Xreferat.com » Рефераты по физкультуре и спорту » Впровадження системи атестації футбольних клубів країни

Впровадження системи атестації футбольних клубів країни

15.             «Карпати» 16.             «Зоря»
Зауважень немає.
Є зауваження.
Критерій не виконано.

1.     Футбольні клуби вищої ліги за час впровадження атестування значно покращили визначені показники. Так, відповідно до правових критеріїв клуби привели свої статути у відповідності до вимог Положення про атестацію футбольних клубів України.

Зі спортивного критерію слід зазначити велику увагу команд в розвитку дитячого та юнацького футболу. Особлива увага цьому питанню приділяється в клубах: «Шахтар» Донецьк, «Динамо» Київ, «Іллічівець» Маріуполь, «Металург» Донецьк, «Дніпро» Дніпропетровськ, програми розвитку дитячого і юнацького футболу яких ураховують усі аспекти цього питання й розраховані не на один рік.

Найбільш гострою проблемою кадрово-адміністративного критерію є плинність тренерських кадрів команд і відсутність у них ліцензій, що не дає право цим тренерам працювати з клубами вищої ліги і під час матчів знаходитись у межах технічної зони.

Інфраструктурні критерії найбільш фінансово ємні з усіх критеріїв Положення про Атестацію. У більшості клубів вищої ліги виконані вимоги критеріїв розрядів «А» і «В». У той же час футбольним клубам «ФК Харків», «Металіст» Харків, «Сталь» Алчевськ, «Волинь» Луцьк необхідно закінчити реконструкцію своїх стадіонів.

2.     Переважна більшість футбольних клубів першої ліги фінансують ДЮФШ на договірних засадах, часто ці договори носять формальний характер; у наявності недостатня кваліфікація тренерського корпусу, слабке медичне забезпечення ДЮФШ і недостатнє фінансування ДЮФШ; спортивні споруди першої ліги відрізняються одна від одної своїми стандартами з точки зору інфраструктури; стан навчально-тренувальних об’єктів більшості клубів не відповідає вимогам Положення.

3.     Більш складна ситуація у виконанні вимог критеріїв атестування складається у футбольних клубів України другої ліги:

-          більшість клубів не відповідають статусу професійного футбольного клубу;

-          відсутність у клубах програми розвитку дитячо-юнацького футболу та недостатня фінансова й методична допомоги;

-          відсутність достатньої кількості кваліфікованих кадрів (тренери, методичний та кадровий персонал), які могли б забезпечити належну життєдіяльність клубу;

-          практично 90% клубів не мають навчально-тренувальної інфраструктури;

-          фінансові критерії в більшості показників (своєчасна виплата заробітної та додаткової платні, соціальні відрахування і податки з фонду заробітної плати, виконання зобов’язань за трансферними контрактами та ін.) не виконуються.

Тому, на сьогоднішній день переважна більшість учасників першості України серед команд другої ліги не відповідає вимогам «Положення» про Атестацію.


висновки

1.  Упродовж останніх років в Україні активно впроваджується система атестації фізкультурно-оздоровчої і спортивної діяльності, це стосується і футболу. У зв’язку з цим ФФУ введено в дію Систему атестації футбольних клубів вищої, першої і другої ліг, Положення та процедура якої були акредитовані УЄФА, що сприятимуть удосконаленню загальної структури українського футболу, збереженню і підвищенню загальної якості навчально-тренувального процесу та стандартів футболу по всій Україні, і відповідно, забезпеченню здорової конкуренції між футбольними клубами.

Таким чином, впровадження встановлених Положенням вимог до критеріїв атестації футбольних клубів, відповідність клубів цим вимогам, безумовно, надасть додатковий поштовх професіоналізації футболу України, призведе до досягнення європейських стандартів якості та покращення рівня проведення змагань та гри.

2.  Положення УЄФА, яке повністю адаптоване до існуючих в Україні умов, складається з двох основних підрозділів. Перший адресовано ФФУ, що виступає як Атестаційна комісія, роз’яснює її завдання і визначає претендентів на атестат, а також містить опис етапів реалізації системи Атестації. Другий розділ адресовано клубам ФФУ, в якому визначено п’ять ліцензійних критеріїв (спортивні, інфраструктурні, кадрові й адміністративні, правові та фінансові), які поділено на розряди «А», «В», «С» та «D».

Виконання критеріїв розрядів «А», «В» і «С» є обов’язковим, критерії розряду «D» є рекомендаціями, які підготовлені на основі наявного передового досвіду, тому на теперішній час претендент не зобов’язаний виконувати ці критерії, проте надалі вони можуть стати обов’язковими.

3.  Основним змістом критеріїв Атестації футбольних клубів України слід вважати:

-          спортивний критерій, перш за все, допомагає в інвестуванні в програму розвитку дитячо-юнацького футболу і вихованні здібних футболістів для головної команди клубу, а також збірних команд України;

-         критерії інфраструктури повинні базуватися на знаннях і виконанні Положень УЄФА та регламенту Всеукраїнських змагань з футболу серед професійних команд;

-         кадрові й адміністративні критерії вимагають від клубів необхідної професійної допомоги з боку фахівців широкого кола галузей і видів господарської діяльності у сфері маркетингу, фінансів, індустрії розваг, засобів масової інформації та інших;

-         правові критерії передбачають подання документів, що мають нормативну силу (документи, які подаються до Атестаційної комісії, повинні бути повними і достовірними);

-         фінансові критерії повинні враховувати національні стандарти бухгалтерського обліку і містити такі принципи: безперервність діяльності, нарахування в бухгалтерському обліку, постійність, згортання, доречність і надійність.

4.  Здійснення системи Атестації футбольних клубів України передбачає такі заходи та процедури:

-          створення правової основи у межах Статуту ФФУ;

-          введення в дію Положення про Атестацію футбольних клубів;

-          надання особливих умов;

-          акредитування;

-          процес розвитку системи Атестації.

5.  Правовий аналіз стану футбольних клубів України за різними критеріями на початок впровадження системи Атестації (2003 р.) виявив дві основні групи зауважень. Перша група (головна) складається з критеріїв, які суттєво впливають на якість підготовки команд (фінансові та спортивні критерії). У другу групу доцільно виділити критерії, що переважно заважають проведенню спортивних заходів (критерії інфраструктури та правові критерії).

6.  Впровадження системи Атестації футбольних клубів України дозволило суттєво покращити критерії, що підлягають атестуванню, але не в однаковій мірі у клубів різних ліг.

У клубів вищої ліги показники критерію розряду «А» покращились на 15%, критерію розряду «В» на 12%, розряду «С» на 17%, розряду «D» на 8%, що дало змогу всім клубам вищої ліги виконати обов’язкові вимоги до участі у чемпіонаті України.

Клуби першої ліги суттєвих зрушень у визначених критеріях не здійснили це, перш за все, стосується обов’язкових критеріїв розрядів «А», «В» і «С». Так, до структури тільки 2 клубів першої ліги входять дитячо-юнацькі школи, 17 клубів не мають професійного Статуту, підігрів футбольного поля у робочому стані тільки в трьох, штучне освітлення діє лише у 9 клубів, переважна більшість клубів практично не мають власних навчально-спортивних баз та ін.

Футбольні клуби другої ліги мають більш суттєві недоліки стосовно всіх критеріїв атестування: переважна більшість клубів не відповідають Статусу професійного футбольного клубу; немає програми розвитку дитячо-юнацького футболу та недостатнє фінансування і методична допомога; бракує кваліфікованих кадрів; майже 90% клубів не мають навчально-тренувальної інфраструктури; вимоги фінансового критерію в більшості показників не виконуються.

Представлені недоліки потребують термінового їх усунення, що вимагає, перш за все, фінансової підтримки.

7.  Удосконаленню спортивних, інфраструктурних, кадрових і адміністративних, правових та фінансових складових функціонування клубів сприяє розпочата в Україні Атестація, яка дозволить досягти Європейських стандартів якості.

Тому власникам клубів та спонсорам необхідне додаткове залучення коштів для покрашення різних сторін функціонування футбольних клубів (інфраструктури, підготовки спортивного резерву і тренерських кадрів, придбання гравців тощо), що, безперечно, вплине на якість гри і залучення глядачів на стадіони.


Список опублікованих праць за темою дисертації

 

Брошури

 

1.                 Стороженко С.М. Система УЄФА з атестування футбольних клубів і впровадження її в Україні. – К.: Лазер, 2003. – 227 с.

2.                 Стороженко С.М., Задіран С.М. Положення «Про керування якістю в системі Атестації футбольних клубів України». – Київ, 2004. – 37 с.

3.                 Положення про Атестацію футбольних клубів України / Упорядкувач Сторженко С.М. – Акредитовано УЄФА 27.11.2006 р. – Київ, 2006. – 132 с.

Статті

4.                 Стороженко С.М. Сучасні тенденції розвитку футболу в Україні в контексті впровадження атестації футбольних клубів // Матеріали наукової конференції, присвяченої 110-річчю українського футболу «Футбол в Україні – витоки, традиції, перспективи». – Львів-Київ, 2004. – С. 241-248.

5.                 Стороженко С.М. Выполнение лицензионных требований футбольными клубами Украины первой лиги к сезону 2007-2008 гг. // Физическое воспитание студентов творческих специальностей: Сб. научн. тр. под ред. проф. Ермакова С.С. – Харьков: ХГАДИ (ХХПИ), 2007. – №6. – С. 34-39.

6.                 Стороженко С.М. Характеристика основних етапів системи Атестації футбольних клубів України // Слобожанський науково-спортивний вісник. – Харків: ХДАФК, 2007. – Вип.12. – С. 350-354.

7.                 Стороженко С.М. Виконання ліцензійних вимог футбольних клубів України вищої ліги на право участі у Всеукраїнських змаганнях з футболу у сезоні 2007-2008 рр. // Молодіжний науковий вісник. Збірник наукових праць Волинського національного університету ім. Лесі Українки. – Луцьк, 2007. – С. 28-32.

Анотації

Стороженко Сергій Михайлович. Впровадження системи атестації футбольних клубів України. – Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата наук з фізичного виховання і спорту за спеціальністю 24.00.01 – Олімпійський і професійний спорт. – Харківська державна академія фізичної культури, Харків, 2008.

У дисертаційній роботі представлено систему Атестації професійних футбольних клубів України, яка складається з етапів і складових, що підлягають Атестації.

Основні процедури в межах системи Атестації футбольних клубів України містять спортивні, інфраструктурні, кадрові й адміністративні, правові та фінансові критерії.

Порівняльний аналіз результатів атестації футбольних команд вищої, першої і другої ліг України за час впровадження критеріїв відповідно до вимог УЄФА свідчить про ефективність розробленої системи, але виконання окремих критеріїв командами різних ліг не однакове.

Розроблена система Атестації дозволила впровадити спортивні, кадрові й адміністративні критерії в практику футбольних клубів України, набути певний позитивний досвід, особливо в контексті проведення в Україні Євро-2012, і розпочати розробку нової версії (2.0) системи Атестації футбольних клубів України.

Ключові слова: Атестація, критерії, спортивні, інфраструктурні, кадрові й адміністративні, правові та фінансові.

Стороженко Сергей Михайлович. Внедрение системы аттестации футбольных клубов Украины. – Рукопись.

Диссертация на соискание ученой степени кандидата наук по физическому воспитанию и спорту по специальности 24.00.01 – Олимпийский и профессиональный спорт. – Харьковская государственная академия физической культуры, Харьков, 2008.

В диссертационной работе представлено систему аттестации профессиональных футбольных клубов Украины, которая включает этапы и содержание процедуры, подлежащие Аттестации.

Основные процедуры в рамках системы Аттестации футбольных клубов высшей, первой и второй лиг Украины включают спортивные, инфраструктурные, кадровые и административные, правовые и финансовые критерии.

Сопоставление показателей критериев Аттестации футбольных клубов Украины 2003-2007 гг. показало следующее.

Футбольные клубы высшей лиги за время внедрения аттестации значительно улучшили определенные показатели. Так, в соответствии с правовыми критериями клубы привели уставы своих клубов в соответствие с требованиями Положения «Об аттестации футбольных клубов Украины».

Из спортивного критерия следует отметить большое внимание команд к развитию детского и юношеского футбола. Особенное внимание этому вопросу уделяется в клубах: «Шахтер» Донецк, «Динамо» Киев, «Ильичевец» Мариуполь, «Металлург» Донецк, «Днепр» Днепропетровск, программы развития детского и юношеского футбола которых учитывают все аспекты этого вопроса и рассчитанные не на один год.

Наиболее острой проблемой кадрово-административного критерия является текучесть тренерских кадров команд и отсутствие у них лицензий, которые дают право работать с клубами высшей лиги.

Инфраструктурные критерии требуют наибольшего финансирования из всех критериев Положения об Аттестации. В большинстве клубов высшей лиги выполнены требования критериев разрядов «А» и «В». В то же время футбольным клубам «ФК Харьков», «Металлист» Харьков, «Сталь» Алчевск, «Волынь» Луцк необходимо закончить реконструкцию своих стадионов.

Подавляющее большинство футбольных клубов первой лиги финансируют ДЮФШ на договорных принципах, многие договоры носят формальный характер; недостаточно высокая квалификация тренерского корпуса, слабое медицинское обеспечение и недостаточное финансирование ДЮФШ; спортивные сооружения первой лиги отличаются друг от друга своими стандартами с точки зрения инфраструктуры; состояние учебно-тренировочных объектов большинства клубов не отвечает требованиям Положения.

Более сложная ситуация в выполнении критериев аттестации футбольных клубов Украины второй лиги:

-          подавляющее большинство клубов не

Если Вам нужна помощь с академической работой (курсовая, контрольная, диплом, реферат и т.д.), обратитесь к нашим специалистам. Более 90000 специалистов готовы Вам помочь.
Бесплатные корректировки и доработки. Бесплатная оценка стоимости работы.

Поможем написать работу на аналогичную тему

Получить выполненную работу или консультацию специалиста по вашему учебному проекту
Нужна помощь в написании работы?
Мы - биржа профессиональных авторов (преподавателей и доцентов вузов). Пишем статьи РИНЦ, ВАК, Scopus. Помогаем в публикации. Правки вносим бесплатно.

Похожие рефераты: