Xreferat.com » Рефераты по промышленности и производству » Виробництво яєчного порошку (методом сушіння)

Виробництво яєчного порошку (методом сушіння)

Вступ

Тепловий розрахунок.

Розрахунок основних робочих елементів.

Гідравлічний розрахунок.

Техніко-економічний розрахунок.

Опис апаратурно-технологічної схеми.

Література

Вступ


Процеси сушіння широко застосовують у харчовій технології для зневоднення різноманітних вологих матеріалів (твердих, пастоподібних, рідких) на різних стадіях їх переробки (сировина, напівфабрикати, готові вироби).

Вологу з матеріалів можна видалити різними способами: механічним, фізико-хімічним і тепловим. При механічному способі вологу відтискують у пресах або в центрифугах. Фізико-хімічний спосіб ґрунтується на застосуванні вологовідбірних засобів і використовується переважно в лабораторній практиці. Зневоднювальними засобами є сірчана кислота, хлористий кальцій, силікагель. При тепловому способі волога випаровується з поверхні матеріалу і дифундує в навколишнє повітря, яке виносить вологу із сушарки. Із цього випливає, що сушінням називають термічний процес видалення вологи з матеріалів внаслідок її випаровування і дифузії.

Сушіння є суміщеним тепловим і дифузійним процесом, при якому волога дифундує із середніх шарів матеріалу до його поверхні, переходить крізь примежову плівку, а потім дифундує всередину газової фази, виносячи при цьому з матеріалу значну кількість теплової енергії. Підраховано, що в нашій країні приблизно 15% палива витрачається на сушіння, при цьому енергетичний ККД багатьох сушильних установок становить лише 30...50 %. Тому підвищення технологічної та енергетичної ефективності процесів сушіння має важливе народногосподарське значення.

Розрізняють природне і штучне сушіння.

Для більшості харчових виробництв сушіння є одним із основних процесів, мета якого – підвищення стійкості матеріалів під час зберігання, поліпшення якісних показників, консервування, зменшення маси з метою транспортування. У цукробуряковому виробництві сушать цукор-пісок, цукор-рафінад, а також відходи виробництва жом. У спиртовому виробництві сушать відходи виробництва барду, харчові та кормові дріжджі. Помітну роль сушіння відіграє у пивоварному виробництві, де сушать солод, відходи виробництва. У крохмале-патоковому виробництві сушать основний продукт – крохмаль. Сушіння використовують для одержання сухого молока, сухих фруктів і овочів. У хлібопекарському, макаронному і кондитерському виробництві сушать хліб для одержання сухарів, макарони, кондитерські вироби деяких видів.

Методи сушіння вологих матеріалів розрізняються переважно способом підведення теплоти й зумовлені фізико-хімічними властивостями цих матеріалів. Найпоширенішим є метод конвективного сушіння, що характеризується безпосереднім контактом матеріалу з потоком нагрітого газу (повітря, димових газів). Волога випаровується за допомогою теплоти нагрітого газу, який одночасно поглинає і виносить із сушарки утворену водяну пару.

Значно рідше, але теж застосовують у харчових виробництвах контакт ний (кондуктивний) метод сушіння, при якому теплота від теплоносія (зви чайно водяної пари) до матеріалу передається через металеву стінку, що розділяє їх.

Для сушіння різних металевих пофарбованих виробів, виробів із картону, а також для висушування харчових продуктів у тонкому шарі застосовують терморадіаційний метод, при якому теплота передається інфрачервоним промінням.

Товстолистові матеріали, а також деякі плоди, якщо треба зберегти їхню форму сушать у полі струмів високої частоти. Такий метод сушіння називають високочастотним.

Для дуже термочутливих матеріалів застосовують сублімаційне сушіння при якому волога із матеріалу в замороженому стані переходить у парову фазу, минувши рідку (сублімує). Процес здійснюється в глибокому вакуумі.

Варто зазначити, що при будь-якому способі підведення теплоти матеріал перебуває в контакті з вологим повітрям. Тому доцільно спочатку розглянути фізичні властивості вологого повітря.

Абсолютною вологістю повітря Виробництво яєчного порошку (методом сушіння) називають масу водяного пару в грамах або в кілограмах, яка міститься в 1 м3 вологого повітря. Об’єм пари дорівнює об’єму вологого повітря, і тому абсолютна вологість густини водяної пари в суміші Виробництво яєчного порошку (методом сушіння).

Відносною пологістю повітря Виробництво яєчного порошку (методом сушіння) називають відношення абсолютної вологості Виробництво яєчного порошку (методом сушіння) при даних значеннях температури і загального тиску до максимально можливої абсолютної вологості Виробництво яєчного порошку (методом сушіння) за тих самих умов:


Виробництво яєчного порошку (методом сушіння).


За рівнянням стану ідеальних газів можна написати


Виробництво яєчного порошку (методом сушіння) і Виробництво яєчного порошку (методом сушіння),


де Виробництво яєчного порошку (методом сушіння) – тиск насиченої пари при температурі повітря Т.

Вважаючи наближено, що для пароповітряної суміші дійсними є рівняння стану ідеальних газів, і підставляючи одержані вирази для Виробництво яєчного порошку (методом сушіння) і Виробництво яєчного порошку (методом сушіння), дістанемо:


Виробництво яєчного порошку (методом сушіння)


Тиск Виробництво яєчного порошку (методом сушіння) залежить від температури, з підвищенням якої він збільшується. внаслідок чого відповідно зменшується величина Виробництво яєчного порошку (методом сушіння). Максимальне значення Виробництво яєчного порошку (методом сушіння) йде за умови, коли Виробництво яєчного порошку (методом сушіння), тоді


Виробництво яєчного порошку (методом сушіння)


Густина вологого повітря, тобто суміші сухого повітря і водяної пари, дорівнює сумі густин сухого повітря Виробництво яєчного порошку (методом сушіння) і водяної пари


Виробництво яєчного порошку (методом сушіння).


За нормальних умов (тиск 760 мм рт. ст. і температура 0єС ) Виробництво яєчного порошку (методом сушіння) кг/м3.

З підвищенням парціального тиску пари в повітрі в процесі сушіння Виробництво яєчного порошку (методом сушіння), зменшується, оскільки пара витісняє сухе повітря. Проте в процесі конвективного сушіння знижується температура, а це сприяє більш суттєвому збільшенню Виробництво яєчного порошку (методом сушіння). Тому в кінцевому результаті Виробництво яєчного порошку (методом сушіння) у процесі сушіння збільшується.

Питома теплоємність вологого повітря, віднесена до 1 кг сухого повітря, визначається як сума


Виробництво яєчного порошку (методом сушіння),


де Виробництво яєчного порошку (методом сушіння) – питома теплоємність сухого повітря (при t < 200°С беруть Виробництво яєчного порошку (методом сушіння) кДж/(кг·К));

Виробництво яєчного порошку (методом сушіння) – питома теплоємність водяної пари (Виробництво яєчного порошку (методом сушіння) кДж/(кг·К)).

Ентальпія (тепловміст) вологого повітря визначається сумою ентальпій сухого повітря і водяної пари, яка є в ньому. Відносячи ентальпію до 1 кг сухого повітря, дістанемо рівняння, кДж/кг сухого повітря,


Виробництво яєчного порошку (методом сушіння),


де Виробництво яєчного порошку (методом сушіння) – ентальпія водяної пари;

Виробництво яєчного порошку (методом сушіння) кДж/кг ентальпія водяної пари при 0°С або, що те саме, теплота пароутворення води при 0°С.


1. Тепловий розрахунок


Вихідні дані:

продуктивність, Виробництво яєчного порошку (методом сушіння), кг/год 200

початкова вологість, Виробництво яєчного порошку (методом сушіння), % 55

кінцева вологість, Виробництво яєчного порошку (методом сушіння), % 5

температура повітря на вході в сушарку, Виробництво яєчного порошку (методом сушіння), єС 160

його відносна вологість, Виробництво яєчного порошку (методом сушіння), % 5

температура повітря на виході із сушарки, Виробництво яєчного порошку (методом сушіння), єС 70

його відносна вологість, Виробництво яєчного порошку (методом сушіння), % 20

температура повітря навколишнього середовища, Виробництво яєчного порошку (методом сушіння), єС 20

його відносна вологість, Виробництво яєчного порошку (методом сушіння), % 70

Продуктивність сушарки по вологому матеріалу:


Виробництво яєчного порошку (методом сушіння) кг/год


Кількість видаленої вологи:


Виробництво яєчного порошку (методом сушіння) кг/год


Перевірка значення Виробництво яєчного порошку (методом сушіння):


Виробництво яєчного порошку (методом сушіння) кг/год


Будуємо процес сушіння і-х-діаграми.

Знаходимо Виробництво яєчного порошку (методом сушіння) кг/кг; Виробництво яєчного порошку (методом сушіння) кДж/кг; Виробництво яєчного порошку (методом сушіння) кДж/кг; Виробництво яєчного порошку (методом сушіння) кг/кг.

Розрахунок витрат повітря в сушильній установці:


Виробництво яєчного порошку (методом сушіння)


Питомі витрати абсолютно сухого повітря (кількість повітря, затраченого на випарування 1 кг вологи):


Виробництво яєчного порошку (методом сушіння) кг


Загальний вихід циркуляційного повітря у сушильній камері:


Виробництво яєчного порошку (методом сушіння) кг с.п./год


Розрахунок об’ємних витрат повітря:


Виробництво яєчного порошку (методом сушіння),


де Виробництво яєчного порошку (методом сушіння) – питомий об’єм вологи повітря, м3/кг;


Виробництво яєчного порошку (методом сушіння),


Виробництво яєчного порошку (методом сушіння) – універсальна газова опала повітря, Виробництво яєчного порошку (методом сушіння) Дж/(кг·К);

В – барометричний тиск повітря, Па;

Виробництво яєчного порошку (методом сушіння) – тиск насичений пари при даній температурі, Па;

Т – абсолютна температура повітря, єК;

Виробництво яєчного порошку (методом сушіння) – відносна вологість повітря, %.


Виробництво яєчного порошку (методом сушіння) м3/кг;


Об’ємні витрати повітря:


Виробництво яєчного порошку (методом сушіння) м3/кг;

Виробництво яєчного порошку (методом сушіння) м3/кг;


Тепловий баланс

Питомі витрати тепла на нагрівання матеріалу в сушильній камері:


Виробництво яєчного порошку (методом сушіння),


де Виробництво яєчного порошку (методом сушіння) – питома теплоємкість меланжу, кДж/(кг·К);


Виробництво яєчного порошку (методом сушіння),


де Виробництво яєчного порошку (методом сушіння) – вологість висушеного матеріалу, % Виробництво яєчного порошку (методом сушіння) – питома теплоємкість абсолютно сухого меланжу, Виробництво яєчного порошку (методом сушіння) кДж/(кг·К); Виробництво яєчного порошку (методом сушіння) – температура меланжу на виходу із сушарки, єС;


Виробництво яєчного порошку (методом сушіння) єС;


Виробництво яєчного порошку (методом сушіння) – температура меланжу на вході в сушарки, єС; Виробництво яєчного порошку (методом сушіння) єС;

Виробництво яєчного порошку (методом сушіння) – питома теплоємкість води, кДж/(кг·К),

Виробництво яєчного порошку (методом сушіння) кДж/(кг·К)


Виробництво яєчного порошку (методом сушіння) кДж/(кг·К)

Виробництво яєчного порошку (методом сушіння) кДж/(кг·К)


Питомі витрат в навколишнє середовище:


Виробництво яєчного порошку (методом сушіння),


де Виробництво яєчного порошку (методом сушіння) – коефіцієнт теплопередачі через стінку і кришку апарата, Вт/м2·К;

Виробництво яєчного порошку (методом сушіння) – площа поверхні апарата, м2;

Виробництво яєчного порошку (методом сушіння) – середня різниця температур, єС;

Виробництво яєчного порошку (методом сушіння) – кількість видаленої вологи, кг/год.


Виробництво яєчного порошку (методом сушіння) єС; Виробництво яєчного порошку (методом сушіння) єС;

Виробництво яєчного порошку (методом сушіння) єС


Коефіцієнт теплопередачі:


Виробництво яєчного порошку (методом сушіння),


де Виробництво яєчного порошку (методом сушіння) – коефіцієнт теплопередачі від повітря до внутрішньої поверхні сушильної камери, Вт/(м2·К);

Виробництво яєчного порошку (методом сушіння) – товщина стінок апарату, м;

Виробництво яєчного порошку (методом сушіння) – коефіцієнт теплопровідності стінки, Вт/(м2·К);

Виробництво яєчного порошку (методом сушіння) – коефіцієнт тепловіддачі від внутрішньої поверхні камери до повітря, Вт/(м2·К).

Якщо повітря подається вентилятором, коефіцієнт тепловіддачі Виробництво яєчного порошку (методом сушіння) розраховується за формулою:


Виробництво яєчного порошку (методом сушіння),


де А – коефіцієнт, який залежить від режиму руху повітря і сану поверхні стінки (для турбулентного режиму):


Виробництво яєчного порошку (методом сушіння)


Виробництво яєчного порошку (методом сушіння), Виробництво яєчного порошку (методом сушіння) – коефіцієнти тепловіддачі в умовах примусової та природної конвенції, Вт/(м2·К). Критерії Рейнольда:


Виробництво яєчного порошку (методом сушіння),


де Виробництво яєчного порошку (методом сушіння) – діаметр камери, м,


Виробництво яєчного порошку (методом сушіння)м;


Виробництво яєчного порошку (методом сушіння) – середня швидкість повітря у сушарці, Виробництво яєчного порошку (методом сушіння) м/с;

Виробництво яєчного порошку (методом сушіння) – кінетична частина повітря при Виробництво яєчного порошку (методом сушіння),


Виробництво яєчного порошку (методом сушіння) м2/с

Виробництво яєчного порошку (методом сушіння)


При Виробництво яєчного порошку (методом сушіння) критерій Виробництво яєчного порошку (методом сушіння) виражається за формулою:


Виробництво яєчного порошку (методом сушіння)

Виробництво яєчного порошку (методом сушіння) Вт/(м2·К)

Виробництво яєчного порошку (методом сушіння) Вт/(м2·К)


Коефіцієнт теплопередачі при звичайній природній конвенції Виробництво яєчного порошку (методом сушіння) для стінок визначають із слідкуючих рівнянь:


при Виробництво яєчного порошку (методом сушіння)

Виробництво яєчного порошку (методом сушіння);

при Виробництво яєчного порошку (методом сушіння)

Виробництво яєчного порошку (методом сушіння)

Виробництво яєчного порошку (методом сушіння) – критерій Прантля;

Виробництво яєчного порошку (методом сушіння) – критерій Трансгоффа;


Виробництво яєчного порошку (методом сушіння) – коефіцієнт температуропровідності повітря біля стінки, м2/с;

Виробництво яєчного порошку (методом сушіння) – прискорення вільного падіння, Виробництво яєчного порошку (методом сушіння) м/с;

Виробництво яєчного порошку (методом сушіння) – абсолютна середня температура повітря, К;


Виробництво яєчного порошку (методом сушіння) К


Виробництво яєчного порошку (методом сушіння) – абсолютна середня температура внутрішньої поверхні стінки, К,


Виробництво яєчного порошку (методом сушіння) єС.


Значення Виробництво яєчного порошку (методом сушіння), Виробництво яєчного порошку (методом сушіння), Виробництво яєчного порошку (методом сушіння) приймаємо при Виробництво яєчного порошку (методом сушіння):


Виробництво яєчного порошку (методом сушіння) єС

Виробництво яєчного порошку (методом сушіння) м2/с;

Виробництво яєчного порошку (методом сушіння)

Если Вам нужна помощь с академической работой (курсовая, контрольная, диплом, реферат и т.д.), обратитесь к нашим специалистам. Более 90000 специалистов готовы Вам помочь.
Бесплатные корректировки и доработки. Бесплатная оценка стоимости работы.
Подробнее

Поможем написать работу на аналогичную тему

Получить выполненную работу или консультацию специалиста по вашему учебному проекту
Нужна помощь в написании работы?
Мы - биржа профессиональных авторов (преподавателей и доцентов вузов). Пишем статьи РИНЦ, ВАК, Scopus. Помогаем в публикации. Правки вносим бесплатно.

Похожие рефераты: