Фотометрія

1. Фотометричні величини і їх одиниці


Фотометрія – це розділ фізичної оптики, в якому розглядаються енергетичні фотометричні характеристики оптичного випромінювання в процесах його випущення, поширення і взаємодії з речовиною. Історично склалося так, що оцінка фотометричних величин передусім відносилася до видимого випромінювання і здійснювалася в світлових одиницях. Використання фотометричних величин для усього оптичного діапазону електромагнітних коливань визначило їх оцінку в енергетичних одиницях. Кожній енергетичній величині в межах видимого діапазону відповідає світлова величина, отримана оцінкою випромінювання стандартним фотометричним спостерігачем. Обидва вигляди кожної величини мають одне і те ж буквене позначення з доданням відповідно індексів (енергетична) і (візуальна). Індекс звичайно опускають.

Розглянемо спочатку енергетичні величини і їх одиниці.

Основною енергетичною характеристикою випромінювання є потік випромінювання Фотометрія- відношення енергії, переносимої випромінюванням, до часу перенесення Фотометрія, що перевищує період коливання, що оцінюється у ватах (Вт):


Фотометрія,


де Фотометрія- енергія випромінювання в джоулях (Дж).

Спектр випромінювання являє собою розподіл потужності випромінювання по довжинах хвиль Фотометрія (або частотам). Випромінювання розжарених пар або газів, а також лазерів є лінійчатим, що умовно характеризується довжиною хвилі. Більшість же джерел випромінювання випускає безперервну сукупність монохроматичних випромінювань, тобто є джерелом суцільного спектра.

Фотометрія

Рисунок 1 – Спектр випромінювання


Відношення середнього значення потоку випромінювання Фотометрія в малому спектральному інтервалі до ширини цього інтервалу Фотометрія називається спектральною щільністю потоку випромінювання (рис. 1).


Фотометрія. (1)


Інтегральний потік випромінювання в інтервалі довжин хвиль від Фотометрія до Фотометрія (див. рис. 1)


Фотометрія. (2)


Розглянемо інші енергетичні величини.

Енергетична світність Фотометрія є відношенням потоку випромінювання Фотометрія, вихідного від малої дільниці поверхні, що розглядається, до площі цієї дільниці Фотометрія;


Фотометрія. (3)


Енергетичною освітністю Фотометрія називається відношення потоку випромінювання Фотометрія, падаючого на малу дільницю поверхні, що розглядається, до площі Фотометрія цієї дільниці:

Фотометрія. (4)


Порівнюючи формули (3), (4), отримуємо залежність між енергетичною освітністю і енергетичною світністю майданчика Фотометрія у такому вигляді:


Фотометрія, (5)


де Фотометрія- коефіцієнт відображення майданчика Фотометрія, що дорівнює відношенню потоку випромінювання Фотометрія, відображеного від поверхні майданчика, до потоку випромінювання Фотометрія, падаючого на цю поверхню: Фотометрія.

Енергетична сила світла Фотометрія визначає просторову щільність потоку випромінювання джерела і дорівнює відношенню потоку випромінювання Фотометрія, що розповсюджується від джерела в напрямі, що розглядається всередовищані малого тілесного кута, до цього тілесного кута Фотометрія:


Фотометрія. (6)


Тілесний кут Фотометрія- частина простору, обмежена конічною поверхнею. Якщо з вершини цієї поверхні як з центра описати сферу, то площа Фотометрія дільниці сфери, що вирізається конічною поверхнею, пропорційна квадрату радіуса Фотометрія сфери:


Фотометрія.


Фотометрія

Рисунок 2 – Випромінювання


Одиницею тілесного кута є стерадіан (ср). При Фотометрія кут Фотометрія.

Енергетична яскравість Фотометрія рівна відношенню енергетичної сили світла Фотометрія в даному напрямі до площі проекції дільниці Фотометрія випромінюючої поверхні на площину, що перпендикулярну цьому напряму (рис. 2):


Фотометрія, (7)


де Фотометрія- кут між нормаллю до майданчика і даним напрямом.

Якщо розподіл енергетичної сили світла Фотометрія джерела в напрямі, що складає кут Фотометрія з нормаллю до поверхні, визначається залежністю (для розжарених тіл, світлорозсіюючих поверхонь)


Фотометрія,


де Фотометрія- енергетична сила світла в напрямі нормалі до поверхні (див. рис. 2), то енергетична яскравість такого джерела постійна у всіх напрямах: Фотометрія.

Джерела випромінювання, яскравість яких постійна у всіх напрямах, називають рівнояркими випромінювачами.

Енергетична експозиція Фотометрія рівна твору енергетичної освітленості Фотометрія на тривалість Фотометрія опромінення


Фотометрія (33)

Якщо світність міняється у часі, то


Фотометрія.


При розрахунках оптичних систем, діючих з селективними приймачами випромінювання, необхідно знати розподіл енергетичної характеристики по довжинах хвиль.

Спектральною щільністю будь-якої енергетичної величини так само, як і потоку випромінювання, є відношення середнього значення цієї величини в малому спектральному інтервалі, що розглядається до ширини цього інтервалу Фотометрія. Наприклад, спектральна щільність енергетичної світності


Фотометрія.


Для видимої частини спектра, що оцінюється по її дії на око, основною величиною є сила світла Фотометрія, що характеризує просторову щільність світлового потоку в даному напрямі. За одиницю сили світла прийнята кандела (кд) – сила світла, що випромінюється в перпендикулярному напрямі до поверхні чорного тіла площею Фотометрія при температурі, рівній температурі ствердження платини (Фотометрія), і тиску 101325 Па.

Світловим потоком Фотометрія, що визначає потужність видимої частини оптичного випромінювання, називають величину, рівну твору сили світла Фотометрія випромінювача на тілесний кут Фотометрія, всередовищані якого розповсюджується потік: Фотометрія.

Світловий потік вимірюють в люменах.

Світловий потік, що випускається точковим джерелом в сферу: Фотометрія.

Світність Фотометрія, освітленість Фотометрія, яскравість Фотометрія і світлову експозицію Фотометрія розраховують за формулами, аналогічними (3), (4), (7) і (8).

Основні енергетичні і фотометричні величини вказані в табл. 1. Нижче наведені значення яскравості деяких джерел випромінювання і освітленості, що отримується на поверхнях деяких об'єктів:

Яскравість деяких джерел випромінювання


Фотометрія


Джерело, відповідне порогу чутливості ока Фотометрія

Нічне безмісячне небо Фотометрія

Світлодіод яскраво-червоний 102Д Фотометрія

Поверхня Місяця Фотометрія

Люмінесцентні лампи Фотометрія

Денне небо, покрите хмарами Фотометрія

Джерело з яскравістю, що сліпить око Фотометрія

Електрична лампа розжарювання для кіноапаратури КЗО-400 Фотометрія

Лампа дугова ксенонова ДКШ 1000–3 Фотометрія

Ртутна лампа надвисокого тиску ДРШ 100–2 Фотометрія

Сонце Фотометрія

Лазер Фотометрія

Освітленість, що отримується на поверхнях деяких об'єктів

Об'єкти, що освічуються Фотометрія

Зіниця ока, поріг освітленості Фотометрія

Поверхня Землі:

від зоряного неба Фотометрія

від Місяця Фотометрія

вдень від темних хмар Фотометрія

день від світлих хмар Фотометрія

вдень від Сонця Фотометрія

За межами атмосфери від Сонця Фотометрія

Місце роботи високої точності Фотометрія


Таблиця 1Енергетичні і фотометричні величини

Найменування Формула Одиниця Найменування Формула Одиниця
Потік випромінювання

Фотометрія

Фотометрія

Світловий потік

Фотометрія

Фотометрія

Енергетична сила світла

Фотометрія

Фотометрія

Сила світла

Фотометрія

Фотометрія

Енергетична світність

Фотометрія

Фотометрія

Світність

Фотометрія

Фотометрія

Енергетична світність

Фотометрія

Фотометрія

Освітленість

Фотометрія

Фотометрія

Енергетична яскравість

Фотометрія

Фотометрія

Яскравість

Фотометрія

Фотометрія

Енергетична експозиція

Фотометрія

Фотометрія

Світлова експозиція

Фотометрія

Фотометрія


Зв'язок між світловим потоком і потоком випромінювання встановлюють через спектральну світлову ефективність Фотометрія, рівну відношенню монохроматичного світлового потоку Фотометрія до відповідного монохроматичного потоку випромінювання Фотометрія:


Фотометрія. (9)


Якісний зв'язок виявляється в тому, що однакові за значенням монохроматичні потоки випромінювання різних довжин хвиль спричиняють різне зорове відчуття ока і сприймаються як різні кольори. Око має максимальну спектральну світлову ефективність Фотометрія, рівну Фотометрія, до випромінювання з довжиною хвилі Фотометрія.

Відносною спектральною світловою ефективністю Фотометрія називають відношення спектральної світлової ефективності Фотометрія випромінювання з довжиною хвилі Фотометрія до максимальної спектральної світлової ефективності Фотометрія.


Фотометрія (10)


При малій яскравості предметів (присмерковий зір), що спостерігаються максимум відносної спектральної світлової ефективності зміщається у бік коротких довжин хвиль (ефект Пуркиньє). У таблиці 2 наведені значення Фотометрія для денного зору.


Таблиця 2 – Відносна спектральна світлова ефективність денного зору

Фотометрія, мкм

Фотометрія

Фотометрія, мкм

Фотометрія

0,38

0,42

0,46

0,50

0,54

0,55

0,56

0,000

0,004

0,060

0,323

0,954

0,995

0,995

0,58

0,60

0,62

0,66

0,70

0,74

0,78

0,870

0,631

0,381

0,061

0,004

0,0003

0,00002


Світловий потік Ф з урахуванням формул (1), (9), (10) буде


Фотометрія.


Світлова ефективність випромінювання Фотометрія рівна відношенню світлового потоку Фотометрія випромінювання даного спектрального складу до всього потоку випромінювання Фотометрія:


Фотометрія (11)


Світлову ефективність випромінювання зручно визначати за формулою (11) графоаналітичним способом. Одиницею світлової ефективності випромінювання є люмен на ват (Фотометрія).


2. Основні співвідношення фотометрії


Енергетична світність, що створюється точковим випромінювачем на майданчику Фотометрія (рис. 3):


Фотометрія, (12)


де Фотометрія- енергетична сила світла випромінювача; Фотометрія- відстань від випромінювача до майданчика; Фотометрія- кут між нормаллю до майданчика і напрямом випромінювання.


Фотометрія

Рисунок 3 – Випромінювання з точки


Енергетичну світність, що створюється на малому майданчику Фотометрія випромінювачем у формі круглого диска Фотометрія з постійною яскравістю Фотометрія поверхні у всіх напрямах, площина якого паралельна поверхні майданчика Фотометрія (рис. 4), визначають за формулою

Фотометрія, (13)


де Фотометрія- кут, під яким видний диск з центра майданчика Фотометрія.


Фотометрія

Рисунок 4 – Випромінювання з точки


Якщо відстань Фотометрія між випромінювачем і поверхнею, що опромінюється більш ніж в 16 раз перевищує діаметр Фотометрія джерела, розрахунок освітленості можна провести за формулою (12) для точкового джерела. Відносна погрішність обчислень при цьому не перевищує Фотометрія.

Між енергетичною яскравістю Фотометрія і енергетичною світністю Фотометрія поверхні Ламберта – поверхні, що рівномірно розсіюючою поступаюче випромінювання у всіх напрямах, має місце залежність


Фотометрія. (14)


Оскільки енергетична світність пов'язана з енергетичною освітленістю поверхні виразом (5), то залежність між енергетичною яскравістю Фотометрія і енергетичною освітленістю Фотометрія поверхні Ламберта має вигляд


Фотометрія, (15)


де Фотометрія- коефіцієнт відображення поверхні.


Фотометрія

Рисунок 5 – Потік випромінювання з точкового джерела


Потік випромінювання Фотометрія з малого майданчика Фотометрія, що має постійну яскравість Фотометрія у всіх напрямах (рис. 5) всередовищані тілесного кута і, якому відповідає плоский кут Фотометрія при вершині (вісь тілесного кута співпадає з нормаллю до майданчика),


Фотометрія. (16)


Потік випромінювання Фотометрія з малого майданчика Фотометрія, що має постійну енергетичну яскравість Фотометрія у всіх напрямах, на малий майданчик Фотометрія при умові, що центри цих майданчиків знаходяться на осі освіченої світлової трубки (рис. 5), визначається за однією з формул:


Фотометрія;


Фотометрія,


де Фотометрія і Фотометрія- кути між нормалями до майданчиків і віссю світлової трубки; Фотометрія і Фотометрія- тілесні кути, основи яких спираються на майданчики Фотометрія і Фотометрія відповідно.

Якщо світлова трубка заломлюється поверхнею, що розділяє середовища з показниками заломлення Фотометрія і Фотометрія, енергетична яскравість Фотометрія заломленого пучка


Фотометрія. (17)


Після заломлення світлової трубки через Фотометрія поверхонь, енергетична яскравість Фотометрія

Если Вам нужна помощь с академической работой (курсовая, контрольная, диплом, реферат и т.д.), обратитесь к нашим специалистам. Более 90000 специалистов готовы Вам помочь.
Бесплатные корректировки и доработки. Бесплатная оценка стоимости работы.
Подробнее

Поможем написать работу на аналогичную тему

Получить выполненную работу или консультацию специалиста по вашему учебному проекту
Нужна помощь в написании работы?
Мы - биржа профессиональных авторов (преподавателей и доцентов вузов). Пишем статьи РИНЦ, ВАК, Scopus. Помогаем в публикации. Правки вносим бесплатно.

Похожие рефераты: