Xreferat.com » Рефераты по маркетингу » Аналіз асортименту товарів та стану попиту на них

Аналіз асортименту товарів та стану попиту на них

Види послуг, які надає підприємство населенню


На ТОВ ВКФ "Блиск" поряд із продажем будівельних матеріалів та супутніх товарів надається ряд додаткових послуг:

товарознавча консультація щодо споживчих властивостей товарів –– так як на даному підприємстві асортимент є досить глибоким, тобто є кілька схожих різновидів товару, що різняться між собою певними специфічними властивостями дуже важливою є ця послуга;

індивідуальна консультація при виборі супутніх товарів, що найповніше задовольнять попит споживача виходячи з бажань та кошторису клієнта;

індивідуальний підбір товарів завскладом для покупця при його бажанні.

Вищенаведені послуги можуть бути платними і безкоштовними залежно від кількості часу та необхідних знань, що потрібен для їх здійснення. Всі вище перераховані послуги надаються на підприємстві з метою залучення найбільшої кількості нових клієнтів та утримання вже існуючих. Ці послуги значно підвищують рівень культурно-побутового обслуговування відвідувачів фірми "Блиск".

Беручи до уваги проведений аналіз послуг на підприємстві можна надати рекомендації щодо розширення їх асортименту за рахунок впровадження такої послуги як доставка товару до клієнта. Цю послугу можна надавати як безкоштовно –– при купівлі товару великими партіями, або коли місце призначення знаходиться в м. Житомир, так і за окрему плату –– коли місце призначення знаходиться за межами м. Житомир. При цьому ціна за доставку варіюватиметься залежно від місця в яке треба доставити товар. Поєднання цієї послуги разом з вже існуючими та знижками, що надаються при купівлі товару великим партіями дозволить залучити нових клієнтів, які купують товар великими партіями.

Аналіз асортименту товарів у магазині


На фірмі "Блиск" торговий асортимент товарів відповідає попиту населення; він постійно змінюється, розширяється, оновлюється і гнучко змінюється залежно від попиту населення. Торговий асортимент тісно пов'язаний з товарними запасами і управлінням ними. Так, розширення асортименту товарів на торговельному підприємстві "Блиск" вимагало збільшення товарних запасів і ускладнення методів управління. З цією метою товари об'єднали в окремі групи і підгрупи по різних ознаках: призначенню, властивостям і частоті попиту.

Асортиментний перелік товарів ТОВ ВКФ "Блиск":

Двері, ОСБ коробки та підвіконня.

Шурупи, дюбеля та анкери.

Облицювальні матеріали.

Лакофарбові матеріали.

Сухі суміші.

Гіпсокартон і комплектуючі.

Малярні стрічки.

Правила і рівні.

Світильники.

Електичні прибори.

В цьому питанні наведений лише груповий асортимент товарів, що реалізується на підприємстві "Блиск", аналіз асортименту фірми всередині перелічених груп детально проведений в індивідуальному завданні, написаному на тему: "Аналіз асортименту товарів, що знаходяться на підприємстві та стану попиту на них".

Управління асортиментом товарів на ТОВ ВКФ "Блиск" передбачає розробку раціональних переліків товарів, розмірів і структури товарних запасів для кожної підгрупи товарів і визначення системи оперативного контролю за їх станом. Для безперебійної торгівлі необхідні товарні запаси в широкому асортименті та нормованому розмірі.

Отже, формування асортименту на фірмі "Блиск" здійснюється в рішенні наступних планово-організаційних і комерційних задач:

вивчення купівельного попиту;

розробка і представлення заявок на потребу складу в товарах;

розробка замовлень на поставку товарів в розгорнутому асортименті;

узгодження товарного асортименту замовлень з постачальниками і здійснення оптових закупівель товарів;

поставка товарів окремим особам та роздрібним підприємствам;

оперативне управління товарними потоками і товарними запасами.

Фірма "Блиск" працює лише з вітчизняними постачальниками. Основним критерієм при виборі постачальників є дотримання співвідношення "ціна––якість" саме тому більшість договорів на постачання укладено з київськими фірмами.

Товари на складах розміщують по групах, а усередині груп по видах, матеріалах виготовлення і інших товарних ознаках. За кожною товарною групою закріплюється постійне місце, що полегшує підбір товарів покупцями. На групи товарів складають каталоги, проспекти їх асортименту.

Товарний асортимент фірми –– це певна сукупність різноманітних товарів, які реалізує ТОВ ВКФ "Блиск". Забезпечення необхідного рівня обслуговування покупців і зростання основних економічних показників діяльності фірми "Блиск" в значній мірі залежить від правильного формування асортименту товарів.

Процес формування товарного асортименту на підприємстві направлений на задоволення попиту обслуговуваних покупців і забезпечення високої прибутковості діяльності фірми.

На підприємстві виділяється груповий і внутрішньогруповий (розгорнений) асортимент товарів. Груповий асортимент товарів являє собою перелік товарних груп, підібраних для торгівлі. Внутрішньогруповий (розгорнений) асортимент слугує для деталізації групового асортименту по підгрупах. Усередині підгрупи перелік товарів підрозділяється по видах (найменуванням) товарів.

Асортиментний перелік товарів ТОВ ВКФ "Блиск":

Двері, ОСБ коробки та підвіконня

двері:

філінчаті, ламіновані;

пів скла, глухі, велика рамка;

дверна коробка без або з порогом.

ОСБ:

6, 8, 10, 12, 15, 18, 22 мм;

коробки:

блочні, ВЛГК;

60, 70 мм в ширину.

підвіконня:

пластикові, ДСП вологостійкі, деревяні;

200, 250, 300, 350, 400, 500, 600 мм.

Шурупи, дюбеля та анкери

шурупи:

універсальні, звичайні;

3,5*9,5, 3,5*25, 3,5*35, 3,5*45, 3,5*55, 3,5*75, 3,5*120, 3,5*125

4,0*16, 4,0*18, 4,0*40, 4,0*50, 4,0*60;

4,2*16, 4,2*14, 4,2*51;

5,0*50, 5,0*70.

дюбеля:

вініловий, універсальний, ударний, тарілчастий, з крюком та кільцем, для цегли з 6-гранною ноловкою;

6*30, 8*40, 10*50, 8*51, 6*80, 6*60, 6*40, 8*100.

анкери:

розпірний, клин для підвісу стелі;

10*72, 10*92, 10*110, 10*132, 10*152, 10*182, 10*202.

Облицювальні матеріали

вагонка:

біла, "під мармур", сіра, пісочна;

100, 250 мм ширина.

сайдинг VYTEC" та "NOVIK":

панель гладка або перфорована;

в асортименті 14 кольорових рішень;

F, J, H профіль.

Лакофарбові матеріали

лаки Dr.Shutz, Bona, Ирком:

напівматовий, матовий, напівглянцевий, матовий двосторонній;

фасадний, для внутрішніх робіт, панельний, меблевий.

фарби Johmat, Cova Plus, Soft Sheen Vnyl, Glonul Silky:

універсальна, фасадна;

шовкова, напівшовкова, матова, напівматова, гігієнічна, для вологих приміщень.

Сухі суміші

шпаклівка Шитрок, Сангипс, Изогипс, Максит:

цементна, гіпсова;

біла, сіра, бук, дуб, сосна, червоне дерево, горіх.

клей:

загальнобудівельний, лінолеумний, для шпалер, для плитки, паркетний, тепло ізолюючий.

штукатурка:

декоративна, ремонтна.

ґрунтовка акрилова:

під нівелірмасу, зміцнююча, зміцнююча глибокопроникна.

Гіпсокартон і комплектуючі

гіпсокартон:

ЛГК, ЛГКВ, ЛГКО;

9,5, 12,5 6,5 мм в ширину;

профіля UD, UW. CW.

комплектуючі:

підвіс ( прямий, пружинний, якір, краб);

кутик (перфорований, для мокрої штукатурки, арочний);

скло стрічка (20, 45, 90, 153 м в рулоні).

Малярні стрічки:

двосторонні, односторонні;

19, 25, 30, 38, 48 мм в ширину.

Правила і рівні:

правило усічене ( 1,5, 2,0, 2,5, 3,0 м);

правило з рівнем і ручками ( 2,0, 2,5 3,0 м);

рівень PRO (0,4, 0,6, 0,8, 1,0, 1,2, 1,5, 2,0).

Світильники

точковий:

50, 63, 80 мм в радіусі;

хром, золото, білий;

поворотний, неповоротний.

растровий:

вбудований, накладний.

лампа люмінесцентна;

лампа рефлекторна.

Електичні прибори

розетки:

з заземленням, без заземлення;

телефонні, телевізійні, комп’ютерні.

вимикачі:

одно-, дво-, три клавішні;

з під світкою або без підсвітки.

До супутніх товарів відносяться такі, які не мають самостійного призначення і вживаються лише з основними. На підприємстві "Блиск" такими товарами є коробки установочні; кутики перфоровані, з алюмінієвими вставками, арочні, для мокрих штукатурок;стрічки малярні; шурупи; дюбеля та анкера для підвісних стель; засоби по догляду за підлогою (паркет, ламінат) –– набори для чищення та засоби базової очистки.

З вищенаведеного аналізу можна зробити висновок, що асортимент ТОВ ВКФ "Блиск" відрізняється серед конкурентів широтою, глибиною та повнотою, що забезпечує можливість широкого вибору конкретних видів і різновидів товарів, які задовольняють певні потреби покупців.

Фактична повнота асортименту і її динаміка служать свідоцтвом грамотної асортиментної політики. Важливими чинниками, що забезпечують повноту асортименту, на мою думку, є фінансова стійкість і авторитет підприємства на ринку товарів і послуг. Великою довірою у постачальників товарів фірма "Блиск" користується тому, що приймаючи товар крупними партіями, своєчасно проводить розрахунки за нього.

Також слід відзначити стійкість асортименту товарів на складі "Блиск", тобто їх безперебійну наявність у продажу по видах і різновидах. Я вважаю, що для підвищення соціального рівня торгового обслуговування працівники складу повинні надавати особливу увагу стійкості асортименту. З одного боку, цей показник істотно впливає на показник рівня обслуговування, а з іншого –– свідчить про ритмічність поставок. Стійкість асортименту –– головний орієнтир для покупця. Адже прийшовши купити товар і не зробивши покупки клієнт не лише втрачає свій час, а й сприймає підприємство як ненадійного партнера, тому наступного разу він обере іншу фірму, а ви втратите клієнта.

У зв’язку зі зростанням популярності серед населення таких видів облицювальних матеріалів як вагонка та сайдинг на фірмі "Блиск" було проведено оновлення асортименту по цим товарним групам. В продажу постійно представлена вагонка трьох фірм різних кольорів та ширини, що дає споживачу додаткову можливість для вибору товару, який найповніше відповідає його вимогам. Нещодавно ТОВ ВКФ "Блиск" заключила договір з офіційним дистриб’ютором сайдингу канадських фірм "VYTEC" та "NOVIK", відтак асортиментний перелік сайдингу гладкого поповнився на вісім нових кольорів, також в продажу з’явився перфорований сайдинг в чотирьох кольорових варіантах.

Отже, формування асортименту на фірмі "Блиск" здійснюється в рішенні наступних планово-організаційних і комерційних задач:

вивчення купівельного попиту;

розробка і представлення заявок на потребу складу в товарах;

розробка замовлень на поставку товарів в розгорнутому асортименті;

узгодження товарного асортименту замовлень з постачальниками і здійснення оптових закупівель товарів;

поставка товарів окремим особам та роздрібним підприємствам;

оперативне управління товарними потоками і товарними запасами.

Однією з найважливіших задач фірми "Блиск", що діє в умовах ринкової економіки, є складання свого товарного асортименту. Перевага повинна віддаватися такому складу товарного асортименту, що забезпечить на протязі тривалого періоду часу постійне збільшення (або, як мінімум, збалансованість) прибутку, який залишається в розпорядженні підприємства на потреби в фінансових ресурсах, необхідних для підтримання конкурентоспроможності підприємства.

ТОВ ВКФ "Блиск" повинно здійснити маркетингові дослідження ринку, не тільки вибрати ринок, але і з'ясувати, який товар потрібен споживачу, якими перевагами він повинен володіти порівняно з товарами конкурентів, аналогічними товарами на ринку. Ключовим моментом у встановленні виду ринку є знання поведінки покупця.

Таким чином складається можливий товарний асортимент. Для виділення з нього груп товарів, що будуть входити в реальний асортимент, підприємство встановлює обмеження, по якому буде формуватися варіант товарного асортименту і проводить розподіл видів продукції по таким економічним характеристикам як максимальний прибуток від продажу одиниці товару, платоспроможна потреба клієнтів у даному виді товару.

Фірма "Блиск" повинна постійно здійснювати прогнозування зміни ситуації на ринку, враховувати можливість появи нових конкурентів, зміну моди, поведінку споживачів та інше. Для цього необхідно періодично проводити маркетингові дослідження, причому не обмежуватися ринком, на якому функціонує підприємство, а шукати виходи на нові ринки.

Лише дотримуючись цих рекомендацій стає можливим формування такого товарного асортименту, який міг би забезпечити виконання основної мети організації –– отримання максимального прибутку при мінімальних затратах.

Если Вам нужна помощь с академической работой (курсовая, контрольная, диплом, реферат и т.д.), обратитесь к нашим специалистам. Более 90000 специалистов готовы Вам помочь.
Бесплатные корректировки и доработки. Бесплатная оценка стоимости работы.

Поможем написать работу на аналогичную тему

Получить выполненную работу или консультацию специалиста по вашему учебному проекту
Нужна помощь в написании работы?
Мы - биржа профессиональных авторов (преподавателей и доцентов вузов). Пишем статьи РИНЦ, ВАК, Scopus. Помогаем в публикации. Правки вносим бесплатно.

Похожие рефераты: