 1950 по 1999 р. складають 7%.

Статистичні дані про прибутку групуються по цілях подорожі, видах використовуваного транспорту, місяцях заїздів, регіонах і країнах походження туристів.

СОТ виділяє шість, декілька відмінних по складу від прийнятих у вітчизняній географії, туристських макрорегіонів світу:

Європейський - країни Західної, Північної, Південної, Центральної і Східної Європи, включаючи всі колишні республіки СРСР, а також держави Східного Середземномор'я (Ізраїль, Кіпр, Туреччина);

Американський - країни Північної, Південної, Центральної Америки, острівні держави і території Карібського басейну;

Азіатсько-тихоокеанський - країни Східної і Південно-східної Азії, Австралія і Океанія;

Африканський - країни Африки, окрім Єгипту і Лівії;

Південно - Азіатський - всі країни Південної Азії;

Ближній - Східний - країни Західної і Південно-західної Азії Єгипет і Лівія.

Регіональний розподіл міжнародних туристських потоків в головних рисах склався давно. З початку масових туристських обмінів по теперішній час на світовому ринку туризму помітно виділяється Європа (386 млн. прибутку в 1999 р.). Цей регіон користується великою популярністю у самих європейців, а також жителів США і Канади. Другу позицію довгі роки міцно утримує Америка (127 млн. прибутку в 1999 р.). Європа і Америка, перш за все Північна, є ключовими туристськими регіонами. На них доводиться 4/5 всіх прибутку в світі.

Динаміка міжнародного туризму по регіонах світу в останніх 45 років виявляє істотні відмінності. При загальному 20-кратному збільшенні туристських потоків на планеті в Європі і Америці вони зростали темпами, близькими до середньосвітових (6,6 і 5,9% в рік відповідно). Молоді туристські регіони - Азіатсько-тихоокеанський, Ближній - Східний і Африканський - розвиваються швидше. У окремі роки темпи приросту туристських прибутку в них виражаються двозначними цифрами. Проте вони менш стійкі до дії, часто негативної, політичних і економічних чинників. Періоди прискореного зростання туризму в них змінялися стагнацією і спадами.

За минулі десятиліття найбільш динамічним був Азіатсько-тихоокеанський регіон, в якому середні багатолітні темпи зростання числа прибутку в 9 разів випереджали середньосвітові. Деяке скорочення туристської активності в країнах Східної, Південно-східної Азії і Океанії в 1997-1998 рр. було пов'язане зі світовою фінансовою кризою. Але вже в 1999 р. регіон здолав його наслідки, поставивши новий рекорд по туристських прибутку - 94 млн. поїздок.

Африканський континент і Близький Схід, відвідуваність яких збільшується порівняно швидко, при низьких абсолютних значеннях показника прибутку роблять слабкий вплив на світову динаміку туризму.

Нерівномірність темпів зростання міжнародного туризму в територіальному розрізі привела до зміни його регіональної структури в 90-х роках в порівнянні з 1950-1970 рр. Доля Європи і Америки знизилася при одночасному підвищенні питомої ваги Азіатсько-тихоокеанського регіону і деякої стабілізації положення останніх регіонів світу.

У XXI ст територіальна структура міжнародного туризму продовжуватиме мінятися при збереженні колишніх тенденцій розвитку. По прогнозах СОТ на 2020 р., Європа утримає домінуючі, хоча що вельми ослабіли, позиції на ринку туризму (717 млн. прибутку). Азіатсько-тихоокеанський регіон вийде на друге місце (438 млн. прибутку). Америка, перемістившись на рівень нижче, замикатиме трійку лідерів (284 млн. прибутку).

Кількість прибутку(вибутку) служить основним показником, що характеризує туристський рух. Прибуття (від'їзду) враховуються в абсолютному вираженні у вигляді числа поїздок за той або інший відрізок часу. Проте абсолютні показники туристських потоків не дозволяють судити про рівень туристської активності, оскільки вони залежать від загальної чисельності населення. Тому для оцінки інтенсивності туристських обмінів кількість прибутку(вибутку) розраховується на 100 чоловік населення, тобто виражається у вигляді відносної величини.

За даними СОТ, на 100 чоловік доводиться в середньому 10 поїздок. По окремих регіонах і субрегіонах значення показника істотно відхиляються від середньосвітового рівня. Якщо в Центральній Африці і Південній Азії в 1995 р. реєструвалося 0,5 прибутків на 100 чоловік населення, то в Карібському басейні і Океанії не менше 40.

Найвища туристська активність наголошується в Європі. У всіх субрегіонах - Західній, Північній, Південній, Центральній і Східній Європі - кількість прибутків, а також поїздок за кордон з розрахунку на 100 чоловік більше середньосвітового рівня. Для прибутків максимальних значень показник набуває в Південній і Західній Європі - понад 60 прибутків на 100 чоловік, для поїздок за кордон в Північній і Західній Європі - більше 70 вибутків на 100 чоловік.

Разом з кількістю прибутку(вибутку) в статистиці туристських потоків використовується інший показник - тривалість перебування. Вона вимірюється в годиннику для одноденних поїздок і ночівлях для відвідин-перебувань.

Під ночівлею розуміють одну добу, проведену одним туристом в даній країні (місці призначення).

Тривалість перебування всіх туристів в країні протягом певного тимчасового періоду, тобто загальна кількість ночівель, розраховується як твір числа туристських прибутків на середню тривалість перебування одного туриста в країні.

Облік ночівель лише на перший погляд здається простою і легкою справою. Тим часом можна навести немало прикладів з життя, що ставлять в безвихідь навіть самих дослідних фахівців. Чи здійснює ночівлю автомобіліст, що здійснює подорож і що зупиняється в мотелі на декілька годинників, аби прийняти душ, відпочити і того ж дня знову відправитися в дорогу? А що можна сказати про людину, яка відвідує родичів (за межами свого звичайного середовища) і повертається додому після півночі? Для відповіді на цих і інші аналогічні питання СОТ рекомендує керуватися двома критеріями: дати прибуття в місце призначення і вибуття з нього повинні розрізнятися, а мандрівна особа фактично ночувати під час відсутності на постійному місці проживання.

Залежно від тривалості перебування (числа ночівель) виділяють декілька сегментів ринку подорожей (таблиця. 2.1). Короткострокові поїздки (1-3 ночівлі) робляться для відпочинку і розваг у вихідні і святкові дні, а також з діловими цілями. До другої групи (4-7 ночівель) входять поїздки з різними мотивами, здійснювані переважно під час додаткової відпустки. Цей сегмент ринку розвивається випереджаючими темпами. Середньострокові поїздки (8-28 ночівель) відвідувачі здійснюють, знаходячись в тривалій відпустці, головним чином для відпочинку. Нарешті, поїздки тривалістю 29-91 і 92-365 ночівель відносяться до довгострокового туризму. Частина осіб, перш за все економічно неактивних, роблять їх для відпочинку, розваг і лікування, інша - з діловими і професійними цілями (монтаж устаткування і ін.).

За даними СОТ, загальна кількість туристських ночівель в світі в 1994 р. склала 8,2 млрд. Основна їх доля - близько 70% - доводиться на внутрішній туризм. Статистичні дані про ночівлі групуються по календарних місяцях, типові і категорії засобів розміщення, а також територіальній ознаці. Тривалість перебування туристів неоднакова по країнах (таблиця. 2.2). Ці відмінності обумовлені туристською спеціалізацією приймаючої країни (діловий туризм або подорожі ради розваги і відпочинку), рівнем цін на її внутрішньому ринку, характером туристських потоків (транзитні або кінцеві), віддаленістю від основних ринків виїзного туризму і деякими іншими чинниками. Залежно від їх поєднання середня тривалість перебування, наприклад, в країнах (територіях) Азіатсько-тихоокеанського регіону міняється від трьох ночівель в Сінгапурі до 24 в Австралії.


Таблиця 2.1

Шкала тривалості перебування

Категорії відвідувачів

Кількість ночівель

Екскурсанти

0

Туристи

1-3

4-7

8-28

29-91

92-365


На відміну від статистики прибуток, що дає загальне уявлення про об'єм туристських потоків, статистика тривалості перебувань містить характеристику туристських подорожей. Збирана нею інформація про транзитні і кінцеві поїздки використовується при вивченні попиту різних груп туристів на послуги з розміщення.


Таблиця 2.2

Середня тривалість перебування міжнародних туристів в країнах Азіатсько-тихоокеанського регіону в 2004 р.

Країни (території)

Кількість ночівель

Країни (території)

Кількість ночівель

Австралія

Нова Зеландія

Філіппіни

Японія

24,0

19,0

11,5

9,6

Тайвань

Таиланд

Малайзия

Сянган (Гонконг)

7,5

7,0

4,8

3,9


Розглянуті вище показники туристських потоків застосовуються не лише при статистичному обліку іноземних туристів, але і відносно місцевого населення, що відбуває за кордон або мандрівного в межах своєї країни. Тим самим забезпечується порівнянність баз даних в'їзного, виїзного і внутрішнього туризму.

2.3 Туристичні потоки і економіка туризму


За географічним принципом виділяється два види туризму: внутрішній і міжнародний.

Туризм внутрішній – подорож з туристичними цілями громадян країни в межах кордонів своєї держави без заняття оплачуваною діяльністю в місці тимчасового перебування. Внутрішній туризм не пов'язаний з перетином державного кордону і туристськими формальностями. Національна валюта, мова, документи залишаються колишніми. Внутрішнього туризму в світі припадає на частку 80-90% поїздок. Витрати на нього в 5-10 разів перевищують витрати на міжнародний туризм. Особливо популярний в США.

Міжнародний туризм охоплює поїздки з туристськими цілями за межі країни постійного місця проживання без заняття оплачуваною діяльністю в місці тимчасового перебування. На першій конференції ООН з туризму і подорожей, яка в 1968году проходила в Римі, було розроблено визначення міжнародного туризму. «Іноземний турист – це «тимчасовий відвідувач», тобто будь-яка особа, відвідуюча іншу країну, ніж та, в якій він постійно проживає, з будь-якою метою, окрім здійснення професійної діяльності, оплачуваної у відвідуваній країні.» До іноземних туристів відносяться всі тимчасові відвідувачі, прибулі в дану країну не менше чим на 24 години. У деяких країнах цей час може бути іншим. [2]

Розвиток міжнародного туризму в країнах, переважно приймаючих туристів, обумовлено прагненням збільшити приплив іноземної валюти і створити нові робочі місця. Багато країн за допомогою міжнародного туризму намагаються вирішити проблеми платіжного балансу. Іноземні туристи, що приїжджають, оплачуючи товари і послуги, забезпечують вступ валюти до бюджету приймаючої країни і тим самим активізують її платіжний баланс. Тому приїзд іноземних туристів отримав назву «Активного туризму». Виїзд туристів супроводжується відтоком національної валюти. Міжнародні платежі по туристських операціях такого роду фіксуються в пасиві платіжного балансу країни – експортера туристів, а сам туризм іменується «пасивним». По напряму туристського потоку виділяється в'їзний і виїзний туризм.

Туризм в'їзний – подорожі в межах країни осіб, що не проживають в ній постійно, з туристськими цілями без заняття оплачуваною діяльністю.

Туризм виїзний – подорожі осіб, що постійно проживають в одній країні, в іншу країну з аналогічними цілями без заняття оплачуваною діяльністю у відвідуваній країні.

По меті поїздки туризм ділиться на: рекреаційний, оздоровчий, пізнавальний, професійно-діловий, науковий, спортивний, паломнический, ностальгічний, екотуризм і так далі

Як правило, з підвищенням значущості туризму в економіці країни збільшується і впровадження держави в індустрію через міністерство з відповідними повноваженнями або за допомогою участі різних міжнародних організацій. Флагманом міжнародного туризму є Усесвітня туристська організація (СОТ). Існують також інші міжнародні організації, так або інакше пов'язані з туризмом, наприклад Міжнародна асоціація повітряного транспорту (IATA) і Міжнародна організація цивільної авіації (ICAO).

Крім того, є багато регіональних організацій, таких, як Європейська комісія подорожей (ЕТК), Азіатсько-тихоокеанська асоціація подорожей (РАТА), Карібська туристська організація і ін. Їх зусилля в основному направлені на маркетинг, просування і надання технічній допомозі. СОТ - більш оперативний, ніж дорадчий, орган. У його обов'язки входять надання допомозі країнам-членам цієї організації, дослідницька робота, що складається з семи основних сфер досліджень; забезпечення статистичною інформацією; гармонізація політик, що проводяться різними країнами; надання допомозі країнам-учасницям при максимізації позитивної дії туризму на їх економіку; спонсорування освіти і підвищення кваліфікації і так далі [20]

СОТ є наступником Міжнародного суспільства офіційних туристських організацій (UOTO), яке з 1946

Если Вам нужна помощь с академической работой (курсовая, контрольная, диплом, реферат и т.д.), обратитесь к нашим специалистам. Более 90000 специалистов готовы Вам помочь.
Бесплатные корректировки и доработки. Бесплатная оценка стоимости работы.

Поможем написать работу на аналогичную тему

Получить выполненную работу или консультацию специалиста по вашему учебному проекту
Нужна помощь в написании работы?
Мы - биржа профессиональных авторов (преподавателей и доцентов вузов). Пишем статьи РИНЦ, ВАК, Scopus. Помогаем в публикации. Правки вносим бесплатно.

Похожие рефераты: