Xreferat.com » Рефераты по педагогике » Сценарій виховного заходу: "У дружбі наша сила"

Сценарій виховного заходу: "У дружбі наша сила"

«У дружбі наша сила»


Хочеш знайти друга — сам стань другом


Мета:

Розширити і поглибити поняття дружби і товаришування — цих важливих показників вихованості учнів; виховувати в учнів звичку уважно ставитися до товаришів; вміння бачити хиби у своїй поведінці й виправляти їх.

Шляхом створення психологічних ситуацій вибору підвести учнів до розуміння важливості взаємодопомоги в колективі; сприяти створенню дружнього дитячого колективу, виховувати чемне ставлення учнів одне до одного.

Обладнання:

аудіозапис сучасної розважальної музики, плакати з прислів'ями та приказками на тему дружби («Друга шукай, а знайшов — тримай», «Дружба та братство дорожчі за багатство», «Друг пізнається у біді», «Недруг піддакує, а друг сперечається», «З другом веселіше у радості легше у біді» та ін.), великий аркуш паперу з літерами української абетки, кілька олівців та невеличких аркушів, гілочки дерева.

Завдання:

Емоційного стимулювання. Стимулювати почуття відповідальності за того, з ким дружимо. Почуття значимості існування друга в житті кожної людини.

Направленої мотивації. Усвідомити потребу кожної людини в існуванні друзів, у відчутті, яке дає дружба, як необхідну умову добробуту особистості.

Пізнавальні. Сформувати знання хто такий друг і що таке дружба.

Адаптивні. Уміння проявити бережне ставлення до дружби; тактовно вказати на недоліки друга.

Виховний захід відбувається в класній кімнаті. Приміщення святково прикрашене повітряними кульками, яскравими плакатами з прислів'ями та приказками

Звучить весела музика. До класу входитьь ведуча.

Ведуча. Добрий день! Дорогі діти, сьогодні я хочу поговорити з вами про важливість дружби і товаришування у нашому житті.

Товаришування, дружба — взаємини між людьми, які народжуються, міцніють на основі спільного навчання, інтересів, уподобань. Друзів пов'язує велика повага один до одного, принциповість у взаєминах, симпатія, взаємодопомога.

Дружба не може бути міцною, якщо в ній немає місця чесності, взаємоповазі, принциповості. Друг завжди допоможе в біді, захистить, підтримає, але він же перший скаже прямо про недоліки, запропонує їх виправити.

Товариськість, дружба — важливі показники вихованості учнів. Взаємоповага, чуйність, ввічливість — неодмінні ознаки дружного класу. Неприпустимі в класі образливі прізвиська, непристойні жарти, неповага до дівчат, грубість у взаєминах. Дружбу легко можна зруйнувати грубими, недоречними жартами. «А чи міцна дружба у нашому класі?» — звертаюся до класу. А перевірити це можна дуже легко.

Отже, я пропоную вам вирушити у захопливу подорож до острову Дружби. Але для того щоб дійти до того острова вам необхідно знайти загублені літери і скласти слово. А вашим провідником і наставником у цій пригоді буде відважний капітан Дрейк!

Капітан Дрейк – а я сьогодні буду провідником у світ дружби і доведу що дружба для нас – не будь що, а надійна зброя від ворогів і недругів; від злих учнів з інших класів і їх не шанобливе ставлення до ваших дівчат і хлопців! У дружбі немає класів – слабі і сильні –чорні і білі, а також хлопці і дівчата багаті і бідні – всі рівні.

Питання класу – Чи дійшли б радянські солдати до Берліну, якби вони не товаришували між собою?( відповідь) А виграли б донецькі Шахтарі УЕФА якби не товаришували б між собою? ( відповідь ) Чи виникало б кохання між чоловіком і жінкою без дружби?

Не дружба приносить чвари, а війни і вбивства !!!

І сьогодні в команді під назвою пірати 6А ми досягнемо мети - перемоги!!! Діяти (мої відважні пірати) ми маємо діяти злагоджено і разом, як єдиний механізм , неполадки якого призведуть до поломки і виведення з ладу!

Отже, вирушаємо!

Дрейк – першу зупинку ми робимо на Донбасс Арені де разом з ... футболістом ми зробимо перший крок до перемоги! Результат маємо досягти РАЗОМ!


«коло дружби»

Футболіст. Добрий день! Чим можу вам допомогти?

А ви шукаєте загублене слово?! Так, звісно я вам допоможу, Але спочатку ви маєте довести мені, що ви справжня команда і заслуговуєте на те, щоб я віддав вам літеру.

Отже, ставайте в коло. Перший учень називає своє ім’я і передає «п’ять» своєму сусіду з права, той називає ім’я попереднього учня і своє і передає «п’ять» сусіду з права і т.д. Якщо виконаєте завдання – отримаєте те, за чим прийшли.

Дрейк – Є! є перший крок! Прямуємо далі! Початок є і він веде нас до мети, яка дасть змогу модернізувати наш механізм!!!

«Правда навпаки»

Дрейк - А зараз у нас зупинка у феї яка дасть нам не аби яке підступне завдання! Ми маємо проявити командний характер і взаємно дійти до мети!

Фея – Доброго дня, шановні пірати! З чим ви завітали до моєї чарівної країни?

Дрейф – ми шукаємо літери від назви острова, до якого прямуємо. Чи не могла б ти нам, шановна фея, допомогти!

Фея – хто? Я? допомогти? Я ж - ФЕЯ! Я просто так нічого не роблю, ну, хіба що подарунки приймаю. У вас є подарунки для мене?

Учні – нажаль ні.

Фея – отже, тоді ви маєте пройти три важких випробування і довести мені, що ви справді заслуговуєте називатись друзями!

Фея читає незвичайні вислови. Щоб перетворити їх на приказки та прислів'я, учні мають дібрати до кожного слово з протилежним змістом.

1. Ворога ховай, а заховаєш — покинь. (Друга шукай, а знайєш—бережи.)

2. Вороги забуваються у радості. (Друзі пізнаються у біді.)

3. Новий ворог гірший за двох старих. (Старий друг кращий за двох нових.)

4. Не скажу тобі, хто мій ворог,— ти не скажеш, хто я. (Скажи мені, хто твій друг, — я скажу, хто ти.)

Фея - ну що ж, молодці. Упорались із першим випробуванням. Впевнена, якщо б не ваша дружба, не було б і перемоги. .

«конституція дружби».

Дрейк - YES!!! Пройдено перший етап в країні феї !!! Але вона не здається і має пересвідчитись у нашій команді! Здолаємо всі її завдання !! Проявимо характер і в другому конкурсі! Let’s go!

Фея - а тепер друге випробування. Не менш складне. А називатиметься воно «Конституція дружби» Річ у тім, що в моєму королівстві нещодавно були перевибори прем’єра і тепер тут діють злі закони, які заважають мешканцям королівства потоваришувати одне з одним. Повсюди тут сварки, негаразди, ворожнеча. Тож вам потрібно придумати такі закони, що об'єднають мешканців королівства і зроблять їх добрими і дружніми.


"Конституція дружби"

До гри запрошують усіх бажаючих із числа глядачів. Учасників гри поділяють на команди. Кожній команді дають аркуш паперу й олівець. Завдання командам — за дві хвилини придумати як найбільше. Добрих законів дружби, за якими мають жити мешканці казкового королівства. Перемагає команда, яка придумає найбільше законів.

Потім ведучі разом з учнями-глядачами вибирають найважливіші закони із тих, що запропонували команди, і, записавши їх на одному аркуші, передають Феї. Орієнтовний список законів:

— завжди прислухатися одне до одного;

— не брехати одне одному;

— не кривдити та не обзивати одне одного;

— завжди підтримувати одне одного;

— не залишати одне одного в біді;

— завжди чинити по справедливості;

— завжди поступатися одне одному;

— допомагати одне одному.

Фея - цей звід добрих законів я обов'язково передам своєму міністру, але для того щоб він зміг їх прочитати, вам потрібно подарувати йому чарівну «Абетку дружби», тобто до кожної літери абетки дібрати добре слово.


«абетка дружби».

Дрейк – Ми подолали не аби який шлях! Наша зупинка вимгає від нас не аби яку кмітливість ! Давайте зробимо це разом адже без абетеи дружби наша команда перетвориться на рабів, які будуть все життя працювати на плантаціях в Мексиці! Ходімо по абетку мершій!

До залу вносять великий аркуш паперу, на якому в стовпчик написані літери абетки. Учні добирають до літер відповідне слово.

«Абетка дружби»

А —акуратність

Б —бадьорість

В — веселощі

Г — гідність

Ґ - ґречність (учтивость)

Д — доброта (дружба)

Е — ерудованість

Є — єдність

Ж — життєрадісність

З — злагода

І — інтелігентність

К — красота

Л — любов

М — милосердя (мудрість)

Н — надійність

О —освіченість

П — повага

Р — радість

С — сміливість

Т — талановитість

У — уміння

Ф — фантазія

X — хоробрість

Ц — цілеспрямованість

Ч — чесність

Ш — шанування

Щ — щирість (щедрість)

Ю — юність

Я — ясність


Дрейк – маємо абетку! Отже, ми крокуємо далі ! Залишилось зовсім трохи . Пара кроків і ми майже у нашої з вами мети! Ходімо далі залишилось зовсім трохи! Мерщій далі!

«скарбничка загальнолюдської мудрості».

Дрейк – далі у нас Гаррі Поттер! Ну що пройдемо його випробування! Скажемо разом дружба – це сила!!!

Гаррі Поттер - привіт!!! А що це ви тут робите в моїй країні?

Слово шукаєте? Ну що ж, може я і допоможу вам, але спочатку допоможіть ви мені. Якщо вже ви прямуєте до острова дружби, то скажіть мені, будь ласка, що ж воно таке ДРУЖБА і що про неї думали у давні часи.

1-й учень. Дружба — це святе слово, святе почуття, яке можливе тільки на основі взаємоповаги. Справжньою основою для дружби є рівність. В усі часи вважалось великою цінністю мати друга. У скіфів дружба перевірялась кров'ю і оформлялась спеціальним договором і великою клятвою. Надрізавши пальці, побратими зливали свою кров у чашу і, змочивши у ній кінці мечів, куштували цю кров. Після цього ніщо не могло їх розлучити.

2-й учень. У епоху середньовіччя дружба вважалась втіленням благородства й вірності. А для людей епохи романтизму дружба — це живе почуття, безпосереднє життєве переживання.

3-й учень. Сучасні словники й підручники визначають дружбу як близькі стосунки, що засновані на взаємній допомозі, прив'язаності, спільності інтересів, смаків, поглядів, життєвих цілей, активній зацікавленості один в одному.

4-й учень. В епоху середньовіччя дружба вважалась втіленням благородства. Лицарська мораль ставила чоловічу дружбу вище кохання і сімейних стосунків.

5-й учень. Дружба – ушляхетнює життя. Вона надзвичайно високо оцінюється в українській культурі. Піднесено про дружбу писав М.В. Гоголь: „Немає уз, святіших за товариство, і батько любить своє дитя і мати любить, дитя любить батька й матір, але це не те, любить і звір своє дитя. А поріднитись по душі, а не по крові може тільки людина.”

Дрейк – Чудово ми показали що нехай Поттер їсть шпроти! І ми команда відчайдушних друзів якій кожна перешкода – це пустощі і розваги , які легко долаються разом!!!

«батьківський заповід» Снігова Королева.

Дрейк – ну а тепер Снігова королева!!! Доведемо їй що тепло сердець нашої дружби – не можливо охолодити нічим!!! І пам’ятайте якщо ми разом – то вогонь дружби не згасне ніколи – вперед!!!

Снігова Королева - Доброго Дня, мандрівники. Що вам знадобилось в моєму королівстві?

Учні – ми прямуємо до острова Дружби і щоб дістатись мети нам треба знайти останню букву.

Снігова Королева - а, ви хочете отримати останню букву і стати справжніми друзями?? Тоді ви маєте виконати одне завдання!

Погляньте на свої парти. У Вас у всіх лежать гілочки. Згадайте казку „Батьківський заповіт” і ви зрозумієте для чого вони вам. У казці розповідається про батька, який перед смертю покликав своїх синів, дав їм по гілці у руки і попрохав їх переламати. Сини виконали батькову волю і переламали ці гілочки. Тоді батько зібрав ті гілочки докупи, перев'язав їх і знову попросив зробити те саме, але сини не змогли переломити цей оберемочок. Тоді батько сказав: «Ось так і в житті кожного з вас окремо легко скривдити, образити, а якщо ви будете разом, то ніякі вороги вас не зламають і всі негаразди ви легко здолаєте».

Отже, щоб зібрати гілочки в оберемок вам потрібно встати в коло і по черзі передати свою гілочку сусіду з права, при цьому говорячи йому комплімент. І почнемо з мене.

Дрейк – і ось ми подолали цей кропіткий шлях! Кожен учасник команди підтримав іншого і не важливо як – головне що робили ми разом! Хтось активно діяв, хтось йому допоміг а хтось – тихо і щиро вболівав! Друг не буде заздрити другі – він просто ділить успіх другого як свій особистий! Адже друзі завжди разом не залежно від відстані і умов життя! Друзі завжди разом заварять одну кашу і з’їдять її! І тому скріпимо наш дружній Союз поїданням каші що ми заварили сьогодні! Потім будемо ми – однокашниками, що в хвилини біди і радості допоможуть один одному не зважаючи ні на що !!!

Ведуча – а перед тим, як капітан Дрейк проведе офіційний обряд посвячення в друзі і однокласники, я зачитаю вашу присягу на вічну і віддану дружбу!


Присяга.

«Я присягаю на вірність своїм друзям. Зобов’язуюсь вірою і правдою служити нашому братству. В радості і горі, в багатстві і бідності, на війні та в мирі, незалежно від відстані та часу обіцяю завжди допомагати своїм друзям-соратникам, підтримувати їх морально, матеріально і духовно. Назавжди присягаю дотримуватись принципів вірності, взаємодопомоги та справжньої дружби».

Если Вам нужна помощь с академической работой (курсовая, контрольная, диплом, реферат и т.д.), обратитесь к нашим специалистам. Более 90000 специалистов готовы Вам помочь.
Бесплатные корректировки и доработки. Бесплатная оценка стоимости работы.

Поможем написать работу на аналогичную тему

Получить выполненную работу или консультацию специалиста по вашему учебному проекту
Нужна помощь в написании работы?
Мы - биржа профессиональных авторов (преподавателей и доцентов вузов). Пишем статьи РИНЦ, ВАК, Scopus. Помогаем в публикации. Правки вносим бесплатно.

Похожие рефераты: