Xreferat.com » Рефераты по промышленности и производству » Опис та удосконалення маршруту потрапляння зерна до Зерносушарки ДСП-32 на Заводі елеваторного обладнання для ВАТ "Відродженння"

Опис та удосконалення маршруту потрапляння зерна до Зерносушарки ДСП-32 на Заводі елеваторного обладнання для ВАТ "Відродженння"

Вступ


Моєю темою дипломного проекта є опис та удосконалення маршруту потрапляння зерна до Зерносушарки ДСП-32 на Заводі елеваторного обладнання для ВАТ «Відродженння». В моєму проекті буде описана характеристика об'єкту автоматизації, короткий опис технологічного процесу маршруту руху зерна, попадання його в зерносушарку ДСП-32, його сушка і охолоджування і подальший шлях на безтарне зберігання. Опис типу технологічного устаткування використовуваний в технологічному маршруті моєї теми, його основні характеристики, опис вимоги технологій до автоматизації об'єкту, а також охорона праці на підприємстві та в зерносушарках.


1. Характеристика об'єкту автоматизації


Сучасні елеваторні підприємства, як об'єкт автоматизації представляють собою складне підприємство з великим обсягом технологічного устаткування.

Технологічний процес на елеваторному підприємстві можна підрозділити на наступні основні операції:

Прийом і зберігання зерна;

Очищення його від домішок і так далі.

Рівень автоматизації будь-якої ділянки залежить від складності технологічного процесу.

Темою дипломного проекту є розробка і опис автоматизації надходження зерна з автомобільного транспорту в зерносушарку ДСП-32 і подальший його шлях до бункера підлогового зберігання зерна.

Машини, що діють, на зерносушарці ДСП-32 для транспортування зерна і продуктів його переробки від низу до верху застосовують ковшеві норії; для горизонтального і похилого переміщення – стрічкові конвеєри; як гравітаційний транспорт використовують перекидні клапани (для насипних грузів).

Головною метою дипломного проекту є опис автоматизації маршруту прийому зерна з автотранспорту з наступним очищенням і надходження його до зерносушарки ДСП-32.


1.1 Короткий опис технологічного процесу


Технологічний процес харчового виготовлення ділиться до головних фізичних, хімічних і фізико-хімічних законів.

Зерно поступає з автомобільного транспорту в бункер (Б-1) і через засувку потрапляє на стрічковий конвеєр (КС-1). З конвеєра, поступає на норію (Н1), піднявшись з норії поступає на перекидний клапан (ПК-1), де розділяється і висипається у верхній оперативний бункер (Б-2). З бункера через засувку зерно поступає на стрічковий конвеєр (КС-2), а далі поступає на норію (Н2). Зерно піднявшись по норії поступає в сушарку зерна (СЗ1), де відбувається сушка зерна топковими газами. У зерносушарці зерно проходить три зони в яких визначається температура і вологість зерна. Після просушування зерно вивантажується з двох патрубків на стрічковий конвеєр (КС-3), який доставляє зерно до перекидного клапана (ПК-2). Далі частина зерна вертається на норію (Н2), і піднімається досушиваться в зерносушарку. А інша частина поступає в норію (Н3), звідки висипається на перекидний клапан (ПК-3) – одна частина доставляється на автотранспорт, а інша частина в надвесовой бункер для підлогового зберігання зерна (Б-3).


1.2 Опис типа технологічного обладнання і його основних характеристик


В моєму технологічному маршруті дипломного проекту автоматизації зерносушарки ДСП-32 на Заводі елеваторного обладнання для ВАТ «Відродження», використовується таке технологічне устаткування як норії (Н1, Н2, Н3), стрічкові конвеєри (КС1, КС2, КС3), зерносушарка ДСП-32 (СЗ1), перекидні клапани (ПК1, ПК2, ПК3), топка. Опис та розгляд яких піде далі.

Норія

Стрічкові норії призначені для транспортування сипких вантажів по вертикалі від низу до верху. Тяговим органом норії служить гумовотканинна плоска стрічка (ремінь), а робочим – ковши.

Схема пристрою норії:

1 – приводний барабан; 2 – розвантажувальний патрубок; 3 – стрічка; 4 – ківш; 5 – труби; 6 – натяжний барабан; 7, 8 – приємні патрубки.

Норія має два барабани: верхній приводний 1 і нижній натяжний 6. На барабани натягається нескінченна стрічка 3, на якій болтами закріплюють ковши 4. Цей барабан приводиться в рух електродвигуном, як правило через редуктор. Завдяки тертю між приводним барабаном і стрічкою вона приходить в рух, а з нею переміщуються ковши з продуктом. Нижній барабан також обертається із-за тертя між стрічкою і цим барабаном. Силу тертя регулюють шляхом натягнення стрічки спеціальним пристроєм (вантажним або гвинтовим).

У приймальні патрубки 7 або 8 завантажують продукт, що підлягає переміщенню, ковшами він піднімається вгору, де під дією сили тяжіння і відцентрової сили висипається через розвантажувальний патрубок 2 норії в самотечную трубу.

Безпосереднє транспортування проводиться норійнимі ковшами (корцамі), закріпленими на безперервній норійній стрічці, що проходить по норійним трубам.

Під час вступу продукту через приймальний патрубок 7 ковші тільки зачерпують його. Якщо продукт подається через приймальний патрубок 8, то окрім зачерпування, відбувається досипання ковшів продуктом, що збільшує коефіцієнт його заповнення. Тому патрубок 8 розміщений декілька вище за патрубок 7. При установці норії прагнуть подавати продукт через патрубок 8, а якщо це неможливо, продукт направляють на патрубок 7.

Верхню частину норії називають головкою, а нижню – черевиком. Головка і черевик сполучені вертикальними трубами 5, в яких рухається стрічка з ковшами.

Норійний ківш (4).

Характеристика норії

За призначенням – зернові, мучні, кукурудзяні;

По характеру завантаження ковшів – з відцентровим завантаженням типу Нц-i (v=2.2/3.6 м/сек) і типу Нц-ii (v=3/9/4 м/сек), і відцентрово-гравітаційні (НЦГ);

За типом конструкції – одинарні і подвійні;

За типом тягового органу – стрічкові, ланцюгові.

Норія типу Нц-i застосовують для транспортування зерна вологістю понад 17%, Нц-ii для зерна вологістю до 17%.

При роботі на неодруженому ходу стежать за тим, щоб стрічка норії не збігала з барабанів і відвідного ролика, а також за нагрівом підшипників і редуктора (їх температура не повинна перевищувати 60 °С). Ущільнення підшипників гальма і – редуктора не повинні пропускати мастило. Після обкатки перевіряють кріплення ковшів на стрічці і підтягають ті, що ослабіли.

Норію стрічкову під навантаження включають на 4 ч, перевіряючи відповідність фактичній продуктивності проектною, роботу редуктора, дію гальма, чи не збігає стрічка з барабанів. Перед пуском відкривають засувку приймального патрубка і обережно, поступово збільшуючи висип зерна, завантажують норію. Це дозволить запобігти завалу черевика норії. Щоб не допустити перевантаження, встановлюють обмежувач, вище за яке засувка не піднімається. Крім того, на засувку наносять відмітки, вказуючі величину продуктивності норії.

Під час роботи стежать, щоб: зерно поступало в черевик рівномірно, в достатній кількості і не перенавантажувало його; ковші не зачіпали за стінки головки, черевика і труб норії; не перегрівалися підшипники; справно працювала аспірація.

Датчик контролю швидкості серії ДКС призначений в першу чергу для контролю зупинки або зниження швидкості обертання (рухи) різних пристроїв, таких, як конвеєри, норії, барабани, і застосовується на всіх норія і конвеєрах технологічного процесу. Може застосовуватися для виявлення аварійного прослизання стрічки на транспортері.

Датчиком контролю швидкості є індуктивний датчик з схемою контролю частоти імпульсів дії і бінарним виходом. Контрольований об'єкт, що обертається, безпосередньо або за допомогою сполученого з ним металевого об'єкту впливає на чутливий елемент датчика з частотою пропорційній частоті обертання. При нормальній частоті обертання на виході датчика швидкості і на навантаженні є напруга. Необхідне значення контрольованої мінімальної частоти встановлюється за допомогою потенціометра.

Зручніше проводити настройку і перевірку працездатності датчика контролю швидкості з використанням тест-блока ПВ-ПС-100 або ПВ-ПС-200.

Для контролю верхнього рівня сипких матеріалів в бункерах і силосах поставляється модифікація датчика Tse-04du з можливістю дистанційного регулювання зони спрацьовування. Датчики Tse-04du поміщені в захисний сталевий стакан, укріплений на штанзі завдовжки до 2 м. Штанга з датчиком кріпиться до верхньої поверхні бункера або силосу за допомогою монтажного куточка. Датчик Tse-04du комплектується вторинним приладом, за допомогою якого можна контролювати і регулювати момент спрацьовування чутливого елементу і затримку спрацьовування вихідного реле.

Датчик підпору.

Сигналізатор доплеровський ДС-2–2 призначений для контролю збігання стрічки з приводного або натяжного барабанів одиночної або здвоєної норії, встановлений на норіях Н1, Н2, Н3 в дипломному проекті. На норіях з металевими ковшами сигналізатор також виконує функцію датчика підпору вихідної гілки. ДС-2–2 (далі іменований «датчик») може використовуватися для контролю відстані до інших рухомих промислових установок.

Широко використовуються для переміщення зерна і продуктів його переробки в горизонтальному і похилому напрямах. Залежно від призначення і місця установки застосовують різноманітні схеми стрічкових ланцюгових конвеєрів. Вони відрізняються тим, що продукція завантажується зерном в будь-якому місці конвеєра, а відвантажується тільки в одному місці.

Стрічковий конвеєр. Призначений для переміщення в горизонтальній площині або з нахилом штучних вантажів. Розрізняють транспортер загального призначення і спеціальний. До останніх відносяться транспортери з просторовою трасою, розливні машини для металу, пасажирські ескалатори, лінії розливу і упаковки, транспортери і конвеєри для суші барів.

Транспортер складається із стрічки 4, на якій поміщається продукт, з приводного 9 і натяжного барабана 1. Стрічкові конвеєри бувають: надсилоснимі і підсилосними.

Засувки служать для подачі і припинення надходження продукту на механізми з силосу (бункеру). На автоматичній ділянці застосовують електрифіковані засувки з виконавчими механізмами. У шиберной засувці відсутня зубчата передача, а впливає на шибер робочий орган приводу. Засувка з приводом дозволяє дистанційно встановлювати будь-який ступінь відкриття або закриття шибера. Це забезпечується введенням реостати зворотного зв'язку, встановлюваного в самому Ім. Відкривають і закривають засувки за допомогою штурвалу, поставленого комплексно з електроприводом.

У стрічкових конвеєрах продукт безперервно падає на стрічку 4 через завантажувальний пристрій 2. Стрічка отримує рух від приводного барабана 9. Продукт, що знаходиться на стрічці, скидається в будь-якому місці конвеєра за допомогою розвантажувального пристрою 6. Для натягнення стрічки використовують барабан 1. Неробоча гілка стрічки рухається по прямих роликових опарах 7. Щоб збільшити кут обхвату стрічки приводного барабана, на конвеєрі встановлюють відвідний барабан 8. Всі вузли конвеєра вмонтовуються на залізобетонній або металевій станині 3.

Кінцевий вимикач ВП-16 призначений для реєстрації електропровідних і не електропровідних матеріалів, що знаходяться в твердому, порошкоподібному або рідкому стані.

Принцип роботи заснований на зміні ємкості коливального контура генератора при наближенні об'єкту до активної поверхні вимикача. Ця зміна перетвориться спеціальною схемою, в сигнал, що управляє, на комутацію навантаження.

Вимикачі розраховані на тривалу безперервну роботу. Вимикачі мають захист від короткого замикання в навантаженні, від подачі напруги живлення зворотної полярності, від ЕДС самоіндукції індуктивного навантаження.

Вимикачі мають світлодіодні індикатори для оперативного контролю комутаційного стану і працездатності, а також регулятор для корекції чутливості.

Стаціонарна зерносушарка ДСП-32 відкритого типу з продуктивністю 32 т/г призначена для зниження вологості зерна до величини, що забезпечує тривале зберігання зерна. Застосовують на підприємствах зерноочищення і встановлюють на потокових лініях прийому, очищення і відвантаження зерна, а також біля елеваторів і складів. Відноситься до зерносушарок шахтного типу, тобто сушка зерна, що розсипається через секції, відбувається завдяки подачі потоків гарячого повітря через короби секцій. Зерносушарка найбільш поширена в Україні завдяки компактності, надійності, низькій вартості, можливості сушки всіх зернових культур.

Зерносушарка є установкою відкритого типу з двухступенчатим режимом сушки і складається з двох паралельно працюючих сушильних шахт із збірних металевих конструкцій. Кожна шахта має 7 секцій, і по висоті розділяється на 3 зони. Перша зона (сушки) розташована у верхній частині шахти, друга зона – в середній, а третя (охолоджування) – в нижній частині шахти. Агент сушки в камеру нагріву нагнітається двома вентиляторами (В4, В5), для 1 зони і для другої зони. Для захисту шахт від попадання атмосферних опадів над відкритими торцями відвідних коробів встановлюються запобіжні козирки, виготовлені з оцинкованої сталі. Під охолоджувальними камерами встановлені затвори періодичної дії і підсушильний бункер, з якого зерно попадає на конвеєр (Н3), і далі на перекидний клапан (ПК2), норію (Н3). Піднявшись висипається в перекидний клапан (ПК3), а звідти одна частина зерна на автотранспорт безтарного перевезення, а інша в бункер безтарного зберігання зерна (Б3).

Зерносушарка ДСП-32 встановлюється в окремо розміщених будовах, яке пов'язане з баштами елеваторів.

Короби, що підводять і відвідні, розташовані горизонтальними рядами через один в шаховому порядку. Напівкороби розміщені в рядах коробів, подводящих агент сушки в шахту. Тому зерно, рухоме біля залізобетонних стінок шахти сповільнено, може перегріватися, знаходячись під гарячими напівкоробами.

У шахтах зерносушарки встановлені затвори під сушильною і охолоджувальними камерами. Затвор, що знаходиться під сушильною камерою, відкривається і закривається штурвалом вручну. Цей затвор закривають перед заповненням сушарки сирим зерном щоб уникнути попадання його в охолоджувальну камеру. Після просушування зерна затвор відкривають і зерно пересипається в охолоджувальну камеру. В процесі сушки цей затвор залишається весь час відкритим для проходу зерна з сушильної камери в охолоджувальну.

Нижній затвор служить для періодичного випуску просушеного і охолодженого зерна. Цей затвор періодично відкривається тягою від редуктора. Над затворами влаштовані люки для ремонту і очищення затворів після звільнення шахти від зерна.

У розподільних камерах зерносушарки встановлені горизонтальні залізобетонні перегородки, одна з яких розташована на висоті між першою і другою зоною сушки, а друга – на висоті охолоджувальної камери.

Призначення верхньої перегородки – не допустити змішування між собою двох потоків агента сушки, що подається в першу і другу зони сушки з різними температурами. Нижня перегородка перешкоджає змішуванню агента сушки з атмосферним повітрям. У першу зону агент сушки подає вентилятор (В4) середнього тиску через отвір, другу – вентилятор (В5) через отвір. Атмосферне повітря для охолоджування зерна нагнітають в розподільну камеру вентилятором (В3) через отвір.

Відпрацьований агент сушки і повітря при виході з відвідних коробів поступають в загальну камеру з дверима, що щільно закриваються, звідки через жалюзійні отвори в стінці виходять назовні. У передньої стінки камери під дифузорами розташовані люки з кришками для доступу всередину камери.

В удосконалення входитиме ТРМ-138 к якому приэднуватимуться вісім датчиків вимірювання температури типу ТСП-100, многокональний блок живлення БЖ14, перетворювач интерфейсу БПІ-52 та ПК за допомогою якого можна будеуправляти регулятором ТРП-138 в робочому приміщенні яке знаходиться в топці.

Вимірник-регулятор ОВЕН ТРМ-138 призначений для вимірювання, реєстрації і регулювання температури, тиску або іншого фізичного параметра, одночасного управління декількома (до 8-ми) виконавчими механізмами, а також для реєстрації зміряних параметрів на ЕОМ. Прилад випускається в щитовому корпусі типу Щ4.

Функціональні можливості регулятора ОВЕН ТРМ-138:

1. Вісім універсальних входів для підключення від 1 до 8 датчиків різного типу в будь-яких комбінаціях, що дозволяє одночасно вимірювати і контролювати декілька різних фізичних величин (температуру, вологість, тиск і ін.)

2. Обчислення додаткових величин:

– середніх значень від 2 до 8 зміряних величин;

– різниць зміряних величин;

– швидкості зміни вимірюваної величини

3. До восьми каналів регулювання або реєстрації температури, тиску або інших зміряних або обчислених величин:

– регулювання по двохпозиційному закону;

– реєстрація на аналоговому виході (струм 4…20 ма)

4. Від 1 до 8 вбудованих вихідних пристроїв різних типів у вибраній користувачем комбінації

5. Режим ручного управління вихідними пристроями

6. Конфігурація функціональної схеми і установка параметрів:

– кнопками на лицьовій панелі приладу;

– на ПК за допомогою програми-конфігурувати

7. Стандартна конфігурація – зручний вибір з чотирьох можливих

8. Вбудований інтерфейс Rs-485

ТРМ-138 включає наступні основні функціональні елементи:

8 універсальних входів;

блоки цифрової фільтрації, корекції і масштабування для кожного вхідного сигналу;

8 логічних пристроїв (ЛУ);

8 вихідних пристроїв (ВУ);

модуль інтерфейсу Rs-485.

Універсальні входи приладу ОВЕН ТРМ-138

До восьми універсальних входів ТРМ-138 можуть бути підключені датчики різного типу в будь-якій комбінації, що дозволяє одночасно вимірювати і контролювати декілька різних фізичних величин.

Логічні пристрої (ЛП)

Зміряні значення подаються на логічні пристрої (ЛП). ЛП можуть обробляти вхідні величини, обчислюючи різницю, середнє арифметичне значення або швидкість зміни вимірюваної величини.

На сьогоднішній день користувач може задати наступні режими роботи логічних пристроїв:

двохпозиційний регулятор – ЛП порівнює зміряне значення і видає релейний сигнал, що управляє, відповідно до заданої логіки;

реєстратор – ЛП видає аналоговий сигнал в діапазоні 4…20 мА, пропорційний значенню вимірюваного параметра.

Для роботи в режимі реєстратора для відповідного ЛП програмним шляхом повинен бути заданий цей режим і на виході встановлений ЦАП «параметр-струм 4…20 мА».

До кожного ЛУ може бути підключено один з восьми вихідних пристроїв, порядковий номер якого задається при програмуванні.

Вихідні пристрої (ВП)

У приладі залежно від замовлення можуть бути встановлені в різних комбінаціях наступні вихідні пристрої:

реле 4 А 220 В;

транзисторні оптопари n-p-n типу 200 мА 40 В;

симісторні оптопари 50 мА 300 В (0,5 А в імпульсному режимі);

логічний вихід 4…6 В 100 мА для управління твердотільним реле;

ЦАП «параметр-струм 4…20 мА».

Інтерфейс зв'язку з ЕОМ

Прилад має вбудований двонаправлений інтерфейс Rs-485 для передачі даних і прийому інформації від комп'ютера і інших приладів, оснащених таким же інтерфейсним зв'язком.

Через цей інтерфейс прилад може передавати поточне значення зміряних величин і приймати команди на зміну уставок. Крім того, за допомогою спеціального програмного забезпечення ОВЕН може бути змінена конфігурація приладу.

В даний час створені і випускаються конфігурації приладу, аналогічні по своїх функціях приладам ОВЕН Укт38, Трм34 і Трм38. Крім того, створена нова конфігурація, що забезпечує контроль одного датчика і підтримку по двохпозиційному (вкл./выкл.) закону восьми незалежних уставок. Гнучка змінна структура приладу дозволяє в найкоротші терміни створювати будь-які конфігурації для вирішення широкого спектру завдань автоматизації.

Блок живлення БЖ-14

Багатоканальний блок живлення БЖ-14 призначений для живлення стабілізованою напругою 24 В або 36 В датчиків з уніфікованим вихідним струмовим сигналом.

Блок живлення БЖ-14 випускається в корпусі з кріпленням на DIN-рейку типу Д4.

Схема підключення


Опис та удосконалення маршруту потрапляння зерна до Зерносушарки ДСП-32 на Заводі елеваторного обладнання для ВАТ "Відродженння"


Основні функції

1) ПЕРЕТВОРЕННЯ ЗМІННОЇ (ПОСТІЙНОГО) НАПРУГИ в постійне стабілізоване в двох або чотирьох незалежних каналах;

2) ОБМЕЖЕННЯ ПУСКОВОГО СТРУМУ;

3) ЗАХИСТ ВІД ПЕРЕНАПРУЖЕННЯ І ІМПУЛЬСНИХ ПЕРЕШКОД на вході;

4) ЗАХИСТ ВІД ПЕРЕВАНТАЖЕННЯ, короткого замикання і перегріву;

5) ІНДИКАЦІЯ про наявність напруги на виході кожного каналу.

При вимірюванні температури об'єктів широко використовуються датчики температури – термометри опору і термоелектричні перетворювачі температури (термопари).

Ці типи датчиків самостійно не можуть вимірювати температуру об'єктів, а працюють для цих цілей тільки із спеціальною групою вимірювальних приладів.

Термометри опору типу ТСП-100 – датчик для вимірювання температури конструктивно виконується намотуванням мідного або платинового дроту на ізоляційний каркас. Для захисту від механічних пошкоджень і зручності монтажу термометри опору укладають в захисну арматуру різних модифікацій.

Принцип дії таких датчиків заснований на зміні їх електричного опору від температури об'єкту. У загальному вигляді залежність має вид


Rt = R0 (1+at),


де Rt – опір датчика при його нагріванні на t°c; R0 – опір датчика при 0°с; а – температурний коефіцієнт.

Зміна електричного опору термометра опору – датчика із зміною теплового коливання кристалічної решітки металу: чим вище температура датчика, тим вище за коливання грат і ступінь рухливості вільних електронів, а отже, більше електричний опір.

Ремонт термометрів опору. До основних несправностей таких датчиків відносяться: замикання обмотки датчика на корпус, межвітковє замикання обмотки термометра опору, знижений опір ізоляції, обрив обмотки, пошкодження захисної гільзи.

Цілісність опору обмотки термометрів опору перевіряється за допомогою моста типу МО-62. Для перевірки градуювання датчика необхідно його помістити в термостат і при декількох температурах заміряти мостом МО-62 або МВУ-49 значення опору. Несправні датчики підлягають розбиранню і ремонту. Якщо датчик відвологий при використанні в сирих і вологих приміщеннях або низькій температурі вимірюваного середовища, необхідно його висушити в потоці сухого повітря в муфельній печі при температурі 50–70 °С або під напругою постійного струму 4 В, імітуючи режим вимірювання.

Нові типи датчиків системи ДСП (Державної системи приладів) практично не розбираються: дві або чотири послідовні спіралі з міді або платини поміщають в канальний керамічний каркас з подальшим набиванням вільного простору керамічним порошком тонкого помелу з сіллю баратов лужних металів.

Старі типи датчиків ремонтують при виникненні провисання і часткового замикання обмотки. Після вилучення обмотки датчика звільняють бандаж, розбирають пакет і за допомогою збільшувальної годинної лупи і пінцета волоски обмотки укладають на відповідні насічки, нанесені на каркасі.

Намотування мідних чутливих елементів виконують мідним дротом мазкі ПЕШО, ПЕС діаметром 0,1 мм відповідно до градуїровочних характеристик. Після виконання намотування електричний опір датчика при температурі 20°С повинно відповідати градуюванню «50 М» або «100 М».

Безпосередньо намотування проводиться на старий або знов виготовлений каркас рівномірним кроком по всій довжині; після кожного шару обмотки поверхня покривається бакелітовим або гліфталієвим лаком. Після завершення намотування заздалегідь проводиться вимір електричного опору обмотки при температурі 20°с за допомогою зразкового або лабораторного моста МО-62, МВУ-49.

Беcпроводниковий перетворювач інтерфейсів БПІ-52 призначений для організації обміну інформацією між видаленими пристроями (ПК, приладами і їх поєднаннями). Пристрій дозволяє передавати і приймати дані в напівдуплексному режимі. Оптимально підходить для роботи по протоколу ModbusRTU.

Доступні наступні інтерфейси електричних сигналів: USB (сумісність з USB 1.1 і USB 2.0), Rs-485/v. 11 (Eia-485) або Rs-232c (Eia-232c/v. 28, /v. 24).

Основні характеристики БПІ-52:

– Частотний діапазон 433 МГц.

– Кількість доступних каналів до 90.

– Потужність передавача до 10 мВт (дозвіл «Укрчастотнадзор» не потрібний).

– Дальність зв'язку до 200 м (пряма видимість) і до 50 м в закритому приміщенні.

– При підключенні до USB-интерфейсу, БПІ не вимагають додаткового зовнішнього джерела живлення.

Принцип роботи і пристрій блоку

Принцип роботи блоку полягає в гальванічному розділенні і перетворення сигналів інтерфейсу USB 2.0 в сигнали інтерфейсу Rs-485.

Блок складається з наступних основних частин:

Пріємопередаючого вузла вхідного інтерфейсу;

Пріємопередаючого вузла вихідного інтерфейсу;

Вузла індикації напряму передачі даних;

Вузла гальванічної розв'язки вхідних і вихідних інтерфейсів;

Вузла живлення, забезпечуючого гальванічне розділення вихідних інтерфейсів.

Технічні характеристики інтерфейсу USB 2.0 для БПІ-52.

Підтримка Plug and play;

Підтримка гарячого підключення і відключення пристроїв до включеному комп'ютера;

Світлодіодні індикатори: живлення, прийому і передачі даних;

Швидкість каналу USB – до 12 М біт/с;

Приймальний буфер 384 байт. Передаючий буфер 128 байт.

Режими управління інтерфейсом Rs-485

Режим роботи – синхронний або з самосинхронізацією;

Метод доступу – з передачею прав доступу;

Режим управління прийомом-передачею:

З автоматичним дозволом по початку передачі і з цифровим фільтром на вході передавача, а також з автоматичним визначенням напряму передачі.

З дозволом по модемному сигналу RTS (по окремому замовленню).

За допомогою удосконалення зерносушарки ДСП-32 цією конструкцією в яку входить РС сумісний регулятор ОВЕН ТРП-138, підключення до нього вісім датчиків вимірювання температури типу ТСП-100, блоку живлення БП-14 підвищилася точність вимірювання температури в першій і другій зоні сушки зерна в зерносушарці ДСП-32.

Топка

Топка зерносушарки ДСП-32 працює на рідкому паливі. Подача палива здійснюється через форсунку з автоматичним регулюванням. Автоматика контролює процес горіння палива в топці, що забезпечують стабільний і економічний режим сушки зерна. Напорно-роздільне і облогові камери шахти поділені перегородками по висоті відповідно до розмірів сушильних і охолоджувальних зон.

Для сушки зерна використовують суміш топкових газів з повітрям такими, що утворюються при спалюванні в топці зерносушарці ДСП-32 того або іншого виду палива. В основному використовують дизельне паливо, солярне масло, тракторний гас і природний горючий газ. Вентилятори (В4, В5) направляють агента сушки в напорно-роздільні камери. Далі він через підводні короби підходить в сушильну шахту, пронизує зернову масу і через відвідні короби викидається в осадковій камері, а потім через жалюзійні вікна – в атмосферу.

Охолоджування зерна здійснюється аналогічно сушці, тільки місце агента сушки подається атмосферне повітря. Зерно подається в сушильну камеру зверху, і проходячи між коробами в зонах нагрівання, сушиться і нагрівається агентом сушки, а потім в зоні охолоджування продувається атмосферним повітрям. Механізм періодичної дії регулює випуск зерна з зерносушарки ДСП-32.

Клапан перекидний подвійний КДР

Опис та удосконалення маршруту потрапляння зерна до Зерносушарки ДСП-32 на Заводі елеваторного обладнання для ВАТ "Відродженння"Опис та удосконалення маршруту потрапляння зерна до Зерносушарки ДСП-32 на Заводі елеваторного обладнання для ВАТ "Відродженння"


Основні характеристики клапанів:

Клапани перекидні КДР призначені для зміни напряму руху продукту по одному з двох можливих маршрутів. Дільник потоку призначений для розділення продукту, що поступає, на два потоки шляхом проміжної установки і фіксації люка дільника в корпусі гвинтовим стопорним пристроєм.


1.3 Вимога технології до автоматизації об'єкту


Автоматизація – найважливіший засіб підвищення продуктивності праці, скорочення витрат матеріалу і енергії, поліпшення якості продукції, впровадження прогресивних методів управлінням виробництвом.

На промислових підприємствах в процесі виробництва доводиться переміщати масу вантажів – сировину, напівфабрикати, готову продукцію, матеріали.

Вимоги технології до автоматизації.

Основні вимоги до автоматизації переробки і сушки зерна в дипломному проекті автоматизації зерносушарки ДСП-32 на Заводі елеваторного обладнання для ВАТ «Відродження».

Забезпечити захист електропроводів від коротких замикань і від перевантажень;

Дійсний пуск електроприводів тільки після подачі попереджувальної звукової сигналізації в перебігу заданого проміжку часу;

Дистанційний пуск електроприводів тільки за наявності необхідного тиску 6 кг/см3 стислого повітря для пристроїв;

Виконання блокованих зв'язків між електроприводами в напрямі зворотному руху продукту;

Можливість роботи в дистанційному і місцевому режимах;

Відключення пристроїв (УРЗ), що подають зерно, при заповненні бункерів (Б1, Б2, Б3) і при зупинці стрічкових конвеєрів (КС1, КС2, КС3), встановлених після УРЗ;

Контроль верхньою рівня в бункерах (Б1, Б2, Б3). Забезпечення захисту від переповнення бункерів;

Контроль нижнього рівня в бункерах (Б2, Б3);

Виконання звукової преривистої сигналізації при аварійних ситуаціях;

Виконання світлової сигналізації про роботу електроприводів, перевантаження (електротепловий (Б1, Б2, Б3).


2. Основні рішення по автоматизації технологічних процесів


2.1 Розробка і опис функціональної схеми автоматизації


Функціональна схема автоматизації дипломного проекту є основним технологічним документом, що визначає функціонально-блокувальну структуру окремих вузлів автоматичного контролю, управління і регулювання технологічного процесу.

Прилади і засоби автоматизації на ФСА позначаються по Госту: ГОСТ-21.404. – 86 «Автоматизація технологічних процесів».

Мій варіант автоматизації розроблений на підставі існуючих рішень і забезпечує виконання всіх необхідних функцій по управлінню технологічним процесом маршруту потрапляння зерна в зерносушарку ДСП-32. Засоби автоматизації, що встановлюються, по місцю на устаткуванні зображені по місцю установки. Внизу в спеціальній таблиці зображені засоби, що встановлюються на пульті управління і в розподільному приміщенні.


2.2 Розробка і опис скелетної схеми блокувань


Розроблена схема блокування маршруту автоматизації зерносушарки ДСП-32 на Заводі елеваторного обладнання для ВАТ «Відродження» забезпечує:

Контроль і сигналізацію рівнів в бункерах (Б1, Б2, Б3);

Контроль підпорів головок і черевиків норій (Н1, Н2, Н3);

Контроль і сигналізацію положення перекидних клапанів (ПК1, ПК2, ПК3) і засувок (ЗЕ1, ЗЕ2, ЗЕ3, ЗЕ4);

Контроль швидкості стрічок норії (Н1, Н2, Н3) і стрічкових транспортерів (КЛ1, КЛ2, КЛ3);

Дистанційне, за допомогою щита управління шкафного типу, включення і зміна стану механізмів – засувок (ЗЕ1, ЗЕ2, ЗЕ3, ЗЕ4), перекидних клапанів (ПК1, ПК2, ПК3);

Дистанційний автоматизований запуск устаткування маршруту, контроль їх стану, аварійне відключення при виході машин з ладу;

Сигналізацію стану машин при нормальній роботі і у разі аварії.


2.3 Розробка і опис принципової електричної схеми ділянки СДАУ


Будь-яка принципово-електрична схема є поєднанням окремих, достатньо простих електричних ланцюгів, які в заданій послідовності виконують ряд типових операцій: передачу командних сигналів від органів управління вимірювання до виконавських органів, посилення або розмноження командних сигналів або порівняння, блокування сигналів.

Умовно-графічне позначення базується з простих геометричних фігур (квадратів, прямокутників, кіл), а також з суцільних і пунктирних ліній і крапок.

При використанні позначень слід пам'ятати: положення контактів і реле пускачів, кнопок, рубильників і інших комутаційних елементів, зображають на схемах при знеструмленій ділянці ланцюга або за відсутності дії зовнішніх сил. У ПЕС дипломного проекту важливе значення має правильне позиційне позначення елементів і маркувальних ланцюгів і їх ділянок.

Схема пуску технологічного маршруту в дипломному проекті працює таким чином:

Натискаємо кнопку SB (пуску), спрацьовує реле Кс1 і Кт1, включається ланцюг звукової сигналізації по всіх поверхах елеватора, вона триває 10 сек. Потім слідує пауза 5 сек. Після якої контакт Кт1 дає дозвіл на включення маршруту.

Натискаючи Sb3 включаємо реле Кс3 і Кс2 проводячи управління і вибір маршруту. Положення клапанів (ПК1, ПК2, ПК3) встановлюється автоматично.

Пуск устаткування починається з включення аспірації (АС1, АС2). З початку відкриваються засувки прийому зерна з бункерів, а потім сама вентиляція. Після чого включається надсилосний перекидний клапан (ПК3), що дає дозвіл на включення норії (Н3). Після норії по черзі включаються всі машини маршруту. Останнім механізмом є випускна засувка (ЗЕ1) бункера (Б1), яку відкриває оператор, дистанційно з щита шкафного типу. Якщо маршрут не запустився, процедуру пуску повторюють.


3. Специфікація на матеріально-технічні прилади і засоби автоматизації


Найменування і технічна характеристика Тип, марка, позначення документа, опросного листа. Завод-виготовлювач Од. вим. Кіл. Ціна Вартість
2 3 4 5 6 7 8
Автоматичний вимикач ВА66–29 ИЕК шт. 5

Автоматичний вимикач АП-50 ИЕК шт. 1

Автоматичний вимикач АЗ-124 ИЕК шт. 3

Магнітний пускач ПМЕ ИЕК

шт.


3

Теплове реле ТРП ИЕК шт. 3

Шафа керування STL 2000х800х600 STL200606 м. Одеса, «Юмис-Н» шт. 1

Кнопка щитова зелена КЕА-2000 ИЕК шт. 8

Кнопка щитова червона КЕА-2000 ИЕК шт. 3

Перемикач на три положення КЕА-5000 ИЕК шт. 2

Перемикач на три положення ПП-61 ИЕК шт. 2

Дзвоник СС-1 ИЕК шт. 3

Блок живлення БЖ-14 ИЕК шт. 1

Світлові індикатори
ИЕК шт. 33

Датчики руху зерна МДУ-3 Завод шахтной автоматики м. Днепро-петровск шт. 6

Датчики рівня зерна СУС-11 Завод шахтной автоматики м. Днепро-петровск шт. 7

Кінцевий вимикач ВК-200 ИЕК шт. 6

Термометр опору ТОП-100 ИЕК шт. 4

Вологомір
ИЕК шт. 3

Датчик підпору норії
Завод шахтной автоматики м. Днепро-петровск шт. 3

Датчик підпору скребкового конв.

шт. 3

Датчик обрыва цепи

шт. 6

Датчик контроля швидкості

шт. 6

Клемна коробка У-614 «Електроград» м. Одеса шт. 5


4. Розрахункова частина


4.1 Розрахунок потужності електроприводів і

Если Вам нужна помощь с академической работой (курсовая, контрольная, диплом, реферат и т.д.), обратитесь к нашим специалистам. Более 90000 специалистов готовы Вам помочь.
Бесплатные корректировки и доработки. Бесплатная оценка стоимости работы.

Поможем написать работу на аналогичную тему

Получить выполненную работу или консультацию специалиста по вашему учебному проекту
Нужна помощь в написании работы?
Мы - биржа профессиональных авторов (преподавателей и доцентов вузов). Пишем статьи РИНЦ, ВАК, Scopus. Помогаем в публикации. Правки вносим бесплатно.

Похожие рефераты: