Xreferat.com » Рефераты по физике » Визначення опору системи захисного заземлення, питомого опору ґрунту й опору провідників

Визначення опору системи захисного заземлення, питомого опору ґрунту й опору провідників

Міністерство освіти і науки України

Українська Академія Друкарства


Лабораторна робота

«Визначення опору системи захисного заземлення, питомого опору ґрунту й опору провідників»


Виконав:

студент групи Б-41

Зінов’єв Максим


Львів – 2008

1) Мета роботи: навчитись вимірювати опір системи захисного заземлення електроустановок, питомий опір ґрунту й опір провідників за допомогою вимірювача заземлення типу МС-08.

2) Короткий опис приладів і методів їх вимірювання

В залежності від місцевих умов та допустимої похибки для вимірювання опору розтікання струму заземлювального пристрою доцільно використовувати такі методи:

1)Метод амперметра-вольтметра – досить простий метод. Суть методу базується на визначенні струму який протікає через заземлювальний пристрій та напруги в ньому стосовно до віддаленої точки земної поверхні зонда. Опір захисного заземлення R3 прирівнюється до показів вольтметра U, які поділені на покази омперметра І, тобто: R3 = U/I, Ом

Доцільно використовувати вольтметр з вел.внутр.опором Rв.

2) Метод трьох земель. Перевага цього методу полягає в тому, що можна використовувати вольтметр з малими внутрішнім опором, але при проведенні вимірювань виникає суттєва похибка до 10%, внаслідок того, що опір додаткових проводів дещо більший від опору заземлення, а також внаслідок наведених струмів.

3) Вимірювання спеціальними приладами типу МС-07 (08), М1103 – похибка не > 10 % при опорі зонда не >1000 Ом. Використовуючи для вимірювання опору заземлення промислових електроустановок, підстанцій.

Вимірювач заземлення типу МС-08 призначений для вимірювання опору защемлюваних пристроїв, питомого опору ґрунту, для визначення питомого опору провідників від 0,1 до 1000 Ом. У вимірювачі заземлення використаний метод амперметра-вольтметра із застосуванням допоміжного заземлення й зонда, які значно віддалені один від одного. У приладі амперметр і вольтметр конструктивно виконані у вигляді магнітоелектричного логометра.

Джерелом живлення є генератор постійного струму з ручним приводом через редуктор – мультиплікатор, що вмонтований у прилад.

Порядок виконання роботи

1. Забити в землю допоміжний заземлювач і зонд. Відповідно до схем, точно дотримуватись відстані між ними.

2. Приєднати допоміжний електрод і зонд до вимірювача заземлення МС-08 ізольованим проводом наприклад ПР-500

Прилад МС-08 слід поставити близько до об’єкта вимірювання, горизонтально на твердій основі.

Для наближення вимірювань затискачі І1 та Е1 з’єднанні перемичкою і приєднують до вимірювального об’єкта, І2 – до допоміжного заземлення (Rдод) і Е2 – до потенціального зонду.

При точних вимірюваннях, які виключають помилки, що вносять опорами з`єднувальних провідників і контактів, затискачі І1 та Е1 з`єднують кожен окремо з вимірювальним об`єктом.

3. Відрегулювати прилад. Для зрівноваження величини опору потенціальної ланки до величини, при якій проводиться градуювання приладу, необхідно перемикач встановити на положення «регулювання», рукоятку генератора обертати зі швидкістю до 150 об/хв і при одночасному повертанні ручки реостата досягти, щоб стрілка індикатора зупинилась на червоній позначці шкали. Не допускається обертати рукоятку генератора при положенні перемикача «регулювання», якщо заземлювач і зонд роз’єднані.

Якщо при регулюванні реостат стрілки не зупиняється на червоній позначці шкали, тоді необхідно вжити заходи щодо зменшення опору зонда шляхом зволоження ґрунту навколо нього, забиванням додаткових стержнів на відстані не <2-3 м один від одного, з’єднаних з зондом паралельно.

4. Провести вимірювання, обертаючи рукоятку генератора із швидкістю 135 об/хв в положенні перемикача на позначці «х1», тобто в діапазоні від 1 до 1000 Ом. При незначному відхилені стрілки приладу переводять перемикач на шкалу 100 Ом чи на 10 Ом.

Якщо під час вимірювання стрілки коливається, то треба перевірити опір додаткового заземлювача. Для цього треба поміняти місцями проводи, приєднані до затискачів І1 і І2 і ще раз провести вимірювання.

Вимірювання питомого опору ґрунту

Вимірювання питомого опору ґрунту проводиться наступним методом. В ґрунт, для якого необхідно визначити питомий опір, забивають сталеву трубу або стержень заданої довжини і діаметру (контрольний електрод) Рослинний або насипний шар ґрунту усувають. Допоміжний заземлювач і зонд забивають згідно зі схемою, що показана на рисунку. Після регулювання приладу в вище описаному порядку вимірюють опір розтікання контрольного електрода. Трубу (стержень) забивають на глибину, яка не більше 1/20 відстані між трубами (стержнями) (як правило на глибину, більшу, від глибини промерзання ґрунту для даного регіону).

Вимірювання опору провідників

Вимірювання опору провідників проводять наступним методом: затискачі І1, Е1 та І2, Е2 з'єднують попарно перемикачами і до них під'єднують вимірюваний опір, Перед вимірюванням перемикач встановлюють у положення "регулювання" і обертанням ручки реостата встановлюють стрілку приладу встановлюють на червону позначку шкали. Встановивши перемикач у положенні "вимірювання" проводять вимірювання.

При вимірюванні малих опорів перемикач із затискачів І1 та Е1, І2 та Е2 знімають і до опору, що вимірюється, приєднують по два проводи

Висновок: на даній роботі ми навчились вимірювати опір системи захисного заземлення електроустановок, ознайомились з трьома методами вимірювання опору.

Если Вам нужна помощь с академической работой (курсовая, контрольная, диплом, реферат и т.д.), обратитесь к нашим специалистам. Более 90000 специалистов готовы Вам помочь.
Бесплатные корректировки и доработки. Бесплатная оценка стоимости работы.

Поможем написать работу на аналогичную тему

Получить выполненную работу или консультацию специалиста по вашему учебному проекту
Нужна помощь в написании работы?
Мы - биржа профессиональных авторов (преподавателей и доцентов вузов). Пишем статьи РИНЦ, ВАК, Scopus. Помогаем в публикации. Правки вносим бесплатно.

Похожие рефераты: