Xreferat.com » Рефераты по бухгалтерскому учету и аудиту » Організаційні процедури аудиту дебіторської заборгованості ТзОВ "Інтер-Синтез"

Організаційні процедури аудиту дебіторської заборгованості ТзОВ "Інтер-Синтез"

вимірники, посади, прізвищі і підписи осіб, відповідальних за дозвіл та здійснення господарської операції і складання первинного документа.

У таблиці 2.1 наведено перелік первинних документів з обліку дебіторської заборгованості.


Таблиця 2.1

Документування дебіторської заборгованості

Шифр та назва рахунку Документи
36 “Розрахунки з покупцями і замовниками” Накладні, рахунки-фактури, акти прийнятих робіт(послуг), податкові накладні, товарно-транспортні накладні (ТМ-1),товарні накладні, вексель, комерційні документи (рахунки-фактури – invoice), транспортні накладні (CMR – залізнична накладна, авіа накладна, коносамент, товарно-транспортна накладна, пакувальні листи), платіжні документи на перерахування сум митних платежів та інших податків на рахунки митних установ, розрахунки бухгалтерії про наявність курсових різниць.
371 “Розрахунки за виданими авансами” Платіжні документи, в яких міститься посилання на укладений договір.
372 “Розрахунки з підзвітними особами” Розпорядження керівника про відправлення працівника у відрядження. Список осіб, які мають право одержувати кошти в підзвіт на господарські потреби, затверджений наказом керівника. Авансовий звіт про витрачені суми та додані виправдовуючи документи: акт закупівлі, акт на списання представницьких витрат в межах передбачених норм з додаванням відповідних документів на оплату рахунків ресторанів, кафе, готелів тощо, чеки, квитанції, рахунки магазинів, готелів, залізничні, авіаційні та інші проїзні квитки.
373 “Розрахунки за нарахованими доходами” Рахунки бухгалтерії, ПКО, виписки банку.
374 “Розрахунки за претензіями” Претензії, акти приймання вантажу, рішення судових органів (господарського суду), письмові згоди постачальників на пред’явлені претензії, виписки установ банку на суми, що надійшли в порядку задоволення претензій.
375 “Розрахунки за відшкодування завданих збитків” Протокол засідання інвентаризаційної комісії, наказ керівника.
376 “Розрахунки за позиками членам кредитних спілок” Договір між членами кредитних спілок, ПКО, виписки банку, ВКО, платіжне доручення.
377 “Розрахунки з іншими дебіторами” Авізо про оприбуткування майна учасником, який веде спільні справи, або первинний документ про отримання майна (копія накладної, квитанція до прибуткового ордеру тощо.

Основним первинним документом, що свідчить про відвантаження продукції є накладна (Додаток К1). У накладній вказується дата відвантаження, найменування продукції, одиниця виміру, кількість, ціна за одиницю, вартість із ПДВ та суму ПДВ. У накладній фіксуються банківські реквізити ТзОВ «Інтер-Синтез», найменування покупця.

ТзОВ «Інтер-Синтез»є платником ПДВ і до виписаної накладної додається податкова накладна. В податковій накладній вказуються реквізити накладної на відвантаження продукції. Податкова накладна виписується у двох примірниках і реєструється у книзі обліку реалізації.

Для ТзОВ «Інтер-Синтез» податкова накладна є підставою для збільшення суми податкового зобов’язання з ПДВ, а для підприємства – замовника – документом, що дає право на зарахування суми податкового кредиту з ПДВ.

У ряді випадків підприємства під поставку матеріальних цінностей або під виконання робіт (послуг), а також при оплаті продукції і робіт, прийнятих від замовників за частковою готовністю, можуть видавати аванси.

Авансові платежі постачальникам та іншим підприємствам оформлюють платіжними дорученнями, в яких міститься посилання на укладений договір. Підтвердженням проведених платежів є виписка банку. Зарахування оформлюється розрахунком (довідкою) бухгалтерії

У процесі господарської діяльності у підприємства виникає необхідність видачі з каси готівки працівникам підприємства під звіт на господарські витрати та службові відрядження. У цьому випадку виникають розрахункові відносини з підзвітними особами.

На підприємстві повинен бути складений і затверджений наказом керівника список осіб, які мають право одержувати гроші в підзвіт на господарські потреби.

Направлення працівників підприємства у відрядження здійснюється керівником підприємства з оформленням наказу (Додаток К2), в якому зазначається: пункт призначення, назва підприємства або організації, куди відряджається працівник, термін й мета відрядження.

Наказ про направлення працівника у відрядження є підставою для видачі йому посвідчення про відрядження. Працівники, які одержали готівку в підзвіт, зобов'язані подати до бухгалтерії підприємства авансовий звіт про витрачені суми, до якого повинні бути додані всі виправдовуючи документи.

Видача грошей працівнику на відрядження або на господарські потреби проводиться в касі підприємства згідно з видатковим касовим ордером, а повернення невикористаних коштів працівником оформляється прибутковим касовим ордером.

Надходження ж товарно-матеріальних цінностей від підзвітної особи, тобто їх оприбуткування, підтверджує прибуткова накладна. В прибутковій накладній зазначається синтетичний рахунок на якому обліковується даний вид ТМЦ їх найменування, одиниця виміру, кількість отриманих цінностей ,їх ціна та загальна сума; а також зазначається, куди були вони оприбутковані.

Підприємством видано гроші підзвітній особі на придбання марок та конвертів підтвердженням цього є Звіт про використання коштів, наданих на відрядження або під звіт та чеки.


2.3 Перелік реєстрів аналітичного та синтетичного обліку дебіторської заборгованості і фінансової звітності, у якій відображена дебіторська заборгованість


Джерелами для аудиту розрахунків підприємства за роботи, товари, послуги з різними дебіторами, крім вищенаведених, являються: Баланс; Звіт про фінансові результати; Журнал № 3 та Відомості аналітичного обліку 3.1, 3.2, 3.4, 3.5, 3.6:

У першому розділі Журналу 3 відображаються обороти за кредитом рахунків 16, 34, 36, 37, 38. Записи в цьому Журналі здійснюються на підставі підсумкових даних Відомостей 3.1-3.6 та первинних документів.

Відомість 3.1(Додаток М1) призначена для аналітичного обліку розрахунків з покупцями та замовниками за відвантажену продукцію, товари, виконані роботи й послуги, що відображаються на рахунку 36 «Розрахунки з покупцями та замовниками».

Відомість 3.2(Додаток М2) призначена для аналітичного обліку поточної дебіторської заборгованості ( з підзвітними особами, за авансами виданими, за претензіями, за відшкодуванням завданих збитків тощо) ( рахунок 37 «Розрахунки з різними дебіторами»).

Відомість 3.4 призначена для аналітичного обліку заборгованості покупців, замовників та інших дебіторів за відвантажену продукцію (товари) , виконані роботи, надані послуги та за іншими операціями, яка забезпечена одержаними векселями ( рахунок 162 «Довгострокові векселі одержані», 34 «Короткострокові векселі одержані»). Тут також ведеться облік векселів виданих.

В балансі залишки по статтях дебіторської заборгованості відображаються в залежності від терміну погашення (в межах року чи більше) за різними статтями.

Поточна дебіторська заборгованість покупців та замовників за надані їм продукцію, товари, роботи або послуги (крім заборгованості, яка забезпечена векселем) відображається в статті балансу «Дебіторська заборгованість за товари, роботи, послуги» (рядок 160-162 активу балансу). До підсумку балансу включається чиста реалізаційна вартість.

Чиста реалізаційна вартість (рядок 160 активу балансу) – сума поточної дебіторської заборгованості за товари, роботи, послуги за вирахуванням резерву сумнівних боргів.

Згідно з положенням (стандартом) бухгалтерського обліку 2 «Баланс», ця сума на балансі підприємства визначається шляхом віднімання від загальної суми дебіторської заборгованості за продукцію, товари, роботи, послуги (рядок 161 активу балансу) резерву сумнівних боргів (рядок 162 активу балансу), тобто тієї суми заборгованості, за якою існує невпевненість у погашенні її боржником.

Дебіторська заборгованість по нетоварних операціях відображається в рядках 180-210 ΙΙ розділу активу балансу.

У статті «Довгострокова дебіторська заборгованість» (рядок 050 «Балансу») показується заборгованість фізичних та юридичних осіб, яка не виникає в ході нормального операційного циклу та буде погашена після дванадцяти місяців з дати балансу. Ця стаття відповідає дебетовому сальдо рахунка 16 «Довгострокова дебіторська заборгованість» та відображає вартість заборгованості за майно, передане у фінансову оренду, довгострокові векселі одержані та іншу дебіторську заборгованість, наприклад, розрахунки з працівниками за виданими довгостроковими позиками тощо.


2.4 Класифікатор можливих порушень, які виявляються під час проведення аудиту дебіторської заборгованості


Для проведення аудиту дебіторської заборгованості ТзОВ «Інтер-Синтез» необхідно ознайомитися з типовими порушеннями, які часто трапляються при бухгалтерського обліку на підприємстві.

До типових порушень, що зустрічаються під час перевірки розрахунків із покупцями та замовниками можна віднести наступні:

- списання недостач та крадіжок за рахунок збільшення дебіторської заборгованості;

- зарахування отриманих сум дебіторської заборгованості на погашення заборгованості невідповідних дебіторів;

- неправомірне здійснення бартерних операцій для погашення дебіторської заборгованості;

- невідповідність даних синтетичного і аналітичного обліку дебіторської заборгованості;

- неправильне оформлення або відсутність договорів, що стали підставою для відвантаження товарів і виникнення дебіторської заборгованості;

- неправильна кореспонденція рахунків при відображенні в обліку дебіторської заборгованості;

- шахрайство із сумами дебіторської заборгованості підзвітних осіб (списання її без підстав і документального підтвердження на загальногосподарські витрати) [22, c. 143].

В ході аудиту розрахунків з підзвітними особами найчастіше виявляють такі порушення:

- незаконна ( відсутність наказу, не відзвітувалася підзвітна особа за попередній аванс, не працівникам підприємства тощо ) видача авансів;

- неправильне оформлення витрат на відрядження ( відсутність наказу, посвідчень, неправильне нарахування добових тощо );

- неправильне оформлення придбаних ТМЦ та відображення ПДВ ( неповне оприбуткування, включення до первісної вартості ПДВ тощо );

- неправильне відшкодування витрат працівникові валових витрат по відрядженню до фонду оплати праці, утримання прибуткового податку та зборів до соціальних фондів тощо );

- неналежне оформлення первинних документів;

- порушення ведення синтетичного та аналітичного обліку, неправильне складання кореспонденції рахунків та відображення в облікових реєстрах [22, c. 145].

При аудиті розрахунків за претензіями та відшкодуванням матеріальних збитків основні порушення, що можуть бути виявлені:

- приховування справжньої причини матеріальної шкоди;

- виставлення необґрунтованих претензій для приховування справжніх причин нанесених підприємству збитків;

- незаконне списання нестачі матеріалів на природні втрати, стихійні лиха, пожежі тощо;

- неправильне нарахування суми до відшкодування;

- неправильна кореспонденція рахунків за розрахунками по претензіях та відшкодування завданої шкоди.

Аудитор зобов’язаний у процесі всього аудиту звертати увагу на порядок виправлення помилок і їх документальне оформлення, адже виправлення помилок є серйозною бухгалтерською операцією, яка має бути належним чином задокументована [22, c. 150].

При проведенні аудиту дебіторської заборгованості було виявлено деякі помилки:

- у накладній № 124 не заповнені всі реквізити, зокрема, не вказано серію і номер довіреності;

- у Наказі (розпорядженні) № 315 про відрядження не вказана дата видання наказу;

- у Відомості 3.2. аналітичного обліку розрахунків з різними дебіторами не вказана сума «сальдо на кінець місяця» по дебітору Ніконова О. С.;

- Відомості 3.1. аналітичного обліку розрахунків з покупцями та замовниками відсутній підпис.


2.5 Методи збирання аудиторських доказів


До основних методів збирання аудиторських доказів відносять спостереження за інвентаризацією або участь у ній; спостереження за виконанням господарських або бухгалтерських операцій; усне опитування; одержання письмових підтверджень; перевірка документів, одержаних клієнтом від третіх осіб; перевірка документів клієнта; перевірка арифметичних розрахунків; проведення аналізу.

Інвентаризація проводиться в цілях забезпечення достовірності даних обліку та звітності. З точки зору технології аудиторської справи інвентаризація - це метод отримання найбільш цінних та дійсних доказів про реальність і точність статей активу балансу, фактів здійснення господарських операцій.

Інвентаризація дебіторської заборгованості у ТзОВ «Інтер-Синтез» полягає у виявлені за відповідними документами її залишків і ретельної перевірки обґрунтованості сум, які обліковуються на рахунках. Члени інвентаризаційної комісії встановлюють терміни виникнення дебіторської заборгованості, її реальність, перевіряють вжиті заходи зі стягнення заборгованості.

На рахунках обліку розрахунків із дебіторами повинні залишатися виключно узгоджені суми, відображення в обліку неврегульованих сум не допускається. Реальність даних бухгалтерського обліку про стан розрахунків підтверджується актами звірки.

Спостереження за виконанням бухгалтерських операцій - це нескладна процедура, але дуже важлива для оцінки системи внутрішнього контролю та організації обліку ТзОВ «Інтер-Синтез». Цю процедуру бере на себе ведучий аудитор. Іноді буває достатньо простежити за тим, як виконується в бухгалтерському обліку оформлення тієї чи іншої господарської операції, щоб точно оцінити стан внутрішнього контролю та бухгалтерського обліку на підприємстві, що перевіряється. Насамперед перевіряється відображення в обліку операцій з відвантаження товарів та операції з підзвітними особами.

Усне опитування або бесіда повинні бути проведені практично із всіма працівниками «Інтер-Синтез», що приймають участь у веденні обліку та складанні звітності. Для того, щоб бесіда дала необхідні аудитору результати, вона, як і всі аудиторські процедури, повинна бути гарно спланована.

Однією з не менш важливих процедур є перевірка документів, отриманих від третіх осіб. Проводячи цю процедуру, аудитори звертають увагу на правильність складання і оформлення цих документів, а також на своєчасність, точність та повноту відображення їх в бухгалтерському обліку.

Перевірка арифметичних розрахунків проводиться в залежності від оцінки аудитором стану внутрішнього контролю на ТзОВ «Інтер-Синтез». В даному випадку стан системи внутрішнього контролю є задовільним, тому перевірка арифметичних розрахунків проводиться вибірково. Зокрема перевіряються суми в журналі № 3 та відомостям до нього.

В аудиторській перевірці широко застосовується ряд прийомів і методів економічного аналізу, зокрема аналіз фінансового стану підприємства, який наведений у пункті 2.7.


2.6 Опис контрольних процедур для виявлення можливих порушень під час проведення аудиту дебіторської заборгованості


Аудит розрахунків проводиться в кілька етапів. На першому необхідно встановити, чи не є відображена в балансі заборгованість простроченою, на другому етапі розглядається дебіторська і кредиторська заборгованість, щодо якої минув термін позову, списання заборгованості та правильність ведення обліку. Спочатку перевіряють дані активу балансу за відповідними рахунками. Ці дані за рахунками 16, 36, 37, 38, 63 та ін. порівнюють з даними журналів та відомостей на певну дату (1-ше число місяця). Після цього аудитор вивчає договори на поставку продукції, передбачену форму розрахунків, застосування попередньої оплати покупця продукції, зокрема плановими платежами, розрахунковими чеками, векселями, акредитивами, дорученнями, установлює, з чиєї ініціативи обрана невигідна для підприємства форма розрахунків і які заходи вживаються щодо поліпшення системи розрахунків. Важливим питанням є оцінка дебіторської заборгованості для відображення її в балансі підприємства. Згідно зі Стандартом 10 дебіторська заборгованість має відображатись у балансі за чистою реалізаційною вартістю, тобто за реальною сумою заборгованості, яку підприємство може мати. Необхідно також врахувати знижки з ціни, що їх надають клієнтові, а також повернення товарів покупцями. Для аудиту важливо знати відсоток безнадійної дебіторської заборгованості, для того щоб перевірити інформацію про створення резерву сумнівних боргів. Згідно з принципом обережності підприємство повинно наприкінці року визначити суму безнадійних боргів і створити резерв для її погашення за рахунок витрат поточного року. Під час перевірки обліку дебіторської заборгованості було виявлено, що на підприємстві не створено резерву сумнівних боргів. Для отримання інформації про реальний стан дебіторської заборгованості можна надіслати листи-запити підприємствам-боржникам про звірку даних та самостійно провести зустрічні перевірки.

Особливу увагу аудитор має зосередити на контролі позовної давності заборгованості, що значиться на балансі як реальна, а насправді строки її стягнення через арбітраж чи суд адміністрацією підприємства пропущені, тому вона підлягає списанню на збитки. Аудитор мусить виявити причини безгосподарності, місце утворення збитків та винних за них осіб. З'ясовують, чи немає випадків приховування дебіторської заборгованості відбиттям в балансі вгорнутого сальдо замість розгорнутого. Під час вивчення цього питання розглядають такі рахунки: «Розрахунки з покупцями і замовниками», «Розрахунки з постачальниками і підрядниками», «Розрахунки з різними дебіторами і кредиторами» тощо. Необхідно підкреслити, що зменшення дебіторської заборгованості не порушує рівності активу й пасиву балансу. Іноді окремі керівники та головні бухгалтери вуалюють дебіторську заборгованість, щоб мати підставу для одержання премій. У зв'язку з цим необхідно перевіряти первинні документи. Завданням аудиту дебіторської заборгованості є перевірка реальності (правдивості) та правильності її оформлення, правильності визначення ймовірності повернення цієї заборгованості.

Перевіряється заборгованість у розрізі окремих покупців, замовників і дат виникнення заборгованості, термін утворення якої більше року. Така заборгованість (за наявності виправдовувальних документів) може бути віднесена до позареалізаційних витрат і списана на збитки як дебіторська заборгованість, за якою минув строк позовної давності, або за іншими боргами, нереальними до стягнення за рішенням інвентаризаційної комісії. Необхідно вивчити аналітичні рахунки за кожним дебітором і встановити, чи немає знеособлених аналітичних рахунків. Важливим є вивчення показників якості та ліквідності дебіторської заборгованості. За даними відомості обліку з покупцями і замовниками аудитор може скласти аналітичну таблицю, за якою аналізується стан дебіторської заборгованості за строками виникнення.

Щомісячне ведення такої відомості дає змогу бухгалтеру аналізувати дебіторську заборгованість і своєчасно вживати заходів щодо усунення простроченої заборгованості. Такий аналіз дебіторської заборгованості, як було зазначено вище, здійснюється за даними внутрішньої звітності підприємства і використовується для потреб управління. Але, як відомо, зовнішні користувачі інформації, які перебувають у ділових взаємовідносинах з підприємством, також дуже заінтересовані мати інформацію про його дебіторську заборгованість, оскільки зростання її завжди свідчить про нестабільний фінансовий стан. Тому для аудитора дуже важливо дати достовірну оцінку такої заборгованості. За даними бухгалтерської звітності (ф. 1, ф. 2), визначається цілий ряд показників, що характеризують стан заборгованості, наприклад частка сумнівної дебіторської заборгованості в загальному обсязі заборгованості, відсоток, оборотність дебіторської заборгованості тощо. Методика аудиту показників оборотності дебіторської заборгованості: дані за звітний період зіставляються з даними за минулий рік (або за інший звітний період). Вивчення претензійних сум починається з аналізу та інвентаризації заборгованості за кожною сумою. На підприємствах звіряння розрахунків необхідне. Для цього дебіторам надсилають виписки з особистих рахунків або направляють до них для взаємозвіряння спеціалістів.

Перевірка відомості № 3.5 і журналу № 3 за рахунком 374 «Розрахунки за претензіями» дає можливість дізнатися про задоволення пред'явленими сумами претензій щодо невідповідності якості продукції, цін і тарифів, наявності арифметичних помилок і нестач, простоїв, штрафів, пені, що їх належить утримати з постачальників і підрядників на підставі рішень господарських судів, письмової згоди постачальників на задоволення претензій, актів приймання вантажів, виписок банку або про відмову від цих претензій.

Аудитор за результатами перевірки з’ясовує недоліки, узагальнює їх і відображає в аудиторському висновку.


2.7 Проведення аудиту фінансового стану ТзОВ «Інтер-Синтез»


У сучасних умовах формування ринкової економіки в Україні, її трансформації та інтеграції у світову економічну систему все більш актуальним стає питання об’єктивної та ефективної системи аналізу й оцінки фінансово-господарського стану суб’єктів господарювання.

На основі форм фінансової звітності проведемо фінансово-економічний аналіз діяльності і розрахуємо показники фінансового стану ТзОВ «Інтер-Синтез».

Показники майнового стану ТзОВ «Інтер-Синтез» наведені в таблиці 2.2.


Таблиця 2.2

Показники майнового стану ТзОВ «Інтер-Синтез»за 2007 – 2008 роки

Назва показника Розрахункова формула Нормативне значення Роки



2007 2008
Коефіцієнт зносу основних засобів

Ф.1р.032

Ф.1р.031

Зменшення 0,264 0,302
Коефіцієнт мобільності активів

Ф.1(р.260+р.270)

Ф.1р.080

Збільшення 0,5 7,27 11,19

Коефіцієнт зносу основних засобів використовують в аналізі для характеристики якісного стану основних засобів як загалом, так і за окремими їх видами на початок і кінець звітного періоду. Чим меншою є величина коефіцієнта зносу, тим кращим є якісний (технічний) стан основних засобів.

Коефіцієнт зносу основних засобів ТзОВ «Інтер-Синтез» за 2008 рік зріс на 14 %, але це супроводжується збільшенням кількості і основних засобів.

Здійснимо аналіз і оцінювання ліквідності ТзОВ «Інтер-Синтез» (табл. 2.3).


Таблиця 2.3

Аналіз ліквідності ТзОВ «Інтер-Синтез» за 2007 - 2008 роки

Назва показника Розрахункова формула Нормативне значення Роки



2007 2008
Коефіцієнт поточної ліквідності

Ф.1р.260

Ф.1р.620

Більше 1 1,53 3,09
Коефіцієнт швидкої ліквідності

Ф.1(р.260-р.100-р.110-р.120-р.130-р.140)

Ф.1р.620

0,6-0,8 0,8 1,54
Коефіцієнт абсолютної ліквідності

Ф.1(р.220+р.240+р.230)

Ф.1р.620

Збільшення, більше 0 0,004 0,034
Чистий оборотний капітал Ф.1 (р260-р.620) Збільшення, більше 0 2072 5997

Коефіцієнти ліквідності ТзОВ «Інтер-Синтез» мають позитивне значення. Підприємство може покрити свої поточні зобов’язання за рахунок оборотних активів на 153% і 309 % в 2007 і 2008 роках відповідно. Коефіцієнт швидкої ліквідності в порівняні з нормативним значення мав позитивне значення в 2007р. Коефіцієнт показує, що за умови вчасного проведення розрахунків з дебіторами ТзОВ «Інтер-Синтез» в 2007 р. могло оплати 80 % поточних зобов’язань, в 2008р. – 154 %. Коефіцієнт абсолютної ліквідності ТзОВ «Інтер-Синтез» в загальному має позитивне значення. В 2008 р. він збільшився. Підприємство у 2007 р. могло за необхідності негайно погасити 0,4% своїх поточних зобов’язань, а в 2008р. – 3,4%. Чистий оборотний капітал у 2007 р. і 2008 р. мав додатне значення, що для ТзОВ «Інтер-Синтез» є позитивним. В 2008 р. він збільшився аж до 5997 тис. грн.

Оцінка платоспроможності підприємства наведена в таблиці 2.4.

Таблиця 2.4

Оцінка платоспроможності ТзОВ «Інтер-Синтез» за 2007-2008 роки

Назва показника Розрахункова формула Нормативне значення Роки



2007 2008
1 2 3 4 5
Коефіцієнт платоспроможності (автономії)

Ф.1р.380

Ф.1р.640

>0,5 0,43 0,36
Коефіцієнт фінансової залежності

Ф.1р.640

Ф.1р.380

Зменшення

норматив=2

2,35 2,8
Коефіцієнт концентрації позикового капіталу

Ф.1(р.480+р.620)

Ф.1р.640

Зменшення 0,57 0,64
Коефіцієнт фінансування

Ф.1(р.430+р.480+р.620+р.630)

Ф.1р.380

<1 Зменшення 0,57 0,64
Коефіцієнт забезпеченості власними оборотними засобами

Ф.1(р.260-р.620)

Ф.1р.260

>0,1 0,35 0,68
Коефіцієнт маневреності власного капіталу

Ф.1(р.260-р.620)

Ф.1р.380

>0 Збільшення 0,72 1,74
Коефіцієнт фінансової стійкості

Ф.1(р.380+р.430+р.480+р.630)

Ф.1р.640

Збільшення 0,43 0,7

За 2008 рік відбулося спадання платоспроможності порівняно з 2007 роком, проаналізувавши коефіцієнт фінансування можна сказати, що у 2007р на кожну одиницю власних коштів припадає 0,57 грн. залучених, а у 2008 – 0,64 грн. Підприємство не є залежним від позикових коштів, про це свідчить коефіцієнт фінансової залежності, хоч він трохи більший від нормативного значення. Коефіцієнт забезпеченості власними оборотними засобами має позитивне значення.

Здійснимо аналіз і оцінювання ділової активності ТзОВ «Інтер-Синтез» (табл. 2.5).

Таблиця 2.5

Оцінка ділової активності ТзОВ «Інтер-Синтез» за 2007 - 2008 роки

Назва показника Розрахункова формула Нормативне значення Роки



2007 2008
1 2 3 4 5
Коефіцієнт оборотності активів

Ф.2р.035

Ф.1р.280(3)/2+р280(4)/2

Збільшення 3,15 2,85
Коефіцієнт оборотності дебіторської заборгованості

Ф.2р.035

Ф.1р.Sp.150-210(3)/2+Sp/150-210(4)/2

Збільшення 7,07 6,51
Термін погашення дебіторської заборгованості

360

К.об.дз

Зменшення 50,9 55,3
Коефіцієнт оборотності кредиторської заборгованості

Ф.2р.035

Ф.1р.Sp.520-600(3)/2+Sp/520-600(4)/2

Збільшення 15,18 25,98
Термін погашення кредиторської заборгованості

360

К.об.кз

Зменшення 23,71 13,86
Коефіцієнт оборотності ОЗ

Ф.2р.035

Ф.1р.031(3)+031(4)/2

Збільшення 17,58 20,86
Коефіцієнт оборотності власного капіталу

Ф.2р.035

Ф.1р.(380(3)+380 (4))/2

Збільшення 8,66 7,41
Коефіцієнт оборотності запасів

Ф.2р.040

Ф.1Sр.((100-140)+Sр.(100-140))/2

Збільшення 6,1 5,02

Показники оборотності мають велике значення для оцінки фінансового стану, тому що швидкість обертання майна безпосередньо впливає на платоспроможність підприємства. Коефіцієнт оборотності дебіторської заборгованості у 2008 знизився до 6,51, це означає, що при 360 робочих днях дебітори погасять нам свою заборгованість через 55,33 дні. Це негативно вплине на діяльність підприємства, так як зменшується обертання коштів.

Показник кредиторської заборгованості показує скільки оборотів необхідно підприємству для оплати заборгованості. У 2007 році термін погашення кредиторської заборгованості становить 23,71 дні, а у 2008 – 13,86 днів, що позитивне для підприємства.

Коефіцієнт оборотності запасів характеризує швидкість реалізації товарно-матеріальних запасів підприємства. У 2008 році цей коефіцієнт зменшився порівняно з попереднім роком і становить 5,02.

Коефіцієнт оборотності активів показує, що в 2008 р. оборот активів ТзОВ «Інтер-Синтез» сповільнився порівняно з 2007 р. Капітал, авансований в активи підприємства, в 2007р здійснив 3,15 обороти, в 2008 р. – 2,85 обороти. Спад даного показника говорить про зниження ефективності їхнього використання.

Здійснимо оцінювання рентабельності ТзОВ «Інтер-Синтез» (табл. 2.6).


Таблиця 2.6

Аналіз рентабельності ТзОВ «Інтер-Синтез» за 2007 – 2008 роки

Назва показника Розрахункова формула Нормативне значення Роки



2007 2008
Коефіцієнт прибутковості власного капіталу

Ф.2р.220

Ф.1р.(380(з)+р.380(4))/2

Більше 0, збільшення 0,25 -
Коефіцієнт рентабельності активів

Ф.2р.220

Ф.1р.(280(3)+280(4))/2

Більше 0, збільшення 0,09 -
Рентабельність продукції

Ф.2р.100

Ф.2р.040

Більше 0, збільшення 0,057 0,027
Рентабельність реалізації

Ф.2р.100

Ф.2р.010-р.015-р.020

Більше 0, збільшення 0,054 0,021

У 2007 р. кожна гривня інвестованого в активи підприємства капіталу принесла 0,09 грн. прибутку. Коефіцієнт рентабельності капіталу показує, що в 2007р. одиниця інвестованого в підприємство капіталу принесла засновникам товариства 0,25 грн. прибутку. У 2008 році підприємство отримало збитки.

Отже, на основі розрахованих показників фінансового стану ТзОВ «Інтер-Синтез» можна зробити висновок, що підприємство залежить від позикових коштів, так як коефіцієнт автономії не перевищує 0,5. Тому ТзОВ «Інтер-Синтез» не може виконувати зовнішні зобов’язання за рахунок власного капіталу. Також у 2008 році підприємство є нерентабельним, оскільки отримало збитки у розмірі 106 тис. грн.


2.8 Результати проведення аудиту


За результатами проведення аудиту у ТзОВ «Інтер-Синтез» складається аудиторський звіт (Додаток Н) та аудиторський висновок (Додаток О). Аудиторський звіт містить відомості про стан обліку, внутрішнього контролю, достатність і достовірність фінансової звітності. Аудиторський звіт складається тільки для замовника і може бути опублікований тільки за його дозволом. В аудиторському висновку подається оцінка помилок у системах обліку та внутрішнього контролю підприємства та їхнього впливу на фінансову звітність.

Після проведення аудиторської перевірки складається акт приймання здачі виконаних аудиторських робіт (Додаток М). цей документ складається у двох примірниках, один з яких залишається у замовника, а другий – у виконавця.

Аудиторський звіт складається з:

вступної частини;

описової частини (результати аудиту);

аудиторського висновку;

рекомендацій.

Аудиторський висновок загалом може бути:

- позитивним - підтверджується достовірність фінансової звітності;

- позитивним із застереженням - засвідчується, що фінансову звітність можна прийняти, однак є застереження до певних господарських операцій або відображення їх в обліку і звітності; при цьому застереження суттєво не впливають на достовірність звітності;

- негативним - застерігається, що фінансова звітність підприємства є недостовірною, оскільки виявлені і не усунуті відхилення, недоліки чи порушення суттєво впливають на достовірність звітності [23, c.553].

При проведенні аудиту дебіторської заборгованості аудитором складено умовно-позитивний висновок.


РОЗДІЛ ІІІ. ОСОБЛИВОСТІ ПРОВЕДЕННЯ АУДИТУ В УМОВАХ ВИКОРИСТАННЯ КЛІЄНТОМ ОБЧИСЛЮВАЛЬНОЇ ТЕХНІКИ ДЛЯ ПРОВЕДЕННЯ ОБЛІКУ


Інтенсивний розвиток комп’ютерної техніки дав відповідний поштовх започаткуванню, а відтак і удосконаленню методів аудиту в комп’ютерному середовищі. Значний вплив на аудит у розвинутих країнах світу мають електронно-обчислювальна техніка і технології, елементами яких є комп’ютери.

Запровадження комп’ютерної техніки і технології вплинуло і на ефективність аудиту, особливо внутрішніх перевірок. З’явилася можливість точного розрахунку ліквідності підприємств, довгострокової платоспроможності, оцінки рентабельності активів, капіталу і фондовіддачі. Причому облікові системи, які використовують комп’ютери, сприяють здійсненню аудиторських перевірок із використанням комп’ютерної мережі клієнта. Цей прийом відомий як методика аудиту з використанням комп’ютерів.

Існують дві основних складові методики аудиту з використанням комп’ютерів, які використовує внутрішній аудитор [24, с.289]:

- програмне забезпечення аудиту: комп’ютерні програми, що використовуються для перевірки змісту файлів клієнта;

- контрольні дані: дані, що використовуються аудитором для комп’ютерної обробки з метою перевірки функціонування комп’ютерних програм клієнта.

Аудитор повинен або оволодіти технічними знаннями і навичками роботи на комп’ютері, або одержати практичну допомогу від експертів, необхідну для того, щоб зробити компетентні висновки.

Можна використати аналітичну перевірку як сферу застосування аудиторського програмного забезпечення, коли записи клієнта збираються у файлах комп’ютера.

Аудитор може використовувати також програмний метод контролю, який свідчить про повноту, правильність і законність записів у облікових регістрах. Загальний контроль відрізняється від прикладного тим, що належить до середовища, в якому система розробляється, підтримується і функціонує, тобто має найбільш широке застосування.

Переваги застосування комп’ютерної техніки при проведенні аудиту можна згрупувати за наступними категоріями [24, с.291]:

- зменшення кількості даних, що оброблюються в ручну. Облікові реєстри містять інформацію щодо проміжних і кінцевих підсумків. Перевірку таких підсумків можна легко здійснити за допомогою комп’ютерної техніки. У результаті в аудитора з’являється час для детальнішої перевірки документів;

- економія часу на виконання одноманітних прийомів порівняння фактичних даних з обліковими;

- в автоматичному порядку перевірка тотожності чи взаємної ув’язки показників різних форм звітності;

- зберігання і багаторазове використання отриманих даних;

- здійснення попередньої оцінки результатів робіт за відхиленнями.

Комп’ютерна техніка, що знаходиться в аудиторській фірмі, має велике значення в організації її роботи, дозволяє значно спростити здійснення внутрішнього контролю за виконанням аудиторами своїх обов’язків.

Для ефективної організації роботи аудитора необхідним є створення автоматизованого робочого місця, яке передбачає наявність:

- комп’ютера;

- програмного забезпечення організації і проведення аудиту;

- довідкової бази нормативних документів;

- бухгалтерських програм, що застосовуються господарюючими суб’єктами;

- набору автоматизованих прийомів контролю.

В ході проведення аудиту можна використовувати довідкову нормативну базу в електронному варіанті, яка зберігається на комп’ютері або ком пакт-диску і містить всі діючі нормативні акти і роз’яснення.

Для автоматизації управлінських робіт в аудиторській фірмі і для проведення аудиту у господарюючих суб’єктів комп’ютери застосовуються за наступними напрямами [24, с.291]:

- нескладні розрахунки, друк типових форм документів аудитора, опитувальних листів, анкет;

- організація нормативно-правової довідкової бази в електронному вигляді;

- перевірка окремих ділянок обліку;

- комплексна перевірка всіх розділів і рахунків бухгалтерського обліку, роботи персоналу, проведення економічного аналізу.

Ведення обліку в ручну пов’язане з відображенням даних про об’єкти аудиту в первинних документах та облікових регістрах, що отримуються в результаті ручної обробки інформації. При цьому дані фіксуються на паперових носіях, а інформація, що зафіксована в документах, - сприймається візуально.

Для виявлення можливих відхилень аудитор складає різні групувальні таблиці, на що витрачає багато часу. Все це вимагає застосування комп’ютерної техніки та програмного забезпечення для полегшення роботи аудитора.

При наявності портативного комп’ютера і відповідного програмного забезпечення, яке містить вірні алгоритми розрахунку відповідних показників, аудитор має можливість вводити вхідну інформацію і отримувати результативні значення. Порівняння суми, отриманої аудитором, з сумою, що відображена в обліку господарського об’єкта, дозволяє визначити правильність розрахунків, що здійснюється бухгалтером.

Програмне забезпечення може застосовуватись для перевірки правильності ведення бухгалтерського обліку дебіторської заборгованості.

Аудитору надається ряд можливостей в частині застосування програмного забезпечення при перевірці дебіторської заборгованості. Перевірка дебіторської заборгованості вимагає значних витрат часу і зосередженості, тому полегшити і спростити роботу аудитора можна шляхом введення інформації в комп’ютер, із використанням спеціального програмного забезпечення.

Таким чином отримані дані про дебіторську заборгованість порівнюють з даними, які отримані від бухгалтера підприємства.

У процесі функціонування комп’ютерної системи можуть виникнути такі загрози: зникнення інформації через комп’ютерні мережі; шахрайство, помилки тощо; збої обладнання системи.

Тому керівництво підприємства зобов’язане розробити політику дотримання безпеки інформації шляхом вжиття програмно-технічних заходів забезпечення юридичної достовірності інформації.

Середовище комп’ютерно-інформаційної системи може вплинути [24,с.292]:

- на процедури, яких дотримується аудитор у процесі визначення системи обліку і внутрішнього контролю;

- розгляд власного ризику і ризику контролю, за допомогою яких аудитор здійснює оцінку ризику;

- розробку і здійснення аудитором тестів контролю та процедур за суттю.

Способи комп’ютерної обробки можуть позитивно вплинути на прийоми застосування аудиторських процедур для збирання доказів. При цьому аудитор може застосувати ручні або комп’ютеризовані методи аудиту чи разом з метою одержання достатніх доказів.


ВИСНОВКИ


У курсовому проекті були розглянуті теоретичні основи організації аудиторської перевірки дебіторської заборгованості, методика аудиторської перевірки і особливості проведення аудиту в умовах використання клієнтом обчислювальної техніки для ведення обліку.

У процесі діяльності підприємство не завжди здійснює розрахунки з іншими підприємствами або фізичними особами одночасно з передачею майна, виконанням робіт, наданням послуг тощо. У зв'язку із цим у нього виникає дебіторська заборгованість. Дебітори - юридичні та фізичні особи,

Если Вам нужна помощь с академической работой (курсовая, контрольная, диплом, реферат и т.д.), обратитесь к нашим специалистам. Более 90000 специалистов готовы Вам помочь.
Бесплатные корректировки и доработки. Бесплатная оценка стоимости работы.

Поможем написать работу на аналогичную тему

Получить выполненную работу или консультацию специалиста по вашему учебному проекту
Нужна помощь в написании работы?
Мы - биржа профессиональных авторов (преподавателей и доцентов вузов). Пишем статьи РИНЦ, ВАК, Scopus. Помогаем в публикации. Правки вносим бесплатно.

Похожие рефераты: