Xreferat.com » Рефераты по экономике » Прибутковість та фінансово-господарська діяльність ВАТ "Турбоатом"

Прибутковість та фінансово-господарська діяльність ВАТ "Турбоатом"

споживчої вартості продукту. Рівень прибутковості гнучко реагує на рух ціни як серцевини економіки, відображаючи її динаміку й оцінюючи ефективність виробництва адекватно цій динаміці. Таким чином, знаючи ціну на продукцію і витрати на її виробництво, можна визначити беззбитковий рівень виробництва, дійти висновку про доцільність даного напряму виробничої діяльності.

Для визначення рівня беззбитковості виробництва (ОБ) використовують формулу


Б = ПВ : (Ц  ПЗВ), (1.35)


де ПВ - постійні виробничі витрати;

Ц - ціна за одиницю продукції;

ПЗВ - питомі змінні виробничі витрати.

На основі даних, що отримані в результаті проведеного аналізу, а також прогнозуючи зміни виробничих витрат і цін за видами продукції, з’являється можливість цільового планування обсягів виробництва відповідних видів продукції з метою максимізації прибутку.

Розділ 2. Характеристика ВАТ “Турбоатом”


2.1 Історія розвитку підприємства


Відкрите акціонерне товариство “Турбоатом” засновано у відповідності з рішенням Фонду державного майна України від 31.01.96 приказ №16-АТ шляхом перетворення державного підприємства “Науково – виробниче об’єднання “Турбоатом” у відкрите акціонерне товариство у відповідності до Указу Президента України “Про заходи щодо забезпечення прав громадян на використання приватизаційних майнових сертифікатів” від 26 листопада 1994 р №699/94.

Харківський турбогенераторний завод був введений у лад діючих 21 січня 1934 року.

Перша харківська турбіна потужністю 50 тис. кВт. була випущена 26 липня 1935 року, а через три роки була виготовлена парова турбіна потужністю 100 тис. кВт. і генератор для Зуївської ГРЕС в Україні.

Після початку Великої Вітчизняної Війни, а саме восени 1941 року, завод був евакуйований на Урал і в грудні 1942 року приступив до виробництва турбогенераторів, запасних частин, а також продукції для фронту, у тому числі знаменитих реактивних мінометів "катюша".

Після звільнення м. Харкова 21 серпня 1943 р. почалося відновлення заводу, уже наприкінці року була виготовлена парова турбіна потужністю 50 МВТ для Зуївської ГРЕС (Україна), виконувалися замовлення з ремонту турбін для електростанцій промислових центрів Донбасу, Харкова й Києва.

В 1948 році була спроектована й виготовлена парова турбіна потужністю 25 тис. кВт. 1948-1962 р. р. налагоджене серійне виробництво парових турбін даної потужності для ТЕЦ нафтохімічної промисловості.

З 1951 року завод починає здійснювати поставку турбін на експорт.

В 1953 році була виготовлена перша гідротурбіна для Каховської ГЕС, що знаменує освоєння нової сфери виробництва - гідротурбінобудування. З тих пор було освоєне виробництво гідротурбін різних типів: високонапорних радіально-осьових, горизонтальних капсульних, поворотно-лопатевих і діагональних, що працюють на ГАЕС у режимі насос - турбіна із вбудованим кільцевим затвором і ін.

1969 р. - завод є єдиним у країні (тепер у СНД) підприємством по випускові гідрозатворів для гідротурбін, зрошувальних систем і ТЕС.

За цей період освоєне виробництво унікальних кульових затворів діаметром 5 м для Інгурі ГЕС, в 1983 році був виготовлений найбільший у світі дисковий затвор діаметром 7,6 м для Байпазинской ГЕС.

З 1969 року завод виготовляв турбіни для атомних електростанцій, якими оснащені практично всі АЕС СНД і Західної Європи (Німеччина, Угорщина, Болгарія, Фінляндія).

В 70- х роках на заводі проводиться глибока реконструкція, у результаті чого вводяться нові виробничі потужності, що дозволяють підприємству перетворитися в центр атомного турбобудування в країні.

З 1980 року по 1990 рік - освоєне серійне виробництво газових турбін потужністю 45-60 тис. кВт.

В 1982-1985 рр. освоєне виробництво парових турбін потужністю 1 млн. КВТ для Південно-української, Запорізької, Балаковской, Калінінської АЕС.

В 1987 році був розроблений унікальний проект високонапорної радіально-осьової турбіни із вбудованим кільцевим затвором для Рогунської ГЕС (Таджикистан) потужністю 615 тис. кВт. в одному агрегаті, яка дотепер є найбільшою у світі.

З 2000 року по 2009 рік підприємство виготовляло гідравлічні турбіни й затвори для Тери ГЕС, парові турбіни для АЕС Кайга, Раджастан (Індія); гідравлічні турбіни із вбудованим кільцевим затвором для ГЕС Ель Кахон (Мексика), турбіни для ТЕС "аксу" (Казахстан), устаткування для модернізації турбін Дніпровського й Волзько-камського каскадів і багатьох інших.

Турбіни виробництва ВАТ "Турбоатом" успішно працюють на електростанціях 45 країн Європи, Азії, Америки, і Африки.

Близько 400 парових турбін сумарною потужністю понад 60 млн. кВт виготовлені для теплових електростанцій, з них 55 турбін для 16 ТЕС далекого зарубіжжя.

Для 27 АЕС виготовлено 169 турбін сумарною потужністю більш 60 тис. кВт, з них 40 турбін для 7 АЕС далекого зарубіжжя.

Сьогодні по виробництві парових турбін, що працюють на атомних електростанціях, "Турбоатом" займає гідне місце в ряді таких відомих фірм миру, як Сименс, Дженерал Електрик, Вентингауз, Альстом.

На 115 ГЕС чотири континентів поставлені понад 484 гідравлічні турбіни сумарною потужністю близько 35,6 млн. кВт і близько 470 затворів (у тому числі 397 на експорт) для ГЕС і насосних станцій.


2.2 Юридичний статус та цілі діяльності підприємства


Підприємство вважається створеним i набуває прав юридичної основи з дня його державної реєстрації. Окремими видами діяльності підприємство може займатися тільки на пiдставi спеціального дозволу (ліцензії).

ВАТ "Турбоатом" засновано вiдповiдно до наказу ФДМУ вiд 31.01.1996 р. №16-АТ шляхом перетворення державного пiдприємства "Харкiвський турбiнний завод iм. Кiрова" (правонаступник НВО "Турбоатом").

Згідно з законодавством України ВАТ "Турбоатом" є юридичною особою з державною корпоративною формою власності, має самостійний баланс, розрахунковий рахунок і здійснює господарську діяльність по виробництву парових, газових, гідравлічних турбін і гідрозатворів, запчастин до енергоустаткування, виконує науково-дослідні, дослідно-конструкторські, проектні й технічні розробки і їх впровадження.

Основним юридичним актом, який є законодавчою базою функціонування підприємства, є Господарський кодекс України. Існуючий Кодекс прийнято 1 січня 2004 р. i він постійно доповнюється i уточнюється, створює piвнi правові умови для діяльності підприємств незалежно від форми власності на майно та від організаційної форми підприємства. В ньому викладено поняття i ознаки підприємства.

ВАТ "Турбоатом" належить до стратегічних підприємств України, у значній мірі визначальним економічну, енергетичну й національну безпеку країни.

Метою діяльності підприємства є створення турбін і запасних частин до них для теплових, атомних електростанцій будь-якої потужності.

Юридична адреса ВАТ "Турбоатом" : 61037, м. Харків, Московський проспект, 199.

ВАТ "Турбоатом" проектує і виготовляє:

1. Парові турбіни для електростанцій, що працюють на органічному і ядерному паливі в діапазоні потужностей від 25 до 1100 Мвт.

2. Газові турбіни і парогазові установки різної потужності для ГРЭС, ТЕС.

3. Малі парові (потужністю від 1 до 20 Мвт) і гідравлічні (від 1 до 10 Мвт) турбіни для ТЕС і ГЕС, а також мікро (від 5 до 50 Квт) і мини ГЕС (потужністю 100,150, 400 Квт).

4. Гідравлічні турбіни різних типів /поворотно-лопатеві, радіально-осьові, оборотні, капсульні й ін./ у діапазоні напорів води від 6 до 405 метрів і по потужності від 5 до 800 Мвт.

5. Гідравлічні затвори різних типів /дискові, кульові/ діаметром від 1,0 до 7,6 м на статичні напори до 950м для ГЕС, ГАЕС, і ін. об'єктів. При цьому ВАТ "ТУРБОАТОМ" є єдиним у СНД постачальником гідрозатворів.

6. Энергозапчастини для всіх типів парових, газових, гідравлічних турбін.

7. Велику гаму енергетичного й іншого видів устаткування, включаючи підігрівники мережної води, тягодуттьові машини, ротори ексгаустерів та ін.

8. Більш 50-ти найменувань товарів народного споживання. Наявний у ВАТ "ТУРБОАТОМ" інтелектуальний і виробничий потенціал, а також 67-ми літній практичний досвід, дозволяє створювати першокласне енергетичне устаткування, що знаходиться на рівні світових зразків, що задовольняє вимозі самих вимогливих замовників, що підтверджено Міжнародним Сертифікатом якості по Міжнародному стандарті ІСО 9001, що був отриманий у 1996 році і щорічно підтверджується.

Організація робіт : цикл створення енергетичного обладнання включає:

проектно-конструкторські й науково-дослідні роботи;

виготовлення, збирання й випробування турбін;

відвантаження замовникові;

шефмонтаж;

авторський нагляд.

Підприємство виконує:

маркетингові роботи;

інжинірингові роботи;

пуско- налагоджувальні роботи;

шефмонтажные роботи;

здійснює сервісне обслуговування, ремонт і модернізацію турбін.

Товариство має право здійснювати iншi види дiяльностi, що не протирiчать його меті та діючому законодавству України.

Окремими видами діяльності, вичерпний перелік яких міститься у діючому законодавстві, товариство в пpaвi займатися тільки після одержання спеціального дозволу.

Акціонерне товариство працює на підставі Статуту, зареєстрованого в Управлінні державної реєстрації юридичних осіб і фізичних осіб- підприємців Харківської Міської Ради 14.08.2008г. № 14801050009023706.

Відповідно до Статуту Акціонерне товариство здійснює більш 50 видів діяльності, серед яких основними є:

Виробництво парових, газових і гідравлічних турбін для теплових, атомних і гідравлічних електростанцій, гідрозатворів, запасних частин для енергетичного обладнання й іншої продукції виробничо-технічного призначення.

Виконання науково-дослідних, дослідно-конструкторських, проектних і технологічних робіт з обладнання для теплової, атомної й гідравлічної енергетики, їх впровадження

Виконання завдань національної енергетичної програми України до 2010 року, затвердженої Верховною Радою України в травні 1996 року.

Виконання функції головної наукової організації по енергетичнім устаткуванню.

Організація виконання проектно-конструкторських робіт, проектно-кошторисних, розрахункових, виробничих, налагоджувальних, монтажних, ремонтних, реставраційних, інжинірингових і інших робіт і послуг і т.д.

Ліцензії, які має ТОВ “Турбоатом”.

Ліцензія Державного комітету ядерного регулювання України від 11.06.2003 г. на право проведення "проектування ядерних установок".

Ліцензія Державного комітету ядерного регулювання;України на право діяльності з використанням джерел іонізуючого випромінювання переоформлено 28 січня 2009 р.

Ліцензія Міністерства фінансів України на виготовлення виробів, які містять у собі дорогоцінні метали від 2.06.2006 год. до 02.06.2011 p.

Ліцензія Міністерства охорони здоров'я України від 02.02.2007 р. до 02.02.2012 р.

Ліцензія Міністерства транспорту й зв'язки України на надання послуг з перевезення пасажирів і вантажів автомобільним транспортом загального використання від 25.04.2007 р. до 24.04.2012 р.

Ліцензія Міністерства України по справах родини, молоді й спорту від 3.04.2008 р. до 3.04.2013 р.


2.3 Органи управління ВАТ “Турбоатом”


Структура керування ВАТ “Турбоатом” є багаторівневою, що викликано специфікою виробництва енергоустаткування. Вона характеризується наявністю:

вісьмох заступників генерального;

чотирьох заступників головного інженера (по новій техніці і підготовці виробництва; якості і сертифікації; експлуатації; охороні праці).

Органiзацiйна структура управління ВАТ відображає внутрішню форму управління. Вона характеризується тим, що вищим органом управління товариства є Загальний збір акціонерів.

Керівництво діяльністю підприємства веде Генеральний директор. Він вирішує питання діяльності підприємства, діє від його імені, має право першого підпису, розпоряджається майном підприємства. Генеральний директор несе матеріальну та адміністративну відповідальність за вірогідність даних бухгалтерського і статистичного звітів.

Контроль за дiяльнiстю здiйснює Наглядацька Рада та Ревiзiйна комiсiя.

До Дирекції ВАТ «Турбоатом» входять:

Головний інженер - керує роботою щодо забезпечення об’єктів технологічними комплектами збірних конструкцій, деталей, вузлів, виробів, напiвфабрикатiв i матеріалів відповідно до графіків виконання будiвельно- монтажних робіт. Здійснює розрахунки щодо забезпечення обґрунтування потреби в матерiально-технiчних ресурсах.;

Перший заступник генерального директора - генеральний конструктор;

Заступник генерального директора по економіці й фінансам;

Заступник генерального директора по керуванні власністю;

Заступник генерального директора по виробництву;

Заступник генерального директора по інформаційним технологіям;

Заступник генерального директора по технічному оснащенню і транспорту;

Заступник генерального директора по кадрах і правовій роботі;

Заступник генерального директора по соціальним питанням;

Заступник генерального директора по керуванню персоналом и режиму;

Головний бухгалтер.

Кожен функціональний пiдроздiл виконує закрiпленi за ним обов'язки.


2.4 Технiко-економiчнi показники діяльності ВАТ “Турбоатом”

прибутковість беззбитковість рентабельність виробництво

Основні техніко-економічні показники господарської діяльності ВАТ «Турбоатом» за 2007 – 2009 роки наведено в таблиці 2.1.


Таблиця 2.1 - Технiко-економiчнi показники діяльності ВАТ “Турбоатом”

Найменування показника 2007р. 2008р. 2009р. Зміни, %




2008р. до 2007р. 2009р. до 2008р.
Обсяг виробництва, тис. грн. 348654,5 401075,2 697465,6 1,15 1,74
Обсяг реалізації, тис. грн. 373417 552412 720162 1,47 1,3
Первісна вартість ОФ, тис. грн. 794682 814637 839172 1,03 1,03
Вартість ОФ на початок року, тис. грн. 782703 797876 821758 1,02 1,03
Вартість ОФ на кінець року, тис. грн. 794682 814637 839172 1,03 1,03
Знос ОФ, тис. грн. 575 408 590 812 608268 1,03 1,03
Надійшло ОФ, тис. грн. 12773,4 18513 20190 1,45 1,1
Вибуло ОФ, тис. грн. 949,9 2101 2781 2,21 1,3
Середньорічна вартість ОФ, тис. грн. 794526,5 814288 839167 1,02 1,03
Середньомісячна з/п, тис. грн. 1640,1 2161,3 2572 0,79 1,19
Середньооблікова чисельність працюючих, чол. 4903 4929 4827 1,01 0,98
Витрати на оплату праці, тис. грн. 95717 120207 141246 1,26 1,17
Відрахування на соціальні заходи, тис. грн. 37129 47007 56123 1,26 1,19

Отже, з таблиці 2.1 видно, що загальний обсяг виробництва на ВАТ «Турбоатом» за розрахунковий період помітно збільшується з кожним роком. Це відбувається завдяки росту усіх показників. Збільшився обсяг реалізації продукції. Середньооблікова чисельність робочих знизилась, а заробітня плата навпаки збільшилась, що призвело по збільшення витрат на оплату праці і соціальні заходи.

Розділ 3. Аналіз фінансово- господарської діяльності ВАТ “Турбоатом”


3.1 Аналіз показників виконання виробничої програми підприємства


В основу виробничо-господарської діяльності був покладений Бізнес-план підприємства на 2006 - 2010 р.р., що передбачає щорічне нарощування обсягів виробництва продукції за рахунок переоснащення і реконструкції (модернізації) електростанцій України, Росії, країн СНД, розширення ринків у країнах далекого зарубіжжя.

Обсяг виробництва товарної продукції за 2009 рік склав 697465,6 тис.грн. і збільшився проти рівня 2008 року на 296390,4 тис.грн.

Обсяг виробництва товарної продукції за 2009 рік при плані 467 040 тис.грн склав 697 465,6 тис.грн. з темпом росту до 2008 р.- 180.5 % (збільшився на 296 390,7 тис.грн.).

Графічно структура виробничої програми представлена на рисунку 3.1.


Прибутковість та фінансово-господарська діяльність ВАТ "Турбоатом"

Рисунок-3.1 – Склад та структура виробничої програми ВАТ «Турбоатом»

На основі проведеного аналізу, даних таблиці 3.1 та даних рисунку 3.1 можна зробити наступні висновки, що у загальному обсязі товарної продукції:

Обсяг виробництва парових турбін, роторів, модернізації парових турбін склав – 314 793,5 тис.грн. або 45,1 % загального обсягу товарної продукції і збільшився проти рівня 2008 року збільшився на 86 304,9 тис.грн

Обсяг виробництва гідравлічних турбін, їхня модернізація, виготовлення гідрозатворів склав –245 110,7 тис.грн., або 35,1 % від загального обсягу товарної продукції і збільшився на 163 591 тис.грн проти рівня 2008 року;

Обсяг виробництва запасних частин для енергоустаткування склав – 123 911,6 тис.грн., або 17,8 % загального обсягу товарної продукції і збільшився проти рівня 2008 року на 47 090,8 тис.грн.


3.2 Аналіз стану та ефективності використання основних фондів


До основних джерел формування майна підприємства відносяться, насамперед, власні засоби (виторг від реалізації продукції, прибуток заводу й амортизаційні відрахування), притягнуті засоби (засобу, отримані в результаті реалізації цінних паперів).

Основні фонди – це засоби праці, які приймають участь в процесі виробництва на протязі багатьох циклів, зберігаючи при цьому свою натуральну форму і поступово, по мірі зносу, переносять свою вартість на виготовлену продукцію.

Від наявності основних фондів, їх раціональної структури, строку служби залежать основні показники роботи підприємства.

Аналіз основних фондів може проводитись за декількома напрямками, розробка яких в комплексі дозволяє дати оцінку структури, динаміки й ефективності використання основних засобів та довгострокових інвестицій.

Першим кроком аналізу є вивчення динаміки середньорічної вартості основних фондів, що наведена в табл. 3.2


Таблиця 3.2   Аналіз показників динаміки середньорічної вартості основних фондів ВАТ «Турбоатом» за 2007 – 2009 роки

Показники Формула розрахунку Роки


2007 2008 2009
Середньорічна вартість ОФ, тис. грн.
794526,5 814288 839167
Показники динаміки:



1. Абсолютний приріст, тис. грн.

а) ланцюговий

Уп – Уп-1 - 19761,5 24879
б) базисний Уп – У1 - 19761,5 44640,4

2. Темп росту, %

а) ланцюговий

Прибутковість та фінансово-господарська діяльність ВАТ "Турбоатом"

- 102,5 103
б) базисний

Прибутковість та фінансово-господарська діяльність ВАТ "Турбоатом"

- 102,5 105,6

3. Темп приросту, %

а) ланцюговий

Прибутковість та фінансово-господарська діяльність ВАТ "Турбоатом"

- 2,5 3
б) базисний

Прибутковість та фінансово-господарська діяльність ВАТ "Турбоатом"

- 2,5 5,6
4. Абсолютне значення 1% приросту, тис. грн.

0,01Прибутковість та фінансово-господарська діяльність ВАТ "Турбоатом"Уп-1

- 7945,26 8142,88
5. Середній рівень ряду, тис. грн.

Прибутковість та фінансово-господарська діяльність ВАТ "Турбоатом"

815993,83
6. Середній темп росту, %

Прибутковість та фінансово-господарська діяльність ВАТ "Турбоатом"

104
7. Середній темп приросту, %

Прибутковість та фінансово-господарська діяльність ВАТ "Турбоатом"

4

З табл. 3.2 зрозуміло, що темп росту середньорічної вартості основних фондів за три роки склав 104%. Середньорічна вартість основних фондів з кожним роком збільшується. Середній темп приросту середньорічної вартості за три роки становить 4%.Це зумовленно в першу чергу збільшенням вартості машин, обладнання і будинків, споруд та передавальних пристроїв.

У табл. 3.3 представлені склад і структура основних виробничих засобів ВАТ “Турбоатом” по групах.


Таблиця 3.3 - Oцiнкa складу i структури основних фондів ВАТ “Турбоатом” за 2007 - 2009 рр.

Група основних

Фондів

Вартість,

тис.грн.

Питома вага, %

Абсолютне

Відхилення,

тис.грн.

Відносне відхилення, %

2007р. 2008р. 2009 2007 2008 2009

Будинки, спорудження і передатні пристрої 256400 266532 270096 32 31,9 32,2 3564 0,3
Машини й устаткування 497650 510256 515137 62 62,6 61,4 4881 -1,2
Транспортні засоби 6847 7645 7345 0,8 0,9 0,9 -300 0
Спецоснащення 4588 4736 5315 0,5 0,6 0,6 579 0
Бібліотечні фонди 98 104 105 0,01 0,01 0,01 1 0
Малоцінні необоротні матеріальні активи 30764 32485 41129 3,9 4,0 4,9 8644 0,9
Усього 796347 821758 839172 100 100 100 17414

Аналізуючи структуру основних виробничих фондів ВАТ «Турбоатом» можна сказати, що вартість активної частини ОВФ складає на 01.01.2009 р. 515 137 тис.грн. (61,4 %), пасивної – 324 035 тис.грн., або 38,6 % загальної вартості ОВФ. З даної таблиці випливає, що найбільшу питому вагу в структурі основних фондів складають машини та устаткування 61,4 %, це на 1,2 % менше, ніж у 2008 р., питома вага будинків, споруд і передатних пристроїв збільшилась на 0,3% і склала 32,2%. Незначна частка приходиться на транспортні засоби, спецоснащення і бібліотечні фонди, а також малоцінні необоротні активи. Взагалі, за період з 01.01.2008р. по 01.01.2009 р., вартість основних виробничих фондів підприємства збільшилася на 17 414 тис.грн., збільшення відбулось практично по всіх групах основних фондів.

Більш наглядно зміна структури основних фондів протягом аналізованого періоду представлена на рисунку 3.2.


Прибутковість та фінансово-господарська діяльність ВАТ "Турбоатом"

Рисунок 3.2 – Склад i структура основних фондів ВАТ “Турбоатом” за 2007 - 2009 рр.


У цілому ВАТ “Турбоатом” має у своєму розпорядженні основні фонди, необхідні для нормального здійснення виробничого процесу, які необхідно обновляти і вводити нові. Це вимагає додаткового фінансування, тому підприємству необхідно залучити додаткові кошти.

При аналізі технічного стану і руху основних фондів необхідно оцінити розмір їхнього поповнення, дати оцінку їхнього фізичного і морального стану в результаті проведення заходів щодо технічного переозброєння і модернізації виробництва.

Для більш детальної характеристики основних засобів за останні три роки необхідно провести аналіз технічного стану та руху основних фондів. Наявність та рух основних засобів за останні три роки приведено в таблиці 3.4

Таблиця 3.4   Стан та рух основних фондів ВАТ «Турбоатом» за 2007 – 2009 роки

Показники 2007р. 2008р. 2009р.
1. Вартість основних фондів на початок року, тис. грн. 782703 797876 821758
2. Надійшло основних фондів, тис. грн. 12773,4 18513 20190
3. Вибуло основних фондів, тис. грн. 949,9 32101 2781
4. Вартість основних фондів на кінець року, тис. грн. 794682 814637 839172
5. Середньорічна вартість основних фондів, тис. грн.. 794526,5 814288 839167
6. Сума зносу 575408 590812 608268

Для характеристики руху основних засобів використовують коефіцієнти оновлення, вибуття та приросту, які розраховуються як за промислово-виробничими фондами у цілому, так і за їх активною частиною.

Коефіцієнт оновлення (Конов) показує інтенсивність оновлення основних фондів підприємства і розраховується за формулою:


Прибутковість та фінансово-господарська діяльність ВАТ "Турбоатом", (3.1)


де Фвв – вартість основних фондів, які введені у звітному періоді, тис. грн.;

Фкп – вартість основних фондів на кінець звітного періоду, тис. грн.


Таблиця 3.5 - Розрахунок коефіцієнту оновлення

Рік Надійшло ОФ за рік Первісна вартість ОФ на кінець звітного періоду Коефіцієнт оновлення
2007 12773,4 794682 0,0161
2008 18513 814637 0,0227
2009 20190 839172 0,0241

Коефіцієнт вибуття – це відношення вартості основних фондів, що вибули до вартості основних фондів на початок аналізованого періоду:


Прибутковість та фінансово-господарська діяльність ВАТ "Турбоатом"; (3.2)


Фвиб – вартість основних фондів, виведених у звітному році.

Фпп, Фкп – вартість основних фондів на початок та кінець періоду, відповідно.


Таблиця 3.6 - Розрахунок коефіцієнту вибуття

Рік Вибуло ОФ за рік Первісна вартість ОФ на початок звітного періоду Коефіцієнт вибуття
2007 949,9 782703 0,0012
2008 2101 797876 0,0026
2009 2781 821758 0,0034

Коефіцієнт приросту (Кприр) визначається за формулою:


Прибутковість та фінансово-господарська діяльність ВАТ "Турбоатом" , (3.3)


Таблиця 3.7 - Розрахування коефіцієнту приросту

Рік Введені ОФ Виведені ОФ Коефіцієнт приросту
2007 12773,4 949,9 0,0151
2008 18513 2101 0,0205
2009 20190 2781 0,0211

Для характеристики технічного стану основних засобів використовують коефіцієнти придатності та зносу.

Коефіцієнт зносу основних засобів (Кзнош) показує частку перенесеної вартості фондів в їх первісній вартості:

Прибутковість та фінансово-господарська діяльність ВАТ "Турбоатом" або Прибутковість та фінансово-господарська діяльність ВАТ "Турбоатом", (3.4)


Таблиця 3.8 - Розрахунок коефіцієнту зносу

Рік Знос Первісна вартість ОФ Коефіцієнт зносу
2007 575 408 794 682 0,724
2008 590 812 814 637 0,725
2009 608268 839172 0,724

Коефіцієнт придатності основних засобів (Кприд) відображає частку залишкової вартості фондів в їх первісній вартості:


Прибутковість та фінансово-господарська діяльність ВАТ "Турбоатом" або Кприд = 1 - Кзнош . (3.5)


Таблиця 3.9 – Данні для розрахунку коефіцієнту придатності

Рік Первісна вартість ОФ Залишкова вартість ОФ Коефіцієнт придатності ОФ
2007 794682 219274 0,276
2008 814637 223825 0,275
2009 839172 234445 0,275

Отримані результати розрахунків зведено до таблиці 3.10


Таблиця 3.10 - Показники руху та технічного стану основних фондів

Показники Значення показників основних засобів

2007. 2008. 2009.
Коефіцієнт оновлення 0,0161 0,0227 0,0241
Коефіцієнт вибуття 0,0012 0,0026 0,0034
Коефіцієнт приросту 12,44 7,81 0,0211
Коефіцієнт зносу 0,724 0,725 0,724
Коефіцієнт придатності 0,276 0,275 0,275

Дані таблиці 3.10 свідчать про те, що оновлення основних фондів за три роки збільшується, а значить частка нових основних фондів теж збільшується. Для випуску якісної і конкурентноздатної продукції необхідно, щоб основні засоби щорічно обновлялися щонайменше на 10%   це сприятиме покращенню умов праці та збільшенню обсягу випуску продукції. Коефіцієнт вибуття за 2007– 2009роки збільшився. Коефіцієнт зносу збільшився. Це є наслідком незадовільного технічного стану основних фондів.

Оцінка діяльності підприємства та ефективності використання основних засобів у виробництві проводиться за допомогою показників фондовіддачі, фондоємності та фондоозброєності.

Фондовіддача (Фвід) – це співвідношення обсягу виробництва у вартісному вираженні до середньорічної вартості основних фондів підприємства. Показник фондовіддачі показує, скільки одиниць виготовленої продукції у гривнях приходиться на одиницю вартості основних фондів.

Фондовіддача визначається за формулою:


Прибутковість та фінансово-господарська діяльність ВАТ "Турбоатом", (3.6)


де Q - обсяг виробництва продукції, тис. грн.;

Фс р– середньорічна вартість основних фондів, тис. грн.


Прибутковість та фінансово-господарська діяльність ВАТ "Турбоатом";

Прибутковість та фінансово-господарська діяльність ВАТ "Турбоатом"

Прибутковість та фінансово-господарська діяльність ВАТ "Турбоатом"

Фондомісткість (Фм) є оберненим показником фондовіддачі та розраховується як співвідношення середньорічної вартості основних фондів підприємства до обсягу виготовленої продукції. Показник фондомісткості показує, скільки гривень вартості основних фондів приходиться на одну гривню обсягу виробництва.

Фондомісткість розраховується за наступною формулою:


Прибутковість та фінансово-господарська діяльність ВАТ "Турбоатом", (3.7)

Прибутковість та фінансово-господарська діяльність ВАТ "Турбоатом";

Прибутковість та фінансово-господарська діяльність ВАТ "Турбоатом";

Прибутковість та фінансово-господарська діяльність ВАТ "Турбоатом"


Узагальнюючими показниками, що характеризують рівень забезпечення підприємства основними виробничими фондами, є фондоозброєність праці.

Фондоозброєність праці, як правило, розраховується за двома вимірниками: одного робітника промислово - виробничого персоналу (ПВП); одного робітника.

Фондоозброєність праці (Фоз) – це відношення середньорічної вартості основних виробничих фондів до середньооблікової чисельності робітників.

Фондоозброєність одного працюючого визначається за наступною формулою:


Прибутковість та фінансово-господарська діяльність ВАТ "Турбоатом", (3.8)


де Прибутковість та фінансово-господарська діяльність ВАТ "Турбоатом"   середньооблікова чисельність працівників, люд.

Прибутковість та фінансово-господарська діяльність ВАТ "Турбоатом";

Прибутковість та фінансово-господарська діяльність ВАТ "Турбоатом";

Прибутковість та фінансово-господарська діяльність ВАТ "Турбоатом"


Показники ефективності використання основних фондів ВАТ «Турбоатом» зведено в таблицю 3.11


Таблиця 3.11   Показники ефективності використання основних фондів

Показники 2007. 2008. 2009.
Фондовіддача, грн./грн... 0,46 0,49 0,83
Фондомісткість, грн./грн. 2,19 2,03 1,20
Фондоозброєність одного працюючого, тис. грн./чол. 155,9 165,2 173,8

Згідно даних таблиці 3.11, показник фондовіддачі знаходиться на досить високому рівні до 2008 року, а у 2009 році його значення значно зростає, це пов’язано перш за все із зростанням обсягу виробництва робіт за цей період, ця тенденція наглядно представлена на рис. 3.3.


Прибутковість та фінансово-господарська діяльність ВАТ "Турбоатом"

Рисунок 3.3 – Динаміка показників ефективності використання основних фондів

Розглядаючи показник фондомісткість, можна говорити про те, що у 2007 році для виробництва одної гривні товарної продукції необхідно 2,10 грн. вартості основних засобів, у 2008 році цей показник зменшився до 2,03 грн., а у 2009 році він ще зменшився до 1,20 грн.

Це пов’язано зі збільшенням обсягу виробництва. Фондоозброєність показує, що у 2007 році на одного працівника приходилось 155,9 тис.грн., у 2008 році 165,2 тис.грн., а у 2009 році 173,8 тис.грн./люд. Це є позитивним фактором для підприємства.


Аналіз показників ефективності використання праці та її оплати


Для забезпечення безперебійного і нормального функціонування кожного підприємства потрібні правильна організація праці, раціональний підбір кадрів, зниження витрат праці, ефективне використання трудових ресурсів, підвищення продуктивності праці.

Одним з найважливіших факторів, які впливають на результат діяльності будь-якого підприємства, є трудові ресурси.

До трудових ресурсів підприємства відносять ту частину населення, яка володіє необхідними фізичними даними, знаннями та навичками праці у відповідній галузі.

Головні характеристики персоналу організації – це чисельність і структура. Чисельність персоналу організації залежить

Если Вам нужна помощь с академической работой (курсовая, контрольная, диплом, реферат и т.д.), обратитесь к нашим специалистам. Более 90000 специалистов готовы Вам помочь.
Бесплатные корректировки и доработки. Бесплатная оценка стоимости работы.

Поможем написать работу на аналогичную тему

Получить выполненную работу или консультацию специалиста по вашему учебному проекту
Нужна помощь в написании работы?
Мы - биржа профессиональных авторов (преподавателей и доцентов вузов). Пишем статьи РИНЦ, ВАК, Scopus. Помогаем в публикации. Правки вносим бесплатно.

Похожие рефераты: