Xreferat.com » Рефераты по экономике » Статистичний аналіз урожайності технічних культур

Статистичний аналіз урожайності технічних культур

Размещено на

ЗМІСТ


Вступ

Огляд літератури

2. Статистичний аналіз урожайності технічних культур

2.1 Аналіз рівня та факторів урожайності методоманалітичного групування

2.2 Кореляційний аналіз

2.3 Динаміка урожайності

2.4 Індексний аналіз

Висновки та пропозиції

Список використаної літератури


ВСТУП


До основних технічних культур, що вирощуються в нашому регіоні є цукрові буряки та соняшник. Оскільки соняшником займається невелика кількість господарств, дана курсова робота орієнтована на цукрові буряки.

Цукрові буряки - одна з основних технічних культур. При врожайності 400 й/та забезпечують вихід 50 - 55 ц цукру, 150 - 200 ц гички, 260 - 280 ц сирого жому, 15-18ц меляси, які використовуються на корм.

Цукор є цінним продуктом харчування. Він легко засвоюється організмом, висококалорійний. Фізіологічне обґрунтована норма цукру Для людини не перевищує 100 г на добу.

За поживністю цукрові буряки значно перевищують кормові. 100 кг коренеплодів відповідають 26 корм. од. І містять 1,2 кг перетравного протеїну, а 100 кг листків - відповідно 20 корм. од. І 2,2 кг протеїну. Це одна з найпродуктивніших сільськогосподарських культур. Нажаль приходиться констатувати факти, що урожайність і прибутковість галузі буряковиробництва в умовах області значно знизилась . Рівень існуючих врожаїв скоротився майже вдвічі з 347 ц /га в середньому за 1985-1990 рр до 127 за останні три роки. Причин цьому багато і основні полягають у відсутності технологій вирощування культури адаптованих до економічних умов України, а саме досить невисокій ціні на цукор, високій трудомісткості та затратності культури. Пошук резервів підвищення ефективності виробництва цукрових буряків як перший етап повинен розпочинатись з детального аналізу причин і факторів що її обумовлюють і в цьому плані допомогти можуть статистичні методи аналізу такі як ряди динаміки, кореляційний та регресійний методи аналізу.

СТАТИСТИКА УРОЖАЙНОСТІ ТЕХНІЧНИХ КУЛЬТУР

(Огляд літератури)


Видовий урожай—розміри урожаю, які очікуються за станом посівів. При цьому допускають, що умови подальшого вирощування культури будуть нормальними, середніми. Цей показник є оцінкою видів на очікуваний урожай. Видовий урожай визначають у вегетаційний період окомірио. Можна також використовувати кореляційно-регресійний аналіз факторів, що характеризують стан розвитку рослин і грунту, а також метеорологічні умови [1, с. 217-220].

Урожай на пні—фактично вирощений, але ще не зібраний урожай. Біологічний процес формування урожаю вже завершений, а економічний — ні. Розміри урожаю визначають до початку своєчасного його збору окомірне, експертно або за допомогою вибіркового методу накладанням метрівок, збором і обліком з них урожаю або вибіркових обмолотів. Крім того, можна визначити урожай на пні як суму фактичного збору і втрат урожаю.

Фактичний урожай—кількість зібраної і оприбуткованої продукції із зібраних основних, повторних і міжрядних посівів окремих видів сільськогосподарських культур.

Показники урожайності .диференціюються відповідно до показників урожаю — видова урожайність, урожай на пні і фактична урожайність.

Фактичну урожайність сільськогосподарських культур (фактичний збір з 1 га)- визначають, поділивши фактичний .збір урожаю (валового збору) з основних посівів (без повторних, міжрядних і проміжних) на уточнену весняну продуктивну площу. Використання за базу розрахунку урожайності весняної продуктивної площі зумовлено тим фактом, що при обчисленні урожайності на базі фактично зібраної площі може статися, що господарство, яке припустило загибель посівів влітку, а також залишило незібраний урожай на якійсь площі буде мати вищий рівень урожайності, ніж те, яке цього не допустило [2, с. 207].

Урожайність однорічних і багаторічних трав (на сіно, зелений корм і насіння), природних сінокосів обчислюють на одиницю фактично зібраної площі, з якої фактично зібрано урожай.

Урожайність визначають як по окремих культурах, так і по групах їх, наприклад, зернових, овочевих, кормових.

По групах однорідних культур (зернових, овочевих, кормових та ін.) визначають середню зважену урожайність за формулою:


Статистичний аналіз урожайності технічних культур, Статистичний аналіз урожайності технічних культур,


де yi, ni - площа посіву і урожайність окремих культур;

Статистичний аналіз урожайності технічних культур - частка окремих культур у загальній площі посіву (Статистичний аналіз урожайності технічних культур, або 100%).


По групах різнорідних культур (технічні), а також по всіх культурах разом обчислюють середній вихід продукції з 1 га посіву у вартісному вираженні за формулою [2, с. 211; 3, с. 123]


Статистичний аналіз урожайності технічних культур


Економіко-статистичний аналіз посівних площ сільськогосподарських культур, їх урожайності і валового збору проводять по окремих культурах, їх групах у соціально-економічному (по різних категоріях господарств), виробничо-економічному (за природно-економічними зонами, групами господарств різної спеціалізації і інтенсифікації) розрізах та за адміністративно-територіальними одиницями (районами, областями та по країні в цілому).

При економіко-статистичному аналізі застосовують ряд статистичних методів [4, с. 42; 5, с. 65].

Для аналізу даних про посівні площі, урожай і урожайність у статистиці широко застосовують метод групувань. Насамперед це типологічні групування за соціально-економічними категоріями господарств, за розмірами посівних площ, валового збору урожаю і рівнем урожайності в розрізі основних сільськогосподарських культур і їх груп. Ці групування мають важливе значення для вивчення соціально-економічної І організаційної структури сільськогосподарського виробництва.

Порівняння даних типологічних групувань у динаміці дає змогу виявити структурні зміни в розвитку сільського господарства.

При статистичному аналізі натуральних показників землеробства застосовують структурні групування за розміром посівної площі і рівнем урожайності. Структурні групування за розміром посівної площі використовують при вивченні рівня концентрації сільськогосподарського виробництва, ступеня розповсюджування тієї чи іншої культури, наприклад, цукрових буряків в окремих категоріях господарств у розрізі адміністративно-територіальних одиниць [2, с. 212].

Для характеристики рівня концентрації застосовують структурні групування за розміром загальної посівної площі окремих видів і груп культур, а при вивченні ступеня розповсюдження тієї чи іншої культури — структурні групування за часткою посівів даної культури в загальній посівній площі. Структурні групування за рівнем урожайності використовують для порівняння рівня урожайності по господарствах, виявлення передових і відсталих, визначення невикористаних резервів підвищення урожайності.

Для вивчення впливу окремих факторів на рівень урожайності сільськогосподарських рослин широко застосовують аналітичні групування — факторні, результативні і комбінаційні. Найважливішими групувальними ознаками, за якими вони здійснюються, є показники якості грунту, забезпеченості основними виробничими фондами, трудовими ресурсами і рівня їх використання, застосування органічних і мінеральних добрив, якості насіння, строків виконання робіт, форми організації і оплати праці тощо.

При вивченні впливу різних факторів на зміни рівня урожайностізастосовують дисперсійні і кореляційно-регресійний аналіз. При цьомунайчастіше використовують не прості, а багатофакторні моделі дисперсійного і кореляційно-регресійного аналізу [7, с. 87].

Динаміку натуральних показників продукції землеробства вивчають на основі побудови і аналізу відповідних рядів динаміки. Для побудови і аналізу рядів динаміки посівних площ сільськогосподарських культур потрібні щорічні дані, а посівних площ багаторічних насаджень, урожайності і валового збору їх, а також урожайності і валового збору всіх сільськогосподарських культур — щорічно і середні за рік. Ряди динаміки наведені у статистичних збірниках. На основі таких рядів динаміки обчислюють абсолютний приріст, темпи зростання і приросту, абсолютте значення 1 % приросту, середньорічні темяи зростання і приросту [2, с. 214].

Для оцінки змін величин натуральних показників продукції землеробства за тривалий період застосовують укрупнення періодів, згладжування за допомогою плинної -середньої і аналітичне вирівнювання.

При аналізах динаміки або виконання плану посівних площ, валового збору і урожайності широко застосовують індексний метод. Пр'и цьому використовують індекси індивідуальні, загальш агрегатні і середніх величин.

Зміни посівних площ, валового збору і урожайності по окремих культурах вивчають за допомогою індивідуальних індексів. Так, індивідуальний індекс посівних площ обчислюють за формулою Статистичний аналіз урожайності технічних культур індивідуальний індекс урожайності - Статистичний аналіз урожайності технічних культур індивідуальним індекс валового Статистичний аналіз урожайності технічних культурСтатистичний аналіз урожайності технічних культурn0,n1 – посівні площі окремих культур базисного і звітного періодів, га; y0, y1 - урожайність окремих культур у иих періодах, ц/га

При аналізі зміни валового збору по групі однорідних культур або валового збору окремої культури по групі господарств визначають загальний агрегатний індекс валового збору, який розкладається на індекс розміру посівної площі і середньої урожайності.


Статистичний аналіз урожайності технічних культур

Статистичний аналіз урожайності технічних культур а Статистичний аналіз урожайності технічних культур


де Статистичний аналіз урожайності технічних культур, Статистичний аналіз урожайності технічних культур - середня урожайність базисного і звітното періодів d0, d1 - части посівних площ окремих культур або підприємств у загальній їх площі у базисному і звітному періодах.

Індекс середньої урожайності в процесі аналізу розкладають на середній індекс урожайності, який характеризує зміну середньої урожайності за рахунок зміни урожайності окремих культур або в окремих господарствах, і на індекс структури посівів, який характеризує зміну середньої урожайності за рахунок змін структури посівних площ, тобто:


Статистичний аналіз урожайності технічних культур


де Статистичний аналіз урожайності технічних культур- умовна середня урожайність.


Середній індекс урожайності Iy можна визначити і за формулою агрегатного індексу:

Статистичний аналіз урожайності технічних культур


Індекс структури посівів Id можна обчислити діленням індексу розміру і структури посівів Статистичний аналіз урожайності технічних культур - на індекс розміру посівів Статистичний аналіз урожайності технічних культур :


Статистичний аналіз урожайності технічних культур


Зміни валового збору в абсолютному виразі Статистичний аналіз урожайності технічних культур,а внаслідок зміни загальної площі посівів Статистичний аналіз урожайності технічних культур, обчислюють за формулою


Статистичний аналіз урожайності технічних культур


середньої урожайності Статистичний аналіз урожайності технічних культур


Статистичний аналіз урожайності технічних культур


Зауважимо, що Статистичний аналіз урожайності технічних культур внаслідок зміни урожайності кожної культури або в кожному господарстві


Статистичний аналіз урожайності технічних культур або Статистичний аналіз урожайності технічних культур


Внаслідок зміни структури посівів Статистичний аналіз урожайності технічних культуряк


Статистичний аналіз урожайності технічних культур

Зауважимо, що Статистичний аналіз урожайності технічних культур


Для визначення абсолютних і відносних змін розмірів валового збору по групі "однорідних культур або окремої культури по групі господарств можна застосувати таку систему взаємозв'язаних індексів:


Індекс = Індекс * Індекс * Індекс загальних

валового збору урожайності структури посівів розмірів посівів,


Статистичний аналіз урожайності технічних культур


де П0, П1 - загальні розміри посівних площ базисного і звітного періодів; Статистичний аналіз урожайності технічних культур


Зміни валового збору у відносному вираженні за рахунок того чи іншого фактора визначають обчисленням відповідного індексу, а абсолютні величини змін валового збору за рахунок даного фактора — як різницю чисельника і знаменника відповідного індексу.

СТАТИСТИЧНИЙ АНАЛІЗ УРОЖАЙНОСТІ ТЕХНІЧНИХ КУЛЬТУР


2.1 Аналіз рівня та факторів урожайності методом аналітичного групування


Групування — невід'ємний елемент зведення, його найважливіший етап. Це процес утворення груп одиниць сукупності, однорідних у певному істотному відношенні, а також тих, що мають однакові або близькі значення групувальної ознаки. Групуванням називають розподіл статистичної сукупності на групи (частини) за рядом характерних для них ознак. Це статистичний метод розчленування складного масового явища на істотно різні групи з метою всебічної характеристики його стану, розвитку і взаємозв'язків.

Із наведеного визначення випливає, що суть методу статистичних групувань полягає у тому, що складне масове явище розглядається не як єдине нероздільне ціле, а у ньому виділяються окремі групи одиниць із статистичними показниками, які дають кількісну характеристику якісно своєрідній частині одиниць усієї сукупності. Тобто кожна з одержаних груп об'єднує однорідні одиниці сукупності. Групи встановлюють на підставі аналізу суті досліджуваного явища. У результаті внутрішньогрупових підрахунків одержують характеристику у вигляді системи статистичних показників. Необхідність такого підходу до вивчення масових явищ зумовлюється тим, що в складних масових явищах існують якісні відмінності між окремими одиницями, адже кожна з них має свої індивідуальні риси. У цілому ж всі такі одиниці мають загальні риси, які формують дане явище. Наприклад, розглянемо урожайність зернових культур у господарствах району. Щоб мати уявлення про урожайність, недостатньо знань лише про загальний її рівень, адже всередині даної статистичної сукупності (господарства, району) містяться одиниці спостереження зі своїми індивідуальними властивостями. Це господарства з конкретними природними умовами, специфікою технологій вирощування, різним рівнем зазбезпеченості матеріальними і трудовими ресурсами і т. ін.

Під час групування будемо використовувати вихідні дані (див. Додаток № 1). Далі на основі додатку №1 складемо ранжирований ряд по результативній ознаці, тобто розташуємо групувальну ознаку у зростаючому порядку (табл. № 1).


Таблиця 1. Ранжирований ряд підприємств за урожайністю технічних культур

п.п.

Шифр

підприємства

Урожайність

(ц/га)

1 11 204,32
2 15 205,79
3 8 206,88
4 4 209,06
5 27 217,77
6 2 220,15
7 29 220,88
8 6 224,70
9 21 227,91
10 14 239,94
11 20 242,94
12 28 245,31
13 16 245,94
14 23 246,38
15 13 246,61
16 3 253,75
17 1 263,39
18 30 263,39
19 5 265,59
20 24 266,58
21 18 273,01
22 12 282,84
23 19 284,34
24 22 286,70
25 7 287,18
26 26 287,80
27 10 293,20
28 25 308,94
29 9 315,72
30 17 344,49

Отже, використовуємо метод аналітичного групування для розподілу господарств Вінницького району на однорідні групи. Групувальна ознака – урожайність (ц/га) зернових культур. Для того, щоб його визначити, необхідно по кожному господарству валовий збір поділити на посівну площу.

На групувальну ознаку впливають такі фактори як затрати на 1га.(грн.), прямі затрати праці на 1 га(люд.-год.), оплата праці 1 люд.-год.(грн.).

Для наочності відобразимо ранжирований ряд графічно. Для цього побудуємо Огіву Гальтона (рис. №1), в якій на осі абсцис буде - порядковий номер підприємства в ранжированому ряді, а на осі ординат - величина групувальної ознаки - урожайність зернових культур. Зростання собівартості від підприємства до підприємства відбувається поступово.


Статистичний аналіз урожайності технічних культур

Рис.1 Огіва Гальтона


Визначимо кількість груп інтервального ряду за формулою:

n = 1+3,322 1g N , або n = Статистичний аналіз урожайності технічних культур, де


n - кількість груп; N - чисельність сукупностей;


n=Статистичний аналіз урожайності технічних культур=Статистичний аналіз урожайності технічних культур=5.


Знайдемо величину інтервалу -h за формулою:


h=Статистичний аналіз урожайності технічних культур=Статистичний аналіз урожайності технічних культур= 28,03;


xСтатистичний аналіз урожайності технічних культур — mах величина групувальної ознаки (урожайності);

xСтатистичний аналіз урожайності технічних культур —min величина групувальної ознаки ;

n ─ кількість груп.


Проаналізуємо по групам інтервального ряду найбільш важливі показники, які впливають на рівні виробництва продукції. Тому за допомогою величини інтервалу - n - зробимо iнтервальний ряд розподілу підприємства по урожайності зернових культур (табл. №2).


Таблиця 2. Інтервальний ряд розподілу підприємств за урожайністю

№ групи Границі груп по урожайності

К-сть

підприємств

I від 204,32 до 232,35 9
II від 232,35 до 260,39 7
III від 260,39 до 288,42 7
IV від 288,42 до 316,46 4
V від 316,46 до 344,49 3

Статистичний аналіз урожайності технічних культур

Рис.2 Гістограма і полігон


За допомогою інтервального ряду розподілу побудуємо гістограму, на якій на осі абсцис розміщено - інтервал по урожайності, а на ординаті кількість підприємств у групі (рис.2). Гістограма - стовпчикова діаграма, яка застосовується для зображення інтервальних варіаційних рядів. Площа кожного стовпчика пропорційна частотам. Для рівних інтервалів ширину стовпчика беруть однакову, а висота пропорційна частотам. При нерівних інтервалах ширина стовпчиків має бути пропорційна величині інтервалу у кожній групі, а висота стовпчиків збільшується у стільки разів у скільки збільшується величина інтервалу.


Таблиця 3. Зведені дані результативного групування технічних культур

Показники Номера груп по урожайності

1 2 3 4 5

В

середньому

валовий збір (ц) 2553500 2046500 1851000 1056500 786000 8293500
посівна площа (га) 9895,1 7695,8 6948,5 4046,9 3005,4 31591,7
затрати всього (грн.) 2182300 1472800 1893600 1074500 899100 7522300
прямі затрати праці (люд.-год.) 732900 511600 508900 296700 240300 2290400
оплата праці (грн.) 604700,0 441200,0 495800,0 282400,0 223900,0 2048000,0
сума внесених добрив 17551,1 14361,5 15448,5 11090,8 5319,1 63771

Гістограма наочно характеризує особливості розподілу одиниць даної сукупності за досліджуваною ознакою (урожайністю (ц/га)). На цьому ж малюнку зобразимо полігон. Для цього з’єднаємо прямими лініями середні точки верхніх площадок гістограми.

На основі результативного групування побудуємо таблицю зведених даних (табл. 3). Результативне групування — це групування в якому групувальною ознакою є будь-який результативний показник. В моєму випадку – урожайність зернових культур.

На основі таблиці 3побудуємо таблицю залежності урожайності від інших факторів (таблиця 4).


Таблиця 4. Залежність урожайності від впливу окремих факторів

Показники I II III IV V В середньому
К-сть підприємств 9 7 7 4 3
Урожайність (ц/га) 258,06 265,92 266,39 261,06 261,53 1312,96
Затрати на 1 га (грн.) 220,54 191,38 272,52 265,51 299,16 1249,11
Прямі затрати праці на 1 га (люд.-год.) 74,07 66,48 73,24 73,32 79,96 367,06
Оплата праці 1 люд.-год. (грн.) 0,83 0,86 0,97 0,95 0,93 4,55
Внесено мінеральних добрив на 1 га (кг д.р.) 1,773716 1,866148 2,223286 2,740567 1,769848 10,37

Зробимо те саме на основі факторної ознаки.

Факторне групування - це групування в якому групувальною ознакою є факторний показник. Проведемо факторне групування на основі урожайності зернових.

Використовуючи дані додатку 1, побудуємо ранжирувальний ряд розподілу по вибраній факторній ознаці (таб. 5).


Таблиця 5 Ранжирований ряд підприємства за урожайністю продукції

№ п.п. Шифр підприємств Затрати на 1га (грн.)
1 9 97,86
1 25 119,76
2 19 136,04
3 24 141,51
4 18 146,38
5 16 152,25
6 9 97,86
7 12 158,00
8 17 175,25
9 10 192,38
10 23 209,19
11 7 218,48
12 5 222,19
13 26 224,69
14 6 234,13
15 13 235,14
16 21 237,48
17 3 253,75
18 22 258,37
19 11 267,25
20 15 290,91
21 14 299,41
22 2 314,03
23 27 326,53
24 28 335,23
25 20 343,40
26 4 357,82
27 1 395,81
28 30 395,81
29 29 421,27
30 8 423,94

Для наочності відобразимо ранжирований ряд графічно. Для цього побудуємо огіву Гальтона (рис. 3), в якій на осі абсцис буде - порядковий номер підприємства в ранжированому ряді, а на осі ординат - величину групувальної ознаки — затрати на 1 га (грн.).

Визначимо кількість груп інтервального ряду за формулою:


n = 1+3.322 1g N , або n = Статистичний аналіз урожайності технічних культур, де


n - кількість груп;

N - чисельність сукупностей;


n=Статистичний аналіз урожайності технічних культур=Статистичний аналіз урожайності технічних культур=5


Знайдемо величину інтервалу -h за формулою:


h=Статистичний аналіз урожайності технічних культур=Статистичний аналіз урожайності технічних культур= 65,21;

Статистичний аналіз урожайності технічних культур

Рис. 3 Огіва Гальтона


xСтатистичний аналіз урожайності технічних культур - mах величина групувальної ознаки (затрат на 1 га.(грн.));

xСтатистичний аналіз урожайності технічних культур - min величина групувальної ознаки ;

n - кількість груп.

За допомогою величини інтервалу - n - зробимо iнтервальний ряд розподілу підприємства по затратам (табл. №6).


Таблиця 6. Інтервальний ряд розподілу підприємств по затратам

№ групи Границі груп по затратам

Кількість

підприємств

I від 96,87 до 163,08 7
II від 163,08 до 228,29 9
III від 228,29 до 293,51 4
IV від 293,51 до 358,73 6
V від 358,73 до 423,94,3 4

За допомогою інтервального ряду розподілу побудуємо гістограму і полігон тепер уже по затратам (рис. 4).

На основі факторного групування будуємо таблицю зведених даних (табл.7), а факторне групування - це групування, в якому групувальною ознакою є факторний показник. Факторним показником у даному випадку є затрати на 1 га. (грн.).


Статистичний аналіз урожайності технічних культур

Рис.4. Гістограма і полігон

Таблиця 7. Зведені дані результативного групування

Показники Границі груп по витратам Всього

1 2 3 4 5
Кількість підприємств 7 9 4 6 4 -
затрати всього (грн.) 1947100 2357300 1084700 1316300 816900 7522300
посівна площа (га) 7108 9298 3884 6569 4731,90 31591,70
валовий збір (ц) 1868000 2366500 963000 1742000 1354000,0 8293500,0

На основі проведених результативного та факторного групувань запишемо таблицю залежності урожайності від затрат (табл.8).


Таблиця 8. Залежність урожайності від затрат на 1га (грн.)

Показники Номера підприємств В середньому
Групи 1 2 3 4 5
Затрати на 1 га (грн.) 273,92 253,52 279,30 200,37 172,64 235,95
Урожайність (ц/га) 262,79 254,51 247,96 265,17 286,14 263,31

Провівши статистичні дослідження, ми виявили, що між результативною ознакою – урожайністю (ц/га) і факторною ознакою – затратами на 1 га (грн.) – існує пряма залежність.


2.2 Кореляційний аналіз


Важливим завданням статистики є встановлення і пояснення взаємозв’язків і відмінностей у розвитку соціально-економічних явищ. Зв’язок між окремими явищами виявляється у вигляді кореляційних залежностей або кореляції. Ця форма зв’язку характеризується тим, що кожному значенню однієї ознаки відповідає одне або кілька значень іншої ознаки. Отже, кореляційний аналіз – це метод визначення кількісної оцінки взаємозалежностей між статистичними ознаками, що характеризують окремі соціально-економічні явища і процеси. За допомогою кореляційного аналізу виявляють наявність і вибір форми зв’язку результативної ознаки з одним або комплексом факторів; встановлюють тісноту зв’язку результативного показника з факторним і т.д. При кореляційному зв’язку немає суворої відповідності між значеннями залежних ознак. Кожному певному значенню аргументу відповідає кілька значень функції. Кореляційний аналіз виявляє кореляційні зв’язки не в кожному окремому випадку, а при великій кількості спостережень під час порівняння середніх значень взаємозалежних ознак.

Проведемо кореляційний аналіз між урожайністю ц/га та затратами на 1 га. Для цього побудуємо таблицю з вихідними й розрахунковими величинами для обчислення параметрів зв’язку (табл. 9).

Зобразимо дані графічно (рис. 5).

З графіка видно, що в даному випадку зв’язок близький до прямолінійного і його можна виразити рівнянням прямої лінії


Статистичний аналіз урожайності технічних культур,


де Статистичний аналіз урожайності технічних культур - теоретичні (обчислені за рівнянням регресії) значення результативної ознаки;

Статистичний аналіз урожайності технічних культур- початок відліку або значення Статистичний аналіз урожайності технічних культур при умові, що х = 0;

а1 – коефіцієнт регресії (коефіцієнт пропорційності, який показує як зміниться Статистичний аналіз урожайності технічних культур при кожній зміні х на 1);

х – значення факторної ознаки.


Параметри а0 і а1 рівняння регресії обчислюються способом найменших квадратів. Суть цього способу полягає в знаходженні таких параметрів рівняння зв’язку, при

Если Вам нужна помощь с академической работой (курсовая, контрольная, диплом, реферат и т.д.), обратитесь к нашим специалистам. Более 90000 специалистов готовы Вам помочь.
Бесплатные корректировки и доработки. Бесплатная оценка стоимости работы.

Поможем написать работу на аналогичную тему

Получить выполненную работу или консультацию специалиста по вашему учебному проекту
Нужна помощь в написании работы?
Мы - биржа профессиональных авторов (преподавателей и доцентов вузов). Пишем статьи РИНЦ, ВАК, Scopus. Помогаем в публикации. Правки вносим бесплатно.

Похожие рефераты: