Xreferat.com » Рефераты по физике » Розрахунок термічного коефіцієнта корисної дії регенеративного циклу паротурбінної установки

Розрахунок термічного коефіцієнта корисної дії регенеративного циклу паротурбінної установки

Размещено на /

Міністерство освіти і науки України

Тернопільський національний технічний університет ім. І.Пулюя

Електромеханічний факультет

Кафедра енергозбереження та енергетичного менеджменту


Курсова робота

з курсу

"Технічна термодинаміка"

На тему: Розрахунок термічного коефіцієнта корисної дії регенеративного циклу паротурбінної установки


Тернопіль 2010

Зміст

електроенергія паротурбінний регенеративний термічний

Реферат

Вступ

1. Теоретична частина

1.1 Цикли паротурбінних установок

1.2 Цикли Карно для водяної пари

1.3 Цикл Ренкіна

1.4 Вплив основних параметрів пари на термічний ККД

1.5 Регенеративний цикл паротурбінної установки

2. Розрахункова частина

2.1 Завдання

2.2 Розрахунок конкретної установки згідно варіанту

Висновок

Література


Календарний план

№ п/п Назва етапів курсового проекту ( роботи ) Строк виконання етапів проекту (роботи) Примітки
1 Теоретична частина:

а) принципова схема та цикл Карно паросилової (паротурбінної) установки; графічне пояснення, розрахунок роботи насиченої водяної пари при розширенні в турбіні та роботи компресора; обґрунтування економічної невигідності (недоцільності) циклу

б) принципова схема та зразковий (ідеальний, теоретичний) цикл Ренкіна паросилової установки, перевага насоса (помпи) порівняно з компресором; графічне пояснення, розрахунок термічного ККД, питомих роботи пари, витрат пари та теплоти; розрахунок дійсної (реальної) питомої роботи розширення пари;

в) принципова схема регенеративного циклу Ренкіна паросилової установки; графічне пояснення, розрахунок часток пари у відборах, термічного ККД та питомої витрати пари; техніко-економічні преваги відносно звичайного (простого) циклу Ренкіна.

2.

Розрахункова частина

У паротурбінній установці здійснюється регенеративний підігрів живильної води в двох змішувальних підігрівниках (рисунок). При вході в турбіну тиск пари Розрахунок термічного коефіцієнта корисної дії регенеративного циклу паротурбінної установки, температура Розрахунок термічного коефіцієнта корисної дії регенеративного циклу паротурбінної установки. Тиск пари в першому відборі Розрахунок термічного коефіцієнта корисної дії регенеративного циклу паротурбінної установки, у другому Розрахунок термічного коефіцієнта корисної дії регенеративного циклу паротурбінної установки, в конденсаторі Розрахунок термічного коефіцієнта корисної дії регенеративного циклу паротурбінної установки. Визначити збільшення термічного ККД циклу порівняно з циклом Ренкіна.




Реферат


Дана курсова робота містить 2 розділи, 9 малюнків, 28 формул і 9 використаних першоджерел.

Метою курсової роботи є підвищення ефективності паротурбінних установок шляхом удосконалення внутрішньої регенерації теплоти відпрацьованих у паровій турбіні, розробка рекомендацій по створенню схем ПТУ, що мають максимальний ККД і забезпечують мінімальне забруднення навколишнього середовища.

КЛЮЧОВІ СЛОВА:

Парогенератор, пара, паротурбінна установка, регенеративний цикл, коефіцієнт корисної дії.


Вступ


В даний час переважна частина електроенергії виробляється на теплових електростанціях за допомогою паротурбінних установок з використанням водяної пари. Теплова паротурбінна електростанція (ТПЕС), теплова електростанція, на якій для приводу електричного генератора використовується парова турбіна (ПТ). Основне призначення ТПЕС, як і будь-якої електростанції, – виробництво електричної енергії. Необхідний для ПТ пар виробляється в парогенераторі. Використання пари з високими параметрами (тиском і температурою) збільшує питому роботу пари, зменшує витрату пари, тепло і палива, тобто збільшує ККД (коефіцієнт корисної дії) ТПЕС. Як живильна вода для парогенераторів використовують конденсат відпрацьованої в турбіні пари, пором регенеративних відборів турбіни, що підігрівається. Сучасні ТПЕС працюють по термодинамічному циклу, основою якого служить цикл Ренкіна водяної пари. Необхідний тиск пари забезпечується подачею в парогенератор відповідної кількості що підлягає перетворенню на пару води (за допомогою живильного насоса). Потрібна температура пари досягається його перегрівом в пароперегрівачі парогенератора; в той же час виробляється проміжний перегрів пари: пару з проміжного рівня турбіни відводять в котельну для повторного перегріву, а потім направляють в наступний рівень турбіни. Турбоагрегат і пором, що забезпечує його, парогенератор з їх допоміжним устаткуванням і трубопроводами пари і води утворюють енергоблок ТПЕС. Економічність енергозбереження електростанції характеризується величиною розрахункових питомих витрат на виробництво Розрахунок термічного коефіцієнта корисної дії регенеративного циклу паротурбінної установки електроенергії. Розрахункові питомі витрати визначаються одноразовими (за роки будівництва станції) капіталовкладеннями, а також щорічними витратами виробництва з моменту введення устаткування в експлуатацію і на ТПЕС.


1. Теоретична частина


1.1 Цикли паротурбінних установок


В даний час переважна частина електроенергії виробляється на теплових електростанціях за допомогою паротурбінних установок з використанням водяної пари. Принципова схема паротурбінної установки показана на рис. 1, її робота здійснюється наступним чином. При згорянні палива в точці парогенератора 1 утворюються газоподібні продукти згоряння, теплота яких передається потім воді і пару через металеву стінку труб.


Розрахунок термічного коефіцієнта корисної дії регенеративного циклу паротурбінної установки

Рис. 1. Принципіальна схема паротурбінної установки.


Вода підігрівається до кипіння і переходить в насичену пару, яка при русі через пароперегрівач 2 підсушується і перегрівається. Перегріта пара направляться в парову турбіну 3, де її теплота переходить в механічну роботу обертання ротора турбіни. В електричному генераторі, що сидить на одному валу з турбіною, механічна робота переходить в електричну енергію. Після турбіни відпрацював пар з низьким тиском поступає в конденсатор 4, через який прокачується охолоджуюча вода. Тут пара віддає теплоту воді і конденсується. Конденсат відкачується насосом 5, знову подається в парогенератор і цикл повторюється.

1.2 Цикли Карно для водяної пари


На рис. 2 в координатах Розрахунок термічного коефіцієнта корисної дії регенеративного циклу паротурбінної установки– зображений теоретичний цикл Карно насиченої водяної пари.

Установка, що працює за циклом Карно, повинна складатися з парогенератора, парової турбіни, компресора й конденсатора. Ізобарно-ізотермічний процес Розрахунок термічного коефіцієнта корисної дії регенеративного циклу паротурбінної установки здійснюється в парогенераторі, в якому за рахунок підводиться тепла кипляча рідина стану Розрахунок термічного коефіцієнта корисної дії регенеративного циклу паротурбінної установки переходить в суху насичену пару стану видання Розрахунок термічного коефіцієнта корисної дії регенеративного циклу паротурбінної установки. Отримана пара по адіабати Розрахунок термічного коефіцієнта корисної дії регенеративного циклу паротурбінної установки розширюється в турбіні і здійснює роботу, яка на діаграмі зображується пл. Розрахунок термічного коефіцієнта корисної дії регенеративного циклу паротурбінної установки і визначається за формулою


Розрахунок термічного коефіцієнта корисної дії регенеративного циклу паротурбінної установки (1)


Розрахунок термічного коефіцієнта корисної дії регенеративного циклу паротурбінної установки

Рис. 2. Цикл Карно для сухої насиченої пари


Відпрацьована пара надходить у конденсатор, де здійснюється часткова конденсація внаслідок віддачі теплоти охолоджуючої воді при постійних температурі і тиску по лінії Розрахунок термічного коефіцієнта корисної дії регенеративного циклу паротурбінної установки. Волога насичена пара стану Розрахунок термічного коефіцієнта корисної дії регенеративного циклу паротурбінної установки надходить у компресор, стискується по адіабати Розрахунок термічного коефіцієнта корисної дії регенеративного циклу паротурбінної установки і знову переходить в рідину стану Розрахунок термічного коефіцієнта корисної дії регенеративного циклу паротурбінної установки, яка подається в парогенератор і цикл повторюється. Робота компресора на рис. 2 зображується заштрихованої пл. Розрахунок термічного коефіцієнта корисної дії регенеративного циклу паротурбінної установки і визначається за рівнянням:


Розрахунок термічного коефіцієнта корисної дії регенеративного циклу паротурбінної установки (2)


У сучасних паротурбінних установках тиск у конденсаторі підтримується в інтервалі Розрахунок термічного коефіцієнта корисної дії регенеративного циклу паротурбінної установки тому питома обсяг вологої пари Розрахунок термічного коефіцієнта корисної дії регенеративного циклу паротурбінної установки поступає в компресор, у багато разів перевищує обсяг рідини. У зв'язку з цим компресор виходить громіздким і на нього витрачається велика кількість металу. Крім того, на стиск вологої пари витрачається надмірно велика робота, складова значну частину роботи, яку здійснюють порою в турбіні.

Розрахунки показують, що якщо паротурбінна установка буде працювати в межах від Розрахунок термічного коефіцієнта корисної дії регенеративного циклу паротурбінної установки в парогенераторі до Розрахунок термічного коефіцієнта корисної дії регенеративного циклу паротурбінної установки в конденсаторі, то теоретична робота компресора складає близько Розрахунок термічного коефіцієнта корисної дії регенеративного циклу паротурбінної установки роботи пари в турбіні. Практично внаслідок ряду втрат на привід компресора витрачається ще більша робота.

На підставі вищевикладеного здійснення циклу Карно в паротурбінних установках важко і економічно невигідно, тому на практиці він не застосовується.


1.3 Цикл Ренкіна


Теоретичним циклом паротурбінних установок є цикл – Ренкіна. Його основна відмінність від циклу Карно полягає в тому, що в конденсаторі здійснюється повна конденсація пари, що надходить з турбіни. У зв'язку з цим замість громіздкого компресора застосовується більш компактний насос, в якій внаслідок малої стисливості води витрачається робота у багато разів менше, ніж у компресорі. У паротурбінних установках електростанцій, що працюють по циклу Ренкіна, замість насиченої пари застосовують перегріту, що забезпечує відмінкові умови роботи турбіни і більш високі значення ККД установки.

На рис. 3 зображений теоретичний цикл Ренкіна. для Розрахунок термічного коефіцієнта корисної дії регенеративного циклу паротурбінної установки перегрітої пари в координатах Розрахунок термічного коефіцієнта корисної дії регенеративного циклу паротурбінної установки (схема установки на рис. 1). Внаслідок малої стисливості води процес в насосі зображується ізохорами Розрахунок термічного коефіцієнта корисної дії регенеративного циклу паротурбінної установки причому точка а знаходиться лівіше нижньої прикордонної кривої. Робота стиснення в насосі зображується площадкою Розрахунок термічного коефіцієнта корисної дії регенеративного циклу паротурбінної установки, яка заштрихована на діаграмі.


Розрахунок термічного коефіцієнта корисної дії регенеративного циклу паротурбінної установки

Рис. 3,4. Цикл Ренкіна для перегрітої пари в Розрахунок термічного коефіцієнта корисної дії регенеративного циклу паротурбінної установки і Розрахунок термічного коефіцієнта корисної дії регенеративного циклу паротурбінної установки–діаграмах


Ізобаричний процес Розрахунок термічного коефіцієнта корисної дії регенеративного циклу паротурбінної установки здійснюється в парогенераторі, причому ділянка Розрахунок термічного коефіцієнта корисної дії регенеративного циклу паротурбінної установки відповідає підігріву води до кипіння, ділянка Розрахунок термічного коефіцієнта корисної дії регенеративного циклу паротурбінної установки – пароутворення і ділянка Розрахунок термічного коефіцієнта корисної дії регенеративного циклу паротурбінної установки – перегріву пари в пароперегрівачі.

Процес Розрахунок термічного коефіцієнта корисної дії регенеративного циклу паротурбінної установки є адіабатного розширення пари в турбіні, а чинена робота є наявна робота, вона дорівнює різниці ентальпій Розрахунок термічного коефіцієнта корисної дії регенеративного циклу паротурбінної установки – зображується площею 1234, а корисна робота пари в циклі зображується площею Розрахунок термічного коефіцієнта корисної дії регенеративного циклу паротурбінної установки

Ізобарно-ізотермічний процес Розрахунок термічного коефіцієнта корисної дії регенеративного циклу паротурбінної установки протікає в конденсаторі, де відпрацював пар повністю конденсується; стан конденсату визначається точкою Розрахунок термічного коефіцієнта корисної дії регенеративного циклу паротурбінної установки, яка знаходиться на нижній прикордонної кривої.

Зобразимо цикл Ренкіна в координатах Розрахунок термічного коефіцієнта корисної дії регенеративного циклу паротурбінної установки як це показано на рис. 4. Тут точка а суміщена з точкою Розрахунок термічного коефіцієнта корисної дії регенеративного циклу паротурбінної установки, тому що при стисканні води в насосі її температура і ентропія практично не змінюються, а ізобар підігріву води співпадає з нижньою прикордонної кривою. У цій діаграмі окремі площі зображують: пл. Розрахунок термічного коефіцієнта корисної дії регенеративного циклу паротурбінної установки – ентальпію перегрітого пара Розрахунок термічного коефіцієнта корисної дії регенеративного циклу паротурбінної установки стану 1; пл. Розрахунок термічного коефіцієнта корисної дії регенеративного циклу паротурбінної установки – ентальпію відпрацьованої пари стану 2 при вході в конденсатор і2; пл. Розрахунок термічного коефіцієнта корисної дії регенеративного циклу паротурбінної установки — ентальпію конденсата стану Розрахунок термічного коефіцієнта корисної дії регенеративного циклу паротурбінної установки після конденсатора Розрахунок термічного коефіцієнта корисної дії регенеративного циклу паротурбінної установки Теплота Розрахунок термічного коефіцієнта корисної дії регенеративного циклу паротурбінної установки сообщенная Розрахунок термічного коефіцієнта корисної дії регенеративного циклу паротурбінної установкипари в парогенераторі по ізобару Розрахунок термічного коефіцієнта корисної дії регенеративного циклу паротурбінної установки, зображується пл. Розрахунок термічного коефіцієнта корисної дії регенеративного циклу паротурбінної установки і визначається за рівнянням


Розрахунок термічного коефіцієнта корисної дії регенеративного циклу паротурбінної установки (3)


Теплота Розрахунок термічного коефіцієнта корисної дії регенеративного циклу паротурбінної установки віддана охолоджуючі воді в конденсаторі по ізобарі 2–2', зображується пл. Розрахунок термічного коефіцієнта корисної дії регенеративного циклу паротурбінної установки і визначається за рівнянням


Розрахунок термічного коефіцієнта корисної дії регенеративного циклу паротурбінної установки (4)


При низьких і середніх початкових тисках пари робота насоса незначна і зазвичай її не беруть до уваги, тому термічний ККД циклу Ренкіна можна знайти за рівнянням


Розрахунок термічного коефіцієнта корисної дії регенеративного циклу паротурбінної установки


або остаточно


Розрахунок термічного коефіцієнта корисної дії регенеративного циклу паротурбінної установки (5)


Отже, робота Розрахунок термічного коефіцієнта корисної дії регенеративного циклу паротурбінної установки пари, зображувана пл. Розрахунок термічного коефіцієнта корисної дії регенеративного циклу паротурбінної установки дорівнює різниці ентальпій адіабатного розширення пари в турбіні


Розрахунок термічного коефіцієнта корисної дії регенеративного циклу паротурбінної установки (6)


Крім термічного ККД при різних теплових розрахунків визначають питома витрата пари і теплоти на одиницю роботи.

В паросилових установках, як одиниця роботи використовується позасистемна одиниця кіловат годину Розрахунок термічного коефіцієнта корисної дії регенеративного циклу паротурбінної установки тепловий еквівалент якого дорівнює Розрахунок термічного коефіцієнта корисної дії регенеративного циклу паротурбінної установки Тому при вимірюванні ентальпії пари в Розрахунок термічного коефіцієнта корисної дії регенеративного циклу паротурбінної установки питома витрата її в Розрахунок термічного коефіцієнта корисної дії регенеративного циклу паротурбінної установки можна визначити за рівнянням


Розрахунок термічного коефіцієнта корисної дії регенеративного циклу паротурбінної установки (7)


а питома витрата теплоти в Розрахунок термічного коефіцієнта корисної дії регенеративного циклу паротурбінної установки – за формулою


Розрахунок термічного коефіцієнта корисної дії регенеративного циклу паротурбінної установки(8)


При вимірюванні ентальпії пари в Розрахунок термічного коефіцієнта корисної дії регенеративного циклу паротурбінної установкивідповідно отримаємо:

в Розрахунок термічного коефіцієнта корисної дії регенеративного циклу паротурбінної установки


Розрахунок термічного коефіцієнта корисної дії регенеративного циклу паротурбінної установки(9)


і в Розрахунок термічного коефіцієнта корисної дії регенеративного циклу паротурбінної установки


Розрахунок термічного коефіцієнта корисної дії регенеративного циклу паротурбінної установки(10)


де Розрахунок термічного коефіцієнта корисної дії регенеративного циклу паротурбінної установки – тепловий еквівалент Розрахунок термічного коефіцієнта корисної дії регенеративного циклу паротурбінної установки

Дійсний процесс розширення пари внаслідок тертя в соплах і на лопатках турбіни та інших внутрішніх втрат є незворотнім процесом і супроводжується збільшенням ентропії. Робота тертя переходить в теплоту, яка передається парі, і її ентальпія в кінцевому стані зростає. Адіабатний процес зображується лінією Розрахунок термічного коефіцієнта корисної дії регенеративного циклу паротурбінної установки а дійсний процес – похилій лінією Розрахунок термічного коефіцієнта корисної дії регенеративного циклу паротурбінної установки яка є умовним графіком цього процесу. Дійсна робота Розрахунок термічного коефіцієнта корисної дії регенеративного циклу паротурбінної установки пари дорівнює:


Розрахунок термічного коефіцієнта корисної дії регенеративного циклу паротурбінної установки


а теоретична


Розрахунок термічного коефіцієнта корисної
    <div class=

Если Вам нужна помощь с академической работой (курсовая, контрольная, диплом, реферат и т.д.), обратитесь к нашим специалистам. Более 90000 специалистов готовы Вам помочь.
Бесплатные корректировки и доработки. Бесплатная оценка стоимости работы.

Поможем написать работу на аналогичную тему

Получить выполненную работу или консультацию специалиста по вашему учебному проекту
Нужна помощь в написании работы?
Мы - биржа профессиональных авторов (преподавателей и доцентов вузов). Пишем статьи РИНЦ, ВАК, Scopus. Помогаем в публикации. Правки вносим бесплатно.

Похожие рефераты: