Xreferat.com » Рефераты по ботанике и сельскому хозяйству » Заходи по профілактиці та лікуванні хвороб риб. Хвороби коропа

Заходи по профілактиці та лікуванні хвороб риб. Хвороби коропа

ПРОФІЛАКТИКА І ЛІКУВАННЯ ХВОРОБ РИБ


Хвороби риб можуть завдавати великої шкоди рибництву, тому для успішного розведення риби, отримання високої продуктивності водойм важливо знати і вміти діагностувати найбільш поширені захворювання риб, ефективно здійснювати профілактичні заходи. В одних випадках хвороба викликається збудником (паразитом), що потрапляє в організм риби, в інших риба захворює при нестачі або, навпаки, надлишку деяких розчинених у воді речовин, різких коливаннях температури води, механічних пошкоджень, а також недостатньому або неповноцінному харчуванні.

Хвороби риб поділяють на інфекційні, збудниками яких є бактерії, віруси, гриби або водорості, та інвазійні, викликані тваринами паразитами: найпростішими, гельмінтами, ракоподібними та ін.

Виникнення захворювань тісно пов'язане з багатьма факторами, що впливають на життя риб у водоймі. Так, наприклад, надлишок сірководню або недолік кисню в ставкової воді, вплив стічних вод, які потрапляють у ставки, та інші негативні чинники знижують стійкість риб до захворювань, сприяють поширенню хвороб. Тому при постановці діагнозу необхідно не тільки визначити збудника, а й враховувати фактори, які могли б спровокувати спалах хвороби або стати безпосередньою причиною її.

Для запобігання захворювань риб обов'язковим є проведення лікувально-профілактичних заходів. Велику роль у профілактиці захворювань грають виконання рибоводно-біотехнічних заходів, дотримання технології вирощування риби, використання доброякісних кормів, особливо при вирощуванні риби в садках та басейнах. Надмірна щільність посадки, різкі коливання температури води, недолік кисню та інші стрес-фактори викликають зниження загальної резистентності організму риб. У ослаблених риб захворювання можуть бути викликані вірулентними або умовно-патогенними мікроорганізмами, в тому числі типовими представниками водної мікрофлори. До таких захворювань належать міксобактеріози, бактеріальна геморагічна септицемія (краснуха, або аеромоноз), деякі інвазії.

Для профілактики захворювань виключно ефективно використання полікультури, наприклад вирощування коропа з білим і чорним амурами, білим і строкатим товстолобика. Ці риби не тільки більш стійкі до небезпечних для коропа захворювань, але й при їх спільному вирощуванні значно покращують екологічний стан водойм. Одночасно знижується рівень паразитарних захворювань, оскільки ці риби поїдають зоопланктон і бентос, окремі представники якого є проміжними господарями багатьох ендопаразитів.

Успішна боротьба з хворобами риб неможлива без своєчасного виконання комплексу спільних лікувально-профілактичних заходів, обов'язкових у технологічному процесі. Це антипаразитарні обробки риби навесні і восени безпосередньо в ставках органічними барвниками, регулярне внесення вапна по воді у ставки при накопиченні в них органічних речовин і хвороботворних мікроорганізмів.

Зупинимося на найбільш поширених захворюваннях риб, а також методи діагностики та боротьби з цими хворобами.

Бактеріальна геморагічна септицемія (краснуха, або аеромоноз). Це найбільш небезпечне, масове захворювання коропа і деяких інших коропових риб. До нього сприйнятливі і рослиноїдні риби при екстремальних умовах їх змісту.

При захворюванні риб відбувається почервоніння поверхні тіла, виникають червоні плями (підшкірні крововиливи). Нерідко спостерігаються виразки, черевна водянка, витрішкуватість і шершавість луски. Захворювання може протікати в гострій або хронічній формі. Гостра форма хвороби характеризується черевної водянкою, хронічна - виразками на поверхні тіла.

На виникнення і перебіг хвороби істотно впливає температура води. Спалахи захворювання зазвичай відзначаються навесні або на початку літа. Хвороба тягнеться все літо і загасає восени.

У північних районах захворювання зустрічається рідше і менш небезпечно, ніж у південних районах. На перебіг хвороби впливає і вік риби. На півдні короп хворіє з однорічного віку, на півночі - занедужують старші вікові групи, в тому числі виробники.

У перехворілих коропів виробляється імунітет до цього захворювання. Якщо при повторному зараженні риба і захворює, то в більш слабкій формі. Поширенню хвороби сприяють щільні посадки риб. Фактором, що провокує захворювання, також вважається травматизм риб.

Першою ознакою цього захворювання є порушення функції видільної системи, в результаті чого відбувається накопичення рідини в різних частинах тіла: у черевній порожнині (водянка), в лускаті кишеньках (шершавість луски та шкірні пухирі), в заочноямкові просторі (витрішкуватість). Гострий перебіг хвороби спостерігається протягом 2-3 тижнів і супроводжується високою смертністю риб. До літа хвороба переходить у хронічну форму, відзначається почервоніння поверхні тіла риб. Зазвичай червоніє нижня частина тіла, але в ряді випадків червонуватий відтінок набуває вся поверхня тіла риби. На місці крововиливів руйнується тканина і утворюються виразки спочатку неглибокі, а згодом досягають такої глибини, що видно м'язи. До кінця літа виразки можуть зажити, а на їх місці утворюється рубець. У хворих риб спостерігаються значні зміни внутрішніх органів. Збільшуються печінка і жовчний міхур. Хворі риби перестають харчуватися, уповільнюється їхній ріст.

Для лікування і профілактики аеромонозу використовують заходи профілактики та медикаментозні засоби. Заходи профілактики захворювання спрямовані на те, щоб попередити проникнення заразного початку у водойму. Посадковий матеріал слід завозити тільки з благополучних по даному захворюванню рибоводних господарств. Під час транспортування і пересадки риб необхідно оберігати їх від ударів і поранень. Для дезінфекції слід просушувати дно ставків після спуску води. Важливо також дезінфікувати тару, знаряддя лову. Одним із заходів з оздоровлення ставків, що попереджають захворювання аеромонозу, є літування ставків. Просихання дна ставка, прямий вплив променів сонця знищують заразний початок в ложі водойми.

Медикаментозні засоби аеромонозу використовують як в профілактичних, так і в терапевтичних цілях. Найбільш ефективні фуразолідон і антибіотики. З них широко використовується левоміцетин, який згодовують рибам, купають їх у розчині або вводять внутрішньочеревно (1-2 мг на 100 г маси тіла).

Хвороби зябрового апарату і токсикози риб. Одна з масових хвороб коропа, поширена переважно в південних і центральних районах, - бранхіомікоз (зяброва гниль). Збудник цього захворювання - гриб бранхіоміцес сангвініс. Він має вигляд розгалужених, досить товстих ниток, всередині яких розвиваються спори. Він живе в кровоносних судинах зябер риб.

Бранхіомікоз - літнє захворювання, що дає спалах у жарку пору року, коли температура води перевищує 20°С. Важливим фактором, що сприяє появі та розвитку бранхіомікоза, є високий вміст у воді органічних речовин.

Перебуваючи всередині кровоносних судин зябер, нитки гриба закупорюють просвіт судин, викликаючи нерівномірне постачання кров'ю різних ділянок зябер. У результаті одні ділянки переповнюються кров'ю, інші знекровлюються. Через деякий час настає омертвіння зблідлих ділянок зябер. Потім вони загнивають і розпадаються. На місці загнили ділянок розвиваються гриби сапролегнія, що прискорюють руйнування зябер.

Перші ознаки захворювання відзначаються лише за кілька днів до загибелі риб. Хворі риби перестають брати корм, збираються біля припливу води. Сильно уражені особини не реагують на роздратування.

При бранхіомікозі здійснюють в основному профілактичні заходи. Ставки, в яких спостерігалася хвороба, з осені необхідно осушувати. Ефективно літування ставків. У жаркий час необхідно забезпечити максимум проточності води. При підвищенні окислюваності води припиняють годування та внесення добрив. Для лікування хвороби застосовують мідний купорос (з розрахунку 0,25 мг / л) у поєднанні з марганцевокислим (перманганатом) калієм (0,1 мг / л) при експозиції 24 год. Хороший ефект надає внесення розчину негашеного вапна по воді з розрахунку 15 - 20 кг на 1000 м2. Вапно необхідно вносити влітку через кожні 2 тижні.

Токсикози риб виникають внаслідок підвищеного вмісту у воді фосфорорганічних сполук (пестицидів), аміаку, сірководню та інших токсичних сполук. При отруєнні риб аміаком для його детоксикації вносять хлорне вапно (1-3 г/м3) протягом трьох днів. При отруєнні пестицидами рекомендується згодовувати премікс, додаючи його в корм у кількості 30%. До складу преміксу входять бенто-нітовая глина і активоване вугілля. З цією метою застосовують і цеоліт.

Іхтіофтіріоз. Це захворювання багатьох прісноводних риб, що викликається ресничной інфузорією іхтіофтіріус. Тіло паразита округле діаметром до 1 мм. На його поверхні розташовуються ряди вій. Паразит живе під епітелієм шкіри і ясабр риби-хазяїна. Розмноження іхтіофтіріус проходить поза тіла господаря. Дочірні клітини, звані бродяжками, мають округлу форму. Потрапивши на рибу, бродяжки впроваджуються під епітелій, ростуть і дозрівають. Тривалість життя бродяжок у воді до 2 діб. Найбільш сприятлива температура для розвитку іхтіофтіріус 25-26 ° С.

При сильному зараженні з хворої риби сходить епітелій, вона задихається, прагне до припливу води і гине.

Для боротьби з іхтіофтіріозом необхідна профілактика. Не рекомендується містити в одному ставку рибу старших вікових груп і молодь. Необхідно ретельно осушувати ставок і просушувати його ложі. Лікувати хворих риб складно, тому що, перебуваючи під епітелієм, паразит надійно захищений від дії препаратів. У зв'язку з цим основним заходом є знищення вільноплаваючих стадій паразита - бродяжок. Для цієї мети використовують кухонну сіль або органічні барвники. Концентрація кухонної солі становить 6 кг/м3 води. Витримують рибу в такому сольовому розчині 6-11 добу в залежності від температури води. Чим вище температура води, тим коротше термін утримання риби в солоній воді. Ці ванни нешкідливі для риб і при правильному дотриманні експозиції гарантують повне одужання.

Дактілогірози риб. Збудники - моногенетичні сисуни, що паразитують на зябрах коропових риб.

Хворіє переважно молодь коропа. Найефективніший спосіб боротьби - біологічний метод, заснований на провокаційному залиття вирощувальних ставків у квітні - початку травня, тобто за 20-50 днів до їх зариблення молоддю риб. Подачу свіжої води до середини червня припиняють. На початку червня доцільно вносити маткову культуру дафній або моїн з розрахунку 400-450 г / га, а також підв'ялені рослинність і перепрілий гній по урізу води. Застосування цього методу протягом двох років сприяє оздоровленню ставків. При захворюванні молоді риб вносять 0,2 мг / л органічного барвника, а також хлорофос (0,25 мг / л) по воді 1 раз на тиждень до припинення захворювання.

Ботріоцефальоз. Збудник - стрічковий гельмінт ботріоцефальоз, тіло якого складається з численних члеників. Довжина тіла до 15-20 см, ширина 2,5-3,0 мм. Гельмінт мешкає в кишечнику риб. Розвиток ботріоцефальозу проходить за участю проміжного господаря - рачка циклопа. Яйця гельмінта разом з екскрементами риб падають на Дно водойми, де в них завершується розвиток корацидий. Циклопи заковтують кокцидій. Протягом 3-8 діб (в залежності від температури) корацидій перетворюється на процеркоїд. Потім циклопів разом з паразитом поїдають риби, і в них через 2-3 тижнів паразит досягає статевої зрілості. Його життєвий цикл триває близько року.

Прикріплюючись до слизової оболонки кишечнику, гельмінти викликають її пошкодження, вогнищеві крововиливи і запалення. У кишечнику накопичується ексудат, що містить слущенні клітини епітелію. Гельмінти виділяють токсичні речовини, які всмоктуються і отруюють організм риб. Риби уражені ботріоцефальозом, мляві, плавають у поверхні води, відмовляються від корму, виснажені, черевце у них роздуте.

Зараженню ботріоцефальозом схильні короп, білий амур, строкатий товстолобик, срібний і золотий карась. Найчастіше хворіють цьогорічки. Захворювання носить яскраво виражений сезонний характер. Зараженість молоді зростає з середини травня до середини літа. Джерелом зараження є хворі риби і інвазійні циклопи. Яйця гельмінта за сприятливих умовах зберігають життєздатність тривалий час.

Профілактика ботріоцефальозу включає в себе обробку ложа ставків з метою знищення яєць паразита і дегельмінтизацію зараженої риби. Ложе обробляють хлорним вапном з розрахунку 50-60 кг/1000 м2. Найбільш доступний і порівняно дешевий спосіб дегельмінтизації риб - застосування свіжогашеним вапна (5% до корму протягом 3-5 діб). Ефективна дегельмінтизація мікросалом з розрахунку 1 кг/50 кг комбікорму одноразово.

Захворювання людини і тварин, переносниками яких є риби. Встановлено, що риби можуть служити джерелом зараження людей і тварин різними хворобами, тому що є переносниками небезпечних бактерій і вірусів, а також проміжними господарями гельмінтів. Вони здатні зберігатися в рибі тривалий час у вірулентності стані. Риби при цьому не хворіють, але є мікробоно-носія. У звичайних умовах загроза зараження людини незначна у зв'язку з тим, що при кулінарній обробці кишечник і внутрішні органи риби видаляються, а м'ясо прожарюється або проварюється. Однак в окремих випадках кулінарної обробки може виявитися недостатньо. Так, при вживанні в їжу страв, приготованих з сирої риби, не виключена можливість виникнення важких токсикозів і гельмінтозів у людей і тварин. Розглянемо причини виникнення найбільш ймовірних захворювань.

Ботулізм. Збудник захворювання - бактерія клострі-діум ботулінум - мешканець ґрунтів. З паводковими водами вона потрапляє у водойму, а потім в організм риби через кишечник і пошкоджені шкірні покриви. При вживанні в їжу солоної, в'яленої і недостатньо провареної осетрини зі збереженими в ній бактеріями у людини спостерігається токсикоз, дуже часто закінчується смертю через кілька діб після отруєння.

Юксовська хвороба. Збудник хвороби остаточно не встановлено, проте відмічено, що у всіх випадках вона виникла після вживання в їжу людиною, собаками, кішками в основному хижих (минь, щука, судак, окунь), іноді мирних (пелядь) риб. Навіть ретельна термічна обробка (варіння, прожарювання) рибних продуктів не знищує їх токсичності. Яким чином отрута потрапляє в рибу, також достовірно не встановлено. Припускають, що при ковтанні рибою насіння і спор різних рослин, у тому числі ріжків, в ній відбувається накопичення токсинів рослинного походження, при цьому самі риби не хворіють.

Зараження людей і тварин зазвичай відбувається при поїданні великої кількості токсичних рибних продуктів, особливо печінки і ікри. У хворого з'являються раптові сковують болі в м'язах, в результаті чого він втрачає здатність рухатися, падає. Напад триває кілька годин, а іноді добу. Хвороба може закінчитися смертю.

Опісторхоз. Це один з найбільш важких гельмінтозів, переданих людині з рибою. Його викликає трематода опис-торхіс, звана сибірської або котячої двуусткой. Тіло паразита довжиною 8-13 мм подовжено-овальної форми з двома присосками - ротової і черевної. Місце локалізації - жовчний міхур, жовчні протоки печінки, рідше - підшлункова залоза домашніх і диких тварин, а також людини.

Розвиток опісторхіса проходить зі зміною власників. Яйця гельмінта разом з екскрементами остаточного господаря потрапляють у водойму, де їх заковтує перший проміжний хазяїн - черевоногий молюск. У кишечнику молюска з яйця виходить личинка - мирацидий, проникає у внутрішні органи людини і перетворюється на спороцисту, всередині якої утворюються рухливі редии. У тілі редій розвивається нове покоління личинок - церкарии. Церкарии з тіла молюска потрапляють у воду й активно впроваджуються в тіло риби - другого проміжного хазяїна. У рибі церкарии перетворюються на метацеркарии, і через 2-3 доби навколо них утворюється капсула. Капсули з метацеркария локалізуються в м'язах. Усередині капсули личинки ростуть, розвиваються і через 6 тижнів стають інвазійними.

Риба, заражена личинками опісторхіса, потрапляючи в організм остаточного хазяїна, перетравлюється, а личинки Під дією шлункового соку і жовчі звільняються від оболонок капсули, виходять в кишечник, проникають у печінку, Жовчний міхур або підшлункову залозу. Через 1 міс вони стають статевозрілими. Цикл розвитку паразита триває 4-5 міс.

Метацеркарии опісторхіса зустрічаються у багатьох коропових риб. З віком риб їх зараженість збільшується. Статевозрілі гельмінти паразитують у людини, кішок, собак. Тривалість життя опісторхіса в організмі закінчать ного господаря 3-20 років. Людина заражається гельмінтами при вживанні в їжу сирої, погано просмажене або свіжомороженої риби. При масовому зараженні у людини спостерігаються закупорювання жовчних проток, цироз печінки.

Основна міра боротьби - особиста профілактика, що полягає у відмові від вживання в їжу сирої, свіжомороженої, слабопросоленной риби з сімейства коропових.

Дифиллоботриоз. Це одне з небезпечних захворювань людини і тварин. Збудник захворювання - стрічковий гельмінт (лентец широкий) довжиною 10-20 м. Статевозрілий гельмінт паразитує в кишечнику людини, собак, кішок.

Розвиток гельмінта проходить за участю двох проміжних господарів. Яйце лентеца широкого з фекаліями людини або тварини потрапляє у воду, де з нього виходить ресничная личинка - корацидий, деякий час вільно плаває у воді. Корацидий заковтують рачки (циклопи, діаптому-си) - перші проміжні господарі. Корацидий зростає і через 2-3 тижнів перетворюється на процеркоіда. Другим проміжним господарем є хижі риби. При ковтанні цими рибами інвазійного рачка процеркоід пробуравливает стінку кишечника і проникає в різні органи (печінка, гонади та ін) і мускулатуру. У рибі процеркоід перетворюється на плероцеркоіда червоподібної форми довжиною 1-6 см. Статевозрілим гельмінт стає через 1 місяць після того, як пле-роцеркоід потрапляє в організм людини.

Людина заражається лентецом широким, поїдаючи сирі або недостатньо оброблені рибні продукти з живими пле-роцеркоідамі. На людину паразит надає механічне і токсичний вплив, особливо на нервову і кровоносну системи, сприяє виникненню в організмі хворого дефіциту вітаміну Big, а у важких випадках може викликати смерть.

Для профілактики діфілоботріоз необхідно запобігати попаданню у водойми яєць гельмінта. Рекомендується обов'язкове знешкодження побутових стічних вод. Необхідно дотримуватись особистої гігієни харчування, виключити споживання в їжу недостатньо обробленої рибної продукції.

Хвороби коропа

Загалом у коропа виявлено близько 42 видів паразитичних організмів. Заражається паразитами короп з дуже раннього віку. У молоді ж довжиною до 110 мм виявляють до 12 видів паразитів, що належать до шести систематичних груп. Відмічено розширення видового спектру паразитів у риб відповідно збільшенню розмірів і віку. Паразитування деяких видів викликало загибель молоді коропа, зокрема інфузорії Ichthiophthirius multifillis (особливо наприкінці травня), моногенеї Dactylodyrus vastaros (кінець травня - початок червня), цестоди Bothriocephalus govcongensis (вересень) і коропоїда Argulus foliaceus (вересень).

Гриб Branchiomyces sanguinus у забруднених водоймах у жаркий період часто викликає у риб бранхіомікоз («зяброву гниль»), що іноді призводить до загибелі 71-97% особин. Впливом певного комплексу факторів і збудників у коропа викликається геморагічна септицемія, або краснуха. Основним збудником її вважають бактерію-паличку Achromobacter punctata. Спалахи краснухи виникають у дуже замулених і заболочених водоймах, у воді з нейтральною або кислою реакцією і досить високою температурою. Хворіють в першу чергу ослаблені риби.

Лірніоз - інвазійне захворювання риб, яке викликається паразитичними рачками роду Lernaca. Воно спостерігається при вирощуванні риб в ставках і акваріумах. Збудником лірніозу являються l. cyprinacea і l. elegans, у рослиноїдних риб паразитує l. ctenopharingodnis, у твариноїдних - l. esocina. Рачки, які зображені на рисунку 1 поселяються нa шкірі, плавцях, в носових ямках, очних впадинах, ротовій і зябровій порожнинах риби.


Заходи по профілактиці та лікуванні хвороб риб. Хвороби коропа

Рисунок 1 – Короп уражений лірніозом


Для лікування існує декілька ефективних препаратів, до яких відносяться малахітовий зелений, діамантовий зелений, фіолетовий "К", перманганат калію, кухонна сіль, розчин формаліну та інші [10, 11].

Для профілактики краснухи і боротьби з нею використовуються комплексні заходи, що включають поліпшення режиму водойм очистку, вапнування, дезінфекцію, покращення утримання й годівлі риб, в тому числі додавання до корму вітамінів та мікроелементів і лікування хворих риб (купання їх в хлорнітринних ваннах, введення в раціон антибіотиків і хлорнітрину), а також спільне вирощування коропа з видами риб, стійкішими до зараження краснухою (коропом Амурським, карасем сріблястим тощо) [12, 13].

Кокцидії Eimeria cyprinid та Е. carpelli викликають у коропа кокцидіоз. Збудники паразитують переважно в епітелії кишечника, зрідка печінки, нирок та інших органів. Внаслідок цього порушуються процеси травлення, виникає інтоксикація організму, можливість його бактеріомії. Риби худнуть і гинуть.

Також коропа уражують різні види моногенетичних присиснів, представники стрічкових червів, інфузорія іхтіофтіріус, коропоїд, та багато інших паразитів [12].

Література


Бауэр О.Н. Болезни прудовых рыб / Бауер О.Н., Мусселиус В.А., Стрелков Ю.А., 2-е изд. - М.: Легкая и пищевая промышленность, 1981. – 320 с.

Вербицкая И.Н. Основные болезни прудовых рыб / Вербицкая И.Н., Гусєва Н.В., Лаптев В.И., Мусселиус В.А. - М.: Колос, 1972. – 72 с.

Кирпичников В.С. Повышение устойчивости карпа к краснухе путем селекции / В.С. Кирпичников, К.А. Факторович // Генетика. - 1972. - Т. 8, № 5. – С. 44 – 54.

Грищенко Л.И. Болезни рыб и основы рыбоводства / Л.И. Грищенко, М.Ш. Акбаев, Г.В. Васильков. – М.: Колос, 1999. – 455 с.

5. Привезенцев Ю.А. Выращивание рыб в малых водоемах. Руководство для рыбоводов-любителей. - М-: Колос, 2000. - 128 с.

Если Вам нужна помощь с академической работой (курсовая, контрольная, диплом, реферат и т.д.), обратитесь к нашим специалистам. Более 90000 специалистов готовы Вам помочь.
Бесплатные корректировки и доработки. Бесплатная оценка стоимости работы.

Поможем написать работу на аналогичную тему

Получить выполненную работу или консультацию специалиста по вашему учебному проекту
Нужна помощь в написании работы?
Мы - биржа профессиональных авторов (преподавателей и доцентов вузов). Пишем статьи РИНЦ, ВАК, Scopus. Помогаем в публикации. Правки вносим бесплатно.

Похожие рефераты: