Xreferat.com » Рефераты по экономике » Ринкова пропозиція та ринок досконалої конкуренції

Ринкова пропозиція та ринок досконалої конкуренції

Реферат на тему:

"Ринкова пропозиція та ринок досконалої конкуренції"


1. Ринкова пропозиція


Розглянемо фактори, що впливають на поведінку підприємства при прийнятті рішення щодо обсягу продукції, який пропонуватиметься для продажу на ринку.

Пропозиція (S) - це кількість товару, яку виробник бажає та може запропонувати на продаж в деякий проміжок часу за певних умов. Обсяг (величина) пропозиції (Qs) - це кількість товару, яку виробник пропонує на продаж за кожним рівнем ціни в одиницю часу за певних умов.

На пропозицію, як і на попит, впливають цінові та нецінові фактори, тобто у загальному випадку пропозиція є функцією багатьох факторів. Залежність пропозиції від факторів, що впливають на неї, виражає функція пропозиції

QSX = f (PX, PY, PZ, K, П, З, С,. .), (1)

де QSX - обсяг пропозиції товару Х за одиницю часу; РХ - ціна товару Х; РY - ціни альтернативних (які можуть вироблятися з тих самих ресурсів) товарів; РZ - ціни на ресурси; К - технологія, використовувана при виробництві товару; П - податки і дотації; З - стабільність законодавства та визначеність правового поля; С - специфічні фактори (кліматичні умови, зміна моди, психологічна мотивація тощо);... - інші можливі фактори (структура ринку, очікування щодо майбутніх економічних умов).


Ринкова пропозиція та ринок досконалої конкуренції Ринкова пропозиція та ринок досконалої конкуренції

Рис.1. Крива пропозиції. Рис.2. Зміна пропозиції

Вважаючи вплив нецінових факторів незмінним, встановимо залежність пропозиції від ціни: QSX = f (PX) - так званий закон пропозиції. Закон пропозиції визначає, що чим вища ціна товару, за інших незмінних умов, тим більше стимулюються виробництво і продаж саме цього товару. Відповідний графік - крива з додатним тангенсом кута нахилу (рис.1).

Зміна ціни (від Р1 до Р2) спричиняє зміну обсягу пропозиції. Рух відбувається вздовж кривої пропозиції. На відміну від цього, зміна нецінових факторів обумовлює зміну пропозиції. Крива пропозиції зміщується праворуч, якщо вона зростає, і ліворуч - у противному разі (рис.2).

Еластичність пропозиції характеризує реакцію виробника на коливання ціни товару, що ним виробляється. Коефіцієнт прямої еластичності пропозиції від ціни ЕS показує, на скільки процентів зміниться обсяг пропозиції товару за зміни ціни на 1%:

Ринкова пропозиція та ринок досконалої конкуренції. (2)


Ринкова пропозиція та ринок досконалої конкуренції

Рис. 3. Еластичність пропозиції.


Коли ЕS = 0, пропозиція не реагує на зміну ціни (на рис.3 це зображено вертикальною прямою).

Співвідношення ЕS = Ґ означає, що нескінченно мале збільшення ціни призведе до безмежного росту обсягу пропозиції або до повного її зникнення при зменшенні ціни. У разі ЕS < 1 пропозиція вважається нееластичною, тобто коливання ціни товару не викликає помітного зменшення (збільшення) обсягу випуску товару. Якщо ES > 1, то пропозиція еластична.

Фактори, що впливають на еластичність пропозиції:

мобільність товаровиробника, гнучкість і рівень завантаження виробничої потужності підприємства;

характер застосовуваної технології;

можливості мобілізації внутрішніх і зовнішніх джерел накопичення;

фактор часу. Пропозиція реагує на зміну ціни зазвичай з певним часовим лагом. Тому еластичність пропозиції тим вища, чим більше часу має виробник для зміни обсягу пропозиції.

Перехід від індивідуальної до галузевої, або ринкової, пропозиції може відбуватися шляхом горизонтального додавання (рис.4) або через множення обсягу пропозиції товару найбільш типового продавця на загальну кількість продавців на ринку (табл. 1).


Ринкова пропозиція та ринок досконалої конкуренції

Рис.4. Індивідуальна та ринкова пропозиція


Таблиця 1. Ринкова пропозиція 100 продавців

Ціна за одиницю, грош. од. Обсяг індивідуальної пропозиції, шт. Число продавців на ринку Обсяг ринкової пропозиції, шт.

5

4

3

2

1

44

38

30

20

5

100

100

100

100

100

4400

3800

3000

2000

500


Крива функції ринкової пропозиції характеризується більш високою еластичністю порівняно з індивідуальними функціями пропозиції.

Основні терміни

Пропозиція - кількість того чи іншого товару, яку виробник бажає та може запропонувати на продаж в одиницю часу за певних умов.

Обсяг пропозиції - кількість товару, яку пропонує ринку продавець чи група продавців за кожним рівнем ціни в одиницю часу за певних умов.

Закон пропозиції - закон, який стверджує, що існує пряма залежність між ціною та обсягом товару, котрий пропонується на продаж (за інших рівних умов).

Крива пропозиції - графічне відображення залежності між ринковою ціною та обсягом товару, що пропонується на продаж.

Функція пропозиції - функція, яка визначає величину пропозиції залежно від факторів, що впливають на неї.

Еластичність пропозиції цінова - зв’язок між зміною ціни товару та обсягом його пропозиції; визначається співвідношенням процентної зміни обсягу пропозиції та процентної зміни ціни товару.


2. Ринок досконалої конкуренції


Виробники товарів пропонують свою продукцію на ринку, де вони взаємодіють з іншими виробниками, споживачами та іншими суб’єктами ринкових відносин. Умови взаємодії учасників і ціно- утворення на ринках залежать від типу ринкової структури.

Досконала конкуренція - це тип ринкової структури, якій притаманні такі риси:

дуже велика кількість продавців і покупців, кожний з яких має незначну частку в загальному обсязі продажів чи споживання продукції, внаслідок чого кожний з них самотужки не може вплинути на ціну (атомістичність ринку);

однорідність блага та вподобань (кожна одиниця блага є однаковою, немає різниці у транспортних витратах, немає збиткових послуг та особистих зв’язків між постачальниками та покупцями), інакше кажучи, має місце просторова, часова, речова та особистісна однорідність;

прозорість ринкових відносин і повна доступність інформації про ринкові процеси;

відсутність вхідних і вихідних бар’єрів до ринку.


Ринкова пропозиція та ринок досконалої конкуренції

Рис.5. Ринкова рівновага


Отже, на ринку досконалої конкуренції існує дуже велика кількість продавців і покупців, інтереси яких в узагальненому вигляді представлені ринковим попитом і ринковою пропозицією. На графіку відповідні криві перетинаються в точці рівноваги попиту і пропозиції.

Ринкова рівновага - це ситуація, за якої наміри покупців і продавців на ринку повністю збігаються так, що за певної ціни товару обсяг пропозиції дорівнює обсягу попиту. Стану ринкової рівноваги відповідають певні значення рівноважної ціни та рівноважної кількості товару (рис.5).

Як видно з графіка, встановлення ціни більшої за рівноважну (Р1 > PE) призводить до появи надлишку товару, а ціни нижчої за рівноважну (Р1 < РЕ) - до дефіциту. Будь-який відхід від ціни рівноваги приводить у дію ринковий механізм, який, за інших незмінних умов, повертає ринок у рівноважний стан.

Вихід ринку зі стану рівноваги відбувається під впливом чинників, що зумовлюють як зміну попиту чи пропозиції, так і одночасну одно - чи різноспрямовану їх зміну (Рис.6). При цьому змінюється як рівноважна ціна, так і рівноважна кількість товару.


Ринкова пропозиція та ринок досконалої конкуренції

Рис.6. Вплив попиту та пропозиції на стан рівноваги, рівноважну ціну та рівноважну кількість товару на ринку.


За умов досконалої конкуренції окремий продавець здатний лише пристосуватися до ринкової ціни і виступає як "price-taker", тому крива попиту на продукцію конкурентного підприємства досконало еластична. Це означає, що обсяг товарів, який споживачі мають намір та в змозі придбати у даного продавця, може бути як завгодно великим або малим за певного рівня ціни на товар. Тобто обсяг попиту може дорівнювати Q1, Q2, Q3, … за рівноважної ринкової ціни РЕ (рис.7). При цьому середній виторг підприємства АR, його граничний виторг МR дорівнюють ціні продукту, а лінія середнього та граничного виторгів збігається з кривою попиту. Загальний виторг ТR збільшується зі збільшенням випуску продукції (рис.8).


Ринкова пропозиція та ринок досконалої конкуренції

Рис.7. Лінія попиту. Рис.8. Попит, середній, підприємства в умовах граничний та загальний дохід досконалої конкуренції підприємства.


За умов будь-якої ринкової структури підприємство намагається максимізувати свій прибуток, вибираючи для цього відповідний обсяг виробництва. Для визначення максимального значення функції прибутку використовуються методи диференціального обчислення.

Нехай функція прибутку має вигляд:

П = TR – TC. (3)

Тоді її максимум буде досягнуто за умови:

Ринкова пропозиція та ринок досконалої конкуренції,

тобто

МR – MC = 0, або МR = MC. (4)

Отже, особливістю ринку досконалої конкуренції є те, що окреме підприємство для максимізації свого прибутку повинно виконувати умови подвійної рівності

МR = MC = P. (5)

За інших рівних умов підприємство для встановлення максимуму свого прибутку може використовувати два порівняльні методи: за першим порівнюються величини загального виторгу і загальних витрат, за другим - зіставляються граничні величини виторгу та витрат (рис.9).


Ринкова пропозиція та ринок досконалої конкуренції

Рис.9. Вибір обсягу виробництва за критерієм максимуму прибутку:

а - зіставлення загального виторгу і загальних витрат;

б - порівняння граничного виторгу і граничних витрат


Основні терміни.

Конкурентне підприємство - підприємство, яке продає свою продукцію на ринку досконалої конкуренції.

Максимізація прибутку - максимізація різниці між валовим виторгом і валовими витратами (ТR – ТС). Основні методи максимізації прибутку: метод сукупного аналізу - зіставлення сукупних величин; метод граничного аналізу - зіставлення граничних величин.

Рівноважна ціна - ціна, що врівноважує попит і пропозицію внаслідок взаємодії конкурентних сил.

Рівноважна кількість товару - кількість товару, що реалізується на ринку за рівноважною ціною.

Ринкова рівновага - ситуація, коли наміри покупців і продавців на ринку повністю збігаються, тому за певної ціни товару обсяг пропозиції дорівнює обсягу попиту.

Задача.

На ринку даного товару функція попиту описується рівнянням: QD = 6 – P, функція пропозиції: QS = –3 + 2P, де QD - обсяг попиту, млн шт. на рік; QS - обсяг пропозиції, млн.. шт. на рік;

а) визначте рівноважну ціну і рівноважний обсяг продажу;

б) якщо ціна даного товару становитиме 2 грош. од., що утвориться на ринку: надлишок чи дефіцит товару? В якому розмірі?

в) яка ситуація складатиметься на ринку, якщо ціна зросте до 4 грош. од.?

Розв’язання.

а) Запишемо умову ринкової рівноваги: QD = QS.

Згідно з вихідними даними задачі матимемо:

6 – Р = –3 + 2Р; 3Р = 9; Р = 3.

Адже, рівноважна ціна Р* = 3 грош. од.


Ринкова пропозиція та ринок досконалої конкуренції

Рис.10. Рівноважна ціна та рівноважний обсяг продажу


Рівноважний обсяг продажу визначимо, підставивши значення Р* у рівняння функції попиту (або ж у рівняння функції пропозиції, оскільки у рівноважному стані QD = QS):

Q* = 6 – P*; Q* = 6 – 3; Q* = 3.

Значення Р* і Q* можна отримати й графічно (рис.10). Перетин графіків функцій попиту і пропозиції дасть точку ринкової рівноваги.

б) Якщо на ринку даного товару ціна складатиме 2 грош. од., то попит на товар перевищуватиме його пропозицію.

Обсяг попиту становить

QD = 6 – 2 = 4 (млн.. шт. на рік).

Обсяг пропозиції

QS = –3 + 2 Ч 2 = 1 (млн.. шт. на рік).

Утвориться дефіцит у розмірі

QD – QS = 4 – 1 = 3 (млн. шт. на рік);

в) Якщо ціна встановлюється на рівні 4 грош. од., то

QD = 6 – 4 = 2 (млн.. шт. на рік);

QS = – 3 + 2 Ч 4 = 5 (млн. шт. на рік).

Отже, обсяг пропозиції перевищуватиме обсяг попиту. Утвориться надлишок товару у розмірі

QS – QD = 5 – 2 = 3 (млн.. шт. на рік).

Література


Горобчук Т.Т. Мікроекономіка. Навчально-методичний посібник. Київ: ЦУЛ, 2002, 236 с.

Гребенников П.И., Леусский А.И., Тарасевич Л.С. Микроэкономика: Учеб. / Под общ. ред.Л.С. Тарасевича. - СПб.: Изд-во СПб УЭФ, 1996. - 352 с.

Долан Э. Дж., Линдсей Д. Микроэкономика: Пер. с англ. / Под общ. ред.Б. Лисовика и В. Лукашевича. - СПб.: Экон. шк., 1994. - 448 с.

Максимова В.Ф. Микроэкономика: Учеб. - 3-е изд., перераб. и доп. - М.: Соминтэк, 1996. - 328 с.

Ястремський О.І., Гриценко О.Г. Основи мікроекономіки: Підручник. - К.: Знання, 1998. - 674 с.

Чемберлин Э. Теория монополистической конкуренции. Реориентация теории стоимости / Пер. с англ.; Под ред. Ю.Я. Ольсевича. - М.: Экономика, 1996. - 351 с.

Ястремський О.І. Основи теорії економічного ризику: Навч. посібник для студ. екон. спец. вищ. навч. закладів. - К.: АРТЕК, 1997. - 248 с.

Если Вам нужна помощь с академической работой (курсовая, контрольная, диплом, реферат и т.д.), обратитесь к нашим специалистам. Более 90000 специалистов готовы Вам помочь.
Бесплатные корректировки и доработки. Бесплатная оценка стоимости работы.

Поможем написать работу на аналогичную тему

Получить выполненную работу или консультацию специалиста по вашему учебному проекту
Нужна помощь в написании работы?
Мы - биржа профессиональных авторов (преподавателей и доцентов вузов). Пишем статьи РИНЦ, ВАК, Scopus. Помогаем в публикации. Правки вносим бесплатно.

Похожие рефераты: