Xreferat.com » Рефераты по химии » Характеристика алкадієнів

Характеристика алкадієнів

групи (у даному випадку –СН2–) розміщені з одного боку від подвійного звўязку. Такий полімер називається стереорегулярним:


Характеристика алкадієнів ---СН2 СН2---


С===С


СН3 Н n


Макромолекула натурального каучуку складається у середньому з 250 елементарних ланок, а молекулярна маса коливається у межах 150000-500000.

Для надання каучуку міцності та стійкості до зношування, перепадів температур, дії розчинників і агресивних хімічних реагентів, його піддають вулканізації – нагріванню із сіркою (вулканізатор) у суміші з наповнювачем (найчастіше це сажа), внаслідок чого ланцюги нормальної будови зшиваються у сітчасті тривимірні макромолекули. Вулканізований каучук називають гумою. Гума містить значно менше подвійних звўязків, ніж каучук, оскільки частина їх руйнується при взаємодії із сіркою (рис. 2).

Якщо вміст сірки досягає 32%, подвійних звўязків не залишається, окремі ланцюги фіксуються сульфідними містками, а каучук перетворюється на ебоніт –– тверду речовину з іншими властивостями.

Натуральний каучук – дефіцитний дорогий продукт, тому розроблені способи добування синтетичних каучуків із заданими властивостями. Для цього застосовують процес сополімеризації – сумісної полімеризації алкадієнів з іншими ненасиченими сполуками, які можна розглядати як похідні етилену: з вінілхлоридом СН2=СНСl, стиреном СН2=СН-С6Н5, акрилонітрилом СН2=СН-CN.

Наприклад, сополімер бутадієну і стирену – бутадієнстиреновий каучук, який завдяки великій міцності та стійкості до зношування використовується для виробництва автомобільних шин. Схема сополімеризації:


n CH2=CH-CH=CH2 + n CH2=CH ---а

Ѕ

C6H5

Бутадієн-1,3 Стирен

С6Н5

Ѕ

–––––> (-CH2-CH=CH-CH2-CH-CH2-)n

Бутадієнстиреновий каучук (БСК)


Із галогенопохідних дієнових вуглеводнів також одержують цінні види каучуків, наприклад, хлоропреновий каучук, який має високу світло- і термостійкість, а також стійкість до дії розчинників, бензинів, олій, тому на його основі виробляють бензопроводи, шланги для нафтопромислів тощо.


n CH2=CH-C=CH2 -------а (-CH2–CH=C-CH2- )n

Ѕ Ѕ

Cl Cl

2-Хлорбутандієн-1,3 Хлоропреновий каучук

(хлоропрен)

Ѕ Ѕ

СH3 S H3C S H3C

Характеристика алкадієнівХарактеристика алкадієнівХарактеристика алкадієнів Ѕ Ѕ Ѕ Ѕ Ѕ

…--CH2—C—CH—CH2—CH2—C==C—CH2—CH2––C––CH––CH2—

Ѕ Ѕ

H3C S CH3 H3C S

Характеристика алкадієнівХарактеристика алкадієнівХарактеристика алкадієнів Ѕ Ѕ Ѕ Ѕ Ѕ

…--CH2—C—CH — CH2—HC ==C—CH–– CH2— CH==C—CH—CH2–

Ѕ Ѕ

S S

Ѕ Ѕ


Рисунок 2 – Схема утворення сітчастої структури внаслідок вулканізації натурального каучуку (пунктиром показані межі елементарних ланок)

Если Вам нужна помощь с академической работой (курсовая, контрольная, диплом, реферат и т.д.), обратитесь к нашим специалистам. Более 90000 специалистов готовы Вам помочь.
Бесплатные корректировки и доработки. Бесплатная оценка стоимости работы.

Поможем написать работу на аналогичную тему

Получить выполненную работу или консультацию специалиста по вашему учебному проекту
Нужна помощь в написании работы?
Мы - биржа профессиональных авторов (преподавателей и доцентов вузов). Пишем статьи РИНЦ, ВАК, Scopus. Помогаем в публикации. Правки вносим бесплатно.

Похожие рефераты: