Xreferat.com » Рефераты по физкультуре и спорту » Тенденції розвитку сучасного баскетболу

Тенденції розвитку сучасного баскетболу

рука - зверху, а права - знизу (мал. 16).


Тенденції розвитку сучасного баскетболуТенденції розвитку сучасного баскетболу

Мал. 16

Після прийому передачі гравець починає ведення лівою рукою, яка розташована зверху на м'ячі, що дуже зручно. При виконанні ведення лівою рукою дії передавального залишаються ті ж, а у того, що приймає передачу, відповідно, права рука розташована зверху, а ліва - знизу.


Тенденції розвитку сучасного баскетболу


Б). Другий спосіб передачі м'яча.

Гравець веде м'яч правою рукою і при наближенні до партнера виконує зупинку стрибком на дві ноги або двох крокову (права-ліва), повертається спиною до корзини, що атакується, на правій нозі. При проході партнера впритул гравець, що виконує передачу, розташовує праву кисть під м'ячем і притискує правий лікоть до правого боку. Ліва кисть знаходиться зверху м'яча, а лікоть зігнутої руки піднімається напроти грудей (мал. 17).

Партнер проходить впритул до ліктя, бере м'яч двома руками, розгортає м'яч так, щоб ліва рука була зверху, і починає ведення лівою рукою. При такій передачі перешкодою на шляху захисника буде виставлений лікоть, і захисник для того, щоб переслідувати нападаючий, що прийняв передачу зверху, необхідно пройти довший шлях, що утрудняє його дії. Головне при виконанні передачі - не зробити рух ліктем назустріч захисника. Ця дія може бути розцінена як фол передавальному.


Тенденції розвитку сучасного баскетболу


В). Передача з ударом об підлогу має місце, але застосовується дуже рідко, оскільки її можна перехопити як одному захиснику, так і іншому, які відповідають за передавального м'яч і за того, що приймає його. Навчання цій передачі небажано.

При активному опорі захисту вказаній взаємодії нападаючі можуть застосувати "помилкову вісімку". Сенс цієї взаємодії полягає в тому, що або потенційний одержувач м'яча, або гравець з м'ячем не рухаються в передбачувану точку зустрічі і передачі м'яча, а різко міняють напрям і здійснюють ривок до кільця (мал. 18).


Тенденції розвитку сучасного баскетболу


«Від м'яча». «Пас в одну - заслін в іншу»


Тенденції розвитку сучасного баскетболу

Мал. 19

Цікава взаємодія, яка створює ширину атаки і значно утрудняє підстраховування. Може виконуватися як на периметрі, так і поблизу від кільця (мал. 19).

Гравець № 2 відкривається на фланзі в положенні потрійної загрози. Гравець № 1. що виконав передачу, рухається до гравця № 3 по прямій або з помилковим рухом до кільця. Гравець № 3 діє за правилом "один, два, три кроки", входить в контакт із захисником і ривком виходить до м'яча. Після постановки заслону гравець № 1 розгортається через спину і здійснює ривок до кільця або відступає на периметр. Важливо зберегти ширину атаки, правильно поставити заслін на оптимальній відстані від захисника, грамотно навестися на заслін із зміною швидкості бігу і почати хороший рух після постановки заслону.

Про особливості постановки заслону детально зупинимося при розгляді особливостей взаємодії "'двійка'" ("пікенрол").

Після освоєння взаємодії можна приступити до освоєння помилкової взаємодії ''від м'яча". Після того, як команда провела декілька атак, застосовуючи вказану взаємодію, захисники можуть застосувати зміну гравцями. В цьому випадку вдалими можуть виявитися наступні дії:

Гравець № 1 починає рух на постановку заслону, але, не доходячи до місця постановки заслону, здійснює ривок до кільця. Його захисник готується до боротьби із заслоном і часто не готовий до подібного маневру (мал. 20-а).


Тенденції розвитку сучасного баскетболу иТенденції розвитку сучасного баскетболу

Мал. 20


Після того, як заслін поставлений гравцем № 1, захисники ухвалюють рішення провести зміну гравцями і звучить команда: "Зміна!" В цьому випадку гравець 3 може зробити помилковий крок до заслону, як би підтверджуючи свої наміри, наводиться на заслін, а потім здійснює ривок до кільця (мал. 20-б).

Виконання нападаючими взаємодії "від м'яча" в різних інтерпретаціях створює певні труднощі для захисників.

"Двійка" або "Пікенрол"

При правильному виконанні і добрих технічних і фізичних кондиціях є могутньою і ефективною взаємодією, з якою непросто боротися.

Про назву взаємодії. Останнім часом частіше застосовується друге. Це пов'язано з тим, що в країнах СНД грає багато легіонерів і працює багато іноземних тренерів, а вони застосовують цей термін, тільки ще коротший: "Пік". У Америці, на батьківщині баскетболу, дуже поширений баскетбольний сленг. Це один з таких виразів. Яким користуватиметься тренер - вирішувати йому, але головне, щоб це розуміли гравці, і взаємодія виконувалася правильно.

Про місце постановки заслону і можливе розташування нападаючих. Ця взаємодія вимагає багато місця, яке дає можливість для маневру як гравцю з м'ячем, так і тому який затуляє. Крім того, необхідно максимально ослабити підстраховування або добитися, щоб вона була вигідна нападаючим. Зупинимося на чотирьох основних крапках на майданчику, в яких застосовується взаємодія (мал. 21).

Тенденції розвитку сучасного баскетболу

Тенденції розвитку сучасного баскетболуТенденції розвитку сучасного баскетболу


Тенденції розвитку сучасного баскетболу

Мал. 21


На малюнку (21-а) заслін ставиться гравцю з м'ячем, який знаходиться на лівому фланзі нападу. Основний рух дриблера - в центр. Затуляючий гравець після постановки заслону рухається або під кільце, або залишається на периметрі. Оптимальне місце для заслону в цьому випадку знаходимо за допомогою розмітки майданчика. Права нога гравця, який ставить заслін, знаходиться в крапці, яка утворюється при перетині умовного продовження лінії фолів і трьох очкової лінії. Місце постановки заслону може трохи мінятися залежно від дій гравця з м'ячем, захисника, який опікає дриблера, і захисника, який відповідає за того, що затуляє.

Заслін ставиться по центру майданчика (мал. 21-б). Основний рух гравця з м'ячем на заслоні - у бік бічної лінії. Затуляючий відкривається під кільце або на периметрі.

Дуже поширений напад, коли два великі гравці піднімаються в район лінії фолів (мал. 21-в). В цьому випадку двійка можлива і управо, і вліво. Складне підстраховування, особливо якщо великий гравець, який піднімається після взаємодії другого великого з дриблером, володіє трьохчковим кидком.

У всіх описаних випадках застосування пікенрола використовується широка розстановка з грамотним використанням сильних сторін нападаючих. У розстановках, вказаних на малюнках 21-а і 21-б використовуються кути і офсетна зона (гравці № 5 і № 4), на малюнку 23-в кути займаються гравцями 2 і 3, в розстановці, приведеній на малюнку 23-г, гравець № 3 займає лівий кут, а гравець № 4 піднімається на протилежному фланзі , аж до трьохочкової лінії.

При будь-якій розстановці важливо виконавська майстерність і гнучке тактичне мислення гравців. Команда, яка добре захищається, готується до всіх можливих варіантів протидії двійкі. Щоб протидія захисту була малоефективною, необхідна чітка взаємодія і виконання взаємодії, які багато разів, але правильно відпрацьовуються на тренуваннях в парах, трійках, четвірках, п'ятірках.


Тенденції розвитку сучасного баскетболу

Мал. 22. Руки, зігнуті у ліктях, прижаті до грудей


Тенденції розвитку сучасного баскетболу

Мал. 23. Прямі руки в замок знаходяться нижче поясу


Техніка постановки заслону (мал. 22). Ноги розташовані ширшим за плечі, злегка зігнуті в колінах. Гравець займає стійке положення. Якщо заслін ставиться особою, то корпус злегка нахилений вперед, і якщо захисник застосовує витискування того, що затуляє, то у бік захисника. Опора на всю стопу, але центр тяжіння доводиться на передню частину стопи. Руки можуть займати два положення (мал. 22, 23).


Тенденції розвитку сучасного баскетболу


Розташування ніг на майданчику (мал. 24).

Гравець, що пропонує заслін, ставить ближню до кільця ногу на умовну лінію, що проходить через центр кільця. А дальня від корзини нога розташовується на ступню вперед від цієї лінії (виходить невеликий заступ у бік гравця з м'ячем).

Після того, як гравець з м'ячем перетнув вказану вище лінію, але не раніше, ніж затуляючий здійснює або ривок під кільце, або відкривається на периметрі.

Якщо заслін ставиться лицем до гравця з м'ячем, то розворот до кільця виконується спиною вперед. При цьому рух починається з акцентованого поштовху дальньої від кільця ноги. При постановці заслону спиною (дуже ефективний прийом) ривок до кільця виконується обличчям вперед і починається знову ж таки поштовхом дальньої ноги.


Тенденції розвитку сучасного баскетболу


Дриблер повинен прагнути пройти мимо заслону максимально близько і створити максимальну загрозу своїми діями: готовність атакувати в стрибку після ведення, виконати акцентований прохід під кільце. Рух мимо заслону повинен бути стрімким. Якщо захисник дриблера займає таку позицію, яка перешкоджає руху на заслін, то гравець сміливо застосовує обігравання в лицьову лінію. Якщо захисники застосовують груповий відбір після заслону, то гравець з м'ячем повинен, не втрачаючи холоднокровності, знайти можливість віддати пас що затуляє або продовжити атаку через гравця на периметрі, який постарається зв'язатися з відкритим партнером під кільцем (мал. 25).


Тенденції розвитку сучасного баскетболу

Мал. 26

Тенденції розвитку сучасного баскетболу

Мал. 27


До м'яча. Ця взаємодія може виконуватися в будь-якій крапці на майданчику, але найчастіше воно здійснюється по центру або на фланзі (мал. 26, 27).

Передача по центру (мал. 26) (і отримання зворотної передачі) часто застосовується командами як проміжна, коли суперник активно грає проти разігруючого і перешкоджає його просуванню в позицію, зручну для початку атаки. Гравець передає м'яч партнеру, зближується з ним і одержує зворотну передачу з рук в руки. Після цього починається задумана атака. Дуже ефективно взаємодія на вільному фланзі. Четвертий номер. Високорослий гравець, який володіє дистанційним кидком, проходом під кільце, технікою передачі м'яча з рук в руки і під кільце, тактично і технічно правильно ставить заслін. Залежно від дій захисників можливі різні варіанти взаємодій при русі до м'яча. Приведемо деякі з них.

Перше (мал. 28). Нападаючий 1 грамотно наводиться на заслін, захиснику 1 не вдається через нього прорватися, а захисник 4 не встигає до нападаючого. В цьому випадку нападаючий може провести кидок.

Друге (мал. 29). Захисник 1 не може прорватися через заслін, і йому допомагає захисник 4, змістившись до гравця 1 після передачі для протидії кидку. В цьому випадку гравець 4 після передачі м'яча розгортається на правій нозі спиною вперед, ловить на спину захисника 1, провалюється під кільце і одержує передачу від нападаючого 1.

Третє (мал.30). Захисники міняються гравцями. Відбувається нерівноцінний розмін. Гравець з м'ячем витягає захисника 4 на периметр, загрожуючи кидком. Нападаючий 4 могутньо бореться за отримання м'яча в районі кільця.


Тенденції розвитку сучасного баскетболу

Мал. 28


Тенденції розвитку сучасного баскетболу

Мал. 29


Тенденції розвитку сучасного баскетболу

Мал. 30


Тенденції розвитку сучасного баскетболу

Мал.31


Четверте (мал. 31). Захисник прагне прорватися вище за заслін. При проході мимо нього нападаючий 4 пас не віддає, а нападаючий 1 здійснює ривок під кільце. Звичайно в цьому випадку захисник трохи відстає від нападаючого 1 і рухається спиною до м'яча, що дозволяє виконати передачу йому за голову.

Виконуючи взаємодію "До м'яча", нападаючий може рухатися у бік лицьової лінії. Головне - взаєморозуміння гравців і їх навченої.

Розглянувши основні принципи взаємодій в баскетболі, слід сказати, що їх успішне застосування можливо тоді, коли гравці правильно виконують деталі цих взаємодій, про які говорилося на початку.

Коли тренер визначився з комбінацією рухів і взаємодій гравців, освоєння гравцями задуманого проходить швидше і простіше, коли комбінація розбивається на фази атаки, які слідують одна за одною. Сигналом для початку наступної фази атаки служить певна взаємодія або технічна дія, і поки одна фаза не закінчилася, починати іншу не можна. Розберемо роботу по запропонованому варіанту на конкретному прикладі.


Тенденції розвитку сучасного баскетболу


Почало атаки. Перша фаза (мал. 32). Перший номер, не доходячи до центру поля, голосно оголошує і показує номер комбінації: "Перша!" Завдання разігруючого - переконатися, що команда його почула і побачила номер комбінації. Гравці займають місця відповідно до задуманої схеми. Перший номер за рахунок дріблингу наближається до кільця в зону, з якої він зможе виконати передачу на будь-який фланг і під кільце, і, не припиняючи ведення, вкриваючи м'яч, повертає голову так, щоб бачити всіх партнерів. Знаходження розігруючого в зоні передачі є завершенням першої фази і сигналом для переходу команди до наступної. Важливо відмітити, що при даній розстановці є сенс призначити «ведучого».


Тенденції розвитку сучасного баскетболу


Друга фаза (мал. 33). Провідний нападаючий № 2 обмінюється поглядом, жестами з відомим і партнером, який розташований поряд (№ 5), і першим починає рухатися для отримання м'яча. Нападаючий № 3 починає рух з невеликою затримкою (1-1,5 секунди). Нападаючі № 4 і № 5 взаємодіють з своїми партнерами і роблять спроби для отримання м'яча в трьохсекундній зоні. Нападаючий 2 одержує м'яч і відразу шукає можливість для передачі м'яча 5-му. Перший номер після передачі трохи зміщується на протилежний фланг. № 3 розташовується широко у бічної лінії. Відсутність передачі 5-му є сигналом для початку наступної фази.


Тенденції розвитку сучасного баскетболу


Третя фаза (мал. 34). Разігруючий зближується з своїм захисником, а нападаючий № 5 ставить захиснику 1 заслін в спину. № 1 наводиться на заслін і здійснює ривок під кільце. № 5 після заслону відкривається на трьохочковой лінії. № 2 шукає можливість віддати пас що проривається № 1. Якщо можливості виконати передачу гравцю № 1 немає і гравець № 2 не ухвалив рішення грати 1x1, то третя фаза атаки закінчується. Нападаючий № 1 йде ривком в дальній кут.

Четверта фаза (мал. 37). Нападаючі 2 і 5 грають "двійку". Під час виконання взаємодії з гравцем № 2 № 5 провалюється під корзину для отримання передачі. Якщо він передачу не одержав, то піднімається в район трьохочкової лінії під кутом приблизно 50 градусів. Якщо взаємодія не закінчилася атакою гравця № 2 або пасом гравцю № 5, то четверта фаза закінчується і починається п'ята.


Тенденції розвитку сучасного баскетболу


П'ята фаза (мал. 38). Гравець 1 покидає ривком позицію в кутку майданчика, виконує наведення на заслін, поставлений гравцем № 3, і відкривається для отримання м'яча на периметрі. Гравець № 3 після постановки заслону наводиться на гравця №4 і його захисника, прагнучи відкритися в безпосередній близькості від кільця. Якщо передача під кільце не відбулася, м'яч негайно віддається гравцю № 1.


Тенденції розвитку сучасного баскетболу


Тенденції розвитку сучасного баскетболу


Шоста фаза (мал. 39). Гравець № 3 продовжує рух уздовж лицьової лінії до зони '"офсет". Нападаючий № 2 після передачі гравцю № 1 ривком йде на постановку заслону гравцю № 3. Місце постановки заслону - межа трьохсекундної зони. Перед наведенням на заслін гравець № 3 входить в трьохсекундну зону і після зближення з своїм захисником ривком наводиться на перший заслін. Продовжує рух на максимальній швидкості до заслону, який ставить по місцю гравець № 5 (коректор). Гравець № 3 прагне виконати атаку кидком з дистанції або проходом під кільце. Гравець № 2 після заслону ривком йде в будь-який кут № 4 спочатку провалюється під корзину. Якщо гравець № 3 не зміг атакувати, то гравець № 4 піднімається вгору і грає з ним «двійку».


Тенденції розвитку сучасного баскетболу

Мал. 39


Література


Хромаєв З.М. Методи підготовки баскетболістів. Методичний журнал.- –К.: Либідь, 1993.

Журнал “Сучасний баскетбол” № 3, 2006..

В.В. Білаш. Позиційний напад. – Одеса,: “Академія”, 2005.

4. В.Г. Лучінкін. Основні напрямки підготовки резерву в баскетболі. – Одеса,: “Академія”, 2005.

5. М.Г. Степанян. Спортивні ігри – баскетбол. – Луцьк, 2007.

Если Вам нужна помощь с академической работой (курсовая, контрольная, диплом, реферат и т.д.), обратитесь к нашим специалистам. Более 90000 специалистов готовы Вам помочь.
Бесплатные корректировки и доработки. Бесплатная оценка стоимости работы.

Поможем написать работу на аналогичную тему

Получить выполненную работу или консультацию специалиста по вашему учебному проекту
Нужна помощь в написании работы?
Мы - биржа профессиональных авторов (преподавателей и доцентов вузов). Пишем статьи РИНЦ, ВАК, Scopus. Помогаем в публикации. Правки вносим бесплатно.

Похожие рефераты: