Xreferat.com » Рефераты по бухгалтерскому учету и аудиту » Облік та контроль розрахунків за виплатами на соціальні заходи в ДП НДГ "Україна" ЖНАЕУ Черняхівського району Житомирської області

Облік та контроль розрахунків за виплатами на соціальні заходи в ДП НДГ "Україна" ЖНАЕУ Черняхівського району Житомирської області

COLSPAN=2>-працівників, що займалися реалізацією продукції 46,83 661 651 7

Проведено утримання соціальних внесків на соціальне страхування у зв`язку з тимчасовою непрацездатністю від заробітної плати:

-виробничого персоналу



652


661


-загальновиробничого персоналу 809,79 652 661
-адміністративного персоналу 148,81 652 661
-працівників, що займалися монтажем 80,91 661 652
-працівників, що займалися реалізацією продукції 45,21 661 652 8

Проведено утримання соціальних внесків на соціальне страхування від безробіття від заробітної плати:

-виробничого персоналу

485,87

661


653


-загальновиробничого персоналу 89,29 661 653
-адміністративного персоналу 48,55 661 653
-працівників, що займалися монтажем 27,13 661 653
-працівників, що займалися реалізацією продукції 14,05 661 653 9

Погашено з поточного рахунку заборгованість перед:

-Пенсійним Фондом

39006,39



651


311


-Фондом соціального страхування у зв`язку зтимчасовою непрацездатністю

2659,53



652


311


-Фондом соціального страхування на випадок безробіття 1959,69 653 311
-Фондом соціального страхування ві нещасних випадків на виробництві

722,00



656


311

10 Нараховано допомогу у зв`язку з тимчасовою втратою працездатності 3411,89

652


661


Загальну схему обліку збору на обов'язкове державне пенсійне страхування наведено на рис 2.1.

Облік та контроль розрахунків за виплатами на соціальні заходи в ДП НДГ "Україна" ЖНАЕУ Черняхівського району Житомирської області


Рис. 2.1. Загальна схема обліку збору на обов'язкове державне пенсійне страхування


Аналітичний облік організовується за складом і категоріями працівників, від заробітної плати яких здійснюють відрахування на соціальні заходи.

Синтетичний облік розрахунків за зборами на державне пенсійне та соціальне страхування ведуть у регістрах фінансового обліку. Зокрема, для цього призначено Журнал 10. У цих реєстрах передбачене відображення як кредитових, так і дебетових обігів за рахунком 65 «Розрахунки за страхуванням».

Однак тут не можна забезпечити роздільний облік цих зборів за окремими видами, що зумовлює необхідність ведення окремого реєстру, у якому б можна було відкрити аналітичні рахунки за кожним видом відрахувань на державне пенсійне та соціальне страхування.

Виходячи із необхідності в таких аналітичних рахунках, для цього можна застосувати відомість, аналогічну за побудовою «Відомості 3.6 аналітичного обліку розрахунків із бюджетом», відкриваючи її як допоміжний реєстр до Журналу 10.


2.4 Система звітності з обліку розрахунків за страхуванням


Звітність до Пенсійного фонду. Платники збору щомісяця складають у двох примірниках інформацію про розрахунки з Пенсійним фондом України з зазначенням сум нарахованого і сплаченого збору й інших надходжень. Всі примірники підписуються керівником, головним бухгалтером підприємства й виконавцем і завіряються печаткою. Один примірник інформації про розрахунки з Пенсійним фондом подається в орган Пенсійного фонду за місцем реєстрації платника збору протягом 20 календарних днів, наступних за останнім днем звітного місяця. Другий примірник залишається в бухгалтерії платника.

Звітність до Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття. Роботодавці щоквартально складають у двох примірниках розрахункову відомість про нарахування і перерахування страхових внесків до Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття, один примірник якого подається до центру зайнятості за місцем реєстрації платника в такі строки: 20 квітня, 20 липня, 20 жовтня, 25 січня. Усі примірники розрахункової відомості підписуються керівником і головним бухгалтером підприємства або організації, виконавцем та завіряються печаткою. Другий примірник звіту, завірений центром зайнятості, залишається в бухгалтерії платника страхових внесків.

Звітність до Фонду соціального страхування на випадок тимчасової втрати працездатності. Роботодавці щоквартально складають у двох примірниках наростаючим підсумком з початку року звіт за формою №4-ФСС ТВП із зазначенням у ньому сум, нарахованих і сплачених страхових внесків та інших надходжень, а також сум, витрачених на виплату допомоги та здійснення інших заходів, фінансування яких проводиться за рахунок коштів Фонду. Звіт подається за підписами керівника та головного бухгалтера і завіряється печаткою страхувальника, а добровільно застрахованої особи — за її особистим підписом. Один примірник звіту за формою №4-ФСС ТВП не пізніше 20 числа (річного — до 20 числа), наступного за звітним періодом місяця, подається до органу реєстрації, другий — залишається в бухгалтерії страхувальника.

Звітність платників страхових внесків до Фонду страхування від нещасних випадків на виробництві.Юридичні особи — платники страхових внесків щоквартально у двох примірниках складають розрахункову відомість про нарахування і перерахування страхових внесків та витрачання коштів Фонду, один примірник якої подається до робочого органу виконавчої дирекції Фонду за місцем реєстрації страхувальника в такі строки: до 20 квітня, до 20 липня, до 20 жовтня поточного року, до 25 січня року, наступного за звітним. Усі примірники розрахункової відомості підписуються керівником і головним бухгалтером підприємства, виконавцем та завіряються печаткою. Другий примірник звіту залишається в бухгалтерії платника. [67, c. 121]


2.5 Вдосконалення обліку розрахунків за страхуванням на підприємстві


Інформація економіко-правового середовища, курс на ринкові перетворення в Україні супроводжуються реформуванням бухгалтерського обліку. Законодавче регулювання нових напрямів господарської практики супроводжувалось нормативним регулюванням бухгалтерського обліку вексельних і валютних операцій, фінансових інвестицій і собівартості, приватизаційних процесів, орендних відносин, основних фондів та нематеріальних активів, обігу майнових та компенсаційних сертифікатів, застосування єдиного принципу нарахування при визначенні доходів і витрат підприємства, проведення інвентаризації і оформлення документів, складання переглянутої бухгалтерської звітності, включаючи її скорочений варіант для малих підприємств.

Гармонізація національної системи бухгалтерського обліку проводиться на основі міжнародних стандартів фінансової звітності, оскільки вони відображають умови ринкової економіки, мають міжнародне визнання, сформувались на основі компромісу системи обліку, що застосовується в країнах з розвиненою ринковою економікою і дають змогу забезпечити більшу порівнянність обліково-звітної інформації, яку представляють українські та зарубіжні господарюючі суб'єкти і структури. Крім того, звітність та таким стандартами дозволяє підвищити загальні споживчі якості для її користувачів, які не можуть інакше, ніж через публічну звітність отримати відомості про виконання вкладень інвестора та фінансовий стан підприємства.

Облік розрахунків за пенсійним страхуванням, соціальним страхуванням на випадок безробіття, у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності, від нещасного випадку на виробництві в ДП НДГ «Україна»ведеться згідно з вище перерахованими нормативними документами на належному рівні, але поряд з цим існує великий недолік. Бухгалтерський облік господарської діяльності частково ведеться без застосування ПК.

На сьогоднішній день одним із основних шляхів удосконалення обліку на ДП НДГ «Україна» є перехід на сучасні комп'ютерні технології його ведення з урахуванням національних особливостей народного господарства. Використовуючи технічні можливості сучасних комп'ютерів, процес обліку може зводитися в основному тільки до реєстрації даних первинних документів (у вигляді стандартизованих бухгалтерських проводок) і накопичення їх протягом року в базі облікових даних комп'ютера. Такий підхід до технології обробки облікових даних дозволяє:

- одержувати облікові регістри (баланс, аналітичні рахунки і витяжки з них) практично на будь-яку дату, не чекаючи закінчення облікового періоду, що значно підвищує оперативність бухгалтерського обліку;

- залежно від потреб управління одержувати множини групувань і узагальнень в обліку, в межах класифікації облікових номенклатур, що значно

збільшує аналітичність обліку без підвищення трудомісткості його ведення;

проводити аналіз з різних сторін діяльності підприємства на регулярній

основі (в регламентованому режимі) або за необхідності (за запитами);

складати в автоматизованому режимі форми бухгалтерської звітності і

форми статистичної звітності;

проводити комплексні, багатоваріантні, прогнозні аналізи та розрахунки;

- зменшити трудомісткість обліку за рахунок автоматизації його ведення.

Задачею автоматизації є підвищення якості роботи як бухгалтерів, гак і бухгалтерії в цілому. Перехід до автоматизованого бухгалтерського обліку вимагає не лише бажання і коштів, але й значної підготовчої роботи, як організаційної, так і методичної. Перехід потрібно організовувати планово, поетапно, краще до початку звітного періоду. Потрібно оцінити склад і обсяги необхідного документообігу, визначитись, які документи будуть вестись в електронному вигляді, а які в паперовому. Вибір засобів автоматизації завжди має здійснюватись безпосередньо зацікавленими спеціалістами - керівником, бухгалтером. [52, c. 39]

Таким чином, автоматизація обліково-планових робіт та застосування прогресивних форм обліку та документації в ДП НДГ «Україна» забезпечить зниження затрат часу на обчислення і розрахунки, а також створить умови для підвищення продуктивності праці і здешевлення облікового апарату.

На сьогоднішній день найбільш оптимальним для господарства є встановлення комп'ютерної програми "1С:Бухгалтерия 7.7", яка є складовою частиною системи програм "1С:Предприятие 7.7" - її компонентою. "1С:Бухгалтерия 7.7" - це програма для ведення бухгалтерського обліку, що може застосовуватись на підприємствах різних форм власності та видів діяльності.


Висновки до розділу 2


Бухгалтерський облік розрахунків за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням вимагає їх належного документального оформлення. Сума утримань до фондів соціального страхування із заробітної плати працюючих відображається в розрахунково-оборотній відомості, в якій відображаються розрахунки з робітниками та службовцями з оплати праці, і в якій зазначаються суми нарахованої заробітної плати і суми утримань, в тому числі і зборів на соціальне страхування.

Облік розрахунків за страхуванням в ДП НДГ «Україна» ведеться за зборами на обов'язкове державне пенсійне страхування, на обов'язкове соціальне страхування, на обов'язкове соціальне страхування на випадок безробіття, за індивідуальним страхуванням персоналу підприємства, страхуванням майна та за страхуванням від нещасних випадків на виробництві та за іншими розрахунками зі страхування. Порядок нарахування таких зборів регулюється чинним законодавством. Для обліку розрахунків за всіма видами страхування призначений рахунок 65 "Розрахунки за страхуванням".

Аналітичний облік організовується за складом і категоріями працівників, від заробітної плати яких здійснюють відрахування на соціальні заходи.

Синтетичний облік розрахунків за зборами на державне пенсійне та соціальне страхування ведуть у регістрах фінансового обліку. Зокрема, для цього призначено Журнал 10. У цих реєстрах передбачене відображення як кредитових, так і дебетових обігів за рахунком 65 «Розрахунки за страхуванням».

Облік розрахунків за пенсійним страхуванням, соціальним страхуванням на випадок безробіття, у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності, від нещасного випадку на виробництві в ДП НДГ «Україна»ведеться згідно з вище перерахованими нормативними документами на належному рівні, але поряд з цим існує великий недолік. Бухгалтерський облік господарської діяльності частково ведеться без застосування ПК.

На сьогоднішній день одним із основних шляхів удосконалення обліку на ДП НДГ «Україна» є перехід на сучасні комп'ютерні технології його ведення з урахуванням національних особливостей народного господарства.

Автоматизація обліково-планових робіт та застосування прогресивних форм обліку та документації в ДП НДГ «Україна» забезпечить зниження затрат часу на обчислення і розрахунки, а також створить умови для підвищення продуктивності праці і здешевлення облікового апарату.


Розділ 3. Організація аналітично-контрольної роботи в ДП НДГ «Україна»


3.1 Організаційні основи контрольно-аналітичної роботи на підприємстві


Для забезпечення належної достовірності облікових і звітних даних, а також з метою раціонального використання ресурсів на підприємстві створюється система внутрішньогосподарського контролю. Під час її організації слід знайти розумний компроміс між бажанням максимально понизити ймовірність розкрадань та допущень помилок, і витратами на організацію та функціонування такої системи.

До завдань внутрішньогосподарського контролю належать надання інформації про господарські процеси, що відбуваюьбся; надання допомоги в прийнятті найбільш ефективних управлінських рішень; своєчасне виявлення та усунення умов і факторів, які заважають ефективній діяльності підприємства тощо.

Внутрішній контроль на підприємстві може проводити ревізійна комісія, відділ внутрішнього аудиту або конкретний працівник. На досліджуваному підприємстві немає служби контролю, і вся відповідальність слід рівномірно розподілина між працівниками.

Успішна робота системи внутрішнього контролю багато в чому залежить від кваліфікації працівників, вивчення та підготовки кадрів, системи найму, мотивації персоналу.

Однією із складових частин внутрішньогосподарського контролю є бухгалтерський контроль. Це контроль самого бухгалтерського обліку і звітності. Він здійснюється для забезпечення надійності облікових даних, переслідуючи наступні цілі: попередити втрати грошей чи цінностей в результаті крадіжок чи зловживань; забезпечити точний облік фактів господарського життя та інформації в облікових регістрах тощо. Мета бухгалтерського контролю - проведення перевірки доцільності і достовірності господарських операцій до моменту їх здійснення або перед їх завершенням на підставі бухгалтерських документів, а також перевірка правильності ведення бухгалтерського обліку та вивчення результатів господарської діяльності підприємства.

Забезпечення достовірності даних у процесі обліку - основне завдання бухгалтерського контролю, а саме:

а) не допускати відображення в обліку фіктивних господарських операцій;

б) отримувати дозвіл уповноваженої особи на проведення господарської операції, щоб не мала місця несанкціонована операція, що може призвести до зловживання;

в) відображати в обліку лише реально здійсненні господарські операції.

В залежності від часу здійснення перевірки контроль поділяється на: попередній, оперативний (поточний) та послідуючий.

Попередній контроль здійснюється до початку операцій або процесу виробництва і застосовується, зокрема, для підтвердження доцільності і законності господарських операцій (або управлінського рішення) до моменту його реалізації.

Поточний контроль проводиться в процесі здійснення господарських операцій для виявлення недоліків у прийнятті рішень з метою застосування оперативних заходів щодо усунення негативних факторів. Сутність поточного контролю полягає у встановленні відхилень, порушень і інших причин в процесі здійснення операцій. Його проводять шляхом перевірки та аналізу облікових регістрів, звітів підрозділів, а при потребі складають аналітичні таблиці і групувальні відомості; організовують контроль за правильністю оформлення первинних документів.

Важливою ділянкою бухгалтерського контролю є перевірка правильності відображення господарських операцій на рахунках бухгалтерського обліку та записів операцій в облікових регістрах, дотримання правил групування документів, що підтверджують факт господарської операції, їх зберігання і користування ними, відповідності показників облікових регістрів формам звітності. В ході систематичного контролю виявляється порушення оформлення первинних документів, графіків передачі та обробки документі.

Наступний контроль проводиться після того, як відбулися ті господарські операції або події, які контролюються. Такий контроль охоплює перевірку правильності і законності проведених господарських операцій на підприємствах, виявляє порушення і зловживання, а також дає можливість розробити заходи щодо усунення недоліків та їх попередження в майбутньому.

Основним змістом наступного контролю є перевірка дотримання господарського та фінансового законодавства, достовірності ведення обліку та складання звітності, господарської діяльності та законності здійснення управлінських рішень. За результатами перевірок, аналізу та досліджень, якщо встановлено порушення, помилки чи відхилення, складають акти або довідки та приймають відповідні управлінські рішення.

Будь-яка перевірка тягне за собою юридичну відповідальність (матеріальну, дисциплінарну, адміністративну і кримінальну). Бухгалтери повинні знати, що таку відповідальність несуть не лише матеріально-відповідальні особи за ввірені їм цінності, а й обліковці, у тім числі й головний бухгалтер. Тому, організовуючи обліковий процес, вони повинні знати, за що вони будуть відповідати і як, оскільки від цього у повній мірі залежить якість їхньої роботи.

Головним джерелом інформації при контролі і аналізі є бухгалтерський облік.

Джерелами інформації бухгалтерського обліку для контролю і аналізу у ДП НДГ «Україна» є:

1. Наказ про облікову політику підприємства.

2. Первинні документи

3.Облікові регістри, що використовуються для відображення господарських операцій

4. Звітність.

Серед методів внутрішньогосподарського контролю важливе місце належить інвентаризації. У ДП НДГ «Україна» інвентаризація в поточному контролі фінансово-господарської діяльності, яка здійснюється бухгалтерією та іншими підрозділами підприємства,є формою оперативного контролю збереження матеріальних цінностей і засобів. В Товаристві інвентаризація проводиться відповідно до Закону України „Про бухгалтерський облік і фінансову звітність в Україні від 16.07.99, № 996- XIV та Інструкції по інвентаризації основних засобів, нематеріальних активів, товарно-матеріальних цінностей, грошових коштів і документів та розрахунків, затвердженої наказом Міністерства фінансів України від 11.08.94 р. № 69.

Основними завданнями інвентаризації є:

виявлення фактичної наявності основних фондів, нематеріальних активів, товарно-матеріальних цінностей, коштів, цінних паперів та інших грошових документів, а також обсягів незавершеного виробництва в натуральному вираженні;

встановлення надлишку або нестачі цінностей і коштів шляхом зіставлення фактичної наявності з даними бухгалтерського обліку;

виявлення товарно-матеріальних цінностей, які частково втратили свою первісну якість, застарілих фасонів і моделей, а також матеріальних цінностей та нематеріальних активів, що не використовуються;

перевірка дотримання умов та порядку збереження матеріальних та грошових цінностей, а також правил утримання та експлуатації основних фондів;

перевірка реальності вартості зарахованих на баланс основних фондів, нематеріальних активів, товарно-матеріальних цінностей, цінних паперів і фінансових вкладень, сум грошей у касах, на поточному, валютному та інших рахунках в установах банків, дебіторської і кредиторської заборгованості, незавершеного виробництва, витрат майбутніх періодів, резервів наступних витрат і платежів. [49, c. 36]

Інвентаризація проводиться в обов’язковому порядку 1 раз на рік

Для проведення інвентаризації у ДП НДГ «Україна» створена постійно діюча інвентаризаційна комісія у складі керівника підприємства (голова комісії), головного бухгалтера, керівників структурних підрозділів. Відповідальність за інвентаризацію покладається на керівника підприємства, який з головним бухгалтером складає графік проведення інвентаризації до 20 січня. В ньому передбачаються графіки планових інвентаризацій згідно діючих інструкцій, і графіки позапланових перевірок. На жаль, на даному підприємстві не має такого графіка.

Кількість інвентаризації в році, дати їх проведення, а також перелік майна та зобов’язань, що підлягають перевірці під час кожної з них, встановлюється підприємством. При цьому інвентаризація не повинна перевищувати нормальний хід комерційної та виробничої діяльності. Тривалість інвентаризації визначає керівник (голова правління) підприємства залежно від обсягів цінностей, що підлягають перевірці, та складу інвентаризаційної комісії.

Підсумовуючи вищесказане, можна зробити висновок, що внутрішньогосподарський контроль у ДП НДГ «Україна» знаходиться на досить непоганому рівні.


3.2 Аналіз розрахунків за страхуванням


Аналіз структури витрат за елементами, до яких входять розрахунки за соціальним страхуванням, передбачає визначення питомої ваги окремих елементів витрат у загальній сумі витрат і оцінку їх зміни за звітний період. Для наочності використовується аналітична таблиця, у якій перераховуються елементи витрат і відображається їх абсолютна величина та питома вага. Ці дані наводяться окремо: базові (минулого, звітного періоду), прогнозні, фактичні та зміна цих показників за період, що аналізується.

Проаналізуємо структуру витрат підприємства ДП НДГ «Україна»за елементами операційних витрат (табл. 3.1.)


Таблиця 3.1

Структура операційних витрат на ДП НДГ «Україна»

Види витрат 2008 рік 2009 рік Відхилення 2009 від 2007 рр.

Тис. грн. % Тис. грн. % +, - %
Матеріальні витрати 1045 34,05 2714 58,69 1669 159,71
Витрати на оплату праці 1157 37,70 1175 25,41 18 1,56
Відрахування на соціальні заходи 118 3,84 269 5,82 151 127,97
Амортизація основних фондів 499 16,26 383 8,28 -116 -23,25
Інші операційні витрати 180 5,87 83 1,79 -97 -53,89
Разом 3069 100,00 4624 100,00 -1279,9 50,67

Як бачимо, відрахування на соціальні заходи займають у 2009 році займають 5,82 % всіх операційних витрат, що на 127, 97 % більше ніж у 2008 році.

Зобразимо графічно частку відрахувань на соціальні заходи в структурі операційних витрат ДП НДГ «Україна».


Облік та контроль розрахунків за виплатами на соціальні заходи в ДП НДГ "Україна" ЖНАЕУ Черняхівського району Житомирської області

Рис.3.1. Витрати на віднахування на соціальні заходи в структурі операційних витрат

Проаналізуємо динаміку соціальних відрахувань за 2007 -2009 роки.


Таблиця 3.2

Динаміка соціальних відрахувань в ДП НДГ «Україна»

Квартал,

рік

Відрахуван ня на

соціальні заходи

Абсолютний приріст, грн.

Темп росту,

%

Темп приросту.


базисний ланцю -говий базисний ланцюговий базисний ланцюговий
2007 110 X х X X X X
2008 118 8 8 107,27 107,27 7,27 7,27
2009 269 159 151 244,55 227,97 144,55 127,97

Як бачимо, у 2008 році сума соціальних відрахувань порівняно з 2007 роком зросла на 8 тис. грн. (7,27 %). У 2009 році порівняно з 2008 вона зросла на 151 тис. грн. (127,67 %). Так як значного зростання витрат на оплату праці не спостерігається, то можемо припустити, що стрімке збільшення суми відрахувань на соціальні заходи в останньому звітному році відбулося за рахунок страхування майна підприємством.

Отже, кожного року підприємство витрачає певний відсоток на соціальне страхування свого персоналу. Сталим є відсоток нарахувань - 37%, інша частка є різною у кожному році.

На величину відрахувань впливають три основних фактора: кількість працівників в аналізованому періоді, фонд оплати праці на одного працівника та відсоток від фонду оплати праці, який керівництво планує виділити на страхове забезпечення персоналу.


3.3 Вдосконалення контрольно-аналітичної роботи на підприємстві


Звернімо увагу на найважливіші елементи системи внутрішньогосподарського контролю: відокремлення функцій бухгалтерського обліку від господарської діяльності – один і той самий працівник не повинен брати участь у господарських операціях і водночас вести їх облік; максимальне розділення функцій ведення бухгалтерського обліку; встановлення відповідальності кожного працівника; визначення кола осіб, які мають право підпису документів з витрачення ТМЦ, видачі коштів тощо; організація дієвої системи зберігання цінностей; проведення раптових перевірок; постійне навчання та підвищення кваліфікації облікових працівників.

Завданням аналізу розрахунків по соціальному страхуванню є: встановлення гарантій щодо захисту прав громадян на отримання матеріального забезпечення та соціальних послуг у разі тимчасової втрати працездатності (включаючи догляд за хворою дитиною чи хворим членом сім'ї), вагітності та пологів, народження дитини, необхідністю догляду за малолітньою дитиною, смерті громадянина або члена його сім'ї; у разі нещасного випадку чи у разі втрати роботи.

З метою встановлення правильності, повноти та своєчасності здійснених відрахувань на соціальне страхування за всіма видами оплати праці за відповідний звітний період необхідний контроль за своєчасністю, перерахування внесків і законності використання коштів Пенсійного фонду та Фондів соціального страхування і страхування на випадок безробіття тощо.

Перевіркою необхідно встановити своєчасність сплати нарахованих внесків до відповідних фондів, так як за несвоєчасну сплату внесків стягується пеня.

Постановки і характеристика задачі проведення аудиту в системі комп'ютерної обробки даних. При комп'ютеризації бухгалтерського обліку та аудиту програмні продукти, які використовуються на підприємстві, дозволяють автоматизувати цей процес, тобто дані з документів автоматично переносяться на рахунки бухгалтерського обліку, що дає можливість в будь-який момент визначити суму довгострокової дебіторської заборгованості підприємства.

Головною метою функціонування бухгалтерської інформаційної системи на підприємстві є забезпечення керівництва підприємства фінансовою інформацією для прийняття обґрунтованих рішень при виборі альтернативних варіантів використання обмежених ресурсів. Деякі підприємства також використовують не фінансову інформацію. В цьому випадку на підприємстві _ створюється економічна інформаційна система, яка складається із взаємопов'язаних підсистем, які забезпечують управлінський апарат необхідною інформацією. При цьому бухгалтерська підсистема є найважливішою, так як виконує провідну роль в управлінні потоком інформації про стан об'єкта управління, напрямку його надходження в усі підрозділи підприємства, а також зацікавленим особам поза ним.

Бухгалтерські інформаційні системи представляють бухгалтерську інформацію, що відображає повну картину господарської діяльності підприємства. На сучасному етапі в умовах переходу на міжнародні стандарти ведення бухгалтерського обліку змінилась орієнтація бухгалтерської інформації. Якщо зовсім недавно її основним користувачем були органи державного управління, то зараз бухгалтерська інформація є основою для прийняття управлінських рішень як всередині підприємства, так і зовнішніми щодо нього користувачами облікової інформації. Передусім вона надає кількісні дані, необхідні для виконання таких функцій управління виробництвом і комерційної діяльності підприємства, як планування, контроль і аналіз.

Автоматизація обліку та аудиту вносить певні зміни до технології роботи бухгалтерії. Так, один виконавець поєднує функції декількох суміжних ділянок обліку, наприклад, касир не тільки виписує прибуткові та видаткові касові ордери, але й розносить їх суми по облікових регістрах. Те ж саме відбувається при обробці одного первинного документу, який стосується декількох ділянок обліку. При проведенні оплати послуг постачальнику платіжним дорученням одночасно можна обробити і рахунок постачальника, дані якого розносяться по об'єктах та шифрах аналітичного обліку. При цьому одразу ж формуються відомості про витрати на виробництво. Всі названі вище операції може виконати одна людина, до того ж, тільки вона відповідає за результати своєї роботи.

Реальний масштаб часу введення, бухгалтерських операцій за допомогою комп'ютерної мережі дозволяє суттєво прискорити весь процес обліку. При зміні даних на одному робочому місці результати одразу ж стають доступними всім користувачам, які працюють в цій мережі. Тому при такій організації вимагається висока дисципліна користувачів і відповідна кваліфікація всіх співробітників, які вносять інформацію до загальної бази даних.

Стандартні підходи до обробки даних (єдина ідеологія побудови системи, стандартні елементи організації робочих місць тощо) дають можливість взаємозамінювати бухгалтерів на різних ділянках роботи. Завдяки цьому скорочується кількість часу працівників бухгалтерії на виконання облікових функцій, зростають можливості для аналізу, статистичної обробки та підготовки аналітичної інформації, призначеної для ефективного управління підприємством.

Спеціалізовані бухгалтерські програми дозволяють:

1) складати оборотну відомість і баланс в будь-який момент часу при будь-якій кількості введених господарських операцій. Це надає можливість в процесі обліку складати кілька проміжних оборотних відомостей для визначення собівартості продукції з врахуванням незавершеного виробництва, обороту по реалізації, прибутку, окремих податків тощо;

2) в будь-який момент часу коригувати введені операції:

змінювати суму, дату, зміст і коментарі;

доповнювати журнал операцій новими операціями в будь-якому місці і порядку;

цілком та безслідно знищувати будь-які операції;

3) будувати різноманітні звіти на підставі журналу операцій. Головним призначенням бухгалтерської програми є полегшення рутинної роботи бухгалтера зі складання різних відомостей, журналів та звітів. За умови правильного рознесення сум первинних документів по синтетичних рахунках, точного зазначення аналітичних об'єктів зведені дані розраховуються комп'ютером автоматично. До того ж, вкрай низькою є ймовірність припущення арифметичних помилок, а також помилок, пов'язаних з неправильним перенесенням тієї чи іншої цифри.

В умовах комп'ютеризації обліку є можливість відображати багатоваріантні оцінки, орієнтуватися в різних властивостях об'єкта, якщо їх слід брати до уваги.

При застосуванні ряду комп'ютерних програм можна використовувати декілька видів оцінок, будь-які види цін і способи оцінок, тобто відображати активи підприємства з погляду різних користувачів, для різних ситуацій: ліквідації, продажу, подальшого використання, конфіскації тощо. При застосуванні комп'ютерних програм можна уникнути труднощів при відображенні розрахунків підприємства в звітності, слід лише правильно визначити облікову політику.

Технологія обробки вхідної інформації. Бухгалтерський облік ґрунтується на первинній інформації, яке і є вхідною при організації обліку на комп'ютерних носіях. Законодавством передбачено, що власник підприємства несе відповідальність за організацію обліку на підприємстві таким чином, щоб всі господарські операції, які відбуваються в межах комерційної, фінансово-господарської діяльності підприємства, були вчасно задокументовані.

Первинні документи, які фіксують факти здійснення господарських операцій, є підставою для їх відображення в бухгалтерському обліку. Вони повинні бути складені під час здійснення господарської операції, а якщо це неможливо - безпосередньо після її закінчення на паперових або машинних носіях. Для контролю та впорядкування обробки даних на підставі первинних документів можуть складатись зведені облікові документи, в яких повинні бути зазначені всі обов'язкові реквізити.

Інформація, що міститься у прийнятих до обліку первинних документах, систематизується на рахунках бухгалтерського обліку в регістрах синтетичного та аналітичного обліку шляхом подвійного запису на взаємопов'язаних рахунках у тому звітному періоді, в якому були здійснені господарські операції.

Операції в іноземній валюті відображаються у валюті розрахунків та платежів за кожною іноземною валютою окремо.

Відповідальність за несвоєчасне складання первинних документів і регістрів бухгалтерського обліку та недостовірність відображених у них даних несуть особи, які склали та підписали ці документи.

Підприємство повинно вживати всіх необхідних заходів для запобігання несанкціонованому та непомітному виправленню записів у первинних документах і регістрах бухгалтерського обліку та щодо забезпечення їх належного зберігання протягом встановленого строку.

Первинні документи та регістри бухгалтерського обліку можуть бути вилучені у підприємства тільки за рішенням відповідних органів, прийнятих у межах їх повноважень. Посадова особа підприємства має право в присутності представників органів фінансово-господарського контролю зняти копії документів, що вилучаються. В цьому випадку на такі документи потрібно скласти реєстр у порядку, встановленому законодавством.

На підставі даних бухгалтерського обліку, підтверджених результатами проведених інвентаризацій, підприємства зобов'язані складати фінансову звітність, яку підписують керівник та бухгалтер підприємства.

Організація обліку довгострокових зобов'язань - одне з найважливіше завдання бухгалтерського обліку.

Вхідна інформація формується в таких основних документах:

статут підприємства, установчий договір;

заяви осіб, які мають право на страхові виплати у зв'язку зі смертю годувальника (колективна або індивідуальні), на ім'я начальника виконавчої дирекції Фонду;

акт розслідування нещасного випадку (ф. Н-1)

акт розслідування професійного захворювання (ф. П-4);

копія свідоцтва про смерть постраждалого з органу реєстрації актів громадського стану;

копія довідки про ідентифікаційний номер постраждалого у Державній податковій адміністрації;

довідка навчального закладу про те, що члени сім'ї постраждалого віком від 18 до 23 років, який має право на відшкодування шкоди, навчається на денній формі навчання;

довідка МСЕК про встановлення інвалідності утриманців або її нотаріально завірена копія;

розрахунково-платіжна відомість;

листок непрацездатності;

розрахунки та довідки бухгалтерії.

Виконання облікових робіт починається з формування нормативно-довідкової інформації та первинних даних, після чого здійснюється рішення відповідної задачі. Це досягається вибором потрібної функції в головному меню.

Обліковий працівник заповнює дані в електронну форму первинного документа, відображену на екрані дисплея. Помилкові дані коригуються. Одночасно інформація фіксується на машинному носії, і в разі потреби первинний документ може бути роздрукований у визначеному форматі.

Комп'ютерна система обліку - це вдале поєднання професійних якостей і функцій користувача з інтелектуальними можливостями комп'ютерів, які дають можливість отримати необхідну для управління і оперативного контролю інформацію.


Висновки до розділу 3


До завдань внутрішньогосподарського контролю належать надання інформації про господарські процеси, що відбуваюьбся; надання допомоги в прийнятті найбільш ефективних управлінських рішень; своєчасне виявлення та усунення умов і факторів, які заважають ефективній діяльності підприємства тощо.

Успішна робота системи внутрішнього контролю багато в чому залежить від кваліфікації працівників, вивчення та підготовки кадрів, системи найму, мотивації персоналу.

Головним джерелом інформації при контролі і аналізі є бухгалтерський облік. Проведений аналіз показує, що відрахування на соціальні заходи займають у 2009 році займають 5,82 % всіх операційних витрат, що на 127, 97 % більше ніж у 2008 році.

У 2009 році сума соціальних відрахувань порівняно з 2008 роком зросла на 8 тис. грн. (7,27 %). У 2009 році порівняно з 2008 вона зросла на 151 тис. грн. (127,67 %). Так як значного зростання витрат на оплату праці не спостерігається, то можемо припустити, що стрімке збільшення суми відрахувань на соціальні заходи в останньому звітному році відбулося за рахунок страхування майна підприємством.

На величину відрахувань впливають три основних фактора: кількість працівників в аналізованому періоді, фонд оплати праці на одного працівника та відсоток від фонду оплати праці, який керівництво планує виділити на страхове забезпечення персоналу.

З метою встановлення правильності, повноти та своєчасності здійснених відрахувань на соціальне страхування за всіма видами оплати праці за відповідний звітний період контролюється своєчасність перерахування внесків і законності використання коштів Пенсійного фонду та Фондів соціального страхування і страхування на випадок безробіття тощо.

На сучасному етапі в умовах переходу на міжнародні стандарти ведення бухгалтерського обліку змінилась орієнтація бухгалтерської інформації. Якщо зовсім недавно її основним користувачем були органи державного управління, то зараз бухгалтерська інформація є основою для прийняття управлінських рішень як всередині підприємства, так і зовнішніми щодо нього користувачами облікової інформації. Передусім вона надає кількісні дані, необхідні для виконання таких функцій управління виробництвом і комерційної діяльності підприємства, як

Если Вам нужна помощь с академической работой (курсовая, контрольная, диплом, реферат и т.д.), обратитесь к нашим специалистам. Более 90000 специалистов готовы Вам помочь.
Бесплатные корректировки и доработки. Бесплатная оценка стоимости работы.

Поможем написать работу на аналогичную тему

Получить выполненную работу или консультацию специалиста по вашему учебному проекту
Нужна помощь в написании работы?
Мы - биржа профессиональных авторов (преподавателей и доцентов вузов). Пишем статьи РИНЦ, ВАК, Scopus. Помогаем в публикации. Правки вносим бесплатно.

Похожие рефераты: