Xreferat.com » Рефераты по социологии » Досвід соціальної роботи з девіантними підлітками в країнах Західної Європи й США

Досвід соціальної роботи з девіантними підлітками в країнах Західної Європи й США

проводиться звичайно в колі родини, і консультант повинен добре знати всі її турботи. Очевидно, що така діяльність жадає від фахівця високої кваліфікації й великої напруги. Соціальний працівник може давати ради, рекомендації зі спілкування, навчати батьків прийомам проведення занять із дітьми, давати інструкції з ведення господарства, надавати підтримку в забезпеченні матеріальними засобами, залучати фахівців інших служб для надання допомоги.

На думку німецьких авторів, діяльність фахівців, що працюють в інтернатах, повинна бути спрямована:

1. на повернення дітей у родину;

2. на підготовку підлітків на проживання в іншій родині;

3. на створення умов життя, близьких до сімейних умов і розрахованих на довгий час.

У Німеччині інтернати мають лікувально-педагогічну або терапевтичну спрямованість. Ця спрямованість визначається професійною кваліфікацією персоналу. Кількість дітей у різних інтернатах по-різному: від 8 до 150 чоловік. Є інтернати, у яких тільки живуть дівчини або тільки юнаків. В основному інтернати приймають і дівчат, і юнаків.

Максимальна кількість чоловік у групі від 6 до 9. Інтернати самі вирішують, кого приймати, але майже у всіх випадках приймаються діти, що бідують в особливому відході й згодні з таким розміщенням. Особливою формою виховання в інтернатах є «проживання під керівництвом». Один або трохи підлітків живуть в орендованій квартирі під керівництвом соціального педагога. Звичайно середній вік таких підлітків - 16 років.

Німецькі фахівці вважають, приміщення підлітка в закриту установу (колонію) надзвичайним заходом у рамках допомоги. Передумовою для відправлення підлітка в закриту установу є заявка батьків у раду опікунів. У закриті установи повинні міститися тільки ті підлітки, які становлять потенційну небезпеку й ухиляються від терапії й допомоги. Таким підліткам виявляється так звана індивідуальна інтенсивна соціально педагогічна допомога, що розрахована на тривалий строк і відрізняється від інших видів допомоги розмаїтістю форм і змісту. Звичайно з такими дітьми (максимально із трьома) займається дипломований соціальний педагог.

Як ставляться служби допомоги в Німеччині до залучення неповнолітніх до суду й дитячої психіатрії? Служби допомоги молоді розглядають співробітництво із судовими підлітковими органами й установами психіатрії як необхідне. Вони сприяють тому, щоб у рамках компетенції судової відповідальності підлітків ураховувалися виховні потреби молодих людей. Відмова багатьох молодіжних служб від приміщення підлітка в закриті установи не повинен вести до посиленого застосування інших заходів, пов'язаних з позбавленням волі. Крім того, якщо молоді люди містяться в установи юстиції або психіатрії, співробітники служб допомоги повинні розробляти додаткові варіанти педагогічної допомоги після виходу із цих установ.

Висновок


Із усього сказаного можна виділити те загальне, що характеризує соціальну роботу з важкими підлітками в різних країнах:

1. робота має профілактичну спрямованість;

2. робота здійснюється за місцем проживання підлітків (у громаді);

3. робота здійснюється на основі програм, які спрямовані на певну групу підлітків;

4. робота здійснюється різними фахівцями, що координують свою діяльність;

5. професійною базою, на яку опираються соціальні працівники, є розгалужена мережа соціальних служб, розташованих у громаді.

Список літератури


1.Соціальний захист родини й дітей: закордонний досвід. - К.: Інститут соціальної роботи, 2000

2. Бечкі Ш. Молодь і допомога неповнолітнім у США. – К.: Інститут молоді, 2004.

3. Соціальна робота: теорія й практика / Під ред. А. Сорвіна. - К.: Аспект Пресс, 2001.

4. Соціальне забезпечення в країнах Північної Європи. – К.: МГСУ, 2004.

Если Вам нужна помощь с академической работой (курсовая, контрольная, диплом, реферат и т.д.), обратитесь к нашим специалистам. Более 90000 специалистов готовы Вам помочь.
Бесплатные корректировки и доработки. Бесплатная оценка стоимости работы.

Поможем написать работу на аналогичную тему

Получить выполненную работу или консультацию специалиста по вашему учебному проекту
Нужна помощь в написании работы?
Мы - биржа профессиональных авторов (преподавателей и доцентов вузов). Пишем статьи РИНЦ, ВАК, Scopus. Помогаем в публикации. Правки вносим бесплатно.

Похожие рефераты: