Xreferat.com » Рефераты по менеджменту » Зовнішнє середовище підприємства

Зовнішнє середовище підприємства

хоча політичний та урядовий лобізм існує в усіх країнах, однак в Україні його вплив на розвиток тих чи інших компаній подекуди зводить нанівець дію законодавства щодо антимонопольну діяльності та недобросовісної конкуренції.

Політико-правове середовище являє собою систему законодавчих і нормативно-правових актів, урядових і політичних організацій, законодавчої, судової і виконавчої влади, яка створює правове поле бізнесової діяльності, впливає на умови ведення бізнесу в тій чи іншій країні.

Складові політика-правового середовища:

• політична система;.

законодавча і нормативно-правова система;

політичні партії і політичні лідери;

органи законодавчої, судової і виконавчої влади в центрі й на місцях;


склад уряду й органів місцевої влади, їхні функції і повноваження щодо регулювання бізнесу;

політична стабільність;


профспілки та інші громадські організації;

засоби масової інформації (телебачення, радіо, преса).

У всьому світі менеджери зважають на об'єктивність політико-правового середовища кожної країни. Але це не виключає можливостей активно на нього впливати.

Соціальне - культурне середовище - це фактори, пов'язані з населенням, рівнем його розвитку, традиціями, звичками. Значення цього середовища полягає, по-перше, у тому, що частина населення є клієнтом для більшості компаній, оскільки люди є головними покупцями. По-друге, місцеве населення для будь-якої організації виступає основним джерелом формування персоналу.

Складові соціально-культурного середовища:

кількість населення країни і даної місцевості, його демографічна і вікова
характеристики; . кількість і структура сімей, їхні традиції;

рівень кваліфікації, освіти, трудові навички працездатного населення, рівень
доходів населення, структура потреб;

життєві цінності, настанови, традиції, звичаї, стереотипи населення й окремих
його груп, етичні й естетичні стандарти;

релігійні вірування; .

міграційні процеси, мобільність населення;

міжнародні, міжетнічні відносини.

Нерідко можна почути схвальні думки про соціально-культурне середовище в Україні. Ці думки спираються переважно на високий освітній рівень населення, підприємливість, спокійну вдачу людей. Однак дане середовище погіршується. Про це свідчать висновки Доповіді про людський розвиток у 1997 році, підготовленої експертами Програми розвитку 00Н. У загальному рейтингу людського розвитку (тривалість життя, рівень освіти, рівень ВВП на душу населення) Україна посідає 95-те місце з 175 держав. Варто згадати, що в 1991 роді Україна посідала 32-ге місце.

Технологічне середовище - це науково-технічні розробки й устаткування, які визначають методи виготовлення і продаж продукції (послуг, робіт) у суспільстві. Складові технологічного середовища:.

• патенти, авторські свідоцтва, раціоналізаторські пропозиції;

науково-технічні розробки, звіти з науково дослідницьких робіт, проектні розробки, інжинірингові роботи;

інформація і технічні засоби й оброблення, системи технологій у різних сферах життєдіяльності людей, потенціал науково-дослідних, проектно-конструкторських, дослідницьких, інжинірингових організацій.

На жаль широкі можливості технологічного середовища в Україні використовуються вкрай недостатньо. А в зв'язку зі значною еміграцією вчених і висококваліфікованих фахівців у західні країни існує реальна загроза різкого погіршення технологічного середовища. Тому політикам і бізнесменам, які мають відповідні можливості, хотілось би висловити таку рекомендацію "Утримуйте висококваліфікований персонал в Україні, навіть якщо для них сьогодні немає відповідної роботи Адже завтра, коли доведеться вам вести конкурентну боротьбу на світових ринках, знайти і залучити до своїх організацій висококваліфікованих фахівців буде коштувати дорожче".

Економічне середовище включає діяльність усіх організацій у сфері бізнесу.

Складові економічного середовища:

• наявність у суспільстві основних галузей народного господарства, підприємств, організацій;

інфраструктура економіки;

транспорт, комунікації;

корисні копалини, енергетичні ресурси,

• характеристика виробничої продукції (послуг, робіт), валовий національний продукт;.

стан економіки і показники її розвитку (кризові явища, Інфляційні процентні ставки та ін.)і

склад і структура фінансово-банківської системи;

державні та місцеві органи регулювання економіки;

податкова політика, пільги, штрафи, санкції.

Економічне середовище України перебуває в кризовому стані. Навряд чи спроможна Україна самостійно, без іноземних інвестицій подолати кризу і здійснити структурну перебудову. Єдиний позитивний елемент економічного середовища - відносно стабільний курс національної валюти - гривні.

Екологічне середовище характеризує природне оточення організації, що являє собою, з одного бокову, джерело певних ресурсів (земля, корисні копалини, сонячне світло, повітря, вода тощо), а з іншого бокові - простір, до якого надходять результати діяльності організації. Екологічне середовища:

• земельні та водні ресурси, повітряний басейн, їхній стан і характеристика,

рослинний і тваринний світ;

природні умови діяльності організації (температурний режим, погодні
умови, інших опадів, пори року),

реальний і допустимий рівні забруднень повітря, землі, води токсичними відходами;

• реальний і допустимий рівні несприятливих впливів на навколишнє
середовище електричними, магнітними та іншими

• тенденція екологічних змін навкруги фірми;

• екологічні рухи та організації, екологічна діяльність державних органів громадськості.

Слід відзначити позитивний вплив економічної кризи на поліпшення екологічної о середовища Одним із яскравих показників цього є відродження багатьох видів риб у нижній течи Дніпра, де багато років заводь важкої промисловості забруднювали своїми відходами річку. Але усе ж таки загальний стан екології України залишається вкрай: незадовільним Продовжує нагадувати про собі аварія Чорнобильської атомної електростанції 1986 року Тому екологічне середовище України має бути предметом особливої турботи політичного та бізнесового менеджменту.

Міжнародне середовище включає сферу відносин між окремими державами та міжнародними інституціями, що безпосередньо впливають на результати діяльності даної організації.

Складові міжнародного середовища:

стан і тенденції розвитку міжнародних економічних відносин;

міжнародні і регіональні організації, що сприяють розвиткові міжнародного бізнесу (ЮНІДО, Всесвітній банк. Міжнародний валютний фонд. Свропейський Спілка та ін.);


міжнародні багатосторонні й двосторонні договори, міжнародні ділові асоціації;

посольства і торговельні представництва в інших країнах; . міжнародний транспорт І міжнародні комунікації; міжнародні навчальні заклади, наукові дослідження, конференції, зустрічі;

валютні курси.

Слід відзначити сприятливе для України в цілому міжнародне середовище. Підтвердженням цього є не тільки розширення міжнародних зв'язків України з іншими державами, а й обрання представника України головою Генеральної Асамблеї Організації Об'єднаних Націй на 1997-1998 роки. Водночас сприятливе міжнародне середовище містить у собі значні загрози. Довіра до України сьогодні - це скоріше аванс, ніж стале ставлення з бокову зарубіжних країн. А існуюча в Україні корумпованість владних структур не додає державі авторитету. Не завжди в ладах з міжнародними антидемпінговими процедурами вітчизняні бізнесмени. Виникає чимало запитань у зв'язку з кредитами Міжнародного валютного фонду і міжнародних банків. Справді, слід подумати над питанням, хто і як їх буде віддавати. Чи не чекає Україну доля багатьох латиноамериканських і африканських країн? Не завжди зважають вітчизняні бізнесмени і політики на зарубіжні правила господарювання.

Фактори прямої та опосередкованої дії.

З погляду функціонального підходу в зовнішньому середовищі слід вирізняти фактори прямої та опосередкованої дії.

Фактори прямої дії: постачальники матеріалів, капіталів, трудових ресурсів; закони і законодавчі органи, то безпосередньо визначають статус, напрями і механізми діяльності даної ділової організації; споживачі; власники; конкуренти.

Звичайно, виникає таке запитання, а чи доцільно виокремлювати фактори прямої дії з економічного середовища, до якого входити більшість із них? Так, доцільно Адже з чинниками прямої дії (постачальниками, споживачами, урядовими організаціями та ін.) організаціям доводитися укладати відповідні догоди. Цю діяльність здійснюють певні функціональні підрозділи фірми (відділи постачання, збуту, зв'язків з урядовими органами і громадськістю тощо). Спостережемо за змінами в середовищі в цілому й в окремих його сферах, зокрема в економіці, - це функції інших ланок (аналітичних відділів, вищого менеджменту, зовнішніх консультантів та ін.).

Отже, структурний підхід має дати чіткі уявлення про зовнішнє середовище організації. Він має значення в бізнесі передусім для вищого менеджменту, а також маркетингу і фінансів в цілому.. Особливо важливим є використання структурного підходу до аналізу зовнішнього середовища для політичних організацій, органів державної влади й управління.

Слід звернути увагу на ту обставину, що фактори прямої дії становлять так зване проміжне, або цільове, середовище. Проміжним його називають тому, що воно перебуває між зовнішнім (широким) та внутрішнім середовищем, а цільовим бо саме інтереси суб'єктів цього середовища відіграють вирішальне значення під час обґрунтування цілей організації.

Справді, як визначаються цілі ділових і політичних організацій? Звичайно, це питання можна віднести до компетенції лідерів, які можуть формулювати цілі виходячи зі своїх власних уявлень Однак такий підхід далекий від менеджменту, котрий рекомендує визначати і враховувати інтереси своїх споживачів, постачальників та інших партнерів (банків, фінансових і страхових компаній, аудиторських фірм, рекламних сайтів тощо), а також цілі конкурентів. Фактори опосередкованої дії впливають через інші обставини на діяльність компанії. Скажімо, чорнобильська катастрофа безпосередньо вплинула на діяльність інших атомних електростанцій, а опосередковано - на підприємства інших галузей, оскільки після цього різко зросла активність багатьох державних і недержавних організацій і рухів, насамперед організацій "зелених".

Складові факторів опосередкованої дії: стан економіки, науково технічний прогрес; політичні і соціально-культурні зміни; вплив групових інтересів на організацію; вплив міжнародних подій або подій в інших країнах на стан справ в організації. Другою важливою складовою середовища є внутрішнє середовище, що являє собою певні обставини і фактори всередині організації, які впливають на поведінку працівників і прийняття рішень. Звичайно, обґрунтоване розуміння організації передбачає насамперед знання й внутрішнього середовища. У наш час поширеними є два підходи до аналізу внутрішнього середовища: широкий (комплексний) і вузький (людський). До широкого підходу включаються як матеріально-речові, так і людські фактори, а до вузького - акцент робиться на людських чинниках.

Враховуючи вищезгадане, слід також акцентувати увагу на аналізі системи та показників господарське - фінансової діяльності підприємства, що є також передумовою розробки напрямків вдосконалення системи управління об'єкту дослідження.

Глава II. Аналіз ТОВ "Селма" як системи управління


2.1 Аналіз господарська - фінансової діяльності ТОВ «Селма».


Тов. «Селма» було засноване в 1994 року. Засновником його являються фізичні і юридичні особи. Основним видом діяльності ТОВ «Селма»

•будівельна діяльність, експлуатація та ремонт об'єктів громадського призначення, виробництво будівельних матеріалів, будівництво підземних розподільних газопроводів, монтаж систем газопостачання;

надання транспортних та побутових послуг, організація ремонту автомобілів, утримання заправочних станцій;

постачальне - збутова діяльність;


відкриття та експлуатація фірмових магазинів, торгівельна посередницька діяльність, комісійна торгівля, в тому числі організація торгівлі промисловими товарами із застосуванням комісійної надбавки, з одночасною виплатою коштовності товарів, прийняття від громадян, як вітчизняних так і іноземних, букіністична торгівля ;

виробництво кіно- , відеопродукції, запису відео- і аудіокасет, а також надання послуг по їх прокату;

представництво інтересів вітчизняних та іноземних партнерів, підписання угод, угод за дорученням і в інтересах підприємств, організацій, установ, фірм та громадян;

• організація мережі ресторанів, кафе, утримання гральних закладів, організація азартних ігор та торгівля алкогольними напоями;

•виконання науково-дослідних та проектно-конструкторських консультаційних, маркетингових та консалтингових робіт;

• виробництво товарів народного споживання та промислових виробів;

• заготівля, виробництво, переробка та реалізація сільськогосподарської
продукції, тваринництво;

• зовнішньоекономічна діяльність.

З 1996 року ТОВ"Селма" змінило напрям своєї діяльності. Основною діяльністю стали заготівля, продаж, виробництво с/г продукції. Також є млин, крупорушка, олійня, які дають змогу переробляти с/г продукцію, таким чином здійснюється економія коштів за рахунок своїх переробних пристроїв і не треба залучати інші підприємства для переробки. Фірма є дилером хутрової фабрики, таким чином тов. «Селма» має змогу брати товар на реалізацію, проводити сезонні знижки, давати гарантію на всі види продукції, здійснювати закази на індивідуальні закази по каталогу і т. ін.


Таблиця 2.1.1. Обсяг заготівельного обороту ТОВ «Селма» за 1999-2000 поки.

№ п/п Місяці Роки

відхилення

(+/-)



1999 2000
1 Січень 27640 29842 +2202
2 Лютий 262060 281857 +19797
3 Березень 140550 155766 +15216
4 Квітень 241100 261070 +19970
5 Травень 17090 18170 +1080
6 Червень 65744 72472 +6728
7 Липень 190750 199747 +8997
8 Серпень 60700 64890 +4190
9 Вересень 90400 100545 + 1145
10 Жовтень 100905 114701 +13795
11 Листопад 64277 68114 +3837
12 Грудень 46070 50176 +4106

Всього 1 307276 1417351 +110075

Проаналізувавши дані наведені в таблиці ми побачили що товарообіг с/г продукції має сезонний напрям, починаючи з серпня і до листопада йдуть самі високі показники товарообігу це обумовлено тим, що по контрактам з колгоспами проводиться заготівля с/г продукції, після збору урожаю. Також ми бачимо що порівняно з 1999 роком, в 2000 році товарообіг збільшився на 110075 тис. грн. Що показує про успішну діяльність.

Проаналізувавши товарообіг, було б не доречно не звернути увагу на товарообіг фірмового магазину "Хутролюкс", яка займається продажем хутряних виробів.(таблиця 2.1.2).


Таблиця 2.1.2.Товарообіг по фірмовому магазину "Хутролюкс" за1999-2000 рр.


№ п/п МІСЯЦІ роки Відхилення 2000 від 1999р.


1999 2000
1 Січень 8500 8715 +215
2 Лютий 985 1765 +780
3 Березень 14700 15І72 +472
4 Квітень 800 25 -675
5 Травень 1100 1386 +286
6 Червень 4460 4871 +411
7 Липень 740 982 +242
8 Серпень 970 1116 +146
9 Вересень 16200 18199 +1999
10 Жовтень 18740 20047 + 1307
11 Листопад 21700 23853 +2153
12 Грудень 44247 47281 +3034
ВСЬОГО 133142 143412 +10270

З даної таблиці ми бачимо, що товарообіг по магазину в 2000р.збільшився на 10270 гри., що призвело до поліпшення фінансового становища підприємства ТОВ «Селма». Також можна побачити з товарообігу що продаж хутряних виробів являється сезонною торгівлею. Найбільший товарообіг по місяцям склав з вересня по грудень, що вказує на сезонний товар.

Таким чином ТОВ "Селма" через заготівлю та продажу хутряних виробів доповнює одне одним, що дає змогу "втримуватись на плаву" . Розрахуємо коефіцієнт рентабельності підприємства

К^н„ - прибуток = 40000 =0,025* 100% = 2,5 (2.1.1)

товарообіг 1560763 - 83

К^„„ - прибуток = 40000 =0,025* 100% = 2,5 (2.1.1)

товарообіг 1560763 - 83 Ми маємо 2,5 грн. доходу з однієї гривні залученої в обороті за 2000 рік. З

цього розрахунку ми бачимо що дуже ефективно використовуються вожені кошти. Порівнянне з великими організаціями які мають "соті" і ефективно

працюють.

Маємо визначити також скільки залучено своїх коштів в загальні сумі ресурсів підприємства .Розраховується коефіцієнт автономії за 2000 рік.

Кавт- 6^_ (2.1.2)

203,1 Таким чином кількість залучених коштів набагато перевищує вложені кошти.

Показники ліквідності забезпечують аналіз спроможності підприємства сплачувати рахунки Це пов'язано з тим , що у своїй діяльності підприємство мусить оплачувати всі поточні рахунки , щоб його не оголосили неплатоспроможним. Саме тому як інвестори , так і кредитори звертають увагу на ці показники.


Облік та звітність. Оплата праці


Підприємство веде облік результатів діяльності, оперативний, бухгалтерський та статистичний облік.

Відповідальність за стан обліку , своєчасне подання бухгалтерської та іншої звітності покладене на головного бухгалтера підприємства, компетенція якого визначена чинним законодавством.

Підприємство самостійно розробляє та затверджує штатний розклад, визначає оклади, форми і системи оплати праці робітників підприємства. Загальний розмір виплат за результатами праці робітників підприємства не обмежується. В разі необхідності для виконання конкретних робіт і надання послуг підприємство має право залучити громадян, виробничі, творчі та інші колективи, спеціалістів наукових закладів, підприємств на підставі договорів підряду, з оплатою праці на договірних засадах.

Якісний аналіз господарсько-фінансової діяльності є передумовою та запорукою розробки ефективних шляхів поліпшення соціально-економічної системи підприємства.

Розглядаючи та аналізуючи господарсько-фінансовий стан ТОВ «Селма» було б дуже помилково залишити без уваги ті чинники, які є вирішальними в

розвитку фінансового стану на підприємстві, а також безпосередньо є об'єктом економічного аналізу.

Одним із основних джерел аналізу фінансового стану підприємства є бухгалтерська звітність, бухгалтерський баланс. Також були використані такі документи як "звіт про фінансові результати", та "головна книга бухгалтера".

Використовуючи названі джерела аналізу, а також дані поточного бухгалтерського обліку 1999-2000 рр., можна проаналізувати фінансову сталість і платоспроможність, динаміку, ефективність використання обігових коштів.

Насамперед потрібно проаналізувати дохідність ТОВ «Селма», яка характеризується абсолютними та відносними показниками.

Абсолютний показник дохідності - це сума прибутку; відносний показник -це рівень рентабельності. Що було визначено мною раніше. Проаналізуємо дохідність ТОВ «Селма» в таблиці (2.1.3).


Таблиця2.1.3. Аналіз дохідності ТОВ "Селма" за 1999-2000 рр.


Показники Роки

Відхилення

(+,-)

Темп змін 2000 до 1999

1998 1999 2000 р .у порівнянні з 1999р. 2000р.у порівнянні з 1999
Виручка від реалізації продукції 493,1 130,5 - 362,5 26,4
пда 82,2 21,8 -60,4 26,5
Витрати на виробництво 299,9 87,2 -212,7 29,07

Балансовий

прибуток

222,5 203,1 -19,4 91,2

Дані таблиці 2.1.3 свідчать про те, що балансовий прибуток у 2000р. порівнянно з 1999р. зменшився на 19400 грн. Це є результатом дії таких факторів: 1. Зменшення виручки від реалізованої продукції в 2000р. порівняно з 1999р.

2. Вкладання менших коштів в виробництво на 212,7 тис.грн.

Тому при плануванні подальшої діяльності ТОВ "Селма" особливу увагу треба приділити політиці оптимізації витрат, зробити висновки що до реалізації продукції.

Фінансове стійким є те підприємство, яке за рахунок власних коштів покриває кошти, які вкладені в активи (основні фонди, нематеріальні активи, обігові кошти), не допускає необгрунтованої дебіторської та кредиторської заборгованості і вчасно розраховується по своїм обов'язкам. Найголовнішим в фінансовій діяльності є вірна організація використання обігових коштів. Тому в процесі аналізу фінансового стану підприємства головна увага надається використанню обігових активів . Характеристика фінансової стійкості включає в себе аналіз складу і розміщення активів підприємства; динаміку джерел фінансових ресурсів; наявності власних обігових коштів; кредиторської заборгованості; дебіторської заборгованості.


Таблиця 2.1.4. Аналіз динаміки основних показників фінансово -господарської діяльності ТОВ "Селма" за 1998-2000 рр.



№ пп Показники Роки Відхилення


1998 1999 2000 2000р. порівняно до 1998р. 2000 р. порівняно до 1999р.
1 Основні засоби 0,9 3,0 8,1 +7,2 5,1
2 Нематеріальні активи - —
3 Виробничі запаси 2,0 2,3 3,1 +1,1 0,8
* 4 Незавершене виробни-тво ол 0,1 0,1 Без змін без мін

5 Дебіторська заборгованість 58 31,8 34,7 -23,3 2,8

6

Грошові

кошти

1,1 5,1 1,5 + 0,4 -3,6

7 Готова продукція 132,6 180,2 135,9 +3,3 -44,3

8 Чиста 31,2 41,9 34,7 +3,6 -7,2

реалізована




З даної таблиці ми бачимо що основні засоби збільшилися порівняно 2000-го до 1998-го збільшилися на 7,2 тис. гри., а порівняно з 1999-м на 5,1 тис. гри.

Виробничі запаси збільшилися порівняно 2000-го до 1998-го на 1,1тис.грн.,а в 1999 р. до 2000 р. на 0,8 тис.грн.

Дебіторська заборгованість зменшилася на 23,3 тис. грн., а порівняно з 1999-м, на 2,8 тис.грн. Незавершене виробництво залишилося без змін.

Чиста реалізована вартість збільшилася в 1998-м до 2000-го на 3,6 тис.грн., а в 1999 зменшилася на 7,2.тис. грн. Отже проаналізувавши аналіз господарської діяльності я дійшов висновку що підприємство працює не дуже вдало (по балансу та ін. звітності), в зв'язку з кризовим станом економіки, нестачой коштів, неплатоспроможності населення та ін. негативних факторів, які призвели до падіння фінансових результатів.

2.2 Аналіз системи у правління ТОВ "Селма" Органи управління та контролю підприємством. Вищим органом

підприємства є збори. Збори правомочні приймати рішення з будь-яких питань діяльності підприємства.

Учасники мають кількість голосів по кількості їх часток у фонді. До виключної компетенції зборів належать:

визначення основних напрямків діяльності підприємства,

затвердження планів та звітів про їх виконання,

обрання та відкликання членів виконавчого органу та ревізійної комісії,

Затвердження річних результатів діяльності

Спочатку року директор ТОВ «Селма» видає наказ про затвердження штатного розкладу та про посадові оклади. Директор підприємства:

• затверджує поточні плани діяльності підприємства! заходи, що є необхідними для вирішення його завдань;

• затверджує щорічний кошторис, штатний розклад посадові оклади співробітників апарату, встановлює показники, розмір та строки їх преміювання;

встановлює ціни на продукцію ї тарифи на послуги.

затверджує нормативні акти, що визначають відносини між підрозділами та філіями підприємства;

приймає на роботу і звільняє з роботу працівників підприємства, застосовує до них заходи заохочення і накладає стягнення;

подає на затвердження зборів річний звіт та баланс підприємства. Забезпечує виконання рішення зборів;

приймає рішення щодо інших питань діяльності підприємства Також директор має право;

розпоряджатися майном підприємства в межах що визначені зборами;


без довіреності діяти від імені підприємства репрезентувати його у всіх установах, підприємствах і організаціях;

укладати будь-які угоди та юридичні акти;

контролювати фінансово-господарську діяльність підприємства;

Заступник по роздрібній торгівлі, по магазину, веде товарно-грошові звіти, також контролює оплату оренди магазину, охорони проведення рекламних заходів щодо продажу виробів які представлені в магазині. Проводить заявки на фабрику, робить відбір асортименту товару. Відповідає за прийом товару по кількості та якості. Робить квартальні звіти, які подає до дирекції організації. Має двох продавців які займаються продажем.

Заступник по оптовій торгівлі займається вивченням ринку збуту та попитом с/г продукції. Займається закупками продукції на КХП та на колективних господарствах. Також робить звіти про об'єм виконаної роботи щонеділі.

Менеджер робить цілеспрямований вплив на діяльність усіх працівників організації для успішного досягнення встановлених ними ринкових цілей у змінному середовищі шляхом ефективного використання наявних ресурсів.

Знаходиться під керівництвом заступника по оптовій торгові. Менеджер вивчає попит на товари реалізуєм! фірмою, цінову політику, прогнозує попит на ці чи інші товари, підготовлює заявку на поставку товарів, пошук ринку збуту, від'їжджає на заключення договорів, подає пропозиції керівництву по нових моделях, якості продукції, підготовляє матеріали для рекламної продукції, приймає участь в ярмарках, виставках, з ціллю продажу товарів.

Бухгалтер веде облік всіх фінансових операцій, обраховує товарно-грошові звіти, проводить операції по касі, банку, проводить видачу на контроль підзвітним особам, підготовлює звіти в податкову інспекцію та другі контролюючі органи. Готує баланс по ТОВ «Селма», який відображає повністю діяльність організації.

Фінансові операції - бухгалтер підготовлює платіжні доручення для перерахування коштів постачальникам (СП «Тикоферлкжс», фірма «Україна», стиль "Модерн", хутро фірма Тисмениця" і т.д.) та іншим суб'єктам з якими фірма «Селма» контактує . Наприклад , за оренду приміщення, за послуги зв'язку (закрите акціонерне товариство «Турбота»), охорона, витрати пов'язані з прийманням і зберіганням с/г продукції, всі ці платежі відображаються в окремих статтях балансу, крім того бухгалтер проводить перерахування по обов'язковим платежам (ПДВ, пенсійний фонд), крім того бухгалтер забезпечує підготовку документів по спільних питаннях, приймає участь в арбітражних судах.

Товарно-грошові звіти * бухгалтер контролює рух товарне матеріальних цінностей, постачання товарів на фірму, оприходування матеріально-відповідальними особами та контроль за цими цінностями та здачу і виручку, що відображається у товарно-грошових звітах. Бухгалтер здійснює здачу виручки в банк. Крім того здійснює підзвіт по банку коштів для заготовки с/г продукції та на господарські витрати. Також контролює терміни використання коштів відповідальними особами (на заготовлі с/г продукції 10 календарних днів, на господарські потреби 1 календарний день). Всі операції по касі та банку відображаються на окремих рахунках балансу.

Баланс - бухгалтер всі операції по господарській діяльності відображає в статтях балансу, який здається в податкову інспекцію, кожного двадцятого числа після звітного періоду, крім того бухгалтер повинен подати декларацію в податкову інспекцію по прибуткам, що являється основою для сплати податна на прибуток . Крім основної роботи бухгалтер проводить кадровий облік всіх працівників(трудових книжок, прийом , звільнення працівників і т.д.). Підприємство ділиться на дві пов'язані між собою системи: керуєму та керовану.

Керуєма система, або суб'єкт управління представлена на нашому підприємстві директором і начальниками відділів.

Керована система, або об'єкт управління ТОВ "Селма" постачальники і робочі по складу.

Система організації торгівлі дозволяє раціонально використовувати працю, обладнання, предмети праці, створювати умови для того, щоб процес торгівлі здійснювався за допомогою найбільш прогресивних прийомів та методів і з найменшими затратами.

Система спільної праці - є необхідною для досягнення певної мети, кількості і якості пропорцій окремих видів праці, їх спільні зв'язки у процесі торгівлі. Пропорції окремих видів праці залежать від об'ємів роботи, її складності і других особливостей.

Економічна система підприємства виражає - єдність економічних процесів, а також економічні зв'язки всіх сторін діяльності підприємства. Вона вирішує задачу всебічного використання можливостей усіх систем в діяльності підприємства для підвищення його економічного ефекту і отримання прибутку.

Усі перераховані системи взаємозв'язані і тільки в цілому складають підприємство, як систему.

Система управління підприємством включає організаційну структуру підприємства принципи і методи управління підприємством, стиль керівництва.

Організаційна структура - це форма системи управління, яка визначає

склад, взаємодію та підпорядкованість її елементів

ТОВ "Селма" має лінійно-функціональну організаційну структуру управління. Воно спирається на розподіл повноважень та відповідальності по функціям управління та прийняття рішень по вертикалі. На ТОВ «Селма» управління організоване за лінійною схемою, а функціональні відділи апарату управління підприємством лише допомагають лінійним керівникам вирішувати управлінські завдання, при цьому лінійні керівники

Если Вам нужна помощь с академической работой (курсовая, контрольная, диплом, реферат и т.д.), обратитесь к нашим специалистам. Более 90000 специалистов готовы Вам помочь.
Бесплатные корректировки и доработки. Бесплатная оценка стоимости работы.

Поможем написать работу на аналогичную тему

Получить выполненную работу или консультацию специалиста по вашему учебному проекту
Нужна помощь в написании работы?
Мы - биржа профессиональных авторов (преподавателей и доцентов вузов). Пишем статьи РИНЦ, ВАК, Scopus. Помогаем в публикации. Правки вносим бесплатно.

Похожие рефераты: