Xreferat.com » Рефераты по промышленности и производству » Проектування автоматизованого електропривода візка мостового крану

Проектування автоматизованого електропривода візка мостового крану

Міністерство освіти і науки України

Національний університет водного господарства та природокористування

Кафедра електротехніки і автоматики


Курсова робота

"Проектування автоматизованого електропривода візка мостового крана"

з дисципліни:

"Автоматизований електропривод"


Виконав:

Студент III курсу

ФПМіКІС

групи АУТП-31

Реут Д.Т.

Керівник:

ас. Драчук Ю.С.


Рівне-2009

Вступ


Виконання курсового проекту має за мету набуття студентами навичок виконання інженерних розрахунків, пов’язаних з всіма етапами проектування автоматизованого електропривода конкретних виробничих механізмів чи машин. Успішне виконання проекту вимагає глибоких знань технологічних процесів, які має виконувати виробничий орган чи механізм, бо електропривод повинен забезпечити їх реалізацію з заданою точністю. Це означає, що система керування електроприводом повинна дозволяти плавно регулювати швидкість в заданому діапазоні, обмежувати величину моменту на валу механізму як в статичних, так і в динамічних режимах.

Гнучкість систем керування базується на використанні сучасних засобів електроніки і мікропроцесорної техніки. Тому для успішного проектування систем керування потрібні фундаментальні знання таких предметів як електроніка і мікросхемотехніка, теорія автоматичного керування, мікропроцесорна техніка та інші.

Завершальним етапом проектування є дослідження запроектованої системи автоматизованого електропривода шляхом математичного моделювання його роботи, що базується на знанні такого предмету як математичне моделювання на ЕОМ.

Отже, виконання даного курсового проекту буде першою спробою використання набутих знань з суміжних предметів при вирішенні інженерного завдання.

Зазвичай, при проектуванні автоматизованого електропривода розраховують декілька варіантів і на підставі техніко-економічного порівняння вибирають найбільше вдалий. Обмежений ресурс часу не дозволяє студенту виконувати цю роботу. Щоби наблизити навчальне проектування до реального, проекти на одну тему виконують декілька студентів і при захисті є можливість співставити варіанти і зробити відповідні висновки, що привнесе в навчальний процес елементи багатоваріантного проектування.

Проектування автоматизованого електропривода (АЕП) складається з таких етапів:

1. Постановка задачі, формування технічного завдання і вимог до роботи АЕП в усталених і динамічних режимах.

2. Побудова навантажувальних діаграм і тахограм руху виконавчого органу. Розрахунок потужності і попередній вибір двигуна.

3. Побудова навантажувальної діаграми двигуна, перевірка його на нагрівання та умови пуску і гальмування.

4. Обґрунтування і вибір способу керування двигуном.

5. Вибір системи керування електроприводом.

6. Розрахунки електромеханічних характеристик двигуна і електропривода.

7. Формування динамічних характеристик автоматизованого електропривода.

8. Моделювання динамічних характеристик.

9. Вибір системи керування і опис її роботи.

10. Висновки.

11. Література

1. Завдання на проектування


М2. Спроектувати автоматизований електропривод візка мостового крана за такими даними: маса візка m0=1600 кг; маса вантажу mв=5000 кг; швидкість руху візка v=0,6 м/с; діаметр ходових коліс dхк=0,55 м; діаметр цапфи ходового колеса dц=0,08 м; ККД передачі при повному навантаженніПроектування автоматизованого електропривода візка мостового крану=0,85; момент інерції муфти з гальмом на валу двигуна Jм=0,1 кг∙м2; момент інерції ходового валу з муфтами і ходовими колесами Jхв=16 кг∙м2; усереднена висота підвіски вантажу lп=1,5 м; довжина прольоту моста L=20 м; висота підвіски вантажу lп=1,5 м.

Розрахунковий цикл роботи візка: рух на віддаль lр = L/2=20/2=10 м в одну сторону з вантажем і у зворотну сторону без вантажу, кількість циклів за годину N=30.

Діапазон регулювання швидкості D=55, статизм δ=0,05.

Перетворювач: широтно-імпульсний перетворювач напруги.

Система керування: з сумуючим підсилювачем.

Вид зворотного зв’язку: за швидкістю двигуна.

2. Розрахунки навантажувальної діаграми, тахограми руху виконавчого органу та попередній вибір потужності двигуна


Ці розрахунки необхідні для попереднього вибору потужності двигуна і швидкості його обертання. Їх виконують для механізмів зі змінним режимом роботи.

Зазвичай, навантажувальну діаграму Мс (t) і тахограму Проектування автоматизованого електропривода візка мостового крану розраховують для найбільше важкого чи усередненого циклу роботи виконавчого механізму. Нижче описані методики розрахунків Мс (t) і Проектування автоматизованого електропривода візка мостового крану деяких виробничих механізмів.


Проектування автоматизованого електропривода візка мостового крану


Проектування автоматизованого електропривода візка мостового крануПриклад 1. Побудувати навантажувальну діаграму і тахограму руху візка мостового крана, кінематична схема якого наведена на Рис.1, де позначено: Д - двигун, Г - гальмо, М - муфта, Р - редуктор, ХВ - ходовий вал, ХК - ходові колеса візка. Вихідними даними для розрахунків є маса візка m0=1600 кг; маса вантажу mв=5000 кг; швидкість руху візка v=0,6 м/с; діаметр ходових коліс dхк=0,55 м; діаметр цапфи ходового колеса dц=0,08 м; ККД передачі при повному навантаженніПроектування автоматизованого електропривода візка мостового крану=0,85; усереднена висота підвіски вантажу lп=1,5 м; довжина прольоту моста L=20 м.

Візок мостового крана може переміщуватись на різні віддалі в межах прольоту. Тому розрахунковим циклом переміщення візка приймають такий: рух на віддаль lр = L/2=20/2=10 м в одну сторону з вантажем і у зворотну сторону без вантажу, кількість циклів за годину N=30.

Для побудови навантажувальної діаграми необхідно знати моменти сил статичного опору і втрати в кінематичних ланках.

Момент статичного опору при русі візка з вантажем


Проектування автоматизованого електропривода візка мостового крану /1/


де kр = 2,2 - коефіцієнт, який враховує тертя реборд ходових коліс об рейки; Проектування автоматизованого електропривода візка мостового крану - коефіцієнт тертя ковзання; fк =0,001 - коефіцієнт тертя кочення.

Потужність на валу двигуна при русі візка з вантажем


Проектування автоматизованого електропривода візка мостового крану, /2/


де Проектування автоматизованого електропривода візка мостового крану=Проектування автоматизованого електропривода візка мостового крану - радіус ходових коліс, м; Проектування автоматизованого електропривода візка мостового крану=0,6 м/с - швидкість руху візка; Проектування автоматизованого електропривода візка мостового крану ККД при русі візка з вантажем, що відповідає Проектування автоматизованого електропривода візка мостового крану на рис.2.

Момент статичного опору при русі візка без вантажу


Проектування автоматизованого електропривода візка мостового крану /3/


Потужність при русі візка без вантажу


Проектування автоматизованого електропривода візка мостового крану, /4/


де η=0.71 - ККД передачі при коефіцієнті навантаження

Проектування автоматизованого електропривода візка мостового крану


який знаходять із кривої, наведеної на рис.2.


Проектування автоматизованого електропривода візка мостового крану

Рис. 2. Залежність ККД зубчатих передач від коефіцієнта Проектування автоматизованого електропривода візка мостового крану.


При розгоні і гальмуванні візка відбувається розкачування вантажу, підвішеного на тросі. Величина відхилення від вертикального положення буде мінімальною, якщо час розгону

Проектування автоматизованого електропривода візка мостового крану і гальмування Проектування автоматизованого електропривода візка мостового крану будуть дорівнювати періоду власних коливань:


Проектування автоматизованого електропривода візка мостового крану,/5/


де Проектування автоматизованого електропривода візка мостового крану висота підвіски вантажу.

Виходячи з цієї умови, величина прискорення


Проектування автоматизованого електропривода візка мостового крану /6/


Шлях, який пройде візок за час розгону,


Проектування автоматизованого електропривода візка мостового крану. /7/

Такий же шлях пройде візок і при гальмуванні. Тому час переміщення візка з вантажем складе


Проектування автоматизованого електропривода візка мостового крану. /8/


З метою підвищення продуктивності роботи крана прискорення і сповільнення візка без вантажу приймають у два рази більшим Проектування автоматизованого електропривода візка мостового крану. Тоді час розгону


Проектування автоматизованого електропривода візка мостового крану=0.6/ (2∙0.244) =1.229 c.


Шлях, який пройде візок за час розгону (гальмування) без вантажу,


Проектування автоматизованого електропривода візка мостового крану. /9/


Час переміщення візка без вантажу


Проектування автоматизованого електропривода візка мостового крану /10/


Розрахункова тривалість одного циклу руху візка


Проектування автоматизованого електропривода візка мостового крану. /11/


Час пауз за один цикл складає


2tп = tц - tв - t0=120-19.16-17.895=82.945 с /12/

Розрахункова відносна тривалість включення двигуна


Проектування автоматизованого електропривода візка мостового крану. /13/


Навантажувальна діаграма без врахування динамічних моментів і тахограма наведені на рис. 3.


Проектування автоматизованого електропривода візка мостового крану


Рис. 3.

Для попереднього вибору потужності двигуна необхідно змінний в часі момент ММ (t) або відповідну змінну в часі потужність Проектування автоматизованого електропривода візка мостового крану замінити еквівалентною за нагріванням сталою потужністю, яку визначають за формулою


Проектування автоматизованого електропривода візка мостового крану/14/


Для електроприводів, які працюють в повторно-короткочасному режимі, вибирають двигуни, які призначені для цих режимів. Промисловість випускає електричні двигуни на стандартні тривалості включення: Проектування автоматизованого електропривода візка мостового крану; 0,25; 0,4 і 0,6. Якщо розрахункова Проектування автоматизованого електропривода візка мостового крану не відповідає стандартній, то Проектування автоматизованого електропривода візка мостового крану необхідно перерахувати за формулою


Проектування автоматизованого електропривода візка мостового крану. /15/


Оскільки технічним завданням передбачено регулювання швидкості в широкому діапазоні, то необхідно вибрати двигун постійного струму з незалежним збудженням.

Для наших умов вибираємо двигун постійного струму незалежного збудження з регулюванням напруги живлення за допомогою статичних перетворювачів змінного струму у постійний. Такі двигуни виготовляються на тривалий режим роботи (Проектування автоматизованого електропривода візка мостового крану). Тому у формулу /15/ при визначенні Проектування автоматизованого електропривода візка мостового крану потрібно підставити Проектування автоматизованого електропривода візка мостового крану. За цих умов розрахункова потужність двигуна


Проектування автоматизованого електропривода візка мостового крану. /16/


За каталогом вибирають двигун, номінальна потужність якого Проектування автоматизованого електропривода візка мостового крану.

Паспортні дані двигуна заносять в табл. 1.

Обраний двигун 2ПБ112МУХЛ4 закритого виконання з природним охолодженням [7, c.321]


Таблиця 1

Проектування автоматизованого електропривода візка мостового крану, кВт

Проектування автоматизованого електропривода візка мостового крану, В

Проектування автоматизованого електропривода візка мостового крану, А

Проектування автоматизованого електропривода візка мостового крану,

об/хв

Проектування автоматизованого електропривода візка мостового крану,

Ом

Проектування автоматизованого електропривода візка мостового крану,

Ом

Проектування автоматизованого електропривода візка мостового крану,

мГн

Проектування автоматизованого електропривода візка мостового крану,

Проектування автоматизованого електропривода візка мостового крану

Проектування автоматизованого електропривода візка мостового крану,

%

Проектування автоматизованого електропривода візка мостового крану,

Проектування автоматизованого електропривода візка мостового крану

1,1 220 6,67 2200 1,29 1,12 16 0,015 75 1,467

За даними табл.1 визначаємо:

номінальну кутову швидкість


Проектування автоматизованого електропривода візка мостового крану; /17/


номінальний момент


Проектування автоматизованого електропривода візка мостового крану; /18/


опір якорного кола двигуна


Проектування автоматизованого електропривода візка мостового крану, /19/


де Проектування автоматизованого електропривода візка мостового крану падіння напруги на щітках,

і коефіцієнт передачі двигуна


Проектування автоматизованого електропривода візка мостового крану. /20/


Передаточне число редуктора

Проектування автоматизованого електропривода візка мостового крану.


Вибраний двигун потрібно провірити на перевантажувальну здатність, яку визначає умова


Проектування автоматизованого електропривода візка мостового крану, /21/


де Проектування автоматизованого електропривода візка мостового крану максимальне значення моменту статичного навантаження; Проектування автоматизованого електропривода візка мостового крану допустимий момент перевантаження двигуна. Для двигунів постійного струму незалежного збудження Проектування автоматизованого електропривода візка мостового крану.


Проектування автоматизованого електропривода візка мостового крану


Вибраний двигун має достатню перевантажувальну здатність для подолання моменту статичного навантаження.

3. Побудова навантажувальної діаграми двигуна та перевірка його на нагрівання


Оскільки вибір потужності двигунів виробничих механізмів з тривалим і незмінним в часі навантаженням базується на умові, що розрахункова потужності Проектування автоматизованого електропривода візка мостового крану на номінальній швидкості обертання, то нагрівання двигуна ніколи не перевищить розрахункового, і перевірку його на нагрівання не виконують. Але для електроприводів, які працюють у тривалому зі змінним в часі навантаженням або у повторно-короткочасному режимі, необхідно робити перевірку на нагрівання двигуна, бо при його попередньому виборі не враховувались фактичні втрати енергії на нагрівання в перехідних процесах.

Перевірку електропривода на нагрівання виконують на підставі навантажувальної діаграми двигуна Проектування автоматизованого електропривода візка мостового крану. Діаграму Проектування автоматизованого електропривода візка мостового крану можна побудувати, якщо відомі навантажувальна діаграма виконавчого механізму Проектування автоматизованого електропривода візка мостового крану і тахограма Проектування автоматизованого електропривода візка мостового крану. Її розраховують, просумувавши статичні і динамічні моменти, тобто


Проектування автоматизованого електропривода візка мостового крану, /22/


де Проектування автоматизованого електропривода візка мостового кранудіаграма динамічних моментів.

Величину динамічного моменту визначають із рівняння руху електропривода:


Проектування автоматизованого електропривода візка мостового крану, /23/

де Проектування автоматизованого електропривода візка мостового кранузведений до вала двигуна момент інерції електропривода, Проектування автоматизованого електропривода візка мостового крану. Рівняння /23/ справедливе для умови Проектування автоматизованого електропривода візка мостового крану. Знак плюс в ньому відноситься до гальмівного режиму.

Для розв’язку рівняння /23/ необхідно знати зведений до вала двигуна момент інерції. Зведення моментів інерції і мас всіх рухомих частин електропривода базується на тому, що запаси кінетичної енергії зведеної системи і дійсної повинні бути рівними.

Якщо електропривод складається з частин, що обертаються зі швидкостями Проектування автоматизованого електропривода візка мостового крану і мають моменти інерції відповідно Проектування автоматизованого електропривода візка мостового крану, і частини масою Проектування автоматизованого електропривода візка мостового крану, що рухається поступально зі швидкістю Проектування автоматизованого електропривода візка мостового крану, то зведений момент інерції


Проектування автоматизованого електропривода візка мостового крану /24/


де Проектування автоматизованого електропривода візка мостового кранумомент інерції ротора (якоря) двигуна і других елементів (шківа, муфти тощо), які встановлені на валу двигуна; Проектування автоматизованого електропривода візка мостового кранукутова швидкість двигуна.

Оскільки Проектування автоматизованого електропривода візка мостового крану є передаточним числом, то рівняння /24/ можна представити у вигляді


Проектування автоматизованого електропривода візка мостового крану /25/


Побудувавши діаграму Проектування автоматизованого електропривода візка мостового крану і просумувавши її з діаграмою Проектування автоматизованого електропривода візка мостового крану, одержують навантажувальну діаграму двигуна Проектування автоматизованого електропривода візка мостового крану, на підставі якої перевіряють двигун на нагрівання. Необхідність такої перевірки обумовлена тим, що завищена проти необхідної потужності двигуна призводить до лишніх капітальних витрат, зменшення ККД і коефіцієнта потужності електропривода.

Безпосередньо вирахувати температуру обмоток на підставі навантажувальної діаграми Проектування автоматизованого електропривода візка мостового крану можна, але це дуже трудомістка і складна справа. Тому частіше всього для оцінки нагрівання двигуна використовують непрямі методи, зокрема, метод еквівалентних величин і метод середніх втрат.

Оскільки електропривод візка мостового крана працює у повторно-короткочасному режимі, то для перевірки його на нагрівання необхідно побудувати навантажувальну діаграму двигуна на підставі рівняння /23/, в яке входить момент інерції. Згідно з рівнянням /25/ зведені моменти інерції привода при русі візка з вантажем


Проектування автоматизованого електропривода візка мостового крану /26/


і без вантажу


Проектування автоматизованого електропривода візка мостового крану /27/


де Jдв, Jм, і Jх. в - відповідно моменти інерції двигуна, муфти і ходового вала; і - передаточне число редуктора.

Оскільки прискорення ар є вже визначеним, то для його реалізації при розгоні візка з вантажем двигун повинен розвивати динамічний момент

Проектування автоматизованого електропривода візка мостового крану /28/

бо Проектування автоматизованого електропривода візка мостового крану.


Згідно /22/момент двигуна при розгоні візка з вантажем


Проектування автоматизованого електропривода візка мостового крану /29/

де Проектування автоматизованого електропривода візка мостового крану=712, 206/ (105,592∙0,75) =8,993 H∙м –


зведений до вала двигуна момент статичного опору.


Проектування автоматизованого електропривода візка мостового крану, тому приймаємо Проектування автоматизованого електропривода візка мостового крану і за /28/ визначаємо нове значення прискорення


Проектування автоматизованого електропривода візка мостового крану=Проектування автоматизованого електропривода візка мостового крану

Если Вам нужна помощь с академической работой (курсовая, контрольная, диплом, реферат и т.д.), обратитесь к нашим специалистам. Более 90000 специалистов готовы Вам помочь.
Бесплатные корректировки и доработки. Бесплатная оценка стоимости работы.
Подробнее

Поможем написать работу на аналогичную тему

Получить выполненную работу или консультацию специалиста по вашему учебному проекту
Нужна помощь в написании работы?
Мы - биржа профессиональных авторов (преподавателей и доцентов вузов). Пишем статьи РИНЦ, ВАК, Scopus. Помогаем в публикации. Правки вносим бесплатно.

Похожие рефераты: