Xreferat.com » Рефераты по информатике и программированию » Аналіз теоретичної бази інтерполювання функції

Аналіз теоретичної бази інтерполювання функції

Размещено на /

Міністерство освіти і науки України

Вінницький національний технічний університет

Інститут автоматики, електроніки та комп’ютерних систем управління

Кафедра МПА


Аналіз теоретичної бази інтерполювання функції


Вінниця ВНТУ – 2009

Вступ


Актуальність теми. Задача знаходження значення функції у міжвузловій точці за допомогою інтерполяційної формули Бесселя має важливе значення при вирішенні як наукових, так і практичних задач, оскільки дає можливість знаходження значення функції у будь-якій точці, в якій це потрібно. В багатьох випадках функція не має аналітичного вигляду, тобто він невідомий, а задана лише декількома точками та значеннями функції в цих точках. Тому для отримання значення функції в проміжних точках застосовуються інтерполяційна формули Гауса (1-а та 2-а), інтерполяційна формула Стірлінга та Бесселя. Кожна з цих формул має свої переваги та недоліки, що полягають у кількості обчислювальних операцій та в похибці обчислень.

Мета дослідження. Метою роботи є обчислення значення функції інтерполюванням за інтерполяційною формулою Бесселя.

Задачі дослідження:

● проаналізувати існуючі методи знаходження значення функції та обґрунтувати переваги інтерполюванням за інтерполяційною формулою Бесселя по відношенню до існуючих;

● розробити алгоритми розв’язку інтерполювання функції та здійснити вибір оптимального з них;

● розробити програму розв’язку значення функції інтерполюванням та провести їх тестування.

Об’єкт дослідження. Об’єктом дослідження є інтерполяційна формула Бесселя для інтерполювання функції.

Структура курсової роботи.

Курсова робота складається з трьох основних розділів. В першому розділі наведено аналіз теоретичної бази інтерполювання функції та приклад розв’язання поставленої задачі за формулою Бесселя. У другому розділі розроблено оптимальний алгоритм за критерієм комплексної ефективності, що враховує затрати часу та пам'яті для його виконання, за даним методом. Третій розділ містить інструкція користувача, лістинг та опис програми і результати тестування.

1. Аналіз теоретичної бази інтерполювання функції


Постановка задачі інтерполяції

Якщо задано певну довільну функцію Аналіз теоретичної бази інтерполювання функції на деякому проміжку Аналіз теоретичної бази інтерполювання функції, то обчислити її значення непросто. Для полегшення цієї задачі є метод інтерполювання функції. Який полягає у тому, що дана функція Аналіз теоретичної бази інтерполювання функції замінюється наближеним значенням, причому кінцевий результат залишається незмінним.

Нехай деяка функція у=f(х) задана таблицею (табл.1), тобто при значеннях аргументу х=х0, х1, ... , хn функція f(х) приймає відповідні значення у0, у1,... , уn.


Таблиця 1- Таблиця експериментальних значень

Аналіз теоретичної бази інтерполювання функції

Аналіз теоретичної бази інтерполювання функції

Аналіз теоретичної бази інтерполювання функції

Аналіз теоретичної бази інтерполювання функції

....

Аналіз теоретичної бази інтерполювання функції

Аналіз теоретичної бази інтерполювання функції

Аналіз теоретичної бази інтерполювання функції

Аналіз теоретичної бази інтерполювання функції

Аналіз теоретичної бази інтерполювання функції

....

Аналіз теоретичної бази інтерполювання функції


Необхідно визначити значення у=f(х), Аналіз теоретичної бази інтерполювання функції.

Величина Аналіз теоретичної бази інтерполювання функції потрапляє між двома табличними значеннями, тому для обчислення значення функції необхідно запропонувати деякий характер її зміни між відомими експериментальними даними.

Інтерполяцію можна розглядати як процес визначення для даного аргументу х значення функції у=f(х) по її декількох відомих значеннях. При цьому розрізняють інтерполяцію у вузькому розумінні, коли х знаходиться між Аналіз теоретичної бази інтерполювання функції і Аналіз теоретичної бази інтерполювання функції, і екстраполювання, коли х знаходиться поза відрізком інтерполяції Аналіз теоретичної бази інтерполювання функції.

Задача інтерполяції полягає в наступному. На відрізку Аналіз теоретичної бази інтерполювання функції задані Аналіз теоретичної бази інтерполювання функції точки х0, х1, ... , хn, що називаються вузлами інтерполяції, і значення деякої функції f(x) у цих точках.


Аналіз теоретичної бази інтерполювання функції,

Аналіз теоретичної бази інтерполювання функції, (1)

...............

Аналіз теоретичної бази інтерполювання функції.


Потрібно побудувати функцію Рn(х) (інтерполюючу функцію), яка б задовольняла таким умовам:


Аналіз теоретичної бази інтерполювання функції,

Аналіз теоретичної бази інтерполювання функції, (2)

.................

Аналіз теоретичної бази інтерполювання функції,


тобто інтерполююча функція Рn(х) повинна приймати ті ж значення, що і функція f(х), яку ми визначаємо (що інтерполюється), для вузлових значень аргументу х0, х1, ... , хn.

Геометрично це означає, що потрібно знайти криву y=Pn(х) деякого визначеного типу, що проходить через задану систему точок Мi (хi,уi) Аналіз теоретичної бази інтерполювання функції. Очевидно, можна побудувати множину неперервних функцій, що будуть проходити через задані вузлові точки[1].

Заміна функції f(х) її інтерполяційним многочленом Рn(x) може знадобитися не тільки тоді, коли відома лише таблиця її значень, але і коли аналітичний вираз для f(х) відомо, проте є занадто складним і незручним для подальших математичних перетворень (наприклад, для інтегрування, диференціювання тощо). Іноді розглядаються задачі тригонометричної інтерполяції (інтерполююча функція – тригонометричний поліном). Інтерполюючою може бути також раціональна функція.

У загалі залежність, якій підпорядковується функція, може бути апроксимована многочленом степеня Аналіз теоретичної бази інтерполювання функції:


Аналіз теоретичної бази інтерполювання функції. (3)


Таку задачу називають задачею параболічної інтерполяції (або інтерполюванням).

Загалом є багато інтерполяційних формул та методів. До них відносяться такі: інтерполяційні формули Гаусса, Стірлінга та Бесселя (які є похідними від формул Гаусса), Ньютона (перша та друга) та багато інших.


1.2 Параболічна інтерполяція


Для визначення коефіцієнтів многочлена (3) необхідно мати Аналіз теоретичної бази інтерполювання функції вузлову точку. Аналітичне визначення коефіцієнтів інтерполяційного многочлена для Аналіз теоретичної бази інтерполювання функції точки зводиться до рішення системи лінійних рівнянь Аналіз теоретичної бази інтерполювання функції порядку, кожне з яких являє собою вираз (3), записаний для визначеної вузлової точки


Аналіз теоретичної бази інтерполювання функції, (4)


де Аналіз теоретичної бази інтерполювання функції.

Даним методом побудови інтерполяційного поліному зручно користуватися, маючи персональний комп’ютер і відповідні програми. Даний метод не є єдиним способом побудови інтерполяційного поліному. Інший підхід, яким часто користуються на практиці, називається методом Лагранжа[2].

1.3 Метод Лагранжа


Нехай при Аналіз теоретичної бази інтерполювання функції функція Аналіз теоретичної бази інтерполювання функції приймає відповідно значення Аналіз теоретичної бази інтерполювання функції. Многочлен степеня не вище Аналіз теоретичної бази інтерполювання функції, що приймає у вузлових точках задані значення, має вид:


Аналіз теоретичної бази інтерполювання функції (5)


Цей многочлен (5) називається інтерполяційною формулою Лагранжа і має такі властивості:

При заданій сукупності вузлових точок будова многочлена можлива тільки єдиним способом.

Многочлен Лагранжа може бути побудовано при будь-якому розташуванні вузлів інтерполяції (включаючи і нерівномірне).

У розгорнутому виді форма Лагранжа має вид:


Аналіз теоретичної бази інтерполювання функції (6)


При Аналіз теоретичної бази інтерполювання функції формула Лагранжа має вид:


Аналіз теоретичної бази інтерполювання функції, (7)

і називається формулою лінійної інтерполяції.

При Аналіз теоретичної бази інтерполювання функції одержимо формулу квадратичної інтерполяції:


Аналіз теоретичної бази інтерполювання функції (8)


1.4 Обернена інтерполяція


Нехай функція Аналіз теоретичної бази інтерполювання функції задана таблицею. Задача зворотної інтерполяції полягає в тому, щоб по заданому значенню функції Аналіз теоретичної бази інтерполювання функції визначити відповідне значення аргументу Аналіз теоретичної бази інтерполювання функції.

Якщо вузли інтерполяції Аналіз теоретичної бази інтерполювання функції нерівновіддалені, задача легко вирішується за допомогою інтерполяційної формули Лагранжа (5). Для цього достатньо прийняти Аналіз теоретичної бази інтерполювання функції за незалежну змінну, а Аналіз теоретичної бази інтерполювання функції вважати функцією. Тоді отримаємо


Аналіз теоретичної бази інтерполювання функції, (9)


Розглянемо тепер задачу оберненої інтерполяції для випадку рівновіддалених вузлів інтерполяції. Припустимо, що функція f(х) монотонна і дане значення у знаходиться між Аналіз теоретичної бази інтерполювання функції і Аналіз теоретичної бази інтерполювання функції.

Замінюючи функцію Аналіз теоретичної бази інтерполювання функції першим інтерполяційним многочленом Ньютона, одержимо:


Аналіз теоретичної бази інтерполювання функції.


Звідси

Аналіз теоретичної бази інтерполювання функції,


тобто Аналіз теоретичної бази інтерполювання функції.

Розмір Аналіз теоретичної бази інтерполювання функції визначаємо методом послідовних наближень як границю послідовності:


Аналіз теоретичної бази інтерполювання функції,


де Аналіз теоретичної бази інтерполювання функції

За початкове наближення приймаємо


Аналіз теоретичної бази інтерполювання функції. (10)


Для Аналіз теоретичної бази інтерполювання функції-го наближення маємо:


Аналіз теоретичної бази інтерполювання функції. (11)


На практиці ітераційний процес продовжують доти, поки не установляться значення, що відповідають необхідній точності, причому Аналіз теоретичної бази інтерполювання функції, де Аналіз теоретичної бази інтерполювання функції – останнє зі знайдених наближень. Знайдемо Аналіз теоретичної бази інтерполювання функції, визначаємо Аналіз теоретичної бази інтерполювання функції по формулі


Аналіз теоретичної бази інтерполювання функції,


звідки

Аналіз теоретичної бази інтерполювання функції . (12)


Ми застосували метод ітерації для розв’язку задачі оберненої інтерполяції, користуючись першою інтерполяційною формулою Ньютона. Аналогічно можна застосувати цей спосіб і до другої формули Ньютона:


Аналіз теоретичної бази інтерполювання функції.


Звідси


Аналіз теоретичної бази інтерполювання функції


Позначимо Аналіз теоретичної бази інтерполювання функції– початкове наближення.

Для Аналіз теоретичної бази інтерполювання функції-го наближення маємо:


Аналіз теоретичної бази інтерполювання функції (13)


Знайдемо


Аналіз теоретичної бази інтерполювання функції,


визначимо Аналіз теоретичної бази інтерполювання функції по формулі [2,3]


Аналіз теоретичної бази інтерполювання функції.

Далі розглянемо запропоновану інтерполяційну формулу Бесселя. Вона подібна до інтерполяційної формули Стірлінга і обидві вони є похідними від першої та другої інтерполяційних формул Гаусса.


1.5 Інтерполяційна формула Бесселя


Часто використовується інтерполяційна формула Бесселя, яка служить для знаходження значення функції у міжвузловій точці. Для виведення цієї формули скористаємось другою інтерполяційною формулою Гаусса:


Аналіз теоретичної бази інтерполювання функції


у скороченому вигляді:


Аналіз теоретичної бази інтерполювання функції


де х=х0+qh.

Візьмемо 2n+2 рівновіддалених вузлів інтерполювання

x-n, x-(n-1),..., x0,..., xn-1, xn, xn+1 ,

з кроком h, і нехай

yi= f(xi), (i =-n,…,n+1),

- задані значення функції y= f(x). Аналіз теоретичної бази інтерполювання функції

Якщо вибрати за початкові значення x= x0 та y= y0, то, використовуючи вузли xk (k= 0, ±1, …,Аналіз теоретичної бази інтерполювання функції n), будемо мати:

Аналіз теоретичної бази інтерполювання функції (14)


Приймемо тепер за початкові значення х=х1 і у=у1 і використаємо вузли х1+к (к=0, Аналіз теоретичної бази інтерполювання функції1,...,Аналіз теоретичної бази інтерполювання функціїn). Тоді


Аналіз теоретичної бази інтерполювання функції


причому відповідно індекси всіх різниць в правій частині формули (14) зростуть на одиницю. Замінивши в правій частині формули (14) q на q-1 і збільшивши індекси всіх різниць на 1 , отримаємо допоміжну інтерполяційну формулу


Аналіз теоретичної бази інтерполювання функції (15)


Взявши середнє арифметичне формул (14) і (15), після простих перетворень отримаємо інтерполяційну формулу Бесселя

інтерполяція функція бессель програма

Аналіз теоретичної бази інтерполювання функції (16)

Аналіз теоретичної бази інтерполювання функції

Інтерполяційна формула Бесселя (16), як слідує з способу отримання її, представляє собою поліном, що співпадає з даною функцією y= f(x) в 2n+2 точках


x-n , x-(n-1),…, xn , xn+1.


В частинному випадку, при n=1, нехтуючи різницею ∆3y-1, отримаємо формулу квадратичної інтерполяції по Бесселю


Аналіз теоретичної бази інтерполювання функції,

Аналіз теоретичної бази інтерполювання функції

Аналіз теоретичної бази інтерполювання функції


В формулі Бесселя всі члени, які містять різниці непарного порядку, мають множник q-Аналіз теоретичної бази інтерполювання функції; тому при Аналіз теоретичної бази інтерполювання функції формула (16) значно спрощується :


Аналіз теоретичної бази інтерполювання функції


Цей спеціальний випадок формули Бесселя називається формулою інтерполювання на середину. Якщо в формулі Бесселя (3) зробити заміну по формулі Аналіз теоретичної бази інтерполювання функції то вона приймає більш симетричний вид

Аналіз теоретичної бази інтерполювання функції

Аналіз теоретичної бази інтерполювання функції


Приклад розв’язку задачі:

Значення функції Аналіз теоретичної бази інтерполювання функції подано у табл. 2. Знайти значення Аналіз теоретичної бази інтерполювання функції.


Таблиця 2- Таблиця різниць функції Аналіз теоретичної бази інтерполювання функції

Аналіз теоретичної бази інтерполювання функції

Аналіз теоретичної бази інтерполювання функції

Аналіз теоретичної бази інтерполювання функції

Аналіз теоретичної бази інтерполювання функції

Аналіз теоретичної бази інтерполювання функції

Аналіз теоретичної бази інтерполювання функції

Аналіз теоретичної бази інтерполювання функції

Аналіз теоретичної бази інтерполювання функції

Аналіз теоретичної бази інтерполювання функції

Аналіз теоретичної бази інтерполювання функції

2 -4.58579









-11.68216






3 -16.26795
-6.04989







-17.73205
0.01801




4 -34
-6.03188
-0.00878





-23.76393
0.00923
0.00504


5 -57.76393
-6.02265
-0.00374
-0.00321



-29.78658
0.00549
0.00183
0.00218
6 -87.55051
-6.01716
-0.00191
-0.00103
-0.00287


-35.80374
0.00358
0.0008
0.00069
7 -123.35425
-6.01358
-0.00111
-0.00034



-41.81732
0.00247
0.00046


8 -165.17157
-6.01111
-0.00065





-47.82843
0.00182




9 -213
-6.00929







-53.83772






10 -266.83772








Розв’язок:

Приймемо Аналіз
    <div class=

Если Вам нужна помощь с академической работой (курсовая, контрольная, диплом, реферат и т.д.), обратитесь к нашим специалистам. Более 90000 специалистов готовы Вам помочь.
Бесплатные корректировки и доработки. Бесплатная оценка стоимости работы.
Подробнее

Поможем написать работу на аналогичную тему

Получить выполненную работу или консультацию специалиста по вашему учебному проекту
Нужна помощь в написании работы?
Мы - биржа профессиональных авторов (преподавателей и доцентов вузов). Пишем статьи РИНЦ, ВАК, Scopus. Помогаем в публикации. Правки вносим бесплатно.

Похожие рефераты: