Xreferat.com » Рефераты по коммуникации и связи » Випадкові процеси та одновимірні закони розподілу ймовірностей

Випадкові процеси та одновимірні закони розподілу ймовірностей

Характер прийнятих сигналів як носіїв інформації є випадковим і заздалегідь не є відомий, тому з цього погляду сигнали треба розглядати як випадкові функції часу. Крім того, передавання інформації завжди супроводжується дією різноманітних завад та шумів, тому реальні сигнали є сумішшю корисного сигналу та завади.

Ha відміну від детермінованих сигналів, які не несуть інформації і однозначно визначають значення конкретного процесу в будь-який момент часу, перебіг випадкових сигналів передбачити неможливо. Проте, спостерігаючи за численними реалізаціями одного і того ж випадкового процесу під імовірнісним кутом зору, можна виявити певні закономірності, що характеризують цей процес, та визначити сукупність невипадкових числових характеристик, які описують його.

Математичною моделлю випадкового сигналу є випадкова функція. Випадкова функція будь-якого аргументу – це функція, значення якої при кожному значенні аргументу є випадкове. Випадкову функцію часу називають випадковим процесом. Випадковий процес позначимо функцією Випадкові процеси та одновимірні закони розподілу ймовірностей. Спостерігаючи багаторазово за одним і тим же випадковим процесом, що перебігає в незмінних умовах, кожен раз отримуємо конкретні реалізації Випадкові процеси та одновимірні закони розподілу ймовірностей, не подібні одна на одну.

Крім того, неможливо передбачити, яку саме реалізацію отримаємо при даному конкретному спостереженні. Кожне окреме спостереження називають дослідом або випробуванням.

Випадковий процес повністю характеризується нескінченно великою кількістю реалізацій, які утворюють ансамбль реалізацій. Ha основі дослідження заданого ансамблю можна визначити статистичні характеристики, властиві випадковому процесові.

Розглянемо Випадкові процеси та одновимірні закони розподілу ймовірностей реалізацій випадкового процесу Випадкові процеси та одновимірні закони розподілу ймовірностей (рис. l). Сукупність миттєвих значень випадкового процесу, заданого ансамблем реалізацій у довільний момент часу, називають перетином випадкового процесу.

Ha рис. 1 показано перетин випадкового процесу Випадкові процеси та одновимірні закони розподілу ймовірностей в момент Випадкові процеси та одновимірні закони розподілу ймовірностей, який дає змогу визначити сукупність миттєвих значень процесу Випадкові процеси та одновимірні закони розподілу ймовірностей;Випадкові процеси та одновимірні закони розподілу ймовірностей,..Випадкові процеси та одновимірні закони розподілу ймовірностей. Ця сукупність дає можливість визначити одновимірну функцію розподілу ймовірностей випадкової величини Випадкові процеси та одновимірні закони розподілу ймовірностей. Для цього виділимо ті значення, які в момент часу Випадкові процеси та одновимірні закони розподілу ймовірностей задовольняють умову:


Випадкові процеси та одновимірні закони розподілу ймовірностей (1)


де Випадкові процеси та одновимірні закони розподілу ймовірностей – деяке вибране значення випадкового процесу.


Випадкові процеси та одновимірні закони розподілу ймовірностей

Рисунок 1 – Ансамбль реалізацій випадкового процесу


Позначимо число цих значень як Випадкові процеси та одновимірні закони розподілу ймовірностей. Відношення Випадкові процеси та одновимірні закони розподілу ймовірностей називають у теорії ймовірностей частотою настання події. У даному разі під подією розуміємо виконання умови (1). При достатньо великому значенні Випадкові процеси та одновимірні закони розподілу ймовірностей відношення Випадкові процеси та одновимірні закони розподілу ймовірностей прямуватиме до постійного числа, яке називають ймовірністю того, що при Випадкові процеси та одновимірні закони розподілу ймовірностей випадкова функція Випадкові процеси та одновимірні закони розподілу ймовірностей менша від значення Випадкові процеси та одновимірні закони розподілу ймовірностей:


Випадкові процеси та одновимірні закони розподілу ймовірностей (2)


Ha практиці при достатньо великих Випадкові процеси та одновимірні закони розподілу ймовірностей можна наближено вважати:


Випадкові процеси та одновимірні закони розподілу ймовірностей (3)


Діючи аналогічно для інших значень Випадкові процеси та одновимірні закони розподілу ймовірностей в інтервалі Випадкові процеси та одновимірні закони розподілу ймовірностей можемо побудувати одновимірну функцію розподілу ймовірностей випадкового процесу (рис.2):


Випадкові процеси та одновимірні закони розподілу ймовірностей (4)


Рисунок 2 – Одновимірна функція розподілу ймовірностей випадкового процесу


Функція Випадкові процеси та одновимірні закони розподілу ймовірностей матиме ступінчастий характер у тому разі, якщо випадковий процес набирає дискретних значень. Якщо ж випадковий процес змінює свої значення неперервно, то функція Випадкові процеси та одновимірні закони розподілу ймовірностей теж матиме вигляд плавної кривої. Очевидно, що для її побудови треба зменшувати до нуля інтервал Випадкові процеси та одновимірні закони розподілу ймовірностей між сусідніми значеннями Випадкові процеси та одновимірні закони розподілу ймовірностей (рис.2). Зауважимо, що функція розподілу ймовірностей є неспадаючою функцією свого аргументу. Це випливає з її означення.

Тісно пов'язаною з одновимірною функцією розподілу ймовірностей випадкового процесу є одновимірна густина розподілу ймовірностей випадкового процесу, яку на основі ансамблю реалізацій наближено визначимо так:


Випадкові процеси та одновимірні закони розподілу ймовірностей (5)


де Випадкові процеси та одновимірні закони розподілу ймовірностей – кількість реалізацій, значення яких у момент Випадкові процеси та одновимірні закони розподілу ймовірностей були менші від Випадкові процеси та одновимірні закони розподілу ймовірностей визначаємо, як і раніше.

За такого визначення густина розподілу теж має ступінчастий вигляд, як показано нa рис.


Рисунок 3 – Одновимірна густина розподілу ймовірностей


Підвищення точності визначення густини розподілу можна досягти зменшенням інтервалу Випадкові процеси та одновимірні закони розподілу ймовірностей до нуля:


Випадкові процеси та одновимірні закони розподілу ймовірностей. (6)


Із (6) бачимо, що густина розподілу є похідною по Випадкові процеси та одновимірні закони розподілу ймовірностей одновимірної функції розподілу. Узагальнюючи, можемо записати:


Випадкові процеси та одновимірні закони розподілу ймовірностей. (7)


Очевидно, що в загальному випадку графік функції Випадкові процеси та одновимірні закони розподілу ймовірностей має вигляд плавної кривої (рис. 3):


Випадкові процеси та одновимірні закони розподілу ймовірностей, (8)


з якого випливає, що значення функції розподілу ймовірностей для аргументу Випадкові процеси та одновимірні закони розподілу ймовірностей дорівнює площі під кривою густини розподілу ймовірностей у межах від Випадкові процеси та одновимірні закони розподілу ймовірностей до Випадкові процеси та одновимірні закони розподілу ймовірностей.

Очевидно, що ймовірність того, що значення випадкового процесу лежить у межах від Випадкові процеси та одновимірні закони розподілу ймовірностей до Випадкові процеси та одновимірні закони розподілу ймовірностей, дорівнює одиниці, тобто


Випадкові процеси та одновимірні закони розподілу ймовірностей (9)


а ймовірність того, що випадкова функція Випадкові процеси та одновимірні закони розподілу ймовірностей у момент Випадкові процеси та одновимірні закони розподілу ймовірностей перебуває в інтервалі між Випадкові процеси та одновимірні закони розподілу ймовірностей та Випадкові процеси та одновимірні закони розподілу ймовірностей, дорівнює:


Випадкові процеси та одновимірні закони розподілу ймовірностей (10)


Отже, ймовірність того, що значення випадкової функції у момент Випадкові процеси та одновимірні закони розподілу ймовірностей перебувають у заданому інтервалі, дорівнює різниці значень функції розподілу ймовірностей для верхньої та нижньої меж заданого інтервалу.

Співвідношення (9) називають умовою нормування.

Зауважимо також, що функції Випадкові процеси та одновимірні закони розподілу ймовірностей та Випадкові процеси та одновимірні закони розподілу ймовірностей для довільних значень Випадкові процеси та одновимірні закони розподілу ймовірностей та Випадкові процеси та одновимірні закони розподілу ймовірностей завжди приймають додатні значення.

Часто функцію розподілу ймовірностей Випадкові процеси та одновимірні закони розподілу ймовірностей називають інтегральним законом розподілу, а густину розподілу ймовірностей – диференціальним законом розподілу ймовірностей.

Функції Випадкові процеси та одновимірні закони розподілу ймовірностей та Випадкові процеси та одновимірні закони розподілу ймовірностейстатистично повністю характеризують значення випадкової функції Випадкові процеси та одновимірні закони розподілу ймовірностей у заданий момент часу Випадкові процеси та одновимірні закони розподілу ймовірностей і тому їх називають одновимірними. Ці функції є найпростішими характеристиками випадкового процесу, оскільки вони дають уявлення про процес лише в окремі фіксовані моменти часу.

У таблицях 1 та 2. подані деякі найбільш поширені одновимірні закони розподілу ймовірностей випадкових процесів.


Таблиця 1 – Типові одновимірні функції розподілу ймовірностей випадкових процесів Випадкові процеси та одновимірні закони розподілу ймовірностей

Назва закону

Одновимірна функція розподілу Випадкові процеси та одновимірні закони розподілу ймовірностей

Графік функції Випадкові процеси та одновимірні закони розподілу ймовірностей

1 2 3
Рівномірний

Випадкові процеси та одновимірні закони розподілу ймовірностей

Випадкові процеси та одновимірні закони розподілу ймовірностей

Експоненційний

Випадкові процеси та одновимірні закони розподілу ймовірностей

Випадкові процеси та одновимірні закони розподілу ймовірностей

Нормальний (закон Гауса)

Випадкові процеси та одновимірні закони розподілу ймовірностей

Випадкові процеси та одновимірні закони розподілу ймовірностей - інтеграл імовірностей

Випадкові процеси та одновимірні закони розподілу ймовірностей


Таблиця 2 – Типові одновимірні функції розподілу ймовірностей випадкових процесів Випадкові процеси та одновимірні закони розподілу ймовірностей

Назва закону

Одновимірна густина розподілу Випадкові процеси та одновимірні закони розподілу ймовірностей

Графік функції Випадкові процеси та одновимірні закони розподілу ймовірностей

Рівномірний

Випадкові процеси та одновимірні закони розподілу ймовірностей

Випадкові процеси та одновимірні закони розподілу ймовірностей

Експоненційний

Випадкові процеси та одновимірні закони розподілу ймовірностей

Випадкові процеси та одновимірні закони розподілу ймовірностей

Нормальний (закон Гауса)

Випадкові процеси та одновимірні закони розподілу ймовірностей

Випадкові процеси та одновимірні закони розподілу ймовірностей


Проходження сигналів в електронних колах супроводжується різноманітними перетвореннями характеристик сигналів. У випадкових сигналів можуть змінюватися закони їх розподілу, аналітичний розрахунок часто дуже складний.

Виявляється, що значно простішим є завдання розрахунку певних числових характеристик законів розподілу, які можна визначити на основі нескладних експериментів. У багатьох випадках точність розрахунків, що забезпечують згадані числові характеристики, цілком задовільна для потреб практики. Такими числовими характеристиками є моменти випадкової величини. Вони є детермінованими числами.

Момент Випадкові процеси та одновимірні закони розподілу ймовірностей-го порядку Випадкові процеси та одновимірні закони розподілу ймовірностей неперервної випадкової величини Випадкові процеси та одновимірні закони розподілу ймовірностей визначають за формулою:


Випадкові процеси та одновимірні закони розподілу ймовірностей (11)


де Випадкові процеси та одновимірні закони розподілу ймовірностей – одновимірна густина розподілу ймовірностей випадкової величини Випадкові процеси та одновимірні закони розподілу ймовірностей.

Момент першого порядку


Випадкові процеси та одновимірні закони розподілу ймовірностей (12)


називають математичним сподіванням або середнім значенням випадкової величини.

Зауважимо, що згідно з (12) усереднення випадкової величини Випадкові процеси та одновимірні закони розподілу ймовірностей проводиться по ансамблю із Випадкові процеси та одновимірні закони розподілу ймовірностей реалізацій випадкового процесу. Статистичне визначення його середнього значення у перетині в момент часу Випадкові процеси та одновимірні закони розподілу ймовірностей здійснюємо за формулою:


Випадкові процеси та одновимірні закони розподілу ймовірностей (13)


Для прикладу визначимо моменти першого та другого порядку для рівномірного та експоненційного закону розподілу ймовірностей (табл. 1 та 2).

Рівномірний закон розподілу.


Математичне сподівання


Випадкові процеси та одновимірні закони розподілу ймовірностей (14)


Момент другого порядку


Випадкові процеси та одновимірні закони розподілу ймовірностей (15)


Експоненційний закон розподілу.

Математичне сподівання


Випадкові процеси та одновимірні закони розподілу ймовірностей (16)


Момент другого порядку


Випадкові процеси та одновимірні закони розподілу ймовірностей (17)


Взаємозв'язок між формою закону розподілу ймовірностей та його числовими характеристиками стає більш наочним при використанні поняття центрованої випадкової величини. Випадкова величина називається центрованою, якщо її середнє значення дорівнює нулеві.

Отже, випадкова величина Випадкові процеси та одновимірні закони розподілу ймовірностей центрується відніманням від неї середнього значення Випадкові процеси та одновимірні закони розподілу ймовірностей:


Випадкові процеси та одновимірні закони розподілу ймовірностей (18)


Із (18) випливає, що центрування випадкової величини є рівнозначне зміщенню початку координат на графіку одновимірної густини розподілу ймовірностей Випадкові процеси та одновимірні закони розподілу ймовірностей на величину Випадкові процеси та одновимірні закони розподілу ймовірностей вздовж осі абсцис і не приводить до деформації закону розподілу. Сказане ілюструє рис. 4.


Випадкові процеси та одновимірні закони розподілу ймовірностей

Рисунок 4 – Центрування випадкової величини


Ha відміну від початкових моментів, які визначають за формулою (11), моменти центрованої величини називають центральними моментами.

Центральний момент Випадкові процеси та одновимірні закони розподілу ймовірностей ro порядку визначають за формулою:


Випадкові процеси та одновимірні закони розподілу ймовірностей (19)


Центральний момент першого порядку центрованої випадкової величини завжди дорівнює нулеві за означенням:


Випадкові процеси та одновимірні закони розподілу ймовірностей. (20)


Центральний момент другого порядку


Випадкові процеси та одновимірні закони розподілу ймовірностей (21)


Із (21) випливає, що другий центральний момент можна визначити через початкові моменти таким чином:


Випадкові процеси та одновимірні закони розподілу ймовірностей

Випадкові процеси та одновимірні закони розподілу ймовірностей

Випадкові процеси та одновимірні закони розподілу ймовірностей (22)


Цей момент характеризує розсіювання можливих значень випадкової величини Випадкові процеси та одновимірні закони розподілу ймовірностей відносно її середнього значення

Если Вам нужна помощь с академической работой (курсовая, контрольная, диплом, реферат и т.д.), обратитесь к нашим специалистам. Более 90000 специалистов готовы Вам помочь.
Бесплатные корректировки и доработки. Бесплатная оценка стоимости работы.

Поможем написать работу на аналогичную тему

Получить выполненную работу или консультацию специалиста по вашему учебному проекту
Нужна помощь в написании работы?
Мы - биржа профессиональных авторов (преподавателей и доцентов вузов). Пишем статьи РИНЦ, ВАК, Scopus. Помогаем в публикации. Правки вносим бесплатно.

Похожие рефераты: