Xreferat.com » Рефераты по психологии » Основні причини виникнення стресу

Основні причини виникнення стресу

Зміст


1. Поняття стресу. Основні причини виникнення

2. Причини стресу на робочому місці. Чинники стресу ззовні організації

3. Групові чинники стресу

4. Чинники стресу, пов'язані з організацією

5. Попередження стресу

6. Причини і ознаки стресової напруги

7. Перевантаження або дуже мале робоче навантаження, тобто завдання, яке слід завершити за конкретний період часу

8. Конфлікт ролей

9. Невизначеність ролей

10. Нецікава робота

11. Люди, страждаючі від надмірного стресу на роботі, можуть спробувати застосувати наступні методи


1. Поняття стресу. Основні причини виникнення


Одним з найбільш поширених в наші дні видів афектів є стрес. В сучасному житті стреси грають значну роль. Вони впливають на поведінку людини, його працездатність, здоров'я, взаємостосунки з оточуючими і в сім'ї. Що таке стрес, як він виникає, як впливає на організм людини і як з ним боротися?

Стрес є станом надмірно сильної і тривалої психологічної напруги, яка виникає у людини, коли його нервова система одержує емоційне перевантаження.

Визначенням, що широко вживається, є наступне:

"Стрес - цей напружений стан організму людини, як фізичний, так і психічний." Стрес присутній в житті кожної людини, оскільки наявність стресових імпульсів у всіх сферах людського життя і діяльності поза сумнівом.

Стресові ситуації виникають як вдома, так і на роботі. З погляду управління, найбільший інтерес представляють організаційні чинники, які викликають стрес на робочих місцях. Знати ці чинники і надати їм особливу увагу. Це допоможе запобігти багатьом стресовим ситуаціям і підвищити ефективність управлінської праці, а також досягти мети організації з мінімальними психологічними і фізіологічними втратами персоналу. Адже саме стрес є причиною багатьох захворювань, а значить, завдає відчутної шкоди здоров'ю людини, тоді як здоров'я - одна з умов досягнення успіху в будь-якій діяльності. Тому в роботі розглядаються і особові чинники, що викликають стрес. Окрім причин появи стресів, аналізується стресовий стан організму - стресова напруга, його основні ознаки і причини.

В перекладі з англійського стрес - цей тиск, натиск, напруга. За словами Р. Сельє, стрес є неспецифічна (тобто один і той же на різні дії) відповідь організму на будь-яку пред'явлене йому вимогу, який допомагає йому пристосуватися до виниклої трудності, справитися з нею. Всяка несподіванка, яка порушує звичний перебіг життя, може бути причиною стресу. При цьому, як відзначає Р. Сельє, не має значення, приємна або неприємна ситуація, з якою ми зіткнулися. Має значення лише інтенсивність потреби в перебудові або в адаптації. Учений наводить як приклад хвилюючу ситуацію: мати, яку повідомили про загибель в бою її єдиного сина, випробовує страшне душевне потрясіння. Якщо багато років опісля виявиться, що повідомлення було помилковим і син несподівано увійде до кімнати цілим і неушкодженим, вона відчує найсильнішу радість. Специфічні результати двох подій - горе і радість - абсолютно різні, навіть протилежні, але їх стресова дія - неспецифічна вимога пристосування до нової ситуації - може бути однаковим. Використовуючи цей термін, люди звичайно мають на увазі, що вони знаходяться в стані нервової напруги, що вони стомлені або пригнічені. Тим часом, стрес - зовсім не "хворобливий стан", а засіб, за допомогою якого організм бореться з небажаними діями. Іноді стрес може бути корисним, оскільки допомагає у разі потреби задіювати ресурси організму. Але надмірні стреси приводять до виснаження, яке може викликати фізичні і психічні захворювання. Дуже часто люди звертаються до лікаря з скаргами на фізичні нездужання, тоді як реальною причиною їх стану є стрес. Стреси входять в першу десятку причин, викликають больовим. Найхворобливішим і небезпечним є травматичний стрес, який наступає в результаті таких небезпечних для життя подій, як війни, стихійні біди, автокатастрофи, кримінальне насильство і т.д. В даний час вчені розрізняють еустрес (позитивний стрес, який поєднується з бажаним ефектом і мобілізує організм) і дистрес (негативний стрес з небажаним шкідливим ефектом). При еустресі відбувається активізація пізнавальних процесів і процесів самосвідомості, осмислення дійсності, пам'яті. Дистрес, виникаючий в робочій обстановці має тенденцію расповсюдження. Класична модель синдрому загальної адаптації включає три стадії розвитку стресу (тривога, опір, виснаження) і відображає фізіологічно орієнтований підхід до стресу. Сучасні дослідження стресу надають увагу також і іншим аспектам стресу: психологічному (наприклад, зміна настрою, негативні емоції і відчуття безпорадності) і поведінковому (наприклад, безпосередня конфронтація з чинниками стресу або спроба отримати відомості про них). Всі три аспекти важливо для розуміння стресу на робочому місці і методів управління стресом в сучасних організаціях.

Таким чином, в контексті даної роботи, стрес можна визначити як адаптивну реакцію на зовнішню ситуацію, яка приводить до фізичних, психологічним і, або поведінковим змінам у працівників організації.


2. Причини стресу на робочому місці. Чинники стресу ззовні організації


Стрес на роботі не можна обмежувати подіями і умовами, що мають місце безпосередньо на робочому місці. Будь-яка організація є відкритою соціальною системою, і на її елементи - працівників - природно впливають зовнішні чинники, такі як зміни в суспільстві, економічні і фінансові умови, зміни в їх особистому житті (сімейні проблеми, старіння, смерть близького родича, народження дитини і т.п.). Так, можна сказати, що незадовільне фінансове положення може спонукати людей брати додаткову роботу, внаслідок чого скорочується час відпочинку і посилюється стрес. Серйозним чинником стресу працівників є і сімейні кризи. Є також дані [10, 11] про те, що в сім'ях, де працюють обидва чоловіки, що знаходиться в стресових умовах чоловік може "передати" свій стрес дружині.


3. Групові чинники стресу


До групових чинників стресу можна віднести наступне:

1) відсутність групової згуртованості - відсутність можливості для працівника відчувати себе членом колективу унаслідок специфіки робочого місця, через те, що керівник не допускає або обмежує цю можливість, або тому що інші члени групи не приймають його до своїх лав, може з'явитися джерелом сильного стресу, особливо для працівників з високим прагненням до аффиліаціі;

2) наявність внутрішньоособових, міжособових і внутрішньогрупових конфліктів - наявність серйозних суперечностей або несумісності окремих характеристик особи працівника, наприклад, його особистої мети, потреб, цінностей, з соціально схвалюваними в групі, де він працює, а значить, вимушений постійно знаходитися, спілкуватися, взаємодіяти, також є серйозним стресогенним чинником.


4. Чинники стресу, пов'язані з організацією


Причини пов'язаного з роботою стресу досліджуються вже чималий час, і перелік потенційних чинників, що викликають стрес, вельми довгий. В ньому можна знайти фізичні чинники, що перетворюють робоче місце на вороже середовище (підвищена температура, шум, багатолюдність і т.д.), а також масу психосоціальних чинників, обумовлених конкретною комбінацією трудових, організаційних і соціальних особливостей робочого місця. До найбільш точно встановленим стрессорам, пов'язаним з виробничим середовищем, відносяться:

1. невпевненість в завтрашньому дні - для багатьох працівників постійною стрессором є боязнь втратити свою роботу через скорочення неадекватних трудових показників, віку або із іншої причини

2. неможливість впливати на свою роботу - як відзначають багато кого

дослідники, те, в якому ступені людина впливає на свою роботу, може бути пов'язаний із стресовим станом. Монотонна механічна робота і відповідальність за речі, на які люди не можуть впливати, є особливо стресовими чинниками для деяких працівників. характер виконуваної роботи - складність вирішуваних задачі самостійність в роботі, ступінь відповідальності, умови праці ступінь небезпеки при виконанні роботи, рівень шуму і т.п., так, показують результати численних досліджень, можуть бути також віднесений до чинників, нерідко провокуючим стрес у працівників. ролева двозначність і ролевий конфлікт - обидва ці умови в більшості випадків сприймаються як стресори. Тут під ролевою двозначністю мається на увазі невизначеність у відносинах з людиною, виконуючою ту або іншу роль, а під ролевим конфліктом - різні несумісні очікування відносно значущих людей на роботі. специфічна організаційна структура - наприклад, матрична структура організації, що припускає подвійне підкорення, нерідко є джерелом стресу для працівника, вимушеного одночасно виконувати розпорядження двох керівників. стресогенний стиль управління - часте використовування метод невиправданого тиску і загроз є одним з найсильніших чинників стресу для підчин. тиск робочого графіка - змінна робота, а особливо робіт по ковзаючому графіку, часто створює потребу у ряді психологічних і пов'язаних з позаробочим життям змін є потенційними стресорами. З другого боку, дуже напружений робочий графік, який робить скрутним або неможливим одночасне задоволення виробничих і особових потреб, може також бути сильним стрессором для людей в самих різних трудових ситуаціях. Всі вище перелічені умови є потенційними стрессорами, а не чинниками, які автоматично називають стрес.

Що таке стрес на роботі і чим він може бути викликаний?

Стрес на роботі може бути викликаний самими різними причинами. Можливо, ваш робочий графік складений невірно, і ви переобтяжені. Або ж кількість робочих задач не перевищує вашої працездатності, але страждає ваш тайм-менеджмент, тобто - робочі завдання нераціонально розподілені в часі. Стрес можуть викликати навіть найпростіші, але, проте, серйозні причини: не кондиціоноване приміщення, шум, безладдя на робочому місці. Також не останнє місце у ряді стресогенних чинників на роботі займають міжособові відносини в колективі. Працювати легко і просто, якщо люди навколо милі і поступливі. Геніальні підлеглі, талановиті і дружні колеги, та і начальник славний малий - ось ідеальна декорація для загальних трудових подвигів. Якщо ж колектив, в якому вам випало горе трудитися, роздираємо пристрастями, ваші товариші по службі несамовито конкурують між собою, пані ревнують один одного до шефа, а шеф мучиться різноманітними підозрами щодо загальної благонадійності - стресу вам не минути. Та і всім іншим - теж.


5. Попередження стресу


Існує достатньо багато способів і методів "боротьби із стресом", як індивідуального, так і організаційного застосування. Більшість з них загальновідома.

Так, до індивідуальних методів можна віднести:

1) регулярний активний відпочинок;

2) релаксація (заняття йогою, медитація, аутотренинг);

3) тренінг навиків самоконтролю поведінки;

4) планування власного часу;

4) забезпечення достатньої тривалості сну;

5) когнітивна терапія і ін.


Боротьба із стресом
Що не можна робити Що потрібно робити

Вступати в конфлікти

Плести інтриги

Приховувати свій стан, вдавати, що ніщо не відбувається

Чекати поки, ситуація зміниться, або проблема зникне сама

Ухвалювати різкі рішення

Скаржитися колегам і родичам

Знімати напругу алкоголем

Проявляти ініціативу в дозволі конфліктів

Інакше організувати робочий час і місце

Робити короткі перерви на роботі і збільшити фізичну активність в неробочий час

Відпочити, змінити обстановку

Поміняти робочий графік або саму роботу

Подзвонити другові

Промовити або виплакати проблему

Звернутися до психолога


Що треба робити, як поводитися під час стресу на роботі? Чи потрібно пити заспокійливе?

Ваші дії під час стресу повинні бути продиктований тим, що може впливати на причину стресу, а не на слідство. Звичайно, ви можете пити кожний ранок стакан заспокійливого або ковтати жменю таблеток тієї ж властивості, але краще, якщо ви задумаєтеся про те, в що ж саме справа. Яка причина вашої перевтоми? Добре, якщо справа у вас. Змініть графік, організовуйте інакше робоче місце. Щодня пишіть бізнес-план на день, також неодмінно майте і тижневий бізнес-план, і план на місяць. Це обов'язково зніме тривогу або помітно зменшить її. Робіть короткі перерви між робітником завданнями. Подумайте, як збільшити вашу фізичну активність в неробочий час. Це украй важливо для того, щоб нервова система встигала відновлюватися.2.


6. Причини і ознаки стресової напруги


Знижуючи ефективність і благополуччя індивідуума, надмірний стрес дорого обходиться організаціям. Багато проблем співробітників, які відображаються як на їх заробітку і результатах роботи, так і на здоров'я і благополуччі співробітників, кореняться в психологічному стресі. Стрес прямо і побічно збільшує витрати на досягнення мети організацій і знижує якість життя для великого числа трудящих.

Стрес може бути викликаний чинниками, пов'язаними з роботою і діяльністю організації або подіями особистого життя людини.

Розглянемо ті чинники, діючі всередині організації, які викликають стрес.


7. Перевантаження або дуже мале робоче навантаження, тобто завдання, яке слід завершити за конкретний період часу


Працівнику просто доручили непомірну кількість завдань або необгрунтований рівень випуску продукції на даний період часу. В цьому випадку звичайно виникає турбота, фрустрація (відчуття краху), а також відчуття безнадійності і матеріальних втрат. Проте недовантаження може викликати точно такі ж відчуття. Працівник, що не одержує роботи, відповідної його можливостям, звичайно відчуває турботу щодо своєї цінності і положення в соціальній структурі організації і відчуває себе явно ненагородженим.


8. Конфлікт ролей


Конфлікт ролей виникає тоді, коли до працівника пред'являють суперечливі вимоги. Наприклад, продавець може отримати завдання негайно реагувати на прохання клієнтів, але, коли його бачать під час розмови з клієнтом, то говорять, щоб він не забував заповнювати полиці товаром.

Конфлікт ролей може також відбутися в результаті порушення принципу єдиноначальності. Два керівники можуть дати працівнику суперечливі вказівки. Наприклад, директор заводу може зажадати від начальника цеху максимально збільшити випуск продукції, тоді як начальник відділу технічного контролю вимагає дотримання стандартів якості.

Конфлікт ролей може також виникнути в результаті відмінностей між нормами неформальної групи і вимогами формальної організації. В цій ситуації індивідуум може відчути напругу і турботу, тому що хоче бути прийнятим групою, з одного боку, і дотримувати вимоги керівництва - з іншою.


9. Невизначеність ролей


Невизначеність ролей виникає тоді, коли працівник не упевнений в тому, що від нього чекають. На відміну від конфлікту ролей, тут вимоги не будуть суперечливими, але і ухильні і невизначені. Люди повинні мати правильне уявлення про очікування керівництва - що вони повинні робити, як вони повинні робити і як їх після цього оцінюватимуть.


10. Нецікава робота


Деякі дослідження показують, що індивідууми, що мають більш цікаву роботу, проявляють менше турботи і менш схильні фізичним нездужанням, ніж що займаються нецікавою роботою. Проте погляди на поняття "цікава робота" у людей розрізняється: те, що здається цікавим або скучним для одного, зовсім не обов'язково цікаво іншим. Успішна діяльність, який би вона не була, залишає менше наслідків старіння, отже, говорить Г. Сельє, ви можете довго і щасливо жити, якщо виберете відповідну для себе роботу і вдало справитеся з нею.

Стрес може виникнути в результаті поганих фізичних умов, наприклад, відхилень в температурі приміщення, поганого освітлення або надмірного шуму. Неправильні співвідношення між повноваженнями і відповідальністю, погані канали обміну інформацією в організації і необгрунтовані вимоги співробітників один до одного теж можуть викликати стрес.

Ідеальним буде таке положення, коли продуктивність знаходиться на можливо більш високому рівні, а стрес - на можливо більш низькому. Щоб досягти цього, керівники і інші співробітники організації повинні навчитися справлятися із стресом в самих собі. Як же управляти, щоб підвищити продуктивність і знизити рівень стресу?


11. Люди, страждаючі від надмірного стресу на роботі, можуть спробувати застосувати наступні методи


1. Розробіть систему пріоритетів в своїй роботі. Оцініть свою роботу таким чином: "повинен зробити сьогодні", "зробити пізніше на цьому тижні" і "зробити, коли буде час".

2. Навчіться говорити "ні", коли досягнете межі, після якої ви вже не можете узяти на себе більше роботи. Поясніть своєму начальнику, що розумієте важливість завдання. Потім опишіть конкретні пріоритетні роботи, над якими в даний час працюєте. Якщо він наполягає на виконанні нового завдання, запитайте, яку роботу ви повинні відкласти до завершення нового завдання.

3. Налагодьте особливо ефективні і надійні відносини з вашим начальником. Зрозумійте його проблеми і допоможіть йому зрозуміти ваші. Навчіть вашого начальника поважати ваші пріоритети, ваше робоче навантаження і давати обгрунтовані доручення.

4. Не погоджуйтеся з вашим керівником або ким-небудь, хто починає виставляти суперечливі вимоги (конфлікт ролей). Поясніть, що ці вимоги тягнуть вас в протилежних напрямах. Попросіть влаштувати нараду зі всіма зацікавленими сторонами, щоб з'ясувати питання. Не займайте звинувачувально-агресивної позиції; просто поясните, які конкретні проблеми створюють для вас суперечливі вимоги.

5. Повідомте свого керівника або співробітників, коли ви відчуєте, що очікування або стандарти оцінки вашого завдання не ясні (невизначеність ролей). Скажіть їм, що ви дещо не упевнені щодо ряду конкретних, пов'язаних із завданням питань і хотіли б мати нагоду обговорити ці питання з ними.

6. Обговоріть відчуття нудьги або відсутність інтересу до роботи з своїм керівником. Ще раз врахуйте, не слід ставати в положення людини, що скаржиться. Поясніть, що ви - прихильник віддачі сил роботі і хотіли б мати нагоду взяти участь в інших видах діяльності.

7. Знайдіть щодня час для відключення і відпочинку. Закрийте на п'ять хвилин двері кожний ранок, підніміть і обоприте на що-небудь ноги, повністю розслабтеся і викинете роботу з голови. Зверніться до приємних думок або образів, щоб освіжити мозок. Йдіть час від часу з контори, щоб змінити обстановку або хід думок. Не обідайте там і не затримуйтеся довго після того, як вам було слід би вже йти додому або зайнятися іншою роботою.

Що не треба робити при стресі на роботі?

Не конфліктуйте, якщо ви не можете точно відповісти на питання, яка мета конфлікту. Після того, як відповідь знайдена - теж не конфліктуйте. Просто добивайтеся мети за допомогою переговорів або ж - звільняйтеся. Третій варіант (залишити все як є) вам не годиться, адже він вже привів вас до стресу! Прагніть не затримуватися в склочних і конкурентних колективах, якщо така обстановка вас стомлює. І останнє, утримайтеся від інтрижок на роботі. Інакше головний біль вам гарантований.

Если Вам нужна помощь с академической работой (курсовая, контрольная, диплом, реферат и т.д.), обратитесь к нашим специалистам. Более 90000 специалистов готовы Вам помочь.
Бесплатные корректировки и доработки. Бесплатная оценка стоимости работы.

Поможем написать работу на аналогичную тему

Получить выполненную работу или консультацию специалиста по вашему учебному проекту
Нужна помощь в написании работы?
Мы - биржа профессиональных авторов (преподавателей и доцентов вузов). Пишем статьи РИНЦ, ВАК, Scopus. Помогаем в публикации. Правки вносим бесплатно.

Похожие рефераты: