Xreferat.com » Рефераты по менеджменту » Управління фінансами підприємства

Управління фінансами підприємства

Вступ


Метою переддипломної економічної практики є закріплення отриманих в університеті професійних знань по економіці, маркетингу, теорії ухвалення стратегічних та економічних рішень. А також опанувати практичні навики і прийняття рішення конкретних завдань, пов'язаних з економічною діяльністю виробничо-торгівельної організації в умовах розвитку ринкових стосунків. Практичні навики грають визначальну роль в професійній діяльності будь-якого фахівця. Чим більший досвід накопичений людиною по практичному використанню своїх теоретичних знань, тим більше ефективна робота такого співробітника. Підготовка до написання звіту включає збір матеріалів для аналізу. На цьому етапі ставиться завдання скласти базу майбутньої роботи, що складається з нормативно-правових актів, власних спостережень, матеріалів і інформації використовуваних в роботі організації. Дана робота виконувалася під час проходження практики на підприємстві «Акціонерне товариство Закритого типу «Мукачівська фабрика «Реммеблі».

Мета написання даної роботи – систематизація і узагальнення практичних навиків при проходженні практики в даній організації на підставі отриманих теоретичних знань. Матеріалами для аналізу служать: річний бухгалтерський звіт, поточна статистична і оперативна звітність, нормативні документи, результати маркетингових досліджень і інші джерела. Особливу увагу звертаємо на маркетингову діяльність досліджуваної фабрики, для того, щоб оцінити її ефективність і запропонувати можливі перспективні рішення для покращення діяльності підприємства.


1. Характеристика загальної системи управління підприємства


Акціонерне товариство Закритого типу «Мукачівська фабрика «Реммеблі» було створене 1 квітня 1980 року на базі меблевого цеху Мукачівського міськпобуткомбінату. Завданням фабрики було: задоволення потреби населення м. Мукачева в виготовленні та ремонту меблів. Створена фабрика Міністерством побутового обслуговування населення. В складі підприємства були машинно-заготовочний цех, цех пресування деталей, клеїльно-пресувальний цех, цех оздоблення меблів, гаражі, склади. Територія фабрики складала 1,6 га. Кількість працюючих станом на 1980–2000 рр. становила 100 чоловік. На даний час на підприємстві працює 10 чоловік. З них двоє на адміністративних посадах – це директор і головний бухгалтер, та 8 робітників.

В даний час «Мукачівська фабрика «Реммеблі» здійснює свою діяльність згідно з своїм статутом. Статут підприємства – основний документ, на основі якого діє підприємство. Статут затверджується власником (власниками) майна, а для державних підприємств – власником майна за участю трудового колективу. У статуті досліджуваного підприємства визначені: власник підприємства; найменування підприємства; місцезнаходження підприємства; предмет і цілі діяльності підприємства; органи управління підприємства і порядок їх формування; компетенція і повноваження трудового колективу підприємства та його виборних органів; орган, який має право представляти інтереси трудового колективу (рада трудового колективу, рада підприємства, профспілковий комітет та інше); порядок утворення майна підприємства; умови реорганізації та припинення діяльності підприємства (Додатки).

Охарактеризуємо маркетингове середовище, в якому здійснює свою діяльність досліджуване підприємство.

Маркетингове середовище – сукупність активних суб’єктів і сил, що діють за межами фірми, впливають на її стратегію і не підпадають під безпосередній контроль. Щоб успішно функціонувати на ринку, підприємство повинне чітко визначити параметри дослідження зовнішнього і внутрішнього середовища та вибрати чинники, які найістотніше впливають на діяльність фірми.

Зовнішнє середовище підприємства – сукупність суб'єктів господарювання, економічних, суспільних і природних умов, що діють у глобальному оточенні. Залежно від характеру впливу різноманітних факторів зовнішнє середовище поділяють на макро- і мікросередовище.

Макросередовище охоплює матеріально-технічні й економічні умови, суспільні відносини та інші чинники, що впливають на діяльність підприємства опосередковано. До них належать демографічні, економічні, політичні та інші чинники, що постійно змінюються і є джерелом постійного занепокоєння для фірми.

Мікросередовище – середовище прямого впливу на підприємство. До нього належать постачальники, посередники, конкуренти, споживачі тощо.

Фактори зовнішнього середовища – це неконтрольовані компанією фактори, які формуються під дією соціальних, економічних, технологічних, конкурентних і регулятивних сил і впливають на результати її маркетингової діяльності. Тенденції зовнішнього середовища зазвичай виявляють через аналіз п’яти груп факторів: соціальних, економічних, технологічних, конкурентних і регулятивних.

Проведемо аналіз зовнішнього маркетингового макро-середовища в Закарпатській області, щодо основних тенденцій кожного з п’яти зовнішніх факторів. Метою даного аналізу є виявлення тенденцій, які можуть впливати на маркетингову діяльність «Акціонерного товариства Закритого типу Мукачівська фабрика «Реммеблі».

Соціальні фактори – комплекс соціальних явищ і процесів, які визначаються чисельністю й структурним складом населення, рівнем його освіти й життя, звичаями й традиціями, трудовою етикою, готовністю терпіти нестатки, пов’язані з реформуванням економіки.

Дослідимо наступні соціальні фактори: чисельність населення, вікова структура населення та рівень доходів населення.

Загальна чисельність населення Закарпатської області за 2010 рік склала 1246,1 тис. осіб, з них міське населення – 463,2 тис. осіб, а сільське – 782,9 тис. осіб.

Розподіл населення за віком наступний: 0–14 років – 14%; 15–24 років – 14,3%; 25–44 років – 29,2%; 45–64 років – 27%; 65 і понад років – 15,5%.

Економічні фактори – визначаються рівнем і особливостями ринкового механізму; рівнем суспільного економічного розвитку, бюджетом держави, доступністю ресурсів, рівнем доходів населення та безробіття, податковою політикою, інфляцією, відсотковими ставками, продуктивністю праці, величиною заробітної плати.

За допомогою статистичних даних дамо визначення наступних показників економічних факторів макросередовища в Україні за 2010 рік.

Фаза економічного циклу країни. В Україні спостерігається така фаза економічного циклу як економічна криза. Економічна криза – фаза економічного циклу, під час якої відбувається різке відновлення порушених відтворювальних пропорцій шляхом спаду виробництва, недовантаження виробничих потужностей, зростання безробіття та ін. Початок ХХІ ст. зумовив деякі особливості економічних криз і циклів: останні стали менш глибокими і довгочасними; для фаз циклу характерна асинхронність, або різноманітність їх настання.

Рівень інфляції. В 2010 році рівень інфляції в Україні склав 9,4%.

Рівень безробіття. За даними, визначеними за методологією Міжнародної організації праці (МОП), рівень безробіття серед українського населення 15–70 років знизився з 8,6% економічно активного населення в 2009 році до 8,0% в 2010. Зниження рівня безробіття констатували у всіх регіонах.

Технологічні фактори – визначаються факторами розвитку науково-технічного прогресу в сфері виробництва. Технологічні фактори виступають основою створення й пропозиції нових видів товарів.

Новітніми технологіями в сфері виробництва меблів є наступні:

Мембранні преси – високопродуктивне устаткування, яке дозволяє організувати виробництво на мінімальній площі, їх продуктивність залежить від розмірів завантажувальних пристроїв, тривалості циклу пресування і ступеня механізації і автоматизації допоміжних операцій, що управляють.

Технологія нанесення поліуретанових фарб, яка дозволяє створювати меблеві поверхні, що відповідають на вибагливі сучасні запити.

Слід зазначити, що зараз в Україні, на відміну від інших країн з розвиненою меблевою промисловістю, практично відсутнє спеціалізоване виробництво фасадів, стільниць і інших компонентів меблів. А в багатьох розвинених країнах створені достатньо могутні виробництва даного напрямку.

Також зазначимо, що за рівнем новизни використовуваних технологій для виробництва меблів, в Закарпатській області, досліджуване підприємство не поступається своїм конкурентам

Політичні фактори – представляються органами державної влади й конкуруючими партіями і групами. В Україні законодавча та виконавча гілки влади складаються переважно з представників однієї партії. Зокрема це: президент України, «більшість» в Верховній Раді та Кабінет Міністрів України, який і формується з цієї «більшості». З перерахованих вище фактів можна зробити такий висновок, що в країні склалася стабільна політична ситуація (різні гілки влади є одно правлячою структурою), яка дає можливості для розробки та реалізації необхідних реформ, в тому числі в секторі економіки, та прийнятті відповідних до цих реформ законопроектів.

Правові фактори – встановлюють права, відповідальність і зобов’язання сторін в процесі ділових взаємовідносин (відносин підприємства із суспільством, обмеження на окремі види діяльності, права споживачів, порядок реєстрації підприємств). Законодавча база щодо регулювання підприємницької діяльності в Україні та її підтримки не створює жорстких бар’єрів для підприємців, зокрема при вході на ринок підприємницької діяльності з виготовлення меблів. Також в Україні існує «Український фонд підтримки підприємництва», який може надати багато корисної і необхідної інформації для підприємців, причому користуватися послугами фонду можна через мережу Інтернет зайшовши на його сайт.

Наступним етапом в даній роботі буде дослідження та аналіз зовнішніх факторів мікросередовища підприємства «Мукачівська фабрика «Реммеблі».

Маркетингові посередники. Це ті фірми й організації, які беруть участь у тому чи іншому етапі процесу маркетингу підприємства (маркетингові дослідження, збут, просування тощо).

До них належать:

– торгові посередники – сприяють доведенню товару до кінцевого споживача;

– маркетингові фірми – здійснюють маркетингові дослідження на замовлення фірми;

– рекламні агентства – виступають суб’єктами маркетингових комунікацій фірми.

В своїй діяльності Акціонерне товариство Закритого типу «Мукачівська фабрика «Реммеблі» користується послугами торгових посередників, які надають послуги з безпосередньо фізичного переміщення товару до його покупця. Це підприємства, які надають послуги з перевезення великих вантажів:

Використання послуг маркетингових фірм не є доцільним в діяльності досліджуваного підприємства, тому що такі послуги є дорогими. Адміністрація фабрики «Реммеблі» самостійно проводить збір необхідної інформації і після її аналізу приймає відповідні рішення щодо комплексу маркетингу на підприємстві.

Підприємство, яке досліджується в даній роботі використовує послуги рекламних агентств, які за виконуваними функціями відносяться до рекламопоширювачів. Це рекламні агентства, які здійснюють розміщення і (або) поширення рекламної інформації шляхом використання засобів зв’язку (в нашому випадку – газетних площ).

Споживачі – фізичні або юридичні особи, які споживають продукцію фірми. Вони можуть бути потенційними (здатними купити певний товар) або безпосередніми (бажають і мають змогу придбати певний товар).
Вивчаючи споживача, як фактор маркетингового середовища, необхідно звернути увагу на два основні питання: дослідження факторів, які впливають на поведінку споживача; прийняття споживачем рішення про купівлю товару.

При дослідженні споживачів фабрики «Реммеблі» потенційними будемо вважати населення Закарпаття віком від 15 до 65 років. Це працездатна частина всього населення, їх чисельність складає 70,5%, а в числовому еквіваленті 878,5 тис. осіб.

Дослідження факторів, які впливають на поведінку споживача, а саме безпосередньо на прийняття ним рішення про купівлю товару проведемо за допомогою телефонного опитування. Вибір даного методу дослідження пояснюємо наступними причинами:

– відносно низька вартість методу;

– розповсюджена мережа ліній телефонних комунікацій;

– значний виграш у часі;

– не потребує часу й сил для пошуку респондентів;

– відсутній ефект інтерв’юера.

Отже, ми проводимо телефонне опитування жителів Закарпатської області. Метою даного маркетингового дослідження буде визначення, яким підприємствам з продажу меблів надають перевагу споживачі:

– тим, що пропонують асортимент готових виробів;

– тим, що виготовляють меблі під замовлення.

Респондентів нашого телефонного опитування обираємо з телефонної книги. Вибірку формуємо наступним чином: в Закарпатській області є 13 районів, обираємо довільно по 10 чоловік з кожного району, опитуємо їх.

Опитувальний листок складається з наступних запитань:

1) Чи купуєте Ви меблі? Дане запитання є першим, оскільки якщо респондент не купує меблі, то не зможе дати відповідь на наступні запитання. При позитивній відповіді переходимо до наступного запитання.

2) Якщо Ви хочете придбати меблі, то здійснюєте свій вибір з запропонованих готових виробів чи звертаєтеся до виробників меблів під замовлення?

Якщо відповідь позитивна щодо першого варіанту альтернативи, то задаємо наступне запитання.

3) Чому Ви не хочете придбати меблі виготовлені під замовлення?

Якщо відповідь позитивна щодо другого варіанту альтернативи, то задаємо таке запитання.

3) Яка причина того, що віддаєте перевагу меблям, виготовленим під замовлення?

Результати проведеного маркетингового дослідження заносимо в табл. 1.1.


Табл. 1.1

Готові меблі Меблі під замовлення
108, з них 22, з них
Вважають дорогими Складність, вимагає багато часу Не визначились Індивідуальні смаки

Нестандартні

розміри

63 37 8 7 15

Отже, за допомогою проведеного дослідження, ми визначилися, чому опитані споживачі обирають або не обирають меблі під замовлення. Перейдемо до оцінки наступного фактора зовнішнього мікросередовища підприємства.

Фінансово-кредитні організації – це організації, які становлять реальний чи потенційний інтерес для фірми та можуть впливати на можливість досягнення їх цілей. В Закарпатській області функціонує багато фінансово-кредитних установ. З них: «Ощадний Банк України», «Приватбанк», «Укрсоцбанк», «Універсалбанк», «Дельтабанк», «Фольксбанк», «Кредобанк» та інші. Перераховані установи надають послуги з кредитування підприємництва під відсоткову ставку кредиту від 17% до 30%, в залежності від суми грошової позики, терміну розтермінування та валюти, в якій береться позика.

Постачальники.

Роль постачальників як фактора маркетингового мікросередовища визначається тим, що матеріально-технічні ресурси та комплектуючі вироби є вхідними елементами процесу виробництва товарів. У розвиненій ринковій економіці майже не існує проблеми постачання ресурсів. Підприємство має змогу вибирати постачальників за тими чи іншими критеріями (ціна, рівень обслуговування тощо).

Незалежних постачальників, які постачають фірмі згідно з договором необхідні для організації виробничого процесу сировину, устаткування, матеріали, комплектуючі тощо класифікують за наступними ознаками:

1) За ступенем наближеності до фірми:

– ексклюзивні – працюють лише з конкретною фірмою;

– лояльні – обслуговують як фірму, так і її конкурентів;

– сторонні – обслуговують лише конкурентів.

2) За пропонованим асортиментом:

– вузькоспеціалізовані – постачають один товар або обмежену асортиментну кількість товарів;

– широко спеціалізовані – товарну групу;

– комплексні – прагнуть забезпечити фірму якомога більшою кількістю необхідних їй товарів.

На ринку постачальників сировини для меблевого виробництва існує значна конкуренція, тому «Мукачівська фабрика «Реммеблі» має можливість обирати з них тих, які найбільше їй підходять. Основними постачальниками, з якими співпрацює Акціонерне товариство Закритого типу «Мукачівська фабрика «Реммеблі» є наступні підприємства:

1) Приватне підприємство «ТЕТ», Мукачево;

2) Приватне підприємство «Буторплит», Мукачево;

3) ТОВ «Планета М», Свалява.

Перераховані постачальники за ступенем наближеності до фірми відносяться до лояльних, а за пропонованим асортиментом до комплексних. Близьке місцезнаходження постачальників від досліджуваного підприємства позитивно впливає на вчасну доставку необхідних матеріалів та сировини. Серед даних трьох постачальників найбільше фабрика «Реммеблі» співпрацює з ТОВ «Планета М», тому що це підприємство пропонує найкраще співвідношення ціни та якості. ТОВ «Планета М» в повному обсязі задовольняє фабрику з виробництва меблів у всіх необхідних матеріалах та сировині в широкому асортименті. Зокрема, асортимент постачальника складається з наступних товарів:

1. Ламінована ДСП

а) SWISSPAN by SORBESS+;

б) KRONOSPAN.UA;

в) з глянцевим покриттям FALKO;

2. МДФ, ДВП KRONOSPAN.UA та «Вигода»;

3. Стільниці

а) скіф;

б) Luxe Form;

4. Фасади

а) BRW;

б) софтформінг Скіф;

в) постформінг Luxe Form;

5. Пресформінг «Ратан»;

6. Профіль та панелі;

7. Крайка Юг-імпорт, KRONOERG та REHAU;

8. Профіль;

9. Система шафа-купе:

а) GROSMAN;

б) BRAUN;

в) ROLLA;

10. Петлі GENOVA, FGV, TYTANIUM, BLUMBERG та LEGION;

11. Направляючі BLUMBERG та TYTANIUM;

12. Полісистема REJS, BLUMBERG та TYTANIUM;

13. Релінгова система та полиці;

14. Труба d=50;

15. Комплектуючі труби d=25;

16. Штанга;

17. Опори;

18. Ручки;

19. Гачки;

20. Різне.

Конкуренти – підприємства, які виробляють таку саму або аналогічну продукцію, що й обрана фірма, і реалізують її на цільових ринках цього підприємства.

Аналіз конкуренції дає можливість виявити ринкове положення фірми, конкурентоспроможність її товарів.

На ринку виготовлення та ремонту меблів панує конкурентна ситуація. Зокрема, конкурентами Мукачівської фабрики «Реммеблі» є наступні підприємства:

– «ТЕТ» (дир. Тарасов);

– «Астра» (дир. Престая);

– «Буторплит»;

– фірма «Шторм»;

– «Екстра»;

– приватні підприємці Горват, Богун Сопочкін та ін.

Найбільшим конкурентом фірми, яку ми досліджуємо, серед перерахованих вище, є підприємство «ТЕТ». На ринку з виготовлення та ремонту меблів в Закарпатській області дане підприємство займає найбільшу ринкову частку. Воно є активним конкурентом, оскільки швидко й агресивно реагує на ринкові події. Інші конкуренти є селективними та конкурують лише у вибіркових показниках, а саме в тих, які є їхніми конкурентними перевагами.

Після загальної характеристики досліджуваного підприємства перейдемо до його комплексного обстеження.


2. Комплексне обстеження підприємства


Показники, що характеризують основні результати діяльності підприємства відносяться до показників його внутрішнього середовища.

Внутрішнє середовище – внутрішні чинники, які впливають на діяльність підприємства. До них належать рентабельність, наявність основних виробничих фондів, обігових коштів, трудових ресурсів та ін.

Дані показники ми визначимо за допомогою документів фінансової звітності підприємства, зокрема балансу та звіту про фінансові результати АТЗТ «Мукачівська фабрика «Реммеблі» на 1 січня 2011 року (Додаток та Додаток).

Рентабельність діяльності підприємства визначаємо за формулою: Р = П / В.

Р = 58,8 / 435,6 = 0,13 або 13%.

За аналогічний період попереднього року, тобто за 2009 рік рентабельність діяльності фабрики має негативні результати:

Р = -18,8 / 196,7 = -0,096 або -9,6%.

Розрахункова рентабельність виробництва: Р = Пч / Sср + Sноз, де

Пч – чистий прибуток підприємства;

Sср – середньо-річна вартість основних виробничих фондів підприємства;

Sноз – середньо-річний залишок нормованих оборотних засобів.

Р = 58,8 / 131,8 + 216,65 = 0,17 або 17%.

Наявність необоротних активів:

– основні засоби – 129,5 тис. грн.

Оборотні активи:

– виробничі запаси – 5,6 тис. грн.;

– готова продукція – 20,6 тис. грн.;

– дебіторська заборгованість за товари, роботи, послуги – 164,0 тис. грн.;

– дебіторська заборгованість за розрахунками з бюджетом – 2,8 тис. грн.;

– грошові кошти в національній валюті – 51,7 тис. грн.

Отже, досліджуване підприємство належним чином забезпечене основними виробничими фондами та обіговими коштами. Обчислимо коефіцієнт оборотності оборотних активів підприємства:


Коб = Qр / Sноз; Коб = 478,6 / 216,65 = 2,21


де, Qp – обсяг реалізованої продукції підприємства;

Sноз – середньо-річний залишок нормованих оборотних засобів.

Середній рівень заробітної плати на підприємстві розраховуємо за допомогою показника витрат на оплату праці, який відображено у звіті про фінансові результати та показника середньої кількості працюючих на підприємстві:

ЗПс = 85,8: 6 = 14,3 тис. грн./за рік.

Щодо такого показника внутрішнього маркетингового середовища як «зіграність команди», то можна сказати, що на фабриці панує розуміння між керівником та підлеглими працівниками. Керівник прагне залучити якомога більше споживачів, працівники якісно виконують покладені на них функції з виготовлення та ремонту меблів, щоб найкраще задовольнити цих споживачів, що в результаті принесе для підприємства прибуток. Зрозуміло, що якщо не буде споживача, то ні керівник, ні працівники жодного доходу не отримають. Тому в фокусі основної уваги фабрики «Реммеблі» перебуває споживач та його потреби. Лише завдяки досягненню розуміння зі споживачем та в процесі задоволення його потреб підприємство зможе отримати прибуток, що й доводиться сучасною концепцією маркетингу.

Комплексне обстеження підприємства продовжимо оцінкою асортиментної політики підприємства. Група товарів, виробництвом та ремонтом яких займається фірма – меблі. Асортимент їх надзвичайно широкий. А саме такий, якого бажає споживач, адже меблі фабрика виготовляє на замовлення, а не масовим виробництвом.

Якість продукції в першу чергу забезпечується якісною сировиною, матеріалами та необхідними комплектуючими, які постачаються на підприємство перевіреними постачальниками в міру їх необхідності. Прийомка даних товарів здійснюється згідно наступних документів:

– Інструкція про порядок приймання продукції виробничо-технічного призначення і товарів народного споживання за якістю;

– Інструкція про порядок приймання продукції виробничо-технічного призначення і товарів народного споживання за кількістю.

Наступний етап досягнення високої якості продукції це правильне зберігання сировини та матеріалів. Лісоматеріали зберігають в закритих та сухих приміщеннях. Перед складанням їх ретельно перевіряють для того, щоб не допустити занесення до місць зберігання різноманітних грибків. В обов’язковому порядку проводяться заходи по боротьбі з шкідливими комахами та гризунами, а також дезінфекція приміщень. Товари та матеріали, що тривалий час зберігаються, періодично переглядаються, перекладаються, сушаться, очищуються від пилу, торці лісоматеріалів покриваються волого-захисними замазками. Черговим етапом досягнення якості виробів є виготовлення меблів кваліфікованими працівниками. Висока кваліфікація та чималий стаж роботи працівників в даній галузі допомагають фабриці отримувати лише позитивні відгуки споживачів про їх продукцію. Кожний готовий меблевий виріб має маркування, яке наноситься на приклеєний до виробу паперовий ярлик, виготовлений типографським способом. Маркування передбачає наявність інформації: найменування підприємства-виробника, його адреса, фірмовий знак, назва виробу, артикул, дата виготовлення, позначення нормативного документа, штампа ВТК. На всі вироби, що входять до складу набору чи гарнітуру меблів, поряд з ярликом має бути нанесений умовний знак або номер, що вказує на належність виробу до набору, гарнітуру. Зберігають готові меблі в сухих, чистих, вентильованих приміщеннях при температурі не нижче +2°С і відносній вологості повітря від 45 до 70%. При зберіганні меблі розміщують на відстані 15–20 см від стін, 0,5–1 м – від приладів опалення, не менше 0,5 м – від джерел електричного освітлення. Ще одним елементом управління якістю продукції на підприємстві є доставка, монтаж та гарантія виробів.

Господарюючі суб’єкти в питаннях вимог щодо сировини, показників якості, методів аналізу, упаковки, маркування, транспортування, приймання і зберігання непродовольчих товарів, керуються дійсними стандартами та технічними умовами. Відповідно до міжнародних договорів в Україні застосовуються міжнародні, національні та регіональні стандарти. Згідно з Декретом Кабінету Міністрів України від 10.05.93 №46–93 «Про стандартизацію і сертифікацію» нормативні документи з стандартизації розподіляються за такими критеріями:

– державні стандарти України – ДСТУ;

– галузеві стандарти України – ГСТУ;

– стандарти науково-технічних та інженерних товариств і спілок України – СТТУ;

– стандарти підприємств – СТП;

– технічні умови України – ТУУ.


3. Характеристика маркетингової діяльності підприємства


3.1 Оцінка ефективності товарної політики підприємства


Товарна політика підприємства є центром управлінських рішень щодо маркетингових заходів, навколо якого формуються інші рішення, які пов’язані з розповсюдженням товару, умовами його придбання, методом просування від виробника до покупця.

Мукачівська фабрика «Реммеблі» згідно з класифікацією споживчих товарів виготовляє товари довготривалого користування або товари, які споживаються багаторазово – термін використання досить тривалий.

Згідно класифікації, заснованій на поведінці споживача, це товари ретельного вибору – товари, при купівлі яких споживачі порівнюють властивості і характеристики – якість, ціну, зовнішнє оформлення з аналогічними товарами. Споживач витрачає час на порівняння, докладає зусиль до пошуку таких товарів, намагаючись знайти сприйнятливе співвідношення між вигодою і ціною.

Якщо меблі купують для виробничого призначення, тоді вони будуть відноситися до групи – основне і допоміжне устаткування.

Розглядаючи досліджуваний товар як комплексне поняття, виділяємо три рівні: товар за задумом, товар у реальному виконанні, товар із підкріпленням.

Перший рівень відбиває потребу, яку товар задовольняє, або функцію, виконувану товаром для споживача. В нашому випадку меблі виконують функції: місце для зберігання (розташування) певних речей, зручність побуту, естетичні функції. Взагалі меблі вже давно стали тією потребою без якої жодна людина не може уявити свого існування.

Другий рівень – це реально створений виріб із конкретними властивостями і характеристиками.

Акціонерне товариство закритого типу Мукачівська фабрика «Реммеблі» виготовляє меблі на замовлення. Тому готовий виріб набуває саме таких властивостей і характеристик, які необхідні покупцю. На підприємстві представлені зразки матеріалів, з яких виготовляються меблі. Покупець може обрати всі складові своєї майбутньої покупки: починаючи з основних матеріалів таких як дерево, фанера, плити, і, закінчуючи фурнітурою, оббивкою, гаммою кольорів. Фірма виготовляє меблі будь-якої складності та на будь-який смак. За підсумком 2010 року відобразимо асортимент Мукачівської фабрики «Реммеблі» та відсоткову частку виготовлених виробів в загальній структурі виробленої продукції в табл. 3.1 та на рис. 3.1:


Табл. 3.1

Назва виробу Відсоткова частка
ліжка 10%
шафи дводверні для одежі 20%
тумбочки приліжкові 15%
шафи книжні 20%
столи 15%
столи комп’ютерні 2%
шафи-купе 8%
кухонні меблі 10%

Управління фінансами підприємства

Рис. 3.1 Відсоткова частка виробів в загальному асортименті


Третій рівень – це «шлейф» обслуговування або ті додаткові послуги і вигоди, які виробник надає споживачу одночасно з товаром. Досліджуване підприємство використовує в своїй діяльності наступні елементи «підтримки товару»: термін виготовлення від 3 до 12 днів, доставка транспортом підприємства, монтаж, гарантії. Також фірма виконує послуги з ремонту меблів.


3.2 Оцінка ефективності цінової політики підприємства


Ціна і механізм ціноутворення завжди були важливими елементами будь-якої господарської системи. В умовах ринкової економіки ціни набувають особливого значення, оскільки багато в чому визначають структуру виробництва, рух матеріальних потоків, розподілення товарної маси, рівень добробуту населення.

Цінова політика – це комплекс заходів щодо визначення ціни, знижок, умов оплати з метою задоволення потреб споживачів та отримання прибутку.

Цінову політику Мукачівської фабрики «Реммеблі» визначає такий фактор, як витрати на виробництво. Ціноутворення відбувається за методом «Середні витрати плюс прибуток». Даний метод заснований на розрахунку ціни шляхом додавання витрат на виробництво товару та певної надбавки, яка має бути прибутком фірми. Цей метод враховує три чинники: рівень попиту на товар; чутливість клієнтів до рівня цін, які встановлюються; рівень цін конкурентів.

Так як ціни на продукцію підприємства залежать від затрат на її виготовлення, то відповідно, можна зробити висновок, що вона залежить від цін постачальників, цін на електроенергію та інших цін на ресурси.

Взагалі ціни на продукцію фабрики коливаються в одній амплітуді з цінами на аналогічну продукцію конкурентів.

Проведемо порівняння цін продукції досліджуваного підприємства з продукцією її конкурентів. Для цього проведемо калькуляцію деяких видів продукції фабрики, а саме дводверної шафи (Додаток), тумбочки приліжкової (Додаток) та столу (Додаток). Звернемося до конкурентів для підрахунку вартості аналогічної продукції. Відобразимо результати проведеного дослідження:

1) Шафа дводверна розміром 2,1*0,8*0,55 – вартість:

– АТЗТ «Мукачівська фабрика «Реммеблі» – 1086 грн.

– Підприємство «ТЕТ» – 1063 грн.

2) Стіл розміром 1,2*0,8*0,75 – вартість:

– АТЗТ «Мукачівська фабрика «Реммеблі» – 340 грн.

– Підприємство «Астра» – 376 грн.

3) Тумбочка при ліжкова розміром 0,4*0,4*0,6 – вартість:

– АТЗТ «Мукачівська фабрика «Реммеблі» – 193 грн.

– ПП Богун – 230 грн.

Отже, можна зробити наступний висновок: в першому випадку ціна конкурента нижча на 2,1%; в другому – ціна конкурента вища на 10,6%; в третьому – також вища, але вже на 19,2%.

Як ми вже зазначали, меблі це товари тривалого користування та ретельного вибору. Еластичність попиту на них здебільшого є від’ємною величиною та залежить від величини доходів споживачів. Із їх зростанням попит на меблі стає більш нееластичним, і навпаки.

На ринку сфери виготовлення та ремонту меблів панує конкурентна ситуація. Жодне з підприємств, які там здійснюють свою діяльність не займає ринкову частку більшу за 35%. В даній ситуації фірма може досягнути тільки становища лідера в монополістичній конкуренції за рахунок виготовлення ексклюзивних товарів чи надання додаткових послуг, які будуть відрізняти фірму від конкурентів і привертати споживачів.


3.3 Оцінка ефективності політики розповсюдження продукції (товарів, робіт, послуг) підприємства


Збут це кінцевий процес у діяльності підприємства. Збут – це здійснення акту продажу з фізичним розподілом товарів з місць виробництва в місця споживання по каналам фізичного розподілу.

Маркетингова політика розподілу передбачає дослідження закономірностей та особливостей фізичного переміщення товарів від виробника до кінцевих споживачів через різні канали розподілу, розробку стратегії й тактики їхнього формування та функціонування.

Акціонерне товариство Закритого типу «Мукачівська фабрика «Реммеблі» знаходиться в промисловому районі м. Мукачева по вул. Крилова, 70. На сьогоднішній день підприємство трансформувалося на декілька окремих підрозділів і в складі підприємства є цех по виготовленню меблів площею 1200 кв. м. і адмінкорпус площею 250 кв. м. Фабрика розташована на площі 0,4 га.

Розподіл продукції досліджуваного підприємства відбувається без посередників. Тобто фабрика використовує нульовий (прямий) канал розподілу.

Сегмент, на якому працює підприємство, обраний за географічною ознакою. Цей сегмент – Закарпатська область. Даний сегмент має достатній обсяг (70,5%, тобто 878,5 тис. осіб, економічно активного населення) та є привабливим для фірми. Конкурентна структура сегменту також є сприятливою. Обраний сегмент відповідає цілям та ресурсам фірми. Сегмент, на задоволення потреб якого орієнтується «Мукачівська фабрика «Реммеблі», характеризується прибутковістю, тобто він може забезпечити для фірми певний прибуток. Доказом цього є звіт про фінансові результати, в якому відображено, що прибуток досліджуваного підприємства за 2010 рік склав 58,8 тис. грн, в порівнянні зі збитком за аналогічний період попереднього року 18,8 тис. грн.

3.4 Оцінка ефективності комунікаційної політики підприємства


Маркетингова політика комунікацій (система просування товарів та послуг на ринку) – комплекс рішень та заходів, які спрямовані на формування попиту, створення іміджу, розширення та прискорення продажу товарів та послуг на ринку.

Мукачівська фабрика «Реммеблі» використовує наступні комунікаційні заходи:

– Зовнішня реклама. На фасаді адмінбудинку перед територією підприємства розташоване настінне панно;

– Реклама в засобах масової інформації, зокрема в газетах: «Мукачево», «Трибуна», «Закарпатські оголошення».

Дамо детальнішу характеристику цих рекламоносіїв.

Газета «Мукачево» – період виходу: щотижня, в четвер. Формат – А 3. Тираж – 5 тис. екземплярів. Регіон – Мукачево і район. Колір – чорно-білий, 14 ст., направленість – рекламно-інформаційне видання. Вартість рекламного оголошення – 55 грн. Вартість охоплення 1000 читачів, відповідно – 11 грн.

Газета «Трибуна» – незалежна громадсько-політична газета. Регіон – Ужгород та Закарпатська область. Тираж – 20 тис., категорія – суспільно-політичне видання. Вартість рекламного оголошення – 62 грн. вартість охоплення 1000 читачів – 31 грн.

Газета «Закарпатські оголошення» – період виходу: щотижня, в суботу. Формат – А3. Тираж – 14500. Колір – повно-кольоровий офсетний друк, 48 ст. Вартість рекламного оголошення – 100 грн. вартість охоплення 1000 читачів – 7 грн.

Періодичність подачі рекламних оголошень в дані газети – раз в місяць. Мета цієї роботи – збільшення об’єму інформованості населення щодо підприємства та його продукції і послуг. Тому і рекламні оголошення носять інформаційний характер: дають загальну характеристику що виробляє фірма та її адресу.

3.5 Оцінка ефективності логістичних систем підприємства


Логістична система будь-якого підприємства складається з п’яти компонентів: місцезнаходження і розпланування, комунікація, транспорт, запаси, склади і упаковка. За допомогою цих складових розглянемо логістичну систему підприємства «Мукачівська фабрика «Реммеблі».

Місцезнаходження фірми ми описали в попередньому підрозділі.

Комунікація. Матеріальному потоку в логістиці завжди передує інформаційний потік. Джерелом інформації для досліджуваного підприємства є запити споживачів, їхні замовлення на виготовлення чи ремонт меблів. Тільки після отримання замовлення фабрика починає виготовляти свою продукцію.

Транспорт – це сукупність засобів, що здійснюють перевезення. Він дозволяє зробити товарно-матеріальні цінності, видобуті чи вироблені в одному місці, корисними для споживання в іншому. Його завдання – забезпечення своєчасного та обережного доставлення вантажів із місць відправлення до місць призначення. Вантажі на фабриці «Реммеблі» перевозяться за допомогою транспорту, який за призначенням поділяється на внутрішній (технологічний), що забезпечує процес виробництва, та зовнішній, що обслуговує сферу обігу. За видом шляхів сполучення підприємство використовує автомобільний транспорт.

Запаси на досліджуваному підприємстві існують лише в вигляді сировини, матеріалів для виробництва. Готова продукція зберігається на складі лише в тому випадку, якщо споживачу не підходить в даний момент, щоб йому доставили його замовлення, але це зберігання є короткостроковим.

Склади. Так як підприємство має в своєму розпорядженні великі площі, то забезпечене місцем для зберігання готової продукції. Це закриті приміщення, які відповідають нормам збереження продукції.


3.6 Практика проведення маркетингових досліджень


Маркетингові дослідження – систематичні збирання, опрацьовування й аналіз інформації та можливостей, розроблення рекомендацій на підставі цих даних. Маркетингові дослідження проводяться з метою отримання первинної інформації, яка є необхідною для правильного прийняття рішень.

В своїй діяльності АТЗТ

Если Вам нужна помощь с академической работой (курсовая, контрольная, диплом, реферат и т.д.), обратитесь к нашим специалистам. Более 90000 специалистов готовы Вам помочь.
Бесплатные корректировки и доработки. Бесплатная оценка стоимости работы.

Поможем написать работу на аналогичную тему

Получить выполненную работу или консультацию специалиста по вашему учебному проекту
Нужна помощь в написании работы?
Мы - биржа профессиональных авторов (преподавателей и доцентов вузов). Пишем статьи РИНЦ, ВАК, Scopus. Помогаем в публикации. Правки вносим бесплатно.

Похожие рефераты: