Xreferat.com » Рефераты по истории » Військо княжих часів. Дружина й воїни.

Військо княжих часів. Дружина й воїни.

жаль, про подробиці їх життя знаємо небагато. Займалися вони ловами, мали свої стада, але передусім -- воювали. Мали різні імена: бродники, берладники, вигонці.

Бродники виступають від половини XII. в. Назву їх виводять від слова »бродити«, себто тинятися, блукати, по степах, мандрувати. Це були християни, імена мали українські, славилися відвагою. В 1147. р. разом із половцями приходили на поміч Олегові Святославичеві, в 1180. pp. брали участь у болгарській визвольній боротьбі, пізніше заходили на Угорщину.

Цю степову колонізацію підтримувала також Галичина. Південний степ урізувався тоді в Поділля та Покуття й притягав до себе пограничну людність. А що в Галицькій землі часто бували і внутрішні неспокої, то ті, що були невдоволені цими відносинами, могли шукати собі пристановища в степах. Один із галицьких князів, Іван Ростиславич, 1145. р. утратив свій уділ у Галичині, подався над Дунай і там у городі Берлад зорганізував собі степове військо. Його берладники цілі два десятиліття нишпорили по всіх сусідніх околицях. У 1158. р. вони непокоїли галицьких рибалок. ..десь на Чорному морі й добули два грецькі торгові кораблі. В 11о9. р. ходили походом на Пониззя (Поділля), здобули Кучелмин і облягали Ушицю. В 1160. р. опанували торговий "порт Олешшя у Дніпровому гирлі. Сили берладників були значні. В подільському ::поході їх полк налічував до 6000 людей. Та вони мусіли мати :й свою флоту, бо робили напади й на морські пристані. Походи -берладників мали не раз характер розбишацько-піратський, а якоїсь вищої політичної мети ця берладська Січ не мала.

За першого наїзду татарів 1223. р. появляється ще одна степова -формація, таємні — галицькі витонці. Коли всі князі з’їхалися «були недалеко Дніпрових порогів, щоб разом виступити на грізних монголів, »вигонці галицькі приплили Дніпром, ввійшли були в море, бо було човнів тисяча, в’їхали у Дніпро, дійшли, до порогів і стали коло річки Хортиці на броді у протолчі; були з ними Юрій Домамирич і Держикрай Володиславич«. Була це якась сильніша організація, коли човнів було аж тисячу — людей могло бути кільканацять тисяч. Може це були емігранти з Галичини, що осіли десь над Чорним морем.

Коли на Україну прийшла грізна небезпека, вони почувалися до обов’язку стати разом у обороні рідної землі й певно багато їх понакладало головами над річкою Калкою,

Если Вам нужна помощь с академической работой (курсовая, контрольная, диплом, реферат и т.д.), обратитесь к нашим специалистам. Более 90000 специалистов готовы Вам помочь.
Бесплатные корректировки и доработки. Бесплатная оценка стоимости работы.

Поможем написать работу на аналогичную тему

Получить выполненную работу или консультацию специалиста по вашему учебному проекту
Нужна помощь в написании работы?
Мы - биржа профессиональных авторов (преподавателей и доцентов вузов). Пишем статьи РИНЦ, ВАК, Scopus. Помогаем в публикации. Правки вносим бесплатно.

Похожие рефераты: