Xreferat.com » Рефераты по физике » Подвійне променезаломлення електромагнітних хвиль

Подвійне променезаломлення електромагнітних хвиль

світлові хвилі, площини коливань яких взаємно перпендикулярні. Хай коливання в одній хвилі здійснюються уздовж осі Подвійне променезаломлення електромагнітних хвильу второй- уздовж осі Подвійне променезаломлення електромагнітних хвиль (мал. 10).

Подвійне променезаломлення електромагнітних хвиль

мал. 10

Проекції світлових векторів цих хвиль на відповідні осі змінюються згідно із законом:

Подвійне променезаломлення електромагнітних хвиль (2)


Як відомо, два взаємно перпендикулярних гармонійних коливання однакової частоти при складанні дають в загальному випадку рух по еліпсу. Аналогічно, крапка з координатами (2) рухається по еліпсу. Отже, дві когерентні плоско поляризовані хвилі, площини коливань яких взаємно перпендикулярні, при накладенні один на одного дають хвилю, в якій вектор Подвійне променезаломлення електромагнітних хвиль змінюється з часом так, що кінець його описує еліпс. Таке світло називається еліптично поляризованим. При різниці фаз Подвійне променезаломлення електромагнітних хвилькратною Подвійне променезаломлення електромагнітних хвильеліпс вироджується в пряму, і виходить плоско поляризоване світло. При різниці фаз, рівній Подвійне променезаломлення електромагнітних хвильі рівності амплітуд хвиль, що складаються, еліпс перетворюється на коло.

Розглянемо, що виходить при накладенні тих, що вийшли з кристалічної пластинки звичайного і незвичайного променів. При нормальному падінні світла на паралельну оптичній осі грань кристала (мал. 11) звичайний і незвичайний промені розповсюджуються не розділяючись, але з різною швидкістю. У зв'язку з цим між ними виникає різниця ходу Подвійне променезаломлення електромагнітних хвиль або різниця фаз Подвійне променезаломлення електромагнітних хвиль:


Подвійне променезаломлення електромагнітних хвиль


де Подвійне променезаломлення електромагнітних хвиль-шлях, пройдений променями в кристалі Подвійне променезаломлення електромагнітних хвиль-довжина хвилі у вакуумі.

Подвійне променезаломлення електромагнітних хвиль

Мал. 11


Таким чином, якщо пропустити природне світло через вирізану паралельно оптичній осі кристалічну пластинку товщини Подвійне променезаломлення електромагнітних хвиль (мал. 11,а)з пластинки вийдуть два поляризованих у взаємно перпендикулярних площинах світивши Подвійне променезаломлення електромагнітних хвиль і Подвійне променезаломлення електромагнітних хвильміж коливаннями яких існуватиме різниця фаз (мал. 11,б).

Вирізана паралельно оптичній осі пластинка, для якої


Подвійне променезаломлення електромагнітних хвиль


називається пластинкою в чверть хвилі; пластинка, для якої


Подвійне променезаломлення електромагнітних хвиль


називається пластинкою в півхвилі.

Розглянемо плоско поляризоване світло через пластинку в чверть хвилі. Якщо розташувати пластинку так, щоб кут Подвійне променезаломлення електромагнітних хвиль між площиною коливань в падаючому промені і віссю пластинки дорівнював Подвійне променезаломлення електромагнітних хвильамплітуди обох променів, що вийшли з пластинки, будуть однакові. Зрушення фаз між коливаннями в цих променях складе Подвійне променезаломлення електромагнітних хвиль. Отже, світло, що вийшло з пластинки, буде поляризовано по кругу. При іншому значенні кута Подвійне променезаломлення електромагнітних хвиль амплітуди променів, що вийшли з пластинки, будуть неоднакові. Тому при накладенні ці промені утворюють світло, поляризоване по еліпсу. При Подвійне променезаломлення електромагнітних хвиль,равном нулю або Подвійне променезаломлення електромагнітних хвильу пластинці розповсюджуватиметься тільки один промінь (незвичайний або звичайний), так що світло на виході з пластинки залишиться плоско поляризованим.

Експериментальна частина


1. Установка


Установка складається з клістронного генератора, випромінюючого плоско поляризовану електромагнітну хвилю з Подвійне променезаломлення електромагнітних хвиль і Подвійне променезаломлення електромагнітних хвильприймального рупора з високочастотним детектором, підсилювача низькочастотних коливань і осцилографа. Приймальний рупор може обертатися навколо своєї подовжньої осі з точністю Подвійне променезаломлення електромагнітних хвильколивання модулюються низькочастотним сигналом з Подвійне променезаломлення електромагнітних хвиль.


Подвійне променезаломлення електромагнітних хвиль

Мал. 12.


2. Вимірювання


При відстані між рупорами Подвійне променезаломлення електромагнітних хвиль джерело дає не плоско поляризовану хвилю. Це видно з малюнка 13 (система координат полярна).

Подвійне променезаломлення електромагнітних хвиль

Мал. 13.


При відстані між рупорами Подвійне променезаломлення електромагнітних хвиль хвиля стає плоско поляризованою (мал. 14).


Подвійне променезаломлення електромагнітних хвиль

Мал. 14.


У попередніх двох випадках деревини між рупорами не було. При відстані між рупорами Подвійне променезаломлення електромагнітних хвильзалежно від товщини деревини хвиля перетворюється з плоско поляризованою в еліптично поляризовану(у моєму случае- це майже плоско поляризована хвиля). Це пояснюється тим, що звичайний і незвичайний промені розповсюджуються в анізотропній деревині з різною швидкістю, і при виході мають різні амплітуди при взаємно перпендикулярній площині коливань (мал. 15).


Подвійне променезаломлення електромагнітних хвиль

мал. 15.

Література


Першинзон Е.М., Малов Н.Н., Еткин В.С. «Курс загальної фізики. Оптика і атомна фізика.» Москва, Освіта, 1981.

Ландсберг Г.С. «Оптика.» Москва, Наука, 1976.

Міхайліченко Ю.П. «Подвійне променезаломлення сантиметрових електромагнітних хвиль. Методичні вказівки.» Томськ, 1986.

А. Портіс. «Берклєєвський курс фізики. Фізична лабораторія.» Москва, Наука, 1972.

Если Вам нужна помощь с академической работой (курсовая, контрольная, диплом, реферат и т.д.), обратитесь к нашим специалистам. Более 90000 специалистов готовы Вам помочь.
Бесплатные корректировки и доработки. Бесплатная оценка стоимости работы.

Поможем написать работу на аналогичную тему

Получить выполненную работу или консультацию специалиста по вашему учебному проекту
Нужна помощь в написании работы?
Мы - биржа профессиональных авторов (преподавателей и доцентов вузов). Пишем статьи РИНЦ, ВАК, Scopus. Помогаем в публикации. Правки вносим бесплатно.

Похожие рефераты: