Xreferat.com » Рефераты по экономике » Аналіз фінансових результатів

Аналіз фінансових результатів

продукції, безумовно виростає абсолютна сума прибутку, і це дозволяє рахувати, що при постійній структурі проданого не буде змінюватися середня питома вага маржинального доходу у виручці від продажі. Сума приросту маржинального доходу при збільшенні виручки від продажу склала:


(636-550) ·0,406 = 34,9 тис. грн.

знаючи, що вище точки критичного обсягу продажі і маржинальний дохід, і прибуток від продажі при збільшенні об’єму продажі збільшується на одну і ту ж саму суму, можна розрахувати, що за рахунок збільшення кількості проданого прибуток збільшився на 34,9 тис. грн. Структурні зміни в об’ємі продажу призводять до зміни середньої питомої ваги маржинального доходу як в сторону збільшення так і в сторону зменшення. В нашому випадку спостерігається приріст абсолютної суми маржинального доходу:


(0,426-0,406) ·636 = 12,7 тис. грн.


На ту ж саму суму виріс і прибуток від реалізації за рахунок зміни структури проданого. Перевіримо відповідність впливу обох факторів загальній зміні прибутку.


47,6 = 34,9+12,7 тис. грн.


При виборі варіантів структури продажу вирішується питання встановлення цін по кожному виду продукції, приймаючи до уваги ринковий попит, ціни, за якими аналогічні товари продають конкуренти, і загальну суму постійних витрат, яка складається для даних умов продажу. В залежності від цілого ряду причин, ціни на фактично продану продукцію можуть відхилятися від планових, як в сторону збільшення, так і в сторону зменшення, що в свою чергу впливає на суму прибутку від продажу.

Змінно-постійні витрати також впливають на суму прибутку від реалізації. Постійні витрати незмінні тільки умовно, і в окремих випадках їх фактичний рівень може відхилятися від планового. Збільшення постійних витрат знижує суму прибутку від продажу, і навпаки, зменшення постійних витрат збільшує прибуток від продажі.

Висновки і пропозиції


В умовах ринкових відносин є виключно велика роль аналізу фінансового стану підприємства. Це пов’язано з тим, що підприємства набувають самостійності і несуть повну відповідальність за результатами своєї виробничо-господарської діяльності перед співвласниками (акціонерами), робітниками, банками і кредиторами.

Ефективність виробничої, інвестиційної і фінансової діяльності господарства виражається в досягнутих фінансових результатах.

Отже, аналіз фінансових результатів дає можливість оцінити стан господарства. А саме:

при аналізі прибутку оцінюють план (прогноз) прибутку, вивчають склад і структуру прибутку в динаміці, виявляють резерви росту прибутку, розробляють рекомендації по найбільш ефективному формуванню і використанню прибутку з розрахунком перспектив розвитку господарства;

при аналізі валового прибутку досліджують його динаміку як по загальній сумі, так і в розмірі його складових елементів. Для глибокого аналізу досліджують склад кожного елементу валового прибутку і фактори, які впливають на нього, а саме:

природні умови;

транспортні умови;

рівень розвитку зовнішньоекономічних зв’язків;

ціни на виробництво;

зміни прибутку від реалізації;

зміни процентів до одержання (сплати);

обсяг реалізованої продукції;

собівартість і ціна продукції.

для ефективного управління використання одержаного прибутку проводять аналіз його використання;

для аналізу прибутку від реалізації складають розрахунки факторів, які впливають на його обсяг, тобто:

зміна відпускних цін на продукцію;

зміна обсягу продукції;

зміна собівартості продукції та інше;

Аналіз фінансових результатів відіграє важливу роль в розрахунку фінансової діяльності підприємства. Якщо, проаналізувавши дані правильно, визначити, які з них позитивні, а які негативні, тоді лише можна розрахувати прибуток від реалізації, валовий прибуток, тобто можна визначити ефективність господарської діяльності підприємства.

Список використаної літератури


Артеменко В.Г., Белендир М.В. Финансовый анализ - Учебное пособие. - М.: изд-во "Дис", НГАЭ. 1997 г.

Баканов М.И., Шеремет А.Д. Теория экономического анализа: Учебник - М: Финансы и статистика, 2000 г.

Журавлев В.В., Савруков Н.Т. Анализ хозяйственно-финансовой деятельности предприятий, 1999.

Ковальчук М.І. Економічний аналіз в управлінні с/г виробництвом (Ч1): Навч. посібник: - К.: КДЕУ, 1995 р.

Коробов М.Я. Фінасово-економічний аналіз діяльності підприємств. Навч. посібн., К.: Знання, 2000.

Мних Є.В. Аналіз фінансового стану і фінансових результатів діяльності підприємств. - К.: НМКВО, 1993 р.

Савицкая П.В. Анализ хозяйственной деятельности с/г предприятий. - М., 1998 г.

Савчук В.К. Аналіз господарської діяльності с/г підприємств. - К.: Урожай, 1995 р.

Тринько Р.І., Яцків М.І. Аналіз господарської діяльності с/г підприємств. - Львів: Вища школа, 1987 р.

Юденко В.А. Аналіз фінансових результатів підприємства в умовах реформування бухгалтерського обліку // Фінанси України. - 2000, - №8, с.97-103.

Яцків М.І. Теорія економічного аналізу. - Львів: Світ, 1998 р.

Если Вам нужна помощь с академической работой (курсовая, контрольная, диплом, реферат и т.д.), обратитесь к нашим специалистам. Более 90000 специалистов готовы Вам помочь.
Бесплатные корректировки и доработки. Бесплатная оценка стоимости работы.

Поможем написать работу на аналогичную тему

Получить выполненную работу или консультацию специалиста по вашему учебному проекту
Нужна помощь в написании работы?
Мы - биржа профессиональных авторов (преподавателей и доцентов вузов). Пишем статьи РИНЦ, ВАК, Scopus. Помогаем в публикации. Правки вносим бесплатно.

Похожие рефераты: