Xreferat.com » Рефераты по физкультуре и спорту » Підготовчі етапи до змагань з настільного тенісу

Підготовчі етапи до змагань з настільного тенісу

високому рівні.

4. Вольові зусилля ,які пов’язані з дотриманням режиму.

Дотримання режиму вимагає від спортсмена значних вольових зусиль сприяє вихованню.

5. Вольові зусилля ,які пов’язані з дотриманням небезпеки.

Особливістю цих вольових зусиль є велика емоційна насиченість, оскільки вона спрямована на боротьбу з сильним негативним психічним станом-страхом, розгубленістю, з бентеженням, тощо.

6. Волові зусилля, які пов’язані з подоланням труднощів.

Виховання здатності до вольових зусиль завжди здійснюється в процесі діяльності гравця в теніс.

Основна суть волі полягає з тому, що людина здатна свідомо керувати собою. Ясно відома мета е обов'язкового і важливою складовою частиною волі спортсмена. Важливість цілі для людини полягає є тому, що вона визначає спосіб і характер її дій. Це відноситься і до спортивної діяльності гравців. Мета е одним Із джерел енергії завзятості, наполегливості і активності. Не випадково говорять ,що для великої мети народжується велика енергія, тощо.

Воля проявляється там, де для досягнення поставленої мети людина долає труднощі і перешкоди. Чим більш серйозні і незвичні труднощі, тим вище вольові прояви особистості. Труднощів під час спортивної боротьби може виникнути багато і самих різноманітних. Всі вони є віддзеркаленням в свідомості спортсмена тих чи інших реально існуючих об’єктів умов, Охарактеризують або зовнішню обстановку змагань, або стан спортсмена додаються труднощі, як правило, за рахунок наполегливості, самоволодіння терпіння, завзятості, цілеспрямованості, витримки, і інших вольових якостей, виховання яких е постійною турботою як тренера, так і самого спортсмена.

Труднощі, які випробовує людина при довільних діях, бувають двох видів Це об’єктивні труднощі по своєму характеру і якості характерні для всіх людей, які займаються конкретним видом діяльності. Ці труднощі змінюються лише за Інтересами відповідно за нормативами, встановленням і спортсменів певного віку, статі, певної кваліфікації, тощо.

Умисні дії спрямовані на подолання об'єктивних труднощів, можливі лише на базі, відповідній цим труднощам фізичної і технічної підготовки спортсмена: не володіючи необхідними навиками і такими фізичними якостями, як сила, спритність, швидкість, витривалість, спортсмен зовсім не буде здатним до цих цій.

Основу суб’єктивних труднощів складає особисте відношення людини до даного виду діяльності або умовам, при яких вона користується. Прикладом суб’єктивних труднощів можуть бути:

- боязливість, яку випробовує спортсмен при виконанні даної фізичної вправи (наприклад, при зіскоці із снаряду),хоча об’єктивно Бона не є можливі важкою або небезпечною;

Відсутність звички до систематичної і завзятої праці, до затраті великих зусиль;

- страх перед суперником, про силу і здібності якого у спортсмени склалася перебільшена уява, тощо.

Навмисні дії, спрямовані на подолання суб’єктивних труднощів будуть успішними, якщо вони спираються на морально-виховну підготовку спортсмена, на виховання у нього правильного відношення як до оточуючого середовища, так і до власних дій в змінних умовах середовища на здобуття йому навиків та пригнічення естетичних емоцій ,які можуть виникнути під час змагань, особливо - де вимагається відповідних результатів.

При подоланні суб’єктивних труднощів велике знамення має методика роз’яснення, переконання, вплив прикладом, проведення тренувань і змагань в різких Ігрових умовах з метою вироблення адаптації до умов змагальної боротьби, накопичення змагального досвіду і психорегуляції несприятливих емоцій станів гравців.

Больова підготовка хоч розглядається як необхідний елемент змісту, спортивного тренування, але вона не має такої відносної самостійності, якою характеризується технічна, фізична, тактична підготовка. І це тому, що прояв і розвиток волі спрямований на подолання перешкод, які виникають в зв’язку я загальними вимогами спортивної діяльності, які виражаються в необхідності побудови і дотримання суворого життєвого і тренувального режиму. Ці прояви пов’язані з оволодінням технічного виду спорту, з роботою над фізичною підготовленістю з вивченням .розумінням і використанням тактики, з засвоєнням необхідної системи теоретичних знань. А це свідчить, що вольова підготовка виступає як необхідний аспект всіх, інших видів підготовки технічної, фізичної, тактичної і теоретичної.

Значить, створюючи перешкоди, змішуючи їх характер, ступінь, труднощів, тощо, в процесі технічної, фізичної, тактичної і теоретичної підготовки лише і можливо спрямовано здійснювати волю спортсмена у всіх конкретностях її проява, тобто працювати над розвитком вольових якостей спортсмена (40).


2.2. Засоби формування та розвитку вольових якостей спортсменів


Вольова підготовка здійснюється успішно, якщо процес виховання волі органічно пов’язаний з удосконаленням техніко-тактичної майстерності, розвитком якостей, інтелектуальною підготовкою спортсменів. В процесі виховання вольових якостей у спортсменів вирішальними факторами е націленість на вищі досягнення, постійне підвищення тренувальних вимог, орієнтація на долання зростаючих труднощів.(І.)

В.Кеплер і В.Платонов вважають, що практичною основою методики вольової підготовки є:

а) регулярна і обов'язкова реалізація тренувальної програми і змагальних установок. Ця вимога пов’язана з вихованням у спортсмена звичок до систематичних зусиль і наполегливості під час їх подолання, вміння довершувати справи до кінця, досягати поставленої мети. Успіх цієї справи-можливий лише тоді, коли спортсмен чітко усвідомив завдання спортивної підготовки, розуміє, що досягнення спортивних результатів не можливе без подолання щораз більших труднощів, вірить у тренера і в обрану ним методику підготовки.

б) систематичне введення додаткових труднощів. При цьому використовуються різні засоби введення додаткових завдань, проведення тренувальних занять в ускладнених умовах, збільшення ступенів ризику введення збуджуючих сенсорно емоційних факторів, ускладнення змагальних впливів та інше.

в) використання самих змагань та змагального методу при організації тренувальних занять.

Підвищенню ефективності використання змагального методу сприяють; такі методичні прийоми:

- змагання з установкою на кількість виконання завдання,

- змагання з установкою на якість виконання завдання,

- змагання в ускладнених або не звичних умовах їх проходження.

г/ послідовне посилення самовихованості на основі самопізнання, усвідомлення суті своєї спортивної діяльності.

Сюди входять такі компоненти :

- невідступне дотримання визначеного режиму життя;

- впевненість в собі, самоспонукання до виконання тренувальної програми і досягнення змагального результату;

- саморегуляція емоцій, психічного і фізичного стану методом аутогенного тренування та інших видів методів і прийомів;

- постійний самоконтроль.

Позитивні вольові якості необхідні спортсмену, розвиваються в процесі тренування та участі в змаганнях. У спортсмена виховується здатність до затрати саме таких вольових зусиль, яких вимагає Ігрова діяльність тенісиста.

Виховання волі залежить від особистих зусиль тенісиста, його морального і психологічного стану, фізичної і техніко-таксичної підготовленості (2 ).

Больова підготовка, як один з постійних факторів підвищення спортивної майстерності, повинна являти собою цілеспрямований процес впливу на свідомість, почуття і вчинки спортсмена для формування в нього вольових якостей як постійних рис характеру, необхідних для перемоги підчас напруженої спортивної боротьби.(10 ).

На думку Жарова (10 ),тренер повинен виховувати у спортсменів постійні і стійкі вольові якості, які б характеризували їх поведінку в будь-яких складних умовах.

Для того, щоб виховуємі якості стали рисами особистості спортсмені в, перейшли в риси їх характеру, необхідно вольову підготовку здійснювати не епізодично від випадку до випадку, а постійно систематично і свідомо під час тренувань та змагань, а також шляхом самовиховання.

Досвід свідчить про те, що використання несприятливих метеорологічних мов в процесі тренувань - один з шляхів виховання у спортсменів вольових якостей, виховання звички долати різні труднощі , засіб навчити спортсменів примушувати себе робити те, що потрібно для успіху в спортивній боротьбі.

Розвитку вольових якостей сприяють заняття в процесі яких від спортсмена, який знаходиться в стані втоми, тренер вимагає і прояву нових зусиль, зосередженості, концентрації уваги.(10 ).

Піп час занять спортом , в процесі діяльності спортсмена його вольові якості розвиваються, удосконалюються, зміцнюються. У зв’язку з ним повинні І змінюватись методи виховного впливу на спортсмена. У виховній роботі тренер повинен використовувати діалектику методів виховання.

Велике значення для формування волі спортсмена мають підведення підсумків спортивної боротьби, оцінка власних дій, усвідомлення отриманого результату і шляхи його досягнення . (10 ).

На думку А.Пуні (16 ) подолання перешкод різної степені труднощів-необхідна умова прояву і розвитку волі, а організований і спрямований процес вольової підготовки в спорті вимагає використання їх, як головних засобів вольового удосконалення особистості спортсменів.


ВИСНОВКИ


Основу підготовчих епатів до змагань з настільного тенісу становлять тактична та фізична підготовка, а також важливим аспектом є психологічна підготовка.

При вивченні науково-методичної літератури з психології, психології спорту та з тенісу увага була виділена значенню психологічної підготовки у гравців в теніс, опису структури вольових якостей, їх прояв в різних видах спорту. Були розглянуті засоби формування і розвитку вольових якостей спортсменів ведучими теоретиками і практиками тенісу.

При вивченні спеціальної літератури та літератури з психології спорту вивчались засоби і методи визначення самооцінки розвитку вольових якостей спортсменів.

Розмаїтість рухових навичок і дій, різних за координаційною структурою й інтенсивності, сприяє розвиткові усіх фізичних якостей. У процесі ігрової діяльності що займаються одержують досить значну й у той же час посильне фізичне навантаження і разом з тим емоційну зарядку. Навчання основам настільного тенісу входить у програму вузів. Студенти повинні опанувати новими елементами техніки і тактики гри, ознайомитися з основними правилами гри. Заняття по настільному тенісі повинні бути спрямовані на фізичний розвиток студентів, ознайомленню їхній з дисципліною, режимом дня, гігієною і самоконтролем.


СПИСОК ЛІТЕРАТУРИ


Амелин А. Н., Пашшии В. А. Настольный теннис. – М.: Физкультура и спорт, 1985.

Богданова Д.Л.У, Волков І.П. Практические занятия по психологии. Пособие для институтов физической культуры.1989-№І, с. 99-106.

Богушао В. М. Играем в настольный теннис. – М.: Просвещение, 1987.

Ванек М.О.ИЗ системе психологической подготовки спортсменов. Теория и практика физической культуры.1972. - № І. - с.30-32.

Волков І.П. Психологическое обеспечение подготовки квалифицированных спортсменов. Теория и практика физической культуры. - 1988, № 3. С-28-30.

Джини Г., Скот .Сила ума. (0бщая редакция и перевод с английского группы игрового имитационного моделирования.). Изд.НМ "Пико", Аолиграфкомбинат”. Молодь. Киев .-1991 ,с.6-13, с.,37-53, с.,192-194.

Жаров К.П. Волевая подготовка спортсмена. - М., физ.1963. 36 с.

Иванов В. С. Теннис на столе. - М.: Физкультура и спорт» 1970.

Келлер В.С., Платонов В.В. Теоретико-методичні основи підготовки спортсменів. Львів. УСА .1993, С.171-178 .

Марищук В.Серова Л. К. Информационные аспекты управления спортсменом,- М.: Физкультура и спорт, 1983.

Найдиффер Р. М. Психология соревнующегося спортсмена. - Мл Физкультура и спорт, 1979.

Настольный теннис - олимпийский вид спорта // Наука и жизнь, 1987, № 1

Настольный теннис /Пер. с китайского / Под ред, Сюй Яньшэна, -М.: Физкультура и спорт, 1987.

Онищенко І.М. Психологічна підготовки спортсмена "Здоров’я" - Київ 1969 р., 112 с.

Ормаи Л. Современный настольный теннис, - Мл Физкультура и спорт, 1985.

Петровская Т.В. Морально - волевая и специальная психологическая подготовка спортсменов. Сборник научных трудов. - К.; 1987., с.122-127

Пуни А.Ц. Состояние психической готовности и психологическая подготовка к соревнованиям в спорте. ГДОИФК. Вопросы психологии и спорта. Л.,1975, с.3-16.

Пуни А.Ц. Некоторые вопросы теории воли и волевая подготовка в спорте. Психология и современный спорт. - М., 1973, с. 144-162.

Пуни А.Ц. Некоторые психологические вопроси к соревнованиям в спорте. ГДОИФК. Избранные лекции. Л., 1973, 32 с.

Харре Д, Учение о тренировке. - М.: Физкультура и спорт, 1971.

Чернишова О.А. Психологическая характеристика тениса. Эмоционально волевые качества. М., Фис, І978, с.І9-2І.

Щербаков Е.Т. Михайльев Б.И. Особенности волевых действий в целостном физическом показателе.

Если Вам нужна помощь с академической работой (курсовая, контрольная, диплом, реферат и т.д.), обратитесь к нашим специалистам. Более 90000 специалистов готовы Вам помочь.
Бесплатные корректировки и доработки. Бесплатная оценка стоимости работы.

Поможем написать работу на аналогичную тему

Получить выполненную работу или консультацию специалиста по вашему учебному проекту
Нужна помощь в написании работы?
Мы - биржа профессиональных авторов (преподавателей и доцентов вузов). Пишем статьи РИНЦ, ВАК, Scopus. Помогаем в публикации. Правки вносим бесплатно.

Похожие рефераты: