Xreferat.com » Топики по английскому языку » Лабораторные работы по БЖД /Укр./

Лабораторные работы по БЖД /Укр./

Звіт з лабораторних робіт з дисципліни "Безпека життєдіяльності"

Секретар-референт має легку фiзичну роботу з постiйним робочим мiсцем, так як вiн знаходиться бiльшу частину робочого часу (бiльше 50% або бiльше двох годин) на одному робочому мiсцi, не докладаючи при цьому тяжких фiзичних зусиль.

В холодну пору року в примiщеннi де працює секретар-референт температура повiтря 24 0С, що становить допустимого значення, так як згiдно з ДСТУ 12.1.005-88 допустима температура повiтря знаходиться в дiапазонi вiд 20 до 24 0С (оптимальна становить 21-23 0С).Це не має шкідливих наслідків для організма.

В теплу пору року в примiщеннi де працює секретар-референт температура повiтря 27 0С, що становить допустиму ступiнь шкiдливостi, так як згiдно з ДСТУ 12.1.005-88 допустима температура повiтря знаходиться в дiапазонi вiд 21 до 28 0С (оптимальна становить 22-24 0С).

В холодну пору року в примiщеннi де працює секретар-референт вiдносна вологiсть повiтря 65 %, що становить допустиму ступiнь, так як згiдно з ДСТУ 12.1.005-88 допустима вiдносна вологiсть повiтря на постiйних робочих мiсцях в холодну пору року не бiлша 75 % (оптимальна становить 40-60 %).

В теплу пору року в примiщеннi де працює секретар-референт вiдносна вологiсть повiтря 65 %, що становить 1 ступінь, так як згiдно з ДСТУ 12.1.005-88 допустима вiдносна вологiсть повiтря на постiйних робочих мiсцях в теплу пору року не бiлша 60 % (оптимальна становить 40-60 %). Це спріяє погіршенню умов праці, але значних шкідливих наслідків організму не несе.

В холодну пору року в примiщеннi де працює секретар-референт швидкiсть руху повiтря 1 м/с, що значно більша за оптимальну ступiнь шкiдливостi, так як згiдно з ДСТУ 12.1.005-88 оптимальна швидкiсть руху повiтря на постiйних робочих мiсцях в холодну пору року не бiльша 0,1 м/с. (допустима становить не бiльше 0,2 м/с). Це спріяє незначному погіршенню умов праці.

В теплу пору року в примiщеннi де працює секретар-референт швидкiсть руху повiтря 1 м/с, що більша за оптимальну ступiнь шкiдливостi, так як згiдно з ДСТУ 12.1.005-88 оптимальна швидкiсть руху повiтря на постiйних робочих мiсцях в теплу пору року 0,2 м/с (допустима 0,1-0,3 м/с). Це також спріяє незначному погіршенню умов праці.

Згiдно з ДСТУ 12.1.005-88 гранично допустимi концентрацiї (ГДК) шкiдливих речовин в повiтрi робочої зони такi:

ГДК формальдегўду = 0,5 мг/м3 Перевищення немає, ступiнь Фактичне значення = 0,1 мг/м3 шкiдливостi допустима

ГДК целюлози = 2 мг/м3

Перевищення немає

Фактичне значення = 0,5 мг/м3 1 ступінь шкiдливостi.

ГДК рослинного та тваринного Перевищення немає,

пилу з добавками

діоксиду кремнія =4 мг/м3 2 ступінь

Фактичне значення = 2 мг/м3 шкiдливості

ГДК летючих продуктів

епоксідних смол = 0.5 мг/м3 Перевищення немає, ступiнь

Фактичне значення = 0.4 мг/м3 шкiдливостi допустима

На робочому мiсцi на секретар-референта дiє рiвень шуму з силою 70 дБА ,що перевищує допустиму ступiнь шкiдливостi, так як згiдно з ДСТУ 17187-81 становить норма становўть 65 дБа. Це спріяє незначному погіршенню умов праці.

На робочому мiсцi на секретар-референта дiє рiвень iнфразвуку 50 дБ з частотою 4 Гц, що становить допустиму ступiнь шкiдливостi, так як згiдно з ГН 220-77-80 для частоти 4 Гц норма рiвню iнфразвуку становить 105 дБа.

На робочому мiсцi, на секретар-референта дiє електростатичне поле з силою 14 кВ/м, що становить допустиму ступiнь шкiдливостi, так як згiдно СН 1757-77 норма дії електростатичного поля становить 21.4 кВ/м.

На робочому мiсцi, на секретар-референта дiє електромагнiтне випромiнювання з напруженостю 20 В/м, що згiдно з ДСТУ 12.1.006-84

становить 1 ступiнь шкiдливості (перевищує у 2 рази), так як ГДК електромагнiтного поля для частоти 40 МГц рiвна 10 В/м.

Це негативно впливає на роботу головного мозку, органів кишечного тракту та інші внутрішні органи.

На робочому мiсцi, у секретар-референта є звичайне освiтлення, фактичне значення якого рiвне 19%, що згiдно з СНiП 11-4-79 становить допустиму ступiнь шкiдливостi, оскільки норма звичайного освiтлення становить 1,44% (еIV=eIIImc, де е-коефiцiєнт звичайного освiтлення, с-коефiцiєнт сонячностi клiмату, m-коефiцiєнт свiтового клiмату; е=2*0,9*0,8=1,44%).

На робочому мiсцi, у секретар-референта є штучне освiтлення фактичне значення якого рiвне 200Лк, що згiдно з СНiП 11-4-79 що становить 1 ступiнь шкiдливостi, оскільки норма штучного освiтлення становить 300 Лк. Це негтивно впливає на органи зору та на роботу головного мозку.

На робочому мiсцi, секретар-референт має допустиму фiзичну навантаженiсть, так як вiн не робить тяжких фiзичних навантажень, не проходить на протязi робочого дня великих вiдстаней i, взагалi, працює в переважнiй бiльшостi з паперами, що не є сильним фiзичним навантаженням.

Секретар-референт на робочому мiсцi має вiльну зручну позу (змiна пози "сидячи-стоячи" за бажанням робiтника).Що становить оптимальну фiзичну навантаженiсть.

Також вiн має оптимальну кiлькiсть нахилiв корпусу за змiну - до 50 разiв.

Протягом зміни секретр-референт має перемiщення у просторi, обумовленi технологiчним процесом до 4 км, що становить оптимальне перемiщення робiтника.

Робота секретар-референта це рішення простих альтернативних завдань згідно з інструкцією, а тому його робота відноситься до допустимого ступеня напруженісті праці.

Пiд час роботи секретар-референту доводиться сприймати iнформацiю з наступним співстановленням фактичних значень параметрів з їх номінальним значенням. Заключна оцiнка фактичних значень параметрів секретар-референта- шкiдливий клас умов працi 1 ступеня.

За характером виконуваної роботи, роботу секретар-референта можна вiднести до працi за встановленим графiком з можливим його корегуванням по ходу дiяльностi. З цього можливо зробити висновок, що характер виконуваної роботи секретар-референта вiдноситься до допустимого класу умов працi.

За ступенем складностi завдання роботу секретар-референта можна вiднести до допустимого класу умов працi, тому, що вона включає в себе обробку, виконання завдання т його перевірку.

Сенсорне навантаження секретар-референта можна вiднести до шкідливого класу умов працi 1 ступеня, так як тривалiсть зосередженого спостереження (в % вiд часу змiни) становить 21-75 %.

Щiльнiсть сигналiв (свiтлових, звукових та iнш.) та повiдомлень в середньому за одну годину роботи секретар-рефернта знаходиться в діапазоні 175-300, що вiдносить цю роботу до 1 рівня шкідливості.

Кiлькiсть виробничих об'єктiв, за якими приходиться одночасно спостерiгати секретар-референту не бiлше 5, що вiдносить цю роботу до оптимального класу умов працi.

Майже завжди, пiд час роботи, секретар-референту доводиться мати справу зрозрiзненням об'єктiв розмiрами <0,3 мм, бiльше 50% часу робочої зміни, що становить шкідливий клас умов праці 2 ступеня .

Робота секретар-референта не вимагає роботи з оптичними приладами, тому це є оптимальним рiвнем умов працi.

Також секретар-референту доводиться спостерiгати за екраном комп’ютера більше 5 годину за змiну, тому це є шкідливим рiвнем умов працi 2 ступеню.

Так як секретар-референту доводиться спiлкуватися безпосередньо за роботою i по телефону, то розбiрливiсть слiв та сигналiв буде вiд 90 до 70 %. Звiдси, навантаження на слуховий аналiзатор буде не дуже великим, тому його можна вiднести до допустимого класу умов працi.

Дiя iонiзуючих випромiнювань на секретар-референта становить 0,7 бер., тому вона вiдноситься до оптимального рiвня iонiзацiї, оскільки норма становить < 1,0 бер.

При роботi секретар-референт насамперед несе вiдповiдальнiсть за функціональну якість допоміжних робіт (завдань). Вимагає додаткових зусиль з боку керівництва. Це відносить роботу секретар-референта до допустимого класу умов праці.

Ступiнь ризику для власного життя i безпеку iнших осiб, при роботi секретар-референта виключений.

При роботi секретар-референтові доводиться для реалiзацiї простого завдання або операцiй, якi багаторазово повторюються затрачати бiльше 10 операцiй, тому це вiдноситься до оптимального рiвня умов працi.

Продовжуванiсть виконання (секунди) простих завдань або операцiй якi повторюються при роботi секретар-референта бiльше 100, ось чому це вiдноситься до оптимального рiвня умов працi.

Працювати секретар-референтові приходиться в 2 змiни, тому це - допустимий рiвень умов працi.

Висновки:

Секретарю-референту припадає працювати далеко не в оптимальних умовах. Деякі фактори приймають припустиме значення, але з цього не виходить, що це сприятливо впливає на здоров'я людини.

Для поліпшення безпеки праці секретаря-референта необхідно:

При підвищеній вологості в теплий або холодний період року в закритому помешканні, у якому працює секретар-референт, необхідно набути кондиціонера, що стабілізує відносну вологість, температуру і швидкість прямування повітря.

Для регулювання концентрації шкідливих речовин у повітрі необхідно частіше провітрювати помешкання, у якому працює секретар-референт.

Для того, щоб уникнути негативного впливу электромагнітного випромінювання, а також звукового тиску необхідно знаходиться по можливості подалі від джерела цього впливу.

При недостатньому штучному освітленні бажано перемістити робоче місце поближче до джерела природного освітлення, щоб зменшити навантаження на очі.

Для того, щоб уникнути несприятливих факторів сенсорної напруги необхідно частіше розслаблюватися і робити необхідні фізичні вправи.

Так, як секретар-референт найчастіше працює на комп'ютері, для того щоб уникнути негативного впливу монітора комп'ютера на очі необхідно поставити захисний екран на комп'ютер або набути спеціальних очок.

Якщо людина не буде дотримуватися хоч половині цих правил, то це може призвести до множини фахових захворювань. Як, наприклад, при роботі потребуючої високої координації прямувань, виконуваних у швидкому темпі (оператор ЕОМ) розвивається такі захворювання як писальний спазм і інші види фахових дискитецій (коордінаторних неврозів).

Така наука, як охорона праці, і допомагає зрозуміти і розібратися в факторах навколишнього середовища, також як і допомагає вибрати нам безпечні, припустимі і оптимальні умови роботи службовців.

Если Вам нужна помощь с академической работой (курсовая, контрольная, диплом, реферат и т.д.), обратитесь к нашим специалистам. Более 90000 специалистов готовы Вам помочь.
Бесплатные корректировки и доработки. Бесплатная оценка стоимости работы.

Поможем написать работу на аналогичную тему

Получить выполненную работу или консультацию специалиста по вашему учебному проекту
Нужна помощь в написании работы?
Мы - биржа профессиональных авторов (преподавателей и доцентов вузов). Пишем статьи РИНЦ, ВАК, Scopus. Помогаем в публикации. Правки вносим бесплатно.

Похожие рефераты: