Xreferat.com » Рефераты по менеджменту » Антикризове управління в регіоні

Антикризове управління в регіоні

Зміст


Вступ

Глава 1 Антикризове управління в регіоні

Глава 2. Види криз

2.1 Поняття і види криз

2.2 Фази розвитку і подолання криз

Висновок

Список літератури

Вступ


Термін "антикризове управління" виник порівняно недавно. Багато хто вважає, що причиною його виникнення з'явилося реформування економіки в Росії та поступове входження її в зону кризового розвитку Не багато хто очікував, що результатом реформ стане криза, але багато хто сьогодні розуміють, що тільки новий рік управління здатний вивести економіку з кризи Це управління й одержало назву антикризового Але назва назвою, а суть такого управління викликає великі дискусії Криза, яким би глибоким він не був, все-таки коли-небудь пройде - історія економічного розвитку багатьох країн підтверджує це. Значить, потреба в антикризовому управлінні відпаде, оскільки цей тип управління має тимчасовий характер або суто прагматичне значення. Навіщо ж тоді його вивчати, будувати наукову концепцію і навіть готувати фахівців у системі вищої освіти. Звичайно, загострення кризи в Росії викликало потребу в побудові ефективного антикризового управління Це замовлення практики Але й тенденції розвитку науки управління приводять нас до необхідності побудови такої концепції Її посилками є поняття керованості, ресурсозбереження, мотивації, економії часу, соціального партнерства та багато інших У своїй сукупності вони відображають реальну небезпеку кризи в будь-якому, навіть самому успішному управлінні.

Виникнення поняття антикризового управління у вітчизняній практиці обумовлено введенням правового регулювання діяльності господарюючих суб'єктів, що характеризується явищами фінансової неспроможності (банкрутства). Потреба такого роду регулювання як нової сфери відносин макросередовища в умовах реформування економіки Росії відповідає інтересам цільової орієнтації зацікавлених сторін: держави - у створенні правового поля для здійснення заходів оздоровлення структур, не адаптуються чи погано адаптуються в умовах ринку; власників - у здійсненні можливостей розвитку в умовах реальної конкуренції.

Ця сфера відносин, будучи нововведенням у практиці діяльності господарюючих суб'єктів, потребує в методиці їх здійснення, базових положеннях її організації.

Також актуальною залишається проблема антикризового управління в регіоні. У зв'язку з цим ми поставили наступну мету - розглянути антикризове управління в регіоні в сучасних умовах. Для досягнення мети нам допоможуть наступні завдання:

Охарактеризувати поняття антикризового управління в регіоні

Розглянути основні види криз та шляхи рішень

Глава 1 Антикризове управління в регіоні


Перехід від планової до ринкової економіки поставив у складне економічне та фінансове становище багато підприємств і комерційні організації різних організаційно-правових форм. Маються на увазі як створені на основі роздержавлення акціонерні товариства, так і численні підприємницькі структури.

На вирішення саме цих завдань повинна бути націлена система заходів, що іменується за кордоном "кризовий менеджмент" (криза управління), а у вітчизняній літературі - "антикризове управління".

Останнім часом у зв'язку з загострилися фінансовою кризою цілих регіонів під таким управлінням розуміють або управління в умовах уже настав кризи, або управління, направлене на виведення регіону з цього стану.

Під "антикризовим управлінням" розуміється таке управління, яке націлене на виведення регіону з виниклої кризової ситуації (тобто управління в умовах кризи), а також на запобігання прояву кризової ситуації.

Розгляд антикризового управління в стратегічному плані також не вважається доцільним, оскільки стратегічне планування основною своєю метою ставить розробку плану розвитку регіону на довгостроковий проміжок часу (зазвичай два-три роки), в той час як антикризове управління покликане виводити (або запобігати) регіон з вже сформованою кризової ситуації. У даному випадку необхідно не стратегічне планування, а оперативне, яке вимальовує варіант розвитку регіону на невеликий проміжок часу (12-18 місяців). Антикризової менеджмент проявляється у випадку виявлення кризової ситуації в ході реалізації стратегічного плану розвитку компанії і носить характер оперативного "хірургічно - економічної" втручання, з метою запобігання подальшого погіршення у діяльності регіону. У разі позитивного результату антикризового управління (регіон вирівнюється з точки зору фінансового стану, поліпшується платіжний баланс, та ін.), Регіон може продовжувати реалізацію стратегічного плану розвитку, скоригованого на появу можливих кризових ситуацій.

Отже, антикризове управління - це:

Діагностика причин виникнення кризових ситуацій в економіці та фінансах регіону;

Комплексний аналіз фінансово-економічного стану регіону для встановлення методів його фінансового оздоровлення;

Бізнес-планування фінансового оздоровлення регіону;

Вироблення процедур антикризового управління та контроль над їх проведенням.

Проблема антикризового управління неспроможним регіоном випливає із самої природи проводяться в Росії економічних реформ.

Розвиток антикризового управління як комплексу заходів, спрямованих на фінансове оздоровлення економіки, йде корінням в далеке минуле. Він завжди був пов'язаний з неспроможністю, призначенням адміністрації, конкурсним виробництвом.

І в правовому, і у виконавчому відношенні важливо було відобразити ці зв'язки в законодавстві і реалізувати в найбільш прийнятному для суспільства вигляді. Неспроможність визначалася за сукупністю ознак, "по яких укласти можна, що борги його невідплатні".

Основною формою вирішення подібних питань був суд, який "на підставі всіх представлених відомостей і вказівок знаходив (знайдено буде), що майно боржника недостатньо для повного задоволення всіх пред'явлених і неналежних сумніву боргів, то суд вирішує про визнання боржника неспроможним".

Неспроможність визнавалася поняттям цивільного права, яке могло переходити в іншу складову - банкрутство (Банкрутське діяння). Банкрутство ще в недалекому минулому відносилося до кримінально-правових понять. Питання причинного зв'язку, винності, співучасті і замаху - словом, всі проблеми загальної частини кримінального права отримували нове і оригінальне освітлення в застосуванні до банкрутства. Своєрідний у банкрутстві та порядок порушення кримінальної слідства, і форма передачі (перекази) суду.

Банкрутство - один з етапів завершення проведення антикризових процедур. Невід'ємною частиною антикризового управління було і залишається вирішення економічних проблем.

Дослідження проблеми фінансового оздоровлення суб'єктів ринкових відносин у Росії і за кордоном свідчить про сталість різних ситуацій:

наявності суб'єктів ринкових відносин, конкурентів і зацікавлених осіб;

економічної і соціальної обстановки, що обумовлюється стратегічними і тактичними цілями розвитку суспільства;

функціонування законодавчих і виконавчих систем, регульованих державою та іншими суб'єктами влади.

Впорядкування взаємовідносин складових зазначених констант в інтересах добробуту суспільства можна вважати стратегічною метою антикризового управління, що розвивається з урахуванням економічного, культурно-історичної спадщини та менталітету народу будь-якого регіону чи країни.

Антикризове управління - сукупність форм і методів реалізації процедур, які забезпечують стійкість різних суб'єктів господарювання в умовах ринкових відносин та розвитку конкурентного середовища.

З позиції цілісності концепція антикризового управління має кілька складових:

антикризове регулювання - заходи нормативно-правового, організаційно-економічного, державного і політичного характеру, спрямовані на захист суб'єктів ринкових відносин від кризових ситуацій або на запобігання банкрутства на основі чинного законодавства, соціальних гарантій і соціального захисту;

антикризове управління, яке надається системою процедур попередження розвитку кризової ситуації; заходів стабілізації економічного становища; заходів з реструктуризації суб'єктів ринкових відносин;

арбітражне управління (виробництво), обумовлює необхідність фінансового оздоровлення чи банкрутства суб'єктів ринкових відносин відповідно до правовими умовами визнання їх неспроможності (банкрутства) та проведення передбачених чинним законодавством процесів і процедур.

Антикризове управління нами розуміється як узагальнююча категорія системи управління, специфічні властивості якої виявляються з моменту виникнення проблемної (кризовості) в економічному становищі господарюючих структур.

Будь-яка кризова ситуація характеризується наступними ознаками:

наявністю загроз для реалізації найбільш важливих цілей підприємства;

дефіцитом часу для прийняття рішень щодо врегулювання кризи;

тиском інтересантів.

Відповідно до чинного законодавства та практики виконання функцій менеджера різних суб'єктів господарювання в складних ситуаціях представляється можливим виділити кілька етапів загальної концепції антикризового управління: досудова санація (реорганізація) господарюючого суб'єкта, спостереження, зовнішнє управління, конкурсне виробництво.

Змістовна основа антикризового управління відносно відокремленого суб'єкта господарювання обумовлюється економічними і соціальними чинниками впливу зовнішньої і внутрішньої обстановки. Дії соціально-економічних чинників у свою чергу визначаються місією суб'єкта, глобальними цілями розвитку конкурентоспроможності, локальними цілями вирішення завдань найбільш ефективного функціонування.

Досягнення цільових установок стратегічної орієнтації розвитку господарюючих структур і тактичних завдань попередження або виходу з кризи орієнтується на механізм антикризового управління. Важливою складовою антикризового управління є персоніфікація суб'єктів ринкових відносин (далі - СРО).

Персоніфікація СРО полягає:

у формуванні сприятливого іміджу на внутрішньому та зовнішньому полі ринкових відносин у відповідності зі стратегічними цілями і реальними умовами розвитку;

в організації партнерських відносин із забезпечуючим виробництво і споживають продукцію учасниками ринку;

в розширенні виробничих і комерційних зв'язків по вертикальних і горизонтальних напрямках функціональної діяльності;

у створенні опорних баз (АТ, дочірніх і філіальних структур) для забезпечення економічної та фінансової стійкості власного бізнесу;

у веденні діалогу з партнерами, конкурентами, керівними структурами інституційної та державної влади.

Антикризове управління (антикризовий менеджмент) можна розглядати як акумулятивну систему виконання і функціонально-якісного поліпшення дій суб'єктів управління різних рівнів в умовах загострення кризості та конфліктності стану ринкового середовища.

У нашій концепції антикризове управління - це багатофункціональний і багаторівневий комплекс менеджменту від індивідуального підприємця (фізичної особи) до інституційних структур державного рівня.

Склад проводяться (реалізовані) заходів визначається перш за все по лінії корпоративних зв'язків: підприємство (або фізична особа - ИЧП) - інтересанти, у якості яких можуть виступати учасники та засновники різних корпоративних структур та регулятори ділових і функціональних відносин між СРО (А).

На наступних етапах реалізації антикризових заходів посилюються організаційні і функціонально-правові зв'язки між правовими та виконавчими органами законодавчого рішення (виконання) відповідних інституційних структур та уповноважених служб (Б). На заключному етапі фінансового оздоровлення економіки (ліквідації) виявляються всі результати раніше проведених заходів (В).

Тут важлива позиція держави: його економічна та соціальна політика, основи грошово-кредитних відносин, місце державного сектора у вирішенні соціально-економічних проблем і виробництва проблем суспільного.

Глава 2. Види криз


2.1 Поняття і види криз


Криза це крайнє загострення внутрішньовиробничих і соціально-економічних відносин, а також відносин організації із зовнішньоекономічною середовищем. Кризові ситуації можуть виникати на будь-якій стадії діяльності організації як у період становлення і розвитку, так і в період стабілізації і розширення виробництва і, нарешті, при початку спаду і т.п. Світова ринкова економіка не знає прикладів організацій, яких коли-небудь не торкнулися кризові ситуації в тій чи іншій мірі. Кризові ситуації перш за все виражаються в коливаннях обсягу виробництва і збуту продукції, зростання кредиторської заборгованості постачальникам, банкам, податковим органам, в дефіциті обігових коштів і т.п., так як саме ці причини служать передумовою появи стану неплатоспроможності організації. До банкрутства організації проходять ряд стадій стану від епізодичної (тимчасової) нездатності виконувати в повному обсязі і вчасно свої зобов'язання до тривалої, від тривалої до хронічну нездатність, від хронічної до кризового та безнадійного стану, т.е. Повного фінансового банкрутства.

Розглядаючи різні види криз організацій, дослідники найбільше приділяють увагу фінансовій кризі організацій. Фінанси, фінансові потоки це як кров (як носій кисню в усі ділянки тіла) у живого організму, що забезпечує життєдіяльність всіх органів. Саме тому можна з певною мірою умовності (допущення) порівняти функціонування, "захворювання" і "лікування" організацій з розвитком людини, що можна простежити по наведеній нижче моделі. У країнах з розвиненою ринковою економікою організації при визнанні їх неплатоспроможними потрапляють в "чорний список" - реєстр неплатоспроможних організацій та їх власників з усіма витікаючими наслідками: падінням репутації, втратою партнерів, неможливістю отримувати кредити і відстрочки по оплаті постачань і т.д. З недовірою також відносяться і до власників цих організацій, які починають новий бізнес. Стосовно до організації кризи можна класифікувати наступним чином: технологічний (виробничий), при виникненні якого застаріле обладнання і технологія не дозволяють випускати якісну, конкурентоспроможну продукцію, що призводить організацію до фінансових втрат; соціальний (соціально-управлінський), виникає в результаті появи між працівниками або їх групами конфліктів, в тому числі між робітниками та адміністрацією, управлінських конфліктів в апараті управління і т.п. Зазначені конфлікти ведуть до прийняття неефективних рішень і до втрат часу на самому виробництві, фінансовий, що виникає в результаті нераціонального використання власного капіталу і позикових коштів, неефективного використання отриманого прибутку, що тягне за собою знову ж фінансові проблеми організації; організаційний виникає внаслідок недосконалості виробничої структури управління і структури апарату управління в організації, неефективного розподілу обов'язків, прав, повноважень і відповідальності між рівнями управління, підрозділами апарату і всередині між виконавцями; інформаційний, що є наслідком ситуації, в якій отримується інформація не відображає змін, що відбуваються на ринку, недостатньо достовірно відображає положення справ в самій організації. Все це спричинює виникнення і збільшення різних видів втрат; криза взаємодії між власниками організації або з владою, суперечності в їх інтересах, що не дозволяє проводити ефективну політику і в результаті приносить суттєві втрати організації. У кінцевому підсумку ці кризи між собою досить тісно пов'язані і, як правило, відбиваються на фінансах організації.

антикризове управління криза

2.2 Фази розвитку і подолання криз


Розглянемо фази можливого розвитку і подолання криз у регіоні:

1. фаза спад (зниження показників, що характеризують результати фінансово-господарської діяльності) із-за зовнішніх факторів ринку.

2. фаза подальше погіршення результатів діяльності під впливом внутрішніх причин в регіоні (без погіршення зовнішніх умов на ринку).

3. фаза - депресія пристосування регіону до нових умов господарювання на більш низькому рівні доходів (за умови прийняття першочергових антикризових заходів).

4. фаза відновлення фінансової рівноваги, пожвавлення виробництва відновлення виробництва і реалізації продукції до передкризового рівня.

5. фаза зростання виробництва, прискорення економічного розвитку

6. фаза підтримку нового економічного рівня розвитку регіону, його стійкості в тривалій перспективі, створення умов для самофінансування.

Кризи можуть викликати один одного або може виникати ланцюгова реакція, коли один виниклу кризу викликає інший, а потім третій і т.д. Небезпека виникнення кризи в регіоні існує завжди, тому необхідно здійснювати аналіз і на його основі постійний контроль з метою розпізнавання, прогнозування і попередження кризових ситуацій.

Висновок


Нинішній стан російського суспільства носить переломний характер. Первісна ейфорія, пов'язана з надіями швидко побудувати процвітаючу ринкову економіку, починає поступатися місцем осмисленню тривалості і труднощів виходу країни з кризи.

Ситуація в російській економіці по-своєму унікальна і не має аналогів ні з минулою діяльністю вітчизняних підприємств, ні з зарубіжною практикою. Але чи є реальний вихід із глухого кута?

Думаю, так. Але подолати кризу російської економіки без опори на міць держави неможливо. Здійснення антикризових заходів має спиратися на адміністративні, юридичні та економічні важелі, наявні в держави.

На першому етапі важливо виправити найбільш гострі диспропорції в економіці при пріоритеті централізовано використовуваних адміністративних важелів. При цьому державна політика повинна, зокрема, включати в себе:

1. антикризову підтримку задоволення першочергових потреб населення;

2. антикризову підтримку пріоритетних виробництв;

3. забезпечення критичного імпорту при державному контролі за експортом стратегічних товарів.

У міру пом'якшення кризових процесів повинен здійснюватися перехід від державних адміністративно-обмежувальних заходів до економічних важелів, стимулюючим становлення розвинутої структури ринку і різке збільшення чисельності самостійно ринку господарюючих суб'єктів. Це дозволить збільшити обсяги виробництва і перебудувати його структуру з орієнтацією на конкурентні відносини.

Початок і зміцнення таких структурних зрушень дозволять перейти до здійснення програми заходів щодо цілеспрямованого розвитку системи ринків. Подібному реального формування ринкових структур повинні бути підпорядковані кошти податкової та кредитної політики, економічні та правові заходи впливу держави на економіку, форми, способи і темпи приватизації, а також зовнішньоекономічна політика.

Список літератури


1. Крутик А.Б., Муравйов А.І. Антикризовий менеджмент. - СПб, 2001.

2. Ларіонов І.К. Антикризове управління. - М, 2001.

3. Росія, ресурси сталого розвитку / За ред. Ю.В. Піскулова. - М, 1996

4. Довідник кризового керуючого. / За ред. Е.О. Уткіна. - М, 1999.

5. Уткін Е.А. Управління фірмою. - М, 1996.

6.А. Уткін. Антикризове управління. Тандем. Москва, 2002

7. "Лідерство і керівництво в антикризовому управлінні", Розанова В., Управління персоналом. - 2000. - № 6.

8. Е.А. Уткін. Ризик-менеджмент. Тандем. Москва, 1998

9. Матеріали статей ІА "РБК Москва", за 2001-2003

Размещено на

Если Вам нужна помощь с академической работой (курсовая, контрольная, диплом, реферат и т.д.), обратитесь к нашим специалистам. Более 90000 специалистов готовы Вам помочь.
Бесплатные корректировки и доработки. Бесплатная оценка стоимости работы.

Поможем написать работу на аналогичную тему

Получить выполненную работу или консультацию специалиста по вашему учебному проекту
Нужна помощь в написании работы?
Мы - биржа профессиональных авторов (преподавателей и доцентов вузов). Пишем статьи РИНЦ, ВАК, Scopus. Помогаем в публикации. Правки вносим бесплатно.

Похожие рефераты: