Xreferat.com » Рефераты по менеджменту » Організація робочого місця по обслуговуванню радіоелектронної апаратури

Організація робочого місця по обслуговуванню радіоелектронної апаратури

Зміст


1. Ознайомлення з підприємством і особливості його роботи

2. Здійснення вхідного контролю радіоелементів, підготовка до монтажу

3. Механічне регулювання. Організація робочого місця по обслуговуванню радіоелектронної апаратури. Вихідний контроль

4. Робота техніком-метрологом

5. Робота помічником майстра ділянки

6. Робота у відділі технічного контролю

7. Робота техніком конструктором

8. Робота техніком-технологом

9. Систематизація і узагальнення матеріалів для випускної кваліфікаційної роботи


Ознайомлення з підприємством і особливості його роботи


НПП «ТЕЗ» входить до групи компаній НВО «ІТЕЛМА». Підприємство продовжує традиції заводу напівпровідникових приладів, створеного в 1946 році, є крупним виробничим об'єднанням з своїм інженерно-технічним центром.

НПП «ТЕЗ» є колективним членом Російської Академії електротехнічних наук, патронує випуск міжгалузевого журналу «Електроніка і електроустаткування транспорту», а також міжнародний симпозіум в Суздале з аналогічної тематики.

Основний напрям діяльності підприємства – розробка і виробництво напівпровідникових СВЧ-приладів; кремнієвих випрямних діодів загального призначення, діодів з бар'єром Шоттки, кремнієвих діодів з швидким відновленням, надвисокочастотних змішувачів, детекторних, перемикачів і умножительних діодів, випрямних стовпів, інтегральних мікросхем-стабілізаторів напруги для вторинних джерел живлення.

Підприємство виготовляє також широку гамму блоків живлення для радіоелектронної апаратури, медицина і телефонії, зарядні пристрої для електричних ліхтарів і промислові світильники, лічильники споживання води і електроенергії.

В перспективі НПП «ТЕЗ» планує розробку і освоєння виробів електроніки і електроустаткуванні для автомобілів і тракторів. Всі роботи проводяться з використанням сучасного устаткування і програмного забезпечення.

В 2003–2005 роках вироблена корена модернізація виробничих потужностей. Основні виробничі цехи зосереджені в одному корпусі, що забезпечує мобільне і кероване виробництво. Отримується нове устаткування.

В даний час НПП «ТЕЗ» має найпродуктивнішу в країні лінію збірки діодів з герметизацією склом і готовий, разом з традиційними виробами, проводити розширену номенклатуру приладів, включаючи продукцію підприємств СНГ.

Інженерно-технічний центр з високопрофесійними розробниками дозволяє НПП «ТЕЗ» надавати послуги з розробки конструкцій виробів, штампів і прес-форм.

В 2005 році НПП «ТЕЗ» приступив до розробки нової продукції – модернізованого ряду стабілізаторів, ряду СВЧ діодів і складок, прецизійних джерел опорної напруги і ін., що мають підвищену стійкість до зовнішніх дій.

У тому числі, НПП «ТЕЗ» активно займається застосуванням у виробах карбіду кремнію. Виготовлені перші зразки приладів на основі карбіду кремнію (діоди Шоттки і високовольтні стовпи) в стандартних і металокерамічних корпусах під SMD монтаж. Отримані попередні позитивні випробування.

Офіційні випробування заплановані спільно з ЦНИИ МО РФ. НПП «ТЕЗ» готовий координувати у галузі роботи по промисловому освоєнню технології виготовлення виробів на базі карбіду кремнію, і запрошує до співпраці споживачів цієї продукції.


2. Здійснення вхідного контролю радіоелементів, підготовка до монтажу


Обслуговування сучасної радіоелектронної апаратури немислимо без висококваліфікованого технічного контролю. Такому контролю на заводі повинні піддаватися деталі і блоки власного виробництва і деталі, що поступають від підприємств суміжних галузей промисловості.

В процесі виробництва передбачають перевірку всіх заготовлених виробів на відповідність технічних умов (у електрорадіоелементів перевіряється номінальне значення з використанням осцилографа, відсутність подряпин, сколовши, тріщин корпусу, надломів висновків і інше; у дротів і кабелів перевіряються перетин, довжина, спосіб і якість закладення кінців, маркіровка, а також відсутність надрізів жив і якість їх лудіння, відсутність пошкоджень і забруднень ізоляції – вхідний контроль, який проводиться перед початком електромонтажних робіт), міжопераційну перевірку по технологічних картах і кресленнях і перевірку готової продукції з використанням різних приладів – осциллографов, блоків живлення (вихідний контроль).

В цьому випадку застосовують наступні види контролю: робітник (РК), профілактичний (ПК), наладки (КН), вибірковий (ВК), статистичний (Ст. До).

Робочий контроль передбачає перевірку якості виготовленої продукції безпосередньо у робочого місця. Перевірка може здійснюватися як самим робітником, так і працівником ОТК візуально або за допомогою інструментів або пристосувань, вказаних в технологічній карті. Контроль може бути стовідсотковим або вибірковим.

Профілактичний контроль передбачає перевірку дотримання технологічного процесу і якості продукції, що випускається, попередження масового браку. Цей вид контролю повинен здійснюватися кваліфікованими робочими, контрольними і виробничими майстрами і технологами. Головна увага технічного персоналу цеху повинна бути направлений на перевірку стану основного устаткування і оснащення, а також на перевірку дотримання технологічних режимів. За організацію і проведення контролю несуть відповідальність начальники цехів і начальник ОТК заводу.

Контроль наладки проводиться при введенні нового устаткування або вимірювального комплексу в процесі виготовлення виробу. Після проведення налагоджувальних робіт начальник зобов'язаний виготовити невелику партію деталей і пред'явити їх ОТК.

Вибірковий і статистичний контроль, як правило, проводять тільки при великосерійному і масовому виробництві. При вибірковому (або статистичному) контролі за результатами перевірки частини виробів судять про придатність всієї продукції, що пред'являється.

При добре організованому технологічному процесі вибірковий контроль може бути здійснений на проміжних і остаточних операціях.


3. Механічне регулювання. Організація робочого місця по обслуговуванню радіоелектронної апаратури. Вихідний контроль


Якість радіоелектронної апаратури характеризується відповідністю її параметрів стандартам або технічним умовам. Для нормального функціонування радіоелектронної апаратури необхідно, щоб параметри всіх її пристроїв (деталей і складальних одиниць) також відповідали технічним умовам і кресленням. Цього можна досягти регулюванням (настройкою) кожного пристрою окремо і радіоелектронної апаратури в цілому.

Задача регулювальних робіт полягає в тому, щоб за допомогою технологічних операцій, що не змінюють схему і конструкцію радіоелектронної апаратури, шляхом компенсації неточності виготовлення деталей і складальних одиниць, узгодження їх вхідних і вихідних параметрів в процесі регулювання довести параметри радіоелектронної апаратури до оптимального значення, що задовольняє Госту або технічним умовам при якнайменшій трудомісткості, тобто якнайменших витратах праці і часу.

Залежно від етапу технологічного процесу настройка будь-якого пристрою може бути попередньою або остаточною.

Попередньою настройкою пристрою називається регулювання, яке скоюється або для контрольної мети, або для забезпечення остаточної настройки інших елементів. Наприклад, в процесі настройки підсилювача радіочастоти проводиться регулювання сердечників катушок индуктивностей, подстроечних конденсаторів і так далі.

Під остаточною настройкою пристрою розуміється останнє регулювання радіоелектронної апаратури, що проводиться на заводі-виготівнику.

Організація технологічного процесу регулювання (настройки) радіоелектронної апаратури і вимоги, що пред'являються до вимірювального устаткування, в значній мірі визначаються масштабами виробництва.

Організація регулювання включає: оснащення робочого місця необхідним вимірювальним устаткуванням і інструментом; правила користування устаткуванням і інструментами; встановлення певного порядку перевірки, регулювання і випробувань пристроїв радіоелектронної апаратури, а також виявлення несправностей і їх усунення.

Робочим місцем регулювальника називається частина виробничої площі підприємства, на якому виконуються регулювальні або настроювальні операції. До робочого місця повинні бути підведений шини заземлення, змінні напруги 220 вольт для живлення вимірювальних приладів і 36 вольт – для живлення електропаяльника.

При підготовці робочого місця і виконання робіт по регулюванню повинно бути вжитий необхідних заходів по безпеці праці:

всі контрольно-вимірювальні прилади, джерело живлення і інше допоміжне устаткування надійно заземлені;

зовнішні сполучні дроти і кабелі повинні мати якісну ізоляцію;

експлуатація устаткування і вимірювальних приладів повинна здійснюватися у відповідності з «Правилами технічної експлуатації електроустановок споживачів»;

при роботі з электро- і радіоустаткуванням повинні застосовуватися захисні засоби (діелектричні рукавички, килимки і інші).

Склад устаткування робочого місця (вимірювальні прилади, інструмент, пристосування) визначається складністю регульованого виробу.


4. Робота техніком-метрологом


Основною задачею відомчої метрологічної служби підприємства є проведення організаційно-технічних заходів, сприяючих підвищенню якості, надійності і довговічності продукції, що випускається, шляхом забезпечення готовності вимірювальної техніки до вимірювань і випробувань з необхідною точністю і достовірністю.

Основні функції метрологічної служби підприємства:

Контроль за відповідністю вживаних на підприємстві засобів і методів вимірювань вимогам точності, встановленим стандартами, технічними умовами, технологічними інструкціями, що регламентують введення технологічних процесів, якість матеріалів, напівфабрикатів, фасовку і відпустку продукції, облік матеріальних цінностей і тому подібне.

Участь в тих, що проводяться технологічними службами підприємства роботах по автоматизації виробничих процесів на всіх її етапах: планування, підготовки, монтажу, наладки, випробувань і подальшої експлуатації вживаних при цьому вимірювальних пристроїв.

Участь в роботах, що проводяться відділом технічного контролю і технологічними органами підприємства, по виявленню причин браку і інших непродуктивних втрат у виробництві, є слідством застосування недосконалих або невірних засобів вимірювань, а також участь в розробці і проведенні заходів щодо усунення і попередження цих втрат.

Розробка і здійснення через відповідні відділи і цехи заходів в області раціоналізації засобів і методів контролю, а також упровадження найдосконаліших заходів і вимірювальних приладів і методів вимірювань і контролю (шляхом складання щорічних планів по упровадженню нової вимірювальної техніки і автоматизації контролю виробництва).

5. Проведення робіт в області підвищення кваліфікації працівників вимірювальних лабораторій і осіб, безпосередньо що користуються засобами вимірювань.

Метрологічна служба на підприємстві комплектується кваліфікованими фахівцями і, как правило, з метрологічною освітою. Фахівці повинні мати освіту і кваліфікацію:

головний метролог підприємства – вища технічна освіта, спеціальна метрологічна і досвід практичної роботи в області метрології;

начальник вимірювальної лабораторії по окремому виду вимірювань – вища освіта, спеціальна метрологічна і досвід практичної роботи в області відповідного виду вимірювань;

старший інженер вимірювальної лабораторії і інженер – вища освіта (із спеціальним метрологічним) або середня спеціальна освіта, досвід практичної роботи;

старші контролери і контролери (поверители) – середня спеціальна освіта або середня освіта із спеціальною метрологічною і досвід практичної роботи в області метрології;

слюсарі по ремонту заходів і приладів – кваліфікацію, що передбачається єдиним тарифно-кваліфікаційним довідником.

Чисельність метрологічної служби підприємства залежить перш за все від специфіки і об'єму виробництва, від кількості заходів і вимірювальних приладів.


Робота помічником майстра ділянки


Майстер є повноправним керівником на своїй ділянці виробництва, організуючим ритмічне виконання ділянкою виробничого плану. Майстер безпосередньо підкоряється начальнику цеху. На посаду майстра призначаються особи з вищою або середньою технічною освітою, а також висококваліфіковані робітники – передовики виробництва, що володіють досвідом виробничої роботи і умінням працювати з людьми. Висококваліфіковані робітники проходять навчання на курсах майстрів.

Основні обов'язки майстра:

Забезпечення виконання ділянкою (бригадою) планових завдань за об'ємом виробництва, номенклатурі і асортименту виробів, неухильному підвищенню продуктивності праці, виготовленню продукції високої якості, зниженню витрат на одиницю продукції (роботи).

Перевірка дотримання робітниками встановлених технологічних процесів і припинення роботи у випадках виконання її не відповідно до встановлених технічним процесом, технічними умовами, кресленнями, режимами обробки і інше.

Контроль за правильним і своєчасним оформленням первинних документів в частині прийому і видачі роботи (наряди, змінні завдання і інші), простою робітників і устаткування, наряди на наднормову роботу, відомості про виконання виробничої програми.

Забезпечення своєчасної підготовки виробництва матеріалами, напівфабрикатами, інструментом, пристосуваннями, технічною документацією і інше і рівномірної роботи ділянки (бригади) відповідно до встановленого завдання.

Систематична перевірка стану устаткування і огорож, інструктаж робітників і перевірка їх знань правил техніки безпеки

промислової санітарії, пожежної безпеки і правил користування індивідуальними засобами зашиті, контроль за дотримання робітниками правил і інструкцій по охороні праці і техніці безпеки.

Забезпечення найстрогішого дотримання робітниками трудової і виробничої дисципліни, чистоти і порядку на робочих місцях.

Підтримка і розвиток ініціативи робітників в боротьбі за високі показники роботи.

Систематичне підвищення своєї кваліфікації, не рідше одного разу в два – три роки перепідготовка в інститутах підвищення кваліфікації, на курсах підвищення кваліфікації і так далі.


6. Робота у відділі технічного контролю


Відділ технічного контролю (ОТК) є самостійним структурним підрозділом підприємства і підкоряється безпосередньо директору.

Задачі ОТК – запобігання випуску (поставки) підприємством продукції, не відповідної вимогам стандартів і технічних умов, затвердженим чином (еталоном), проектно-конструкторській документації, умовам поставки і договорів, або некомплектній продукції, а також зміцнення виробничої дисципліни і підвищення відповідальності всіх ланок виробництва за якість продукції, що випускається.

Структуру і штати відділу затверджує директор підприємства. До складу відділу можуть входити бюро, групи, лабораторії технічного контролю зовнішнього приймання, технічне бюро ОТК, бюро технічного контролю в цехах (БТК), центральна вимірювальна лабораторія.


7. Робота техніком конструктором


Відділ головного конструктора є самостійним структурним підрозділом підприємства і підкоряється головному інженеру. Задачі відділу головного конструктора:

Забезпечення конструкторської підготовки основного виробництва підприємства.

Забезпечення високого технічного рівня конструкцій виробів, що розробляються, на основі останніх досягнень науки і техніки.

Структуру і штати відділу затверджує директор підприємства. До складу відділу головного конструктора можуть входити конструкторські бюро і дослідно-експериментальний цех.


8. Робота техніком-технологом


Відділ головного технолога підприємства є самостійним структурним підрозділом підприємства і підкоряється головному інженеру або заступнику головного інженера по підготовці виробництва.

Задачі відділу головного технолога:

Забезпечення упровадження нових прогресивних технологій.

Вдосконалення технологічної підготовки виробництва. Структуру і штати відділу затверджує директор підприємства. В склад відділу головного технолога можуть входити: технологічне бюро механічної обробки, технологічне бюро литва і штампування, технологічне бюро складальних робіт, технологічне бюро зварювальних робіт, конструкторсько-технологічні бюро проектування окремих вузлів, пристосувань, інструменту, лабораторії механізації і автоматизації, бюро планування підготовки виробництва, копіювальне бюро, центральна хімічна лабораторія, управління справами відділу.


Систематизація і узагальнення матеріалів для випускної кваліфікаційної роботи


Пройшовши практику і отримавши безцінний досвід роботи на підприємстві такого рівня, систематизувавши і узагальнивши всі отримані знання тепер їх можна застосувати для розробки своєї випускної кваліфікаційної роботи.

Отримані знання допоможуть в розробці дипломного проекту не тільки в правильному виборі радіоелементів, підготовці робочого місця і початку монтажу, але і механічного регулювання і обслуговуванні радіоелементів.

А робота на різних посадах дозволяє відстежити весь виробничий процес від вхідного контролю до випуску готової продукції. Що необхідне для розробки економічної частини дипломного проекту.

Если Вам нужна помощь с академической работой (курсовая, контрольная, диплом, реферат и т.д.), обратитесь к нашим специалистам. Более 90000 специалистов готовы Вам помочь.
Бесплатные корректировки и доработки. Бесплатная оценка стоимости работы.

Поможем написать работу на аналогичную тему

Получить выполненную работу или консультацию специалиста по вашему учебному проекту
Нужна помощь в написании работы?
Мы - биржа профессиональных авторов (преподавателей и доцентов вузов). Пишем статьи РИНЦ, ВАК, Scopus. Помогаем в публикации. Правки вносим бесплатно.

Похожие рефераты: