Xreferat.com » Топики по английскому языку » Видавнича діяльність. Комп’ютерні видавничі системи

Видавнича діяльність. Комп’ютерні видавничі системи

идавнича  діяльність.  Компютерні видавничі системи

Курсова робота

Підготував Слюсаренко Максим, гр. Т-22

Львівський політехнічний інститут

Вступ

Видавничий бізнес сьогодні немислимий без комп'ютерних видавничих систем, що розсовують обрії творчості, дозволяючи реалізувати усі ваші задуми. Видавничі програми легко піддаються освоєнню навіть непрофесіоналам у видавничій роботі. Однак недостатньо усього лише опанувати інструментами, що вони пропонують. Потрібно володіти, крім іншого, базовими поняттями видавничої справи, мати представлення про видавничий процес. Без цих знань немислиме створення повноцінної поліграфічної продукції.

Мета даної роботи саме і полягає в тому, щоб дати загальне уявлення, як зробити ваші видання прийнятними з погляду поліграфічних вимог, а значить - і більш привабливими на вид. Робота побудована таким чином, що послідовно висвітлюються всі стадії підготовки видання - від задуму до одержання оригіналу-макета.

Матеріал, що викладається в даній роботі, не прив'язаний до якої-небудь однієї програми чи продукту. Це зроблено для того, щоб можна було використовувати приведені поради і рекомендації в різних видавничих системах.

Підготовка публікацій до видання - складний і тривалий процес. Він складається з довгого ланцюжка взаємозалежних етапів. Донедавна кожен етап виконував професіонал вузької спеціалізації: редактор, коректор, художник, складач, друкар. Поява настільних видавничих систем (Desktop Publishing = DTP) сприяло стиранню граней між окремими етапами підготовки видань. Потужність засобів автоматизації видавничої праці, включених у DTP, настільки велика, що практично весь процес підготовки публікації до видання може виконати одна людина. Очевидно, що такий «професіонал широкого профілю» повинен добре розбиратися в технологічних особливостях окремих етапів, з огляду на при цьому їхній взаємозв'язок і взаємозалежність.

Спрощено підготовка публікації до видання виглядає так:

Сам же процес підготовки макета також складається з ряду взаємозалежних етапів:

Макетуван ня

Підготовка текст у

Підготовка ілюстрацій

Вибір шрифтів

Верстка

Друк оригінал-макет у

Макетування

Ескіз макет у

Вибір формат у

Орієнтація сторінки

Поля

Елементи дизайн у

Модульна сітка

Пять порад по макетуванню

Ескіз макету

Щоб одержати гарний макет, почніть з ескізу, що приблизно відбиває остаточний вид документа. Час, що ви при цьому витратите, повернеться вам сторицею, дозволивши уникнути нескінченних переробок. З чого почати?

Насамперед представте, як буде виглядати документ у готовому виді, і зробіть кілька начерків на папері. Допустимо, ви хочете створити 8-сторінковий інформаційний бюлетень зі стандартними смугами розміром 210 х 297 мм (формат А4). Для начерку візьміть 2 листки чистого паперу розміром 210 х 297 мм, покладіть їх один на один і зігніть по ширині листа - так ви одержите зменшену подобу вашого 8-сторінкового бюлетеня. Потім візьміть олівець і накидайте шапку, оформлення обкладинки, малюнки і/чи тексти, верхні і нижні колонтитули. Прикиньте, якої ширини варто задати верхні, бічні і нижні поля, і відзначте це на смугах. Позначте на кожній смузі малюнки і текст.

Зміни можна вносити на будь-який, навіть самої останній, стадії підготовки документа. Якщо ви вже небагато знайомі з якою-небудь програмо ю DTP, то можете обійтися і без олівця, зробивши начерк прямо на екрані монітора.

Вибір формату

У Європі, формати паперу, що випускаються промисловістю, і використовуються в друкарнях, укладаються в так називану А-серію, визначену стандартом Міжнародної Організації Стандартизації (ISO). У Німеччині цей стандарт відомий під іншим ім'ям - DIN (Deutsche Industrie-Norm) - Німецький промисловий стандарт. Німецький стандарт DIN постулирует ряд форматів, об'єднаних у DIN-Ax-серію.

Усі формати ряду являють собою похідні від основного формату DIN А0, що має розміри 1189 мм х 841 мм. Якщо розрізати такий лист навпіл поперек довгої сторони, то вийдуть два листи формату DIN A1. Якщо повторити цю операцію, то вийдуть аркуші формату DIN А2 і т.д. Найменшим форматом із широко розповсюджених є формат поштової картки - формат А6. Найбільш відомі формати DIN A5, A4 і A3.

Формат (DIN) Міліметри Дюйми
А0 841 х 1189 33,1 х 46,8
A1 594 х 841 23,4 х 33,1
A2 420 х 594 16,5 х 23,4
A3 297 х 420 11,7 х 16,5
A4 210 х 297 8,3 х 11,7
A5 148 х 210 5,8 х 8,3
A6 105 х 148 4,1 х 5,8

Орієнтація сторінки

Рядка на сторінці можуть бути розташовані по-різному. Розташування рядків уздовж короткої сторони листа називається подовжньої (книжкової чи портретний - від англ. portrait) орієнтацією сторінки, у противному випадку поперечної (альбомної чи ландшафтний - від англ. landscape).

Поля

При виборі співвідношення розмірів полів і тексту на сторінці варто намагатися досягти гармонії. Поряд з цією загальною рекомендацією існують і більш конкретні правила. Ширина полів, що відокремлюють текст на сторінці від країв листа, залежить від характеру тексту, що верстається, і може бути різної з різних сторін листа. Якщо мова йде про єдину сторінку, що містить текст цілком, то ліве і праве полючи повинні бути досить вузькими і мати однакову ширину. Верхнє поле повинне бути ширше лівого і правого, а нижнє ширше верхнього Рекомендується наступна ширина (у відносних одиницях): 3 для лівого і правого полючи, 5 для верхнього, 8 для нижнього.

Поля на книжкових сторінках

Правила для вибору розміру полів книжкових сторінок трохи відрізняються від приведених вище правил для окремих сторінок тексту. Тут випливає в першу чергу подбати про те, щоб при розвороті книги текст на суміжних сторінках виглядав би симетрично. Аналогічні проблеми виникають при верстці будь-яких многостраничных документів, якщо печатка виконується на обох сторонах листа. Поряд з вимогами эстетического характеру до оформлення таких документів пред'являють і чисто технічні вимоги. Зокрема, необхідно пам'ятати, що частина внутрішнього полючи «поглинається» при підшивці (плетінні). Якщо не врахувати цієї технологічної особливості, то в кращому випадку текст виявиться «стягнутим» до корінця книги, а в гіршому - може частково ускочити в халепу, що утруднить чи читання зробить його взагалі неможливим.

Для установки розмірів полів сторінки можна скористатися наступним алгоритмом.

Спочатку варто визначити ширину частини сторінки, виділеної під текст (ширину набору), уключивши сюди при многоколонном наборі ширину межколонных інтервалів. Різниця між шириною сторінки (без обліку ширини плетіння) і шириною набору варто поділити на три рівні частини. Одна з цих частин виділяється на внутрішнє (чи палітурне) поле, розташоване з тієї сторони листа, що буде підшиватися. Дві що залишилися - на зовнішнє поле, розташоване з протилежної обрізної сторони листа. Далі варто провести діагональ з лівого нижніх у правий верхній кут сторінки. Провівши горизонтальні лінії через крапки перетинання цих діагоналей із границями лівих і правих полів можна одержати границі верхніх і нижніх полів.

Іншим розповсюдженим способом визначення полів є розподіл сторінки на дев'ять рівних частин. Як це робиться, зрозуміло з малюнка.

Елементи дизайну

При роботі над дизайном майбутньої публікації можна використовувати велика кількість різних елементів. Найбільш розповсюджені з них приведені нижче.

Випуск за обріз

Цей елемент макета являє собою текст, чи малюнок лінію, що будуть виходити за кордон смуги після її обрізки. Подібні елементи можуть стати дуже ефективним засобом дизайну.

Буквица (drop cap)

Це велика заголовна буква, що спускається вниз на кілька рядків. При цьому текст обтікає її. Використовується як елемент оформлення, що підкреслює початок чи тексту його підрозділів.

Выворотка (reversed out text)

Текст, «вивернутий навиворіт», наприклад білий текст на чорному тлі.

Куля (bullet)

Мітка пункту списку. Кружок розміром у напівкруглу шпацію одержав дуже широке поширення як мітки пунктів списків. Однак не варто обмежуватися тільки цим символом. Символ у виді залитого чи квадратика ромбика виглядає навіть більш солідно, чим кружок. Порожній квадратик створює враження «дрімаючої сили». Трикутник не так важкий, як квадрат. Стрілки підсилюють основне призначення мітки: «дивися сюди!». У деяких гарнітурах шрифтів, наприклад у гарнітурах Zapf Dingbats і Wingdings, мається ще ряд геометричних фігур.

Оборка

Оборкою називається текстова виїмка. Якщо в стовпчик уставляються чи малюнки інший текст, то її границі змінюються таким чином, що текст розташовується навколо вставки, як би «обертаючи» неї. Оборки можуть бути прямокутними, багатокутними чи криволінійними в залежності від цілей дизайнера і можливостей програми макетування.

Лінійки (rules)

Елементи оформлення видання, що представляють собою горизонтальні чи вертикальні лінії, що відокремлюють елементи макета друг від друга. Лінійки додають смузі закінчений вид. Для залучення уваги можна підкреслити чи заголовок провести лінію там, де закінчується один розділ тексту і починається інший. Лінійки застосовуються також для поділу самостійних частин смуги.

Рамка (printing rule)

Лінія, що обмежує растрированный тло, частина чи тексту ілюстрації.

Модульна сітка

Велику допомогу в підготовці макета може зробити модульна сітка. Модульна сітка визначає дизайн майбутнього макета і задає місця розміщення колонцифр, тексту, ілюстрацій, заголовків і рядків із прізвищем автора на початку чи кінці статті і т.д. Сітка розробляється художником. Сітки іноді називають чи шаблонами трафаретами. Вона служить каркасом, що визначає, де на сторінці будуть розміщені елементи. Сітка являє собою систему недрукува вертикальних і горизонтальних ліній, що розділяють сторінку.

П'ять рад по макетуванню

Створіть банк зразків. Коли ви читаєте журнали, книги, газети, річні звіти, переглядаєте рекламні листівки і брошури збирайте зразки особливо вдалих і невдалих рішень. Складайте їх у двох папок, озаглавлені «Гарні» і «Погані», відзначаючи, що чи добре погано в даному макеті. Нагромадивши досить матеріалу, ви відчуєте себе набагато впевненіше в області технічного і художнього редагування.

Складіть план майбутнього документа. Ніж простіше, тим краще. Дотримуючи цього правила, зробите менше помилок. Крім того, прості макети виглядають чіткіше, краще читаються і забезпечують концентрацію уваги читачів.

Не намагайтеся объять неосяжне. Наприклад, ви можете розмістити на одній смузі 30 стовпчиків тексту, але хто стане їх читати? Загальне правило: не використовуйте більше трьох спеціальних типографських ефектів на розвороті з двох смуг.

Ваш макет повинний створювати чітке представлення про характер документа. Якщо ви компонуєте рекламне повідомлення про продукт, то нехай ваш макет виглядає як реклама, а не як науковий трактат.

Текст

У цій главі:

Общие правила набора

Правила переносов

Правила набора знаков и цифр

Набор заголовков

Набор таблиц

Загальні правила набору

Нормальний розмір пробілу між словами під час набору дорівнює одному символу.

У наборі не повинне бути коридорів, тобто сполучення пробілів між словами по вертикалі (чи похилої лінії) у трьох і більше суміжних рядках.

Абзацні відступи повинні бути однаковими у всьому тексті.

Останній рядок абзацу повинен бути длиннее абзацного виступу не менш, ніж у 1,5 рази.

Якщо набір виконується без абзацного виступу, то останній рядок повинний бути неповної.

Довжина рядка повинна бути не більше 60-65 символів.

На сторінці повинне бути 30-40 рядків.

Нижня границя тексту на попередній сторінці повинна бути нижче, ніж початок тексту на наступній чи не менш 5 рядків.

Остання сторінка глави (якщо глави починаються з нової сторінки) повинна виглядати заповненої хоча б наполовину.

Правила переносів

Не допускаються переноси, що спотворюють зміст слова.

Не можна переносити абревіатури, що пишуться великими буквами типу УНР, КПИ, МФО.

Не можна розривати переносом такі скорочення, як іт.д., іт.п. і подібні.

Не можна розривати переносом цифри, що складають одне число. При необхідності можна розривати числа, з'єднані знайомий тире, але тирі залишається в попередній рядку: 1985-1990, Х-ХІ ст.

Небажано відокремлювати инициалы від прізвищ.

Не бажано відокремлювати скорочені слова від імен і прізвищ: проф. Петренко, т. Іванов.

Не можна відокремлювати цифру з чи дужкою крапкою від наступного слова.

Не бажано відокремлювати цифри від наступних скорочених слів і назв одиниць виміру.

Не можна відокремлювати для переносу знакові позначення від наступних чи попередніх цифр: 50%, $10, №25.

Не бажано, щоб знаки переносу були більш, ніж у двох суміжних рядках.

Не можна, щоб між знаком переносу і частиною слова був пробіл.

Не можна, щоб знаком переносу починався рядок.

Не можна переносити розділові знаки.

Знаки і цифри

Не можна, щоб між розділовими знаками, крім тирі, і словом був пробіл.

Три крапки перед словом не можна відокремлювати пробілом.

Тире між цифрами не можна відокремлювати пробілами: 20-30.

Тире між словами відокремлюється пробілом. У комбінаціях типу ,- чи - пробіл отсутствует.

У прямої мови тире праворуч відокремлюється пробілом.

Дефіс не повинний відокремлюватися пробілами.

Лапки не можна відокремлювати пробілами від слів.

Лапк набираються тим же шрифтом, що і текст.

Між знаком номера і параграфа і цифрами обов'язковий пробіл: №10, §2.

Знаки градусів, відсотків, хвилин, секунд не можна відокремлювати пробілом від цифри: 6%. Скорочення, що йдуть за знаком градуса, відокремлюються пробілом: 20°С. Два знаки чи номера параграфа пишуться разом: №№, §§.

Між цифрами, що позначають різні одиниці - сотні і тисячі, тисячі і мільйони робиться пробіл: 4655210. Позначення номера і дробу потрібно набирати без пробілу: №125, 3.456.

Знаки + і - не відбиваються від цифри: +10.

Дробу записуються без пробілу: 4/7.

Для позначення десятих і тисячних дробів використовується крапка: 6.35.

Слово після порядкового номера відокремлюється пробілом.

Заголовки

У многострочных заголовках кожен рядок повинний мати визначений сенс.

Не рекомендується закінчувати заголовок службовими частинами мови.

Переноси в заголовках не допускаються, за винятком многострочных заголовків.

Таблиці

Таблиці набирають шрифтом наступних кеглів: текст 12 - таблицю 8, 10; текст 10 - таблицю 6, 8; текст 8 - таблицю 6, 8.

Рядка в заголовках граф повинні бути розташовані горизонтально і виключені по центрі.

Якщо ширина заголовка менше висоти графи заголовка, то рядок набирається вертикально.

Якщо таблиця займає двох і більше сторінок, то графи нумеруються і на наступній сторінці заголовок граф включає тільки порядкові номери

Ілюстрації

У цій главі:

Сканирование

Муар

Форматы файлов

Скануванняесколько джерел одержання ілюстрацій для вашої публікації:

скановані зображення;

колекції цифрових фотографій на CD-дисках;

зображення, отримані за допомогою цифрових камер;

зображення, отримані з екрана комп'ютера;

оригінальні векторні чи графічні малюнки.

Найпоширенішим способом одержання зображень є сканування зображень з фотографій, слайдів, газет, журналів і ін. друкованих видань, але він є в теж час і самим складної, тому що вимагає визначених знань.

Сканування

Установки сканера

При скануванні встановлюються наступні величини:

Гама

Гама - це коефіцієнт нелінійного перекручування. При збільшенні значення гами графік перетворюється в криву, вигнуту нагору. У такому випадку світла зона тонів на проекції збільшується, темних - зменшується, що зробить зображення більш світлим. Зменшення значення гами спричиняє відповідне затемнення зображення.

При скануванні світлих знімків гама повинна бути зменшена в порівнянні з лінійної, темних - збільшена.

Режим сканування

Існує кілька режимів сканування:

Grayscale - це чорно-білий напівтоновий 8-бітовий режим, що дає 256 градацій сірого кольору. Звичайно в цьому режимі сканують напівтонові ілюстрації і фотографії для чорно-білої печатки.

Bitmap - це режим сканування чорно-білих штрихових ілюстрацій, таких як чи гравюра контурний малюнок. Bitmap-зображення будується тільки з чорних і білих пикселей. При печатці чорним пикселям відповідає чорний колір, а білим - папір. Ці зображення не растрируются.

Halftone Screen - це режим, при якому напівтонове зображення растрируется і перетворюється в Bitmap-зображення.

RGB - режим сканування кольорових зображень. 24 бітний режим, відтворює до 16 мільйонів квітів у трьох 8-бітових каналах (256 квітів на канал).

Розмір кінцевого зображення

Він прямо зв'язаний з дозволом, тому обидва показники приходиться враховувати одночасно. Не можна збільшити розмір зображення

Если Вам нужна помощь с академической работой (курсовая, контрольная, диплом, реферат и т.д.), обратитесь к нашим специалистам. Более 90000 специалистов готовы Вам помочь.
Бесплатные корректировки и доработки. Бесплатная оценка стоимости работы.

Поможем написать работу на аналогичную тему

Получить выполненную работу или консультацию специалиста по вашему учебному проекту
Нужна помощь в написании работы?
Мы - биржа профессиональных авторов (преподавателей и доцентов вузов). Пишем статьи РИНЦ, ВАК, Scopus. Помогаем в публикации. Правки вносим бесплатно.

Похожие рефераты: